Kedves Hozzáértők!
Érdeklődnék, hogyan tudom a birtokomban levő ingatlan haszonélvezeti jogát hogyan tudom a feleségemre íratni.
Ügyvéd? Közjegyző? Önkormányzat?
Adózás miatt kellene, az ingatlanban albérlő van.
Előre is köszönöm!
Linkas63
Kedves Hozzáértők!
Érdeklődnék, hogyan tudom a birtokomban levő ingatlan haszonélvezeti jogát hogyan tudom a feleségemre íratni.
Ügyvéd? Közjegyző? Önkormányzat?
Adózás miatt kellene, az ingatlanban albérlő van.
Előre is köszönöm!
Linkas63
Igen
Lehet
Egyenásági rokonok közt nem
AKi az ingatlant használja,de a tulajdonos felel érte
Tisztelt Szakértők,
az a kérdésem, hogy amennyiben egy lakóingatlant az egyik gyermeknek és annak a gyermekeinek ajándékozza a tulajdonos, a másik gyermeknek pedig, valamint önmagának még biztosíthat haszonélvezeti jogot is?
Lehet ezt egy eljárásban végigvinni?
Most nem kell illetékelni az ajándékozáskor ugye?
Még egy kérdés, ilyenkor, ha tulajdonos változás történik de több a haszonélvező, akkor ki fizeti a rezsit, közösen?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Értem. Köszönöm a választ.
Semmi sem.
A per cirka 8-14 hónap szokott lenni.
Aztán a végrehajtó kirak.
DE a per alatt is
- -
Tudomásul kell venni, hogy
és
- -
A haszonélvezet megszűnik
A lemondása lehetséges
vagy
- -
Ha biztonságra törekszel, akkor célszerű a haszonélvezővel beszélni erről és
megpróbálni rávenni, hogy mondjon le a haszonélvezetéről
HA egyszer úgyis neked szánta, mert a nevedre vette...
(vagy igazából nem is neked vette, hanem magának?
és a haszonélvezettel tart kordában...)
Megértetni vele, hogy felnőttél, nem fogod elherdálni az ingatlant.
Persze könnyen lehet vita-harag már a kérdés felvetéséből is és akkor oda az eddigi békesség köztetek.
Tehát a helyzeted-viszonyotok ismeretében, csak óvatosan vagy éppen sehogy ...
Köszönöm a válaszokat! Ha ki akar rakni, és én ezt megtagadom, és bírósági ügy lesz belőle, akkor engem semmi nem véd? Utcára kerülök a gyerekeimmel együtt? Meddig húzódhat egy ilyen ügy?
Bérleti díj mértékére nincs szabály. Akármennyit kérhet.
Pazsi,
Igen:
„Ptk.
5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]
(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.
5:148. § [A haszonélvezet gyakorlásának átengedése]
(1) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de a birtoklás, a használat és a hasznok szedése jogának gyakorlását átengedheti.
(2) Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását a haszonélvező akkor engedheti át, ha a tulajdonos – azonos feltételek mellett – a dolog használatára, hasznosítására vagy a dolog hasznainak szedésére nem tart igényt.”
Kitehet, vagy bérleti díjat is kérhet. Ha kirak, akkor nem adhatja bérbe másnak az utóbbi pont alapján, ha te kifizeted azt a bérleti díjat.
"Ha úgy dönt,..."
Igen.
A haszonélvező a legnagyobb úr,
a tulajdonosnál is nagyobb úr!
Jó napot kívánok! Problémám a következő: az apám vásárolt a nevemre egy házat,egyedüli tulajdonos vagyok, neki haszonélvezeti joga van. Ha úgy dönt, bármikor kirakhat a kiskorú gyerekeimmel együtt, vagy bérleti díjat kérhet? A bérleti díj mértékére van valami szabály? Ő nem él a házban. Köszönöm a segítséget.
Nincs.
Üdvözletem!
Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy van-e olyan ok ami miatt kizárható a házastárs a már jogerős haszonélvezeti jogából.
A válaszokat előre is köszönöm.
A haszonélvező aláírása nem szükséges. Nyilván a szerződésben utalni az ingatlan terhelt jellegére.
T. Fórum!
Szeretném gyerekeimnek ajándékozni férjemmel együtt a 1/2-l/2 tulajdonunkat képező házat, azonban ezen rokonunknak holtig tartó haszonélvezeti joga van. Kérdésem: a haszonélvező aláírása szükséges-e az ajándékozási szerződéshez, vagy elég, ha a szerződésbe beleírjuk, hogy a haszonélvezet változatlan marad? Válaszukat köszönöm. Gömbi53
Majd írd meg mi lett a vége.
Köszönöm szepen!
Közös gyerek nincs. Az elözö hazassagbol születettek mind felnöttek. Egyedül elek a lakasban.
Akkor jol ertem, hogy az akaratomon kivül megsem rakhat ki? Vagy legalabb is beletelne egy kis herce-hurcaba. Berbeadasnal pedig ugy tudom, elöberleti jogom van.
A saját tulajdonodban nem tartózkodsz jogtalanul.
Az más kérdés ha ő ki akarja adni az ingatlant, mondjuk bérbe, akkor azt Megteheti, erről szól a haszonélvezet.
Gyerek van? Mennyi idős?
A volt ferj, hogy jogtalanul tartozkodom a lakasban.
Ki akar perelni és mit?
Mennyi ideig tart kb. egy hasonlo per?
Köszönöm a valaszokat!
Akkor is.
Nincs.
Nem létezik.
Magyarországon.
Tisztelt Forum!
A tulajdonomban van egy ingatlan, ahol allando bejelentett lakcimmel élek. A volt ferjem neven holtig tarto haszonelvezet van bejegyezve. A volt ferj nemet allampolgar, nagyon ritkan van Mo.-on, es nem is szandekozik idetelepülni. Nemetorszagban sajat ingatlanja, vallalkozasa van.
Az a kerdesem, ha nem akarja az ingatlant lakni, ill. kiadni, 1 evben kb. 1x jön 1-2 hetre, akkor is kitehet engem a lakasbol? Ilyen esetben van korlatozasi lehetöseg a haszonelvezetre? Letezik olyan, hogy csak addig a mertekig haszonelvezö, amilyen mertekben az ingatlant hasznalni tudja, ill. amilyen mertekben raszorult a hasznalatra? Vitas esetben melyik orszagban kerülne sor a peres eljarasra?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |