Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog - haszonélvezeti jog

drbjozsef # e-mail 2018.12.21. 07:23

Dr.GL,

Azt is érdemes tudni, hogy a megváltásra nemcsak nem kötelezhetőek a haszonélvezők, hanem annak mértéke sincs szabályozva. Bármennyit kérhetnek érte, teljesen mindegy hogy hány évesek, ha nincs megegyezés, akkor nincs haszonélvezet megszüntetés.

Ha az illetéktörvényben szereplő haszonélvezet értékének kiszámítására gondolsz, akkor azt felejtsd el : azt csak és kizárólag a illetéktörvény hatályán belül kötelező alkalmazni, máshol nem. Megváltás esetén lehet irányadó a számítása, de egyáltalán nem kötelező.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2018.12.20. 22:31

Dr.gl

ezt a gondot oldja meg az eladó addig ne fizess neki!

gerbera317 # e-mail 2018.12.20. 19:22

Telac! KBS-hez csatlakozva: A végrehajtó ingyen és bérmentve törölteti pótlólag a haszonélvezeti jogot, de csak akkor, ha szólsz neki. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.20. 18:19

Dr.GL. Egyiket sem kell, csak mindegyiket lehet. És régen rossz neked, ha valamelyik nem akarja.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.20. 18:17

Telac, a végrehajtóval beszéltél már?

www.kbs-ugyved.hu

Dr.GL # e-mail 2018.12.20. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Olyan ügyben szeretném a segítséget kérni, hogy adott egy ingatlan, aminek egy testvérpár a tulajdonosa 1/2-1/2-ed részben. Az ingatlanon két haszonélvezeti jog van. Az apjuké és a nagyanyjuké. A testvérpár nem ápol a családdal jó viszonyt. Elszeretnék adni nekem az ingatlant. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mind a kettő haszonélvezőt külön-külön meg kell váltani vagy csak a fiatalabbikat és azon osztoznak arányosan? Van aki ezt mondja, van aki azt. Az egyik haszonélvező 59 a másik 92 éves. Köszönöm szépen a válaszokat előre is.

telac # e-mail 2018.12.20. 15:19

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném segítségüket:

2017. május végén ingatlanárverésen végrehajtás alatt álló ingatlant(garzonlakás) vásároltam. 1/1 tulajdoni hányadú, tehermentes, beköltözhetőnek volt hirdetve, a hirdetésben külön jelezve, hogy a tulajdonos hölgy férjének haszonélvezeti joga törölhető, mivel kezesként felel egy adósságért az ötből, amit a hirdetményben feltüntettek.
Az eljárás során a tulajdonosokkal nem találkoztam(mivel több eljárás is van ellenük, ezért megtalálni se egyszerű őket kettejükhöz 5 db értesítési cím volt feltüntetve).
Az ingatlanban albérlők laktak, akik 2017.október közepén kiköltöztek és egy végrehajtó helyettes birtokba adta, a mellesleg teljesen lelakott ingatlant.Az utána következő egy évben- többszöri nekirugaszkodásra, jelentős anyagi áldozatok árán - sikerült élhetővé varázsolni a romhalmazt, amit átvettem.Ezalatt főként külföldön tartózkodtam és dolgoztam,nem voltam bejelentkezve hivatalosan állandóra az ingatlanba és teljesen lakatlan volt. Az okmányirodában érdeklődtem, más se volt hivatalosan bejelentve oda.Két hete bejelentkeztem és akkor derült ki, hogy a Földhivatal nem törölte az előző tulajdonos férjének haszonélvezeti jogát.Végül az árverési jegyzőkönyv bemutatásával sikerült bejelentkeznem. Részemről, azt hittem, hogy külön bejelentés nélkül törlik haszonélvezeti jogot, az ingatlant átadó helyettes nem mondott ezzel kapcsolatban semmit, a Földhivatalban pedig -érdeklődésemre- elmondták, hogy vagy a jogosult halálával vagy haszonélvezetről lemondásával törlik csak a jogot.
Ilyenkor mi a teendő? Fizetni nem fogok nekik(és nem is tudok), mert kb annyit költöttem a felújításra, mint a haszonélvezeti jog értéke lenne(55-56 éves a jogosult). Végrehajtási kifogást nem emelhetek mert eltelt már több, mint egy év.
Segítségüket előre is köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2018.12.14. 19:26

félelmetes tud lenni a sötétség....

neva1970 # e-mail 2018.12.14. 12:42

Mindenféleképpen írok! Köszönöm szépen, hasonló jókat Neked is! És mindenkinek!

wers # e-mail 2018.12.14. 12:37

Majd számolj be kérlek, hogy mit reagálnak.
Ha most feladjátok új január közepe tájára várhattok választ, vagy akkor kérdezzetek rá.

Addig pedig nyugodt Karácsonyt Nektek.

neva1970 # e-mail 2018.12.14. 12:01

Sajnos az osztályvezető nem volt bent tegnap, neki korábban e-mailt írtunk, mert megkaptuk az elérhetőségét. Röviden leírtuk, hogy mi a problémánk, segítséget próbáltunk kérni tőle, de azt válaszolta, hogy az a törvény amire az e-mailben hibvatkoztunk már rég hatályát vesztette. Pedig nem így van. Remélem a postás nagyobb sikerrel jár, mint mi!!!! Itt a fórumon több segítséget kaptam eddig, mint a hivatalokban! Köszönöm mindenkinek!

wers # e-mail 2018.12.14. 11:44

Macerás ügyfél.... ejjjj megzavartátok cegény Micikét. :)))
A postással nem fognak vitatkozni. És nem Micike olvassa először, hanem jó eséllyel az osztályvezető. Ő vagy látott már ilyent, vagytudja, kit kell kérdeznie.

neva1970 # e-mail 2018.12.14. 11:27

Mivel nem olvasták el a kérelmet vagy csak átfutották, így nem tudták mit kezdjenek vele és egyszerűbb volt azt mondani, hogy nem veszik át. Sőt még azért is leszúrták a férjemet, hogy nincs a kérelemben helyrajzi szám, pedig ott volt az első sorban, vastagon kiemelve.

wers # e-mail 2018.12.14. 10:45

olyan van, hogy nem vesz át kérelmet a hivatal?

elvileg nem, de mégis megtették, látod.

Pl. az első lépésem az ex kollégák szíve felé az volt, mikor szóvá tettem az gépjárműveseknek, hogy mért nem adnak valami írásos kifogást dátummal az ügyfélnek, ha valamiért nem tudják átírni a tulajdonos változást. Így hogy igazolja, hogy be akarta tartani a határidőt? Szerinted adnak? Talán ha valaki nagyon kéri, és az osztályvezetővel fenyegetőzik.

drbjozsef # e-mail 2018.12.14. 10:15

wers,

olyan van, hogy nem vesz át kérelmet a hivatal?

Ha én azt kérelmezem, hogy írják a nevemre az országházat, Kossuth tér 1., szerzés jogcíméhez meg azt, hogy "csak, és különben is papucs orrán pamutbojt", akkor miért ne kérhetném ezt? Utasítsák el, ha nem felel meg a jogszabályoknak. Jó, ez így már alakilag sem felel meg ügyvédi ellenjegyzés nélkül, de az elv szempontjából nem számít, a lényeg : miért ne kérhetnék akármit (is)?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

neva1970 # e-mail 2018.12.14. 09:52

Én is gondoltam rá, köszönöm! Ezt fogjuk tenni.

wers # e-mail 2018.12.14. 08:50

Boríték, tértivevény, posta. Arra muszáj lesz válaszolniuk.

neva1970 # e-mail 2018.12.14. 08:35

Megírtuk a kérelmet és a férjem be is vitte tegnap a földhivatalba. Másfél órát ült ott, mert az első ügyintézőnek fogalma sem volt, hogy mit kell csinálnia, a másik két hölgy pedig konkrétan a szemébe nevetett, hogy nem tudják mit kell ezzel kezdeni. És át sem vették a kérelmet. Kénytelenek vagyunk ügyvédhez fordulni. Köszönöm az információkat és a segítséget mindenkinek. Elkeserítő, hogy keresztülnéznek az emberen.

Blackjack21 # e-mail 2018.12.11. 22:32

Mindenképpen Földhivatal, MNV-től hülyét kapnál amúgy is :) Földi halandók ügyeiben ők csak az EÁR-t és a pert ismerik......

MajorDomus # e-mail 2018.12.11. 19:03

Így kell földet szerezni....

neva1970 # e-mail 2018.12.11. 10:40

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek, akkor újra nekifutunk!

drbjozsef # e-mail 2018.12.11. 10:16

neva,

ezek a passzusok a jogtár mai napon is hatályos állapotának megfelelő törvényekből lettek kimásolva. Ezek nem vesztették hatályukat.

Írd meg a kérelmet, add be a földhivatalba, és akkor kénytelen lesznek határozatban elutasítani és abban megindokolni, konkrétan megjelölni, miért nem jegyzik be a tulajdonjogot - már ha nem jegyzik be élből.

Akkor lesz majd kérdés, hogy mivel és hogyan érdemes megtámadni a határozatot.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2018.12.11. 09:55

"a tartós földhasználatba adott ingatlanok e törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába kerülnek."
Ezen rendelkezés alapján a tartós földhasználók a törvény erejénél fogva az ingatlanok tulajdonosai lettek.

"A tartós földhasználók tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.”
A törvény nem szabott határidőt a bejegyzési kérelem benyújtására, ezért álláspontom szerint bármikor lehet kérelmezni a tulajdonjog bejegyzését.
(Amíg nem kérik a tulajdonjog bejegyzését addig korábbi fölhasználót, ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak kell tekinteni.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

ObudaFan # e-mail 2018.12.11. 09:46

A földhivatalnál.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

neva1970 # e-mail 2018.12.11. 08:44

Üdvözlöm! Egy pár napja kértem itt segítséget, kaptam is választ a problémára, de sajnos nem jártunk sikerrel a Földhivatalnál. Azt a választ kaptuk, hogy az általunk írt törvényi hivatkozások már hatályát vesztették és a magyar állammal, illetve a Magyar Állami Vagyonkezelővel kell felvennünk a kapcsolatot, ha a tulajdonviszonyt rendezni szeretnénk a telekkel kapcsolatban. Férjem és unokaöccse megörökölt egy zuglói családi házat végrendelet útján. A telket 1954-ben kapták a dédszülei a Magyar Államtól ingyenes örökhasználatra „Bányász családiház” építési akció keretében, hogy ezen a telken családi házat építsenek.
Az ingatlant értékesíteni szeretnénk, de sajnos nem vagyunk tisztában a jog- illetve tulajdonviszonyokkal. Egy ügyvédtől azt a választ kaptuk, hogy a magyar államtól érdemes megvásárolni a telket az örökösöknek. Sajnos ez nem áll módunkban. Viszont itt a fórumon olvastam azt is, hogy az örökhasználat, tartós használat jogintézménye már nem él. Az erről szóló törvény már hatályát vesztette 2005-ben és a tartós használónak kellett volna kérvényezni a földhivatalnál a tulajdonjogának bejegyzését.

Itt ezt a választ kaptam: „2005. évi CXXII. törvény az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról
...
53.§
...
(5) E törvény hatálybalépését követő 60. napon a tartós földhasználatba adott földekre vonatkozó szabályokról szóló 27/1987. (VII. 30.) MT rendelet hatályát veszti. Ezzel egyidejűleg a tartós földhasználatba adott ingatlanok e törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába kerülnek. A tartós földhasználók tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.”

valamint a most hatályos Inytv:

1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról
...
91.§
...
(9) Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló 2005. évi CXXII. törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába került ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére, a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXI. törvény erejénél fogva az ingyenes örökhasználók tulajdonába került ingatlanok tulajdonjogát az ingyenes örökhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.”

Hónapok óta húzódik az ügy, csak megerősítést szeretnék kérni, hogy valóban akkor a Magyar Állami Vagyonkezelőhöz forduljunk vagy a földhivatalnál kell a kérelmünket leadnunk?

Előre is köszönöm a válaszukat!