KINEK KELL ADÓT FIZETNIE BÉRLET ESETÉN?


Bubó # 2004.06.17. 21:15

(1) Az Art. szerint csak a bérbeadási tevékenység megkezdésének tényét, időpontját, a telephelyet vagy köteles bejelenteni a megfelelő nyomtatványon, ők pedig kötelesek - többek között - adószámot adni. Ezt nem köthetik feltételhez, pl. a tulajdoni lap bemutatásához. Mióta feltétele az a bérbeadásnak, hogy csak a tulajdonos adhatja bérbe az ingatlanát?

(2) Pontos az információd, alig találok benne kiegészíteni valót.
Bérbeadásról írsz - feltételezem, csupán ingatlan bérbeadására gondolsz - mert pl. műszaki cikk bérbeadására más szabályok vonatkoznak.
Másik alternatíva: választhatod, hogy az ingatlanbérbeadás jövedelme után az összevont jövedelmek szabályai szerint adózol, tehát sávosan, 18 - 26 - 38 %-os adókulccsal. Aki ezt választja, annak előtte számolnia kell, melyik esetben marad több a zsebében. Az összevont jövedelmek adójából ugyanis rengeteg adókedvezményt lehet levonni, az elkülönülten adózó jövedelmek 20 %-os adójából viszont semmit. A többi stimmel.

Üdv.

KemenesZoli # 2004.06.16. 16:40

Tájékoztatás és tájékozottság

(1) Magánszemélyként szeretném bérbeadni lakásom egy részét cégnek. Érdeklődésemre elmondták, hogy 7-es adószámot kell igényelnem. Az igénylést a 04101-es lapon kell benyújtani...

Mivel nem szeretem a meglepetéseket, telefonon érdeklődtem egyik APEH kirendeltségen, és az alábbi felvilágosítást adták: Az igénylőlap mellé vigyek tulajdoni lapot is. Nem értettem a dolgot, talán mélyebbre is mentem az ügyintézővel a beszélgetés hevében, mint kellett volna, de a lényeg, hogy a 7-es adószám igénylésével kapcsolatosan nem sikerült kapnom/fellelnem arra vonatkozó információt, utalást, hogy vinnem kell a tulajdoni lapot is. Az ügyintéző hölgy indoka: azért kell, nehogy más tulajdonát adjam majd bérbe.

Elég sokszor "rászed" a hivatal, amikor csak úgy megfizettetnek velem "ezt azt". Ha jól emlékszek, cég alapításakor sem kellett tulajdoni lap annak igazolására, hogy a székhelyként megadott cím ... (valós, kinek a tulajdonában van stb).

Azt szeretném megtudni, hogy vajon csak a "már megint rászed a hivatal..." ösztönöm csal meg, és valóban ez a normál eljárás, amit tv támasztja alá, vagy kitalálták ezt, hogy fizethessek. Nem is az a másfélezer forint a lényeg.

(2) Meg tudná-e nekem mondani valaki, hogy magányszemély esetében a bérbeadásból származó jövedelem adózása és számlaadás témában merre keresgéljek, egyelőre nem látok tisztán

Amit kollégáktól, ismerősöktől, netes és telefonos információmorzsákból sikerült összerakni, a következő: 7-as adószám, ekkor adhatok számlát, a tevékenység ÁFA mentes, a számla ellenében kifizetett összegből a kifizető 20% forrásadót von és fizet be, bevallás előtt nyilatkozatot ad nekem, én pedig szja bevallásban elkülönülten adózó jövedelemként tüntetem fel.
Jól raktam össze vagy valahol tévedek?

Előre is köszönöm a segítséget.


Kemenes Zoli

Sasfioka # 2004.05.30. 21:12

Pontosabban úgy van, hogy amennyiben a bérbeadó magánszemély, akkor köteles az APEH-tól erre a tevékenységre adószámot kérni, és köteles áfamentes számlát kiállítani. A számlán amennyiben csak bérleti díj szerepel, úgy köteles a bérleti díj 20%-át a bérbeadó magánszemély bevallani, illetve megfizetni. De lehetősége van a magánszemélynek arra, hogy áfamentes számlát és a forrásadó levonását tartalmazó számlát állítson a bérbevevő felé ki, így neki fizetési kötelezettsége nem, de bevallási kötelezettsége lesz. Méghozzá a bevallást a bérbevevő készíti el a bérbeadó részére.

SF

szajbertattila # 2004.05.30. 19:53

Ha pedig a bérlő is, és a bérbe adó is magénszemély, akkor a bérbeadó kérhet az apehtől egy - külön erre a tevékenyéségre vonatkozó - adószámot, ezzel a számmal számlázhat, és neki (béreadónak) kell befizetni az adót is.

Bubó # 2004.05.28. 20:11

Kedves kbj1!

  1. Az csak egy lehetőség, hogy ingatlant magánszemélyként is lehet bérbe adni, de ha az egyik tulajdonos egyéni vállalkozó, akkor ez a lehetőség nem áll fenn, ekkor kötelező az egyéni vállalkozói tevékenységet bővíteni a bérbeadással.
  2. Az hogy ki a tulajdonos, adójogi szempontból, házastársak esetén nem feltétlenül mérvadó a tulajdoni lap. Az ingatlan ugyanis akkor is a házassági vagyonközösség része lehet, ha csak az egyik házasfél nevén van.

Ekkor annak kell adóznia a jövedelem után, aki az egyéni vállalkozó, akkor is, ha az ingatlan a másik házasfél nevén van. Természetesen kivétel, ha jogérvényesen bizonyítható, hogy az ingatlan külön tulajdon.

3. Fentiekből következik, hogy az adót a bérbeadó egyéni vállalkozó fizeti meg.

4. Más esetben, ha a bérbeadó magánszemély, a bérbevevő pedig kifizetőnek minősül, akkor a bérlő köteles a bérleti díjból levonni az adóelőleget, és befizetni az Apeh-nek. A bérbeadó ilyenkor jan. 31-ig igazolást kap a bérlőtől a levont adóelőlegekről.

Üdv.

kbj1 # 2004.05.28. 14:18

Kedves Hozzászóló!

Néhány apró kérdéssel fordulnék hozzátok.

1.Abban kérnék segítséget, hogy bérleti szerződés esetén a berbeadónak vagy a bérbevevőnek kell-e megfizetni a 20%-os forrásadót, ha minden szabályosan, számlára megy?

2. Amennyiben a bérbeadó fizteti, úgy a tulajdonosnak kell, vagy annak házastársa is fizetheti az adót?

3. Ha a házastárs is megfizetheti, akkor nem mint magánszemély, hanem egyéni vállalkozóként is lehet-e számlázni, ha a profil nem ingatlan bérbeadás?

Előre is köszönettel!