tulajdonjog - haszonélvezeti jog


hayabusa # 2019.02.06. 19:59

Megpróbálom rövidre fogni:
Vásároltunk egy házat a gyermekeim nevére,hogy édesanyám,és a férje a közelünkben lakjanak.Holtig tartó haszonélvezeti jogot bejegyeztettük édesanyám, és a férje nevére.
Elkezdődött a felújítás, hogy minél előbb be tudjanak költözni.
Édesanyám közben kórházba került,és rövid idő múlva elhunyt.
A férje kijelentette,hogy nem akar odaköltözni,mert a lányához megy.
Nemrég felhívtak,hogy azonnal küldjem el a kulcsokat,mert bérbe akarják adni az ingatlant.
Az ingatlan még félkész,a befejezése még kb 1.5 MFt lenne.
Ezért kérdeztem,hogy kötelezhetnek e a befejezésre.

MajorDomus # 2019.02.06. 19:54

Most már csak az a kérdés .
félkész,vagy felujitandó a lakás?

MajorDomus # 2019.02.06. 19:53

De a kérdés az nagyon tetszett!!!

irgumburgum !
Azonnal felújitod mert elsejétől pénzt akarok látni belőle!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.06. 19:19

Nagyjából semilyet.

De jobb lenne, ha nem általánosságban kérdezgetnél, hanem a konkrét problémádat adnád elő.

hayabusa # 2019.02.06. 18:20

Tisztelt Dr Kovács Béla Sándor,
Köszönöm a gyors választ.
Még azt szeretném kérdezni, hogy a haszonélvező milyen munkálatokat végezhet az ingatlanon a tulajdonos beleegyezése nélkül?

Szomorú örökös # 2019.02.06. 18:18

hayabusa

Félkész ingatlan esetében a haszonélvező kötelezheti e a tulajdonost az ingatlan felújításának a befejezésére azzal az indokkal,hogy bérbe kívánja adni az ingatlant.

Ja, meg majd a nyúl viszi a puskát! A haszonélvező azt a hasznot élvezze, ami a rendelkezésére áll, amire haszonélvezeti jogot alapítottak számára. Nem több jár neki, de nem is kevesebb. Ja, hogy így nem tudja bérbe adni? Oszt az kit érdekel? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.06. 18:03

Nem.

hayabusa # 2019.02.06. 18:01

Tisztelt Fórumozók,
Az alábbiakban leírt esettel kapcsolatban kérnék tanácsot:
Félkész ingatlan esetében a haszonélvező kötelezheti e a tulajdonost az ingatlan felújításának a befejezésére azzal az indokkal,hogy bérbe kívánja adni az ingatlant.
A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2019.02.05. 20:23

Miért nem bizol meg egy ügyvédet?
100 ezer forintból megoldja a több 10 milliós ingatlanod eladásét!

neva1970 # 2019.02.05. 12:38

Tisztelt Fórumozók! Tavaly decemberben kértem itt segítséget és kaptam is, segítséget is és megerősítést is, amit nagyon köszönök még egyszer! Sajnos még mindig nem oldódott meg az ügyünk! A Földhivatal átvette a tértivevényt még decemberben, amelyben kértük a tulajdonjog bejegyzést a telekre, de januárban az a válasz érkezett, hogy nem tudja bejegyezni a férjem nevére a telek tulajdonjogát, mivel nincs a hagyatéki végzésben, hogy ő örökölte. Hogy lenne benne, kérdem én, mikor a Magyar Állam a tulajdonos. Aztán megkaptuk a levelet a Magyar Államtól is, amiben megerősítettek minket, hogy az ingyenes örökhasználó kérelmére kell a Földhivatalnál bejegyeztetni a tulajdonjogot és a Magyar Állam már nem tulajdonosa a teleknek. DE! Szerintük póthagyatékit kell csinálni a telek miatt. Szóval egyrészt jó híreket kaptunk, de megint káosz van a fejünkben. Kell-e póthagyatéki vagy simán menjünk be a Földhivatalba a Magyar Állami Vagyonkezelő levelével? Vagy forduljunk ügyvédhez, aki megoldja helyettünk ezt az egészet, mert attól félek a Földhivatalnál megint el fognak hajtani minket! Póthagyatékit eleve nem tudunk indítani, mivel a végrendeletben a telek nem szerepel, mivel az a Magyar Állam tulajdonaként szerepelt a tulajdoni lapon és szerepel még mindig. (Röviden a történet előzménye: Férjem és unokaöccse megörökölt egy zuglói családi házat végrendelet útján. A telket 1954-ben kapták a dédszülei a Magyar Államtól ingyenes örökhasználatra „Bányász családiház” építési akció keretében, hogy ezen a telken családi házat építsenek.
Az ingatlant értékesíteni szeretnénk, de sajnos nem vagyunk tisztában a jog- illetve tulajdonviszonyokkal. Egy ügyvédtől azt a választ kaptuk, hogy a magyar államtól érdemes megvásárolni a telket az örökösöknek. Sajnos ez nem áll módunkban. Viszont itt a fórumon olvastam azt is, hogy az örökhasználat, tartós használat jogintézménye már nem él. Az erről szóló törvény már hatályát vesztette 2005-ben és a tartós használónak kellett volna kérvényezni a földhivatalnál a tulajdonjogának bejegyzését.)

MajorDomus # 2019.02.03. 13:19

Az ügyvédek országa vagyunk!
.
Ausztriában 3,200 ügyvéd van!
de a dijazásuk is olyan!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.02. 19:35

Kb. 4000 ügyvéd van a fővárosban.

gabo998 # 2019.02.02. 19:21

Esetleg Pesten tud valaki ajánlani valakit akivel tudnánk erről beszélni hogy mit és hogy lehet vagy lehetne tenni. Esetleg jogi tanács

MajorDomus # 2019.02.02. 18:40

Fordulj ügyvédhez,ez nem olyan könnyű eset,hogy egy fórumos tanácsadással megoldható lenne.

Ha nincs használati megosztás,hogy ki mit használ,és mire terjed ki a haszonélvezet,akkor -szetintem -nekrd is jár a pénzből,mert a tuedet is bérbe adta.
Ez viszont jó alkalom arra,hogy rákényszetitsd a haszonélvezőt,pontosabban a tulajdonost,hogy legyen végre korrekt használati megosztás.
Az eszénél nem,de a zsebénél meg tudod fogni a vénembert.

gerbera317 # 2019.02.02. 18:37

Per.

gabo998 # 2019.02.02. 18:30

Szeretném bíróságra vinni és valahogy felosztani. Lenne még egy kérdésem. Van 2 albérlő akik persze nincsenek be jelentve. KB ez havonta 90.000ftot hoz a szomszédom konyhájára. Mivel gyakorlatba a fele ingatlan és udvar a miénk így járhat nekünk is a bérleti díjból.
Illetve tud nekem segíteni abban hogy rendezni tudjuk a hatarokat

gerbera317 # 2019.02.02. 18:22

[osztatlan közösnél] nem kell szolgalmi jog
Viszont, ha önkényesen kizárják a használatból, akkor helye lehet egy tűrésre kötelezésnek, meg esetleg kártérítésnek.

drbjozsef # 2019.02.02. 18:03

Hát, érdemes lenne keresgélned és olvasnod, sok mindenre ki lehetne térni, de most szorítkozzunk a kérdésedre : nem, ez esetben nem kell szolgalmi jog. Osztatlan közösként az udvar is közös, ha máshogyan nem tudsz a lakásodhoz jutni, használhatod.

Feltéve, hogy nincs ettől eltérő használati megosztási szerződés erről, de feltételezem, az udvarról nincs, ha csak egy bejárata van.

gabo998 # 2019.02.02. 16:50

Pontosan egy egy régi sor ház. Egy utca kereszteződésben. 3 lakás. Egy bejárattal. Egy helyrajzi számmal. Mi a legbelső részben lakunk. A másik 4/ tulajdonos nem lakik benne csak az apja vagy is a haszonélvező. De neki így is ezen az egy telken 2 lakása van. Azt mondja hogy minden az övé és hogy nekünk semmi jogunk ott semmihez. KB a ingatlan 25% és az udvar 15% használhatjuk jelenleg. A vízóra az ő oldalán van.

drbjozsef # 2019.02.02. 16:07

gabo,

Ez nem ilyen egyszerű. Azért hívják OSZTATLAN közös tulajdonnak, mert minden tulajdonosa egyformán használhatja a másik jogos érdekének és használatának korlátozása nélkül.

Ha ez két különálló lakás egy telken, akkor ez megoldható, egy használati megosztási szerződéssel, az udvar közös használatával (vagy elkerítéssel akár azt is külön, ha van külön bejárat), vagy bármilyen, mindenki számára elfogadható megoldással.

Ha ez egy lakás, akkor a gyakorlatban nincs jó megosztás, már ha nem pl. egy házaspár tulajdonolja, és együtt laknak.

Nem írtad, több lakásról beszélsz, amikor be akarsz jutni a "saját" lakásodba.

Ha haszonélvezet van rajta, az speciális eset, ha csak a felén van, az még speciálisabb. Akinek a felén van, az nem használhatja az ingatlant, arra a haszonélvező jogosult. A másik tulajdonos elvileg használhatná, de ha egy lakásról beszélünk, ahol a haszonélvező van birtokon belül, akkor legfeljebb lakáshasználati díjat követelhet.

Egy lakás ez vagy több?

Amúgy javaslom, izzítsd be a gugli barátodat, és keresgélj osztatlan közös témában.

gabo998 # 2019.02.02. 13:43

Köszönöm.

Akkor én jogosult vagyok az ingatlan felére így ebben az udvar fele és az ingatlan fele is bele tartozik. Azért kérdezek ilyeneket. Mert van egy osztatlan közös tulajdonba lévő ingatlan. Jelenleg 2 tulajdonosa van 4/8 4/8 arányban és van egy holtig tartó haszonélvező 4/8 arányban. Régi sor ház. Pontosan sarki ház és így két utcába is tartozhat. Hivatalosan egy bejárat van. És állítólag szorgalmi jogot kellene biztosítani ahoz hogy be jussak a saját lakásomban valóban így lehet?

wers # 2019.02.02. 13:30

Az lehetséges hogy a fele

Igen.

gabo998 # 2019.02.02. 13:08

Üdvözlet
Lénárt Gábor vagyok. Érdeklődni szeretnék hogy mennyi a 4/8 tulajdoni jog pontosan. Az lehetséges hogy a fele. Osztatlan közös tulajdonba lévő ingatlanról volna szó. Előre is köszönöm szépen a segítséget

ispan29 # 2019.01.31. 08:54

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a választ, esetleg lehetne kicsit bővebben leírni a várható fejleményeket, kimeneteleket.

Köszönöm

ispan29 # 2019.01.30. 23:02

Tisztelt Fórum! Adott három egymással közvetlen szomszédos ingatlan, melyek közül csak egynek van közvetlen csatlakozása közútra.Legyen ez az A ingatlan. Az A ingatlan mögötti ingatlannak, legyen ez a B ingatlan (mondhatni sziget jellegű, közvetlen csatlakozása nincs közterülettel),van útszolgalmi joga az A ingatlanra.A C ingatlannak van közvetlen közterület csatlakozása, de bejárata nincs közterületről.Viszont van ( nem tudni miért),útszolgalmi joga a B ingatlanra. A C ingatlantulajdonos szerint, mivel neki van útszolgalmi joga a B ingatlanra, a B ingatlannak meg az A ingatlanra, ezért Ő az A ingatlanon is áthajthat.Igaz így ez? Közvetve jogot formálhat az áthaladásra? Az A és C telek között nincs Telki szolgalmi jog.