Társasházak jogásza!


Filamér # 2013.06.25. 14:11

Mufurc,
természetesen tudom, hogy nem kell kikérni a tulajdoni lapokat. De azt is tudom, mennyi ideig tart betekintéssel végigegyeztetni egy többszáz albetétes társasházat. Ráadásul a kk-t a vitatott tulajdonosi háttérrel rendelkező albetétek tekintetében jó eséllyel meggyanúsítják azzal, hogy átsiklott valami felett, (nagy számok törvénye alapján amúgy is van rá esély) és kekec tul.társak amúgy is mindenről írásos bizonyítékot követelnek...
(találkoztam olyan 44 négyzetméteres th-i lakással, aminek 7 tulaja volt: 1/2 tul. rész anyukáé, a másik 1/2 rész hatfelé osztva gyermekeké és unokáké... szanaszét a világban.... na ott izzadt a közös képviselő a meghatalmazások ellenőrzésekor.)

Mufurc_nagyon # 2013.06.25. 12:19

Kedves Filamér!

Nem kell kikérni a tulajdoni lapokat.
Csak egyeztetni kell (betekintéssel) és átvezetni a változásokat.

Ilyenkor "szoktak" kiderülni, hogy egy albetétnek több tulajdonosa is van, esetleg négy is ;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Filamér # 2013.06.25. 11:55

"Mennyi az az intervallum, aminek az elteltével, (félévente-évente?) ami idő elteltével a kk.-nek ellenőrizni kellene a lakók, és azok nyilvántartását.”"

babos,

nincs erre vonatkozó szabály. És még millió más dologra nincs (hála az égnek!)
Életszerűtlen és drága dolog lenne mondjuk egy háromlépcsőházas, több száz albetetétből álló társasházban félévente lekérni a tulajdoni lapokat, hogy követni lehessen a változásokat.
A valóságban az történik, aminek történnie kell, az új tulajdonosok - saját jól felfogott érdekükben - jelzik a változást a közös képviseletnek. Ha közgyűlésen bármilyen kétség felmerül a személyüket, vagy a tulajdonosi mivoltukat illetően, na ekkor érdemes az ingatlannyilvántartásba belenézni. Sok kötelezettsége van a közös képviselőknek - és lehet, sokat nem is teljesítenek felelősséggel - de az nem várható el tőlük, hogy egy több száz lakásos társasházban adott időszakonként egyeztesse a tulajdoni lapokat az általa ismert adatokkal... Kisebb házakban pedig rendszerint odafigyel a szomszédság - de legalábbis észreveszi - a tulajdonosváltozást. Ha másért nem, akkor azért, mert alapító okirat gyakran kiköti az elővásárlási jogot, tehát már az értékesítés szándéka is kiderül tulajdonosváltás előtt.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.06.25. 10:22

Babos!
Nálunk (lakásszövetkezet) közgyűlés előterében van a jelenléti ív, közöskedvenc állítja össze. Mandátumvizsgálók ellenőrzik, akit nem ismernek személyi igazolványt kérnek tőle, úgy írhatja alá a jelenléti ívet. Szerintem nem lehetne ez máshogy társasháznál sem. Hogyan kerül megállapításra a tulajdoni hányad szerinti megjelenés, ha nem a tulajdonosok szerepelnek a jelenléti íven?

babos # 2013.06.25. 08:49

Üdv mindenkinek, és Mufurc!

"A közgyűlésen a megválasztott levezető-elnöknek kell a közgyűlés szavazó képességét megállapítani.
Tehát, ha nem ismeri a tulajdonosokat akkor a személyül azonoisítására kell őket felkérni."

Tapasztalatból tudom, hogy az emberek nincsennek tisztába a törvénnyel. A tulaj leküldi a bérlőt, mert Ő nem ér rá. Az új tulaj nem jelentkezett be a kk.-nél, mert senki nem mondta neki, és még a lakcímkártyája sincs az új címre kiállítva. De írtam, hogy a lakcímkártya nem minden. Az nem igazol tulajdonjogot.

Bár a levezető elnök hirdeti ki a tulajdoni hányad arányát, a Ttv. nem tér ki arra, hogy ki ellenőrzi az aláírások jogosultságát, a közgyűlés megkezdése előtt. A közgyűlésen nincs ott a lakónyilvántartó könyv. A kk. is elismeri. hogy nem ismer mindenkit!!?

Én azt kérdeztem. Mennyi az az intervallum, aminek az elteltével, (félévente-évente?) ami idő elteltével a kk.-nek ellenőrizni kellene a lakók, és azok nyilvántartását.

LILI999 # 2013.06.25. 05:52

Társasházi jogásztól kérnék véleményt!
Társasházban lakom, tehermentes lakásom szeretném eladni.
Az alapító okírat szerint a
társasházban eggyel kevesebb lakás szerepel, mint a valóságban, ugyanis az egyik lakó bővítette lekását, majd leválasztotta mint önállóü ingatlant, de nem jegyeztette be a földhivatalba. Ez a tény befolyásolja-e az én lakásom eladását? Vagyis, ha eladom az ingatlanomat, akkor jogszerű lesz-e az adás-vételi szerződésem?

MajorDomus # 2013.06.24. 19:34

kadar

a pince rendeltetésszerüen a sitt tárolására szolgál?

ha felujitásra van pénzed,nincs pénzed egy konténerre?

Mufurc_nagyon # 2013.06.24. 18:33

Kedves babos!

A közgyűlésen a megválasztott levezető-elnöknek kell a közgyűlés szavazó képességét megállapítani.
Tehát, ha nem ismeri a tulajdonosokat akkor a személyül azonoisítására kell őket felkérni.

A földhivatali tulajdoni lapok megtekintése ingyenes a helyszínen.
Onnan ki lehet másolni az aktuális tulajdonodi viszonyokat.

A másoló és az ütk. nem kell, hogy azonos legyen;-)

Ezért kell a mottómat megfogadni;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Filamér # 2013.06.24. 18:32

"A kérdéseim, hogy ezt megteheti-e”"

Igen.

kadar # 2013.06.24. 18:27

Üdv. mindenkinek!

Mi egy belvárosi társasházban lakunk ahol a pince osztatlan közös tulajdonban van. A lakásfelújítás során a sittet a pincében vittük le amit azóta ott tárolunk. A pincék nincsenek felosztva a régebbi lakóknak van lezárt pincéjük de mi nem kaptunk a beköltözéskor. Most a közös képviselőtől kaptunk egy felszólítást, hogy vigyük el a sittet ellenkező esetben a társasház fogja megcsináltatni melynek a költségét a lakásunkra terheli. A kérdéseim, hogy ezt megteheti-e hisz én csak rendeltetés szerűen használom a pincét, illetve kérhetek saját pincerészt ahova átvinném a sittet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 17:17

Szóltam én egy szót a lakcímkártyáról?

babos # 2013.06.24. 17:03

K.B.S.!

A lakcímkártya, csak az oda bejelentkezés tényét (életvitelszerű tartózkodást)igazolja, nem a tulajdonjogot.

babos # 2013.06.24. 16:59

K.B.S!

Nincs SZMSZ! A kk bevallotta, hogy évek óta nem ellenőrizte, hpgy az eladott lakásokba költözők bejelentkeztek-e nála. Nincs ideje a földhivatalba bemenni.
“Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény” 4.§ (1) és (2) bekezdése szerint az ingatlan-nyilvántartás – az e törvényben meghatározottak szerint – nyilvános. Az összes adat, (ezek az ún. természetes személyazonosító adatok) mely az ingatlan nyilvántartásban szerepel nyilvános ezért a közös képviselőnek nyugodtan megadhatjuk. (ha nem tesszük, akkor ő kinézi a tulajdoni lapról – de mivel ennek is költsége van és azt a társasház illetve a tulajdonos fizeti, érdemesebb megadni)
Az Adatvédelmi törvény, azaz “A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény” 3. §-a szerint személyes adatot jogszerűen kezelni csak az érintett előzetes hozzájárulása, vagy törvény felhatalmazó rendelkezése alapján lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 16:51

Miért kellene a közös képviselőnek igazolnia, hogy a közgyálésen megjelöltek tulajdonosok? Talán fordítva.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 16:51

Szeretném megkérdezni,hogy a tárasasházból hogyan tudok kilépni?
Elidegeníted a lakást.

babos # 2013.06.24. 16:47

Üdv mindenkinek!

Mi a Ttv. szerint, a közös képviselő feladata a lakónyilvántartással kapcsolatban. Azaz milyen idővallum
szükségeltetik, a "naprakész" lakónyilvántartáshoz. Hogyan lehet ezt, a közgyűlésen ellenőrizni.
A kk. elmondása szerint, neki nincs ideje az új lakók bejelentkezését ellenőrizni. Be lehet-e, egy közgyűlést rekeszteni, ha a kk. nem tudja igazolni,(idővallum???)
hogy a társasházban, közgyűlésen résztvevő lakók, ténylegesen tulajdonosok.
Várom építő jellegű tanácsaitokat.
Mindezt előre köszönöm.
Babos.

linuka # 2013.06.24. 09:17

Tisztelet Jogászok!
Szeretném megkérdezni,hogy a tárasasházból hogyan tudok kilépni?

Filamér # 2013.06.22. 19:21

bocs, én olvastam felületesen.

Az udvar osztatlan közös tulajdonban van, kizárólagos használatra senkinek sincs joga, viszont a tulajdonosközösség megállapodhat a használatra vonatkozó szabályokban. Nyilván méltányolandó körülmény, hogy a hálószobátokkal határos, de sok függ attól, milyen célra szeretné hasznosítani a társasház a területet - lehet, hogy egyáltalán nem lesz zavaró számotokra.

sjulianna # 2013.06.22. 17:29

Tisztelt Filamér, hallgatólagos megegyezés volt, mivel közvetlenül az ajtónk előtt van, amit elvileg két méternél többel nem közelíthetnek meg. A hálószobánkat nem tudjuk máshova költöztetni, így érthetően zavar ez a helyzet. Saját költségen tartjuk rendben, senki nem szállt bele a fűnyíróba sem.
Nem azon a területen akarnak közgyűlést tartani, hanem a területről.
Az udvar másik felén is van zöldterület, arról nincs szó a napirendben.

sjulianna # 2013.06.22. 17:22

Sziasztok!
10 lakásos társasházban lakunk, ebből 2 hm tulajdonú. Mi a földszinten lakunk, a teraszajtónk az udvarra nyílik. Most közgyűlés lesz arról, hogy az előttünk lévő zöldterületet minden tulajdonos a tul. hányada alapján használhatja. Az udvar osztatlan közös tulajdonú. A másik oldalon is van zöldterület, arról nem lesz szavazás. Mi az előttünk lévőt 16 éve gondozzuk saját pénzen. Van vmi jogszabály, hogy megvédhessük a magánszféránk?
A fölöttünk lakók klímát szereltek fel, megkérdezés nélkül, a teraszunk fölé, éjjel nem tudunk szellőztetni, mert folyamatosan megy, csöpög a víz a csatornába, nagyon zavaró. Le lehet-e velük szereltetni, és a másik oldalra átrakatni?

sjulianna # 2013.06.22. 16:51

Sziasztok!
Mi 10 lakásos társasházban lakunk, amiből két lakás hm tulajdonú. Mi lakunk egyedül a földszinten, és a teraszajtónk az udvarra nyílik, ami osztatlan közös tulajdonú. Most közgyűlésen akarnak dönteni az előttünk lévő zöldterületről, ami elvileg minden tulajdonost a tul. hányada alapján illet meg. Az udvar másik részén is van zöldterület. Az előttünk lévőt mi 16 éve tartjuk rendben. Hogy védhetnénk meg a magánéletünk, van-e vmi jogszabály,hogy ne jöjjenek a mi ajtónkig?

Filamér # 2013.06.22. 16:34

sjulianna,
"Most rendkívüli közgyűlés lesz, ahol az előttünk lévő zöldterület minden tulajdonost a tul. hányad alapján illet meg" - hogy mi van?
Ha jól értelmezem: a közgyűlést azon a földterületen kívánja megtartani a társasház, amelyet ti tartotok rendben 16 éve.
Lévén, hogy ez osztatlan közös tulajdonban lévő terület, semmit nem tudtok és nem is tehettek ez ellen, sőt, ha nincs 16 évről korábbról megállapodás a használatról, akkor tőletek kérdezhetik meg joggal, hogy milyen alapon használjátok kizárólagosan ezt a területet. Ha van ilyen megállapodás a tulajdonostársak között, akkor természetesen más a helyzet.

sjulianna # 2013.06.22. 16:20

Sziasztok!
Mi egy tízlakásos társasházban lakunk, ebből két lakás honvédségi tulajdonú, a többi saját. Mi lakunk egyedül a földszinten, a teraszajtónk az osztatlan közös tulajdonú 598 m2-es udvarra nyílik. A két fölöttünk lakó család a megkérdezésünk nélkül klímát szerelt a fejünk fölé, éjjel nem tudunk szellőztetni sem, mert állandóan zümmögtetik, bennünket pedig zavar a zaj. Most rendkívüli közgyűlés lesz, ahol az előttünk lévő zöldterület minden tulajdonost a tul. hányad alapján illet meg. A kérdésem az, van-e vmi jogszabály, hogy ne jöhessenek oda a mi magánszféránkba, mert az udvar másik felén is van zöldterület, csak azt mi nem tartjuk rendben, az előttünk lévőn viszont 16 éve saját költségen nyírjuk a füvet. Mit tehetünk? Juli

vasut # 2013.06.22. 15:48

Tisztelt Ügyvédek /Jogászok/! Szeretnék érdeklődni, 2001 be vásároltunk egy társasházat egy lakóparkban a 3. emeleten ez az utolsó színt. Felettem a födém, nem betonból készült, fa födém van, alul gipsz kartonból a mennyezet, e fölött van a szigetelés kőzet gyapot, majd betonip lemezzel fedték le a padlást. Megvásárlás után két évvel éreztük, hogy nem jó a szigetelés ezért a saját tető részünket újra szigeteltük. Mivel sarki lakás , ezért könnyen kivitelezhető volt. Itt jött az ötletünk, ha már hozzáfogunk csináljunk egy kis tároló / csak a mi lakásunk felett / pozdorjából ahol a terasz bútorokat és egyéb apróságokat tárolunk télre.
Ezek eddig is fent voltak, csak nagyon koszosak lettek, ez megoldást jelentett a problémára. Az akkori közös képviselővel egyeztetve el készült és a mai napig nem volt semmi problémánk vele. Most szeretnénk el adni ezt a lakást, kérdezem, hogy le bontathatják e ezt, vagy az új tulajdonos is használhatja?
Természetesen ez nem a mienk, továbbra is a társasház tulajdona lesz a tetőrész , de a saját plafonom fölé más nem pakol semmit.
A mostani közös képviselőnk azt mondta, hogy az új lakó már ne használja , jobb lenne ha szét bontanánk, mi ezt nem szeretnénk....
Várom a választ, előre is köszönöm.
Tisztelettel T. J.

Mufurc_nagyon # 2013.06.21. 06:33

Kedves aztapaszta!

Amennyiben a beállási hely az AO-ban külön helyrajzi számon szerepel és Ön be van jegyezve társ-tulajdonosként akkor az az Ön tulajdona.
Ebben az esetben birtokháborítást követett el az aki oda beállt.
Feljelentés helyi jegyzőnél.

Miután Ön a beállási helynek közvetlen vagy társ tulajdonosa természetesen jogszerűen fényképezheti a beállt autót.

A rendőrség intézkedhet (ne), de nem fog akkor, ha osztatlan közös tulajdonról van szó.
Itt a th. képviselete a megbízott / kapcsolattartó személy.

Amennyiben a lépcsőház zárt és a SzMSz a dohányzást tíltja nem (mert osztatlan közös tulajdon;-(


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ