Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Szocpol jelzálog törlés?

Munkas11 # e-mail 2019.10.31. 19:27

De, hogy mások is okuljanak, leírom a sztori folytatását:
Tudván, hogy a földhivatal, nagyon lassú, inkább elmentünk az önkormányzathoz a használatba vételi engedélyért. Ott épp egy rendes (vagy csak az emberségét még megtartott) ügyintéző volt, aki helyben előkereste és lemásolta a használatba vételi engedélyt. Ingyért! (Lehet, hogy ezt jelenti a közszolgálat?)
Boldogan elvittük a kormányablakba, a szerződés másolattal, ahol közölék, hogy így nem fogadják el, mert a tulajdoni lap is kell a törlési nyilatkozat kiadásához. Mondom, hogy legutóbb azt beadtuk. - Ó, mit gondolok én, az már egy lezárt ügy. - Miért kidobták? - Nem, csak nem hozzáférhető. Kérjünk másikat. - De az elég körülményes, sokáig tart és pénzbe is kerül. - Ó, ők rugalmasak, nem kell eredeti, jó egy régi, vagy másolat is, végül is csak formaság az egész.
Na most ez mi, ha nem szívatás? Azt „nyilán” nem tételeztem fel, hogy átsétál az irattárba, és lemásolja a tulajdoni lapot, ami biztosan kevesebb ideig tart, mint amit rám szán, amikor legközelebb újra jövök, de a T. Köztisztviselő előtt ott volt az iktató szám, csak meg kellett volna hivatkoznia az előző ügyet az új eljárásban.

Munkas11 # e-mail 2019.10.31. 19:26

Vajon miért nekem kell bizonyító erejű magánokiratot bemutatnom, mikor ott van a földhivatali bejegyzésben, hogy 10 évre jegyezték be, és az is, hogy miért. A bankot simán megbüntetné Matolcsy bandája, ha nem küldenék azonnal a törlési nyilatkozatot, amint jogosulatlanná válnak a jelzálog fenntartására. Persze az államot képviselő hivatalra nyilván nem vonatkoznak az alapvető jogi elvek. Erre írta az előttem szóló, hogy szívatják az ügyfelet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.26. 08:50

oldalanként 50 Ft körüli összeget az iratok másolásáért.
100.

De ez nem az állam jelzálogjoga töröltetésének a folyamatához tartozik, ez azoknak a "büntetése", akik nem őrzik meg még a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt ügyleteik iratait sem.
(Arisztokrata családoknak az irattára évszázadokra ment vissza.)

www.kbs-ugyved.hu

Munkas11 # e-mail 2019.10.26. 00:13

Most esett le. Te nem egy ligában játszol az átlagos felkészültségű állampolgárral. Ez a szakmád, rutinod van az ilyen eljárásokban, és nyilván sok időt töltesz a hivatalokban, megvannak a személyes kapcsolataid, megbíznak benned az ügyintézők stb. Így nem éri lehúzni, hogy biztos én is hibáztam, és neked pikk-pakk ment, amivel engem hónapok óta tornásztatnak :)

Munkas11 # e-mail 2019.10.25. 23:54

Valószínűleg mázlid volt, és nálad épp olyanok ültek a hivatalban, akik véletlenül képben voltak a saját munkájukkal, vagy nagyon felkészülten mentél oda: kitanultad az eljárásrendet, végig olvastad a bikkfanyelven megfogalmazott értelmetlen sablonleveleket, és otthon le vannak iktatva 10 éve elavult dokumentumok, ezért nem kellett pótlást kérned.
Nem tudom az ingyenes földhivatali eljárás szerinted mit jelent, de tőlem legomboltak oldalanként 50 Ft körüli összeget az iratok másolásáért. De nem az a pár száz Ft volt a zavaró, hanem hogy letettem az ügyintéző elé a hiánypótló határozatot avval, hogy ezt szeretném. Ki is töltöttük a kérvényt és 5-6 hét múlva meg is lett a szerződésmásolat. Vittem, a kormányablakba, ahol közölték, hogy kell még használatba vételi engedély is. Innét megint lehetett újra kezdeni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.18. 18:29

Hogy fogalmazzak finoman...? Talán így: nem bontottad ki a valóság minden részletét...

(Épp most töröltettük az állam jelzálogjogát. Egyáltalán nem úgy megy, ahogyan előadod. Konkrétan: október másodikán merült fel a törlés szükségessége; 9-én a földhivatalban volt a törlési engedély; 16-án törölték - a 9-ei dátummal. A földhivatali eljárás ingyenes. Etc.)

www.kbs-ugyved.hu

Munkas11 # e-mail 2019.10.18. 18:16

Miért szívatják az állampolgárokat, hogy nekik kell kérni?
Az állampolgárok szívatják saját magukat a tudatlanságukkal.

Persze. Az állampolgár legyen képen 100000 oldalnyi joganyaggal.

Ha neked nem jutott eddig ez eszedbe, hogyan várhatod el ugyanezt az államtól?
Azért, mert én a szerződés szerint rám eső részt teljesítettem, így a 10. év után az állam jogellenesen tartja fenn a jelzálogjogot. Ahogy a bank is azonnal megküldte a törlő nyilatkozatot, miután letudtam a tartozásom, az államnak is ez lenne a kötelessége.
Egyébként lehet, hogy egyszerűbb lenne a bíróságra beadni erről egy keresetet és végig csinálni az eljárást, mint a hivatalokban várakozni fél napokat a szerintük jogszerű eljárás szerint.

Alapvető elv, hogy a hivatali eljárások kérelemre indulnak, kérnie pedig annak kell, akinek az eljárás megindulásához elemi érdeke fűződik.
Ha az államnak fűződik érdeke hozzá, akkor maguktól is elindulnak eljárások az állampolgár ennen. Ha az állampolgár érdeke, akkor persze neki kell kérnie: fizesse az illetékeket, eljárási díjakat járkáljon be néhányszor a kormányablakba, földhivatalba, hallgassa a gőgös köztisztviselők kioktatását…
Ha az alapvető elveket figyelembe vennék a jogalkotók és akik ügyrendeket készítik, akkor mindenkinek könnyebb lenne.
Nézzük a valóságot: Ha minden klappol, akkor is kétszer kell menni a kormányablakba és földhivatalba (nekem ez megduplázódott, mert mire a földhivatal előkerítette a hiányzó doksikat, a kormányablakban lezárták az lejárást, így újra kellett kezdeni). Meg legalább egy postai látogatás is kell, és néhány telefon sem árt, mert könnyen rá lehet fázni, ha csak úgy előkészítés bemegy az ember ügyet intézni. Ha mindegyikre csak fél órát veszünk, meg még annyit az utazásra, akkor is minimum 5-6 órát igényel ügyintézés.
A valóságban azért több lesz. Ha meg realitást nézzük, akkor annyi lenne, hogy a fh. bejegyzésnél ott van, hogy szocpol miatt 10 évre. Ezt feldobná a hivatalban az eseménykövető rendszer, a csinovnyik megnézi, hogy tényleg az van e mögötte most is, és törli a jelzálogot. Az ügyfél, meg kapna egy értesítést, hogy ez történt. Az eljárás ugyanúgy lefutna, csak egy óra alatt, és nem az állampolgárokat szívatva.

MajorDomus # e-mail 2019.07.19. 22:00

Majd ird meg mi lett?!

LaciN # e-mail 2019.07.14. 06:02

Még egyszer köszönet mindenkinek.
Laci

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:04

Meggyorsitható!
Egyszeri 10 ezer ft ellenében azonnal megoldják.

helyettes_017 # e-mail 2019.07.09. 21:51

LaciN,

Idézet a Tájékoztató (3) 3. oldaláról a "Törlés a határozott idő lejártakor" cím alatti szöveg utolsó két mondata:

"A töröltetés iránt a járási hivatal a törlési engedély,
valamint ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatványok ingatlanügyi hatósághoz való megküldésével intézkedik. Az eljárás kérelemre indul, az ügyintézési határidő 15 nap."

Automatikus.

LaciN # e-mail 2019.07.09. 21:25

Köszi Lajos,
Nem sürgős.

Köszi Helyettes,
OK, a lakástámogatási csoportól kapok törlési engedélyt. És utána kell valamit tennem?
Vagy onnantól már automatikus?
Laci

lajcsó # e-mail 2019.07.09. 21:22

"(Valójában a földhivatal felé nincs semmi teendőd, mert a törlési engedélyt és az ingatlan-nyilvántartási kérelmet a járási hivatal automatikusan megküldi a földhivatalnak a terhek törlése érdekében.)"
Ha valamilyen okból sürgős a törlés akkor jobb, ha saját kezébe veszi az ügyintézést!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

helyettes_017 # e-mail 2019.07.09. 19:26

LaciN,

a tájékoztatók és az iratminták:

http://www.kormanyhivatal.hu/…kastamogatas

http://www.kormanyhivatal.hu/…20190701.pdf

http://www.kormanyhivatal.hu/…20190701.pdf

Nem tudom, milyen nyomtatványokat töltöttél ki, de úgy tűnik a címlistából, hogy a földhivatalt vetted célba, én erről lebeszélnélek. gerbera317 már leírta Neked: "..........a te kérelmedre csak kiadnak neked egy törlési engedélyt...."

Nem a földhivatalnál kell ügyintézned, hanem a járási hivataltól - lakástámogatási részleg/csoport/ügyintézők - kaphatsz törlési engedélyt.

(Valójában a földhivatal felé nincs semmi teendőd, mert a törlési engedélyt és az ingatlan-nyilvántartási kérelmet a járási hivatal automatikusan megküldi a földhivatalnak a terhek törlése érdekében.)

LaciN # e-mail 2019.07.09. 18:31

Lehet nem tudok jól keresni, de nem mindent találok meg az ügyintézésről.

Megtaláltam az On-line kitölthető nyomtatványokat. Kitöltöttem, kinyomtattam.

Csak személyesen lehet leadni?
Vagy be tudom postán is küldeni?
A postacímek listáját tudom:
http://www.takarnet.hu/…hivatallista
Köszönettel,
Laci

MajorDomus # e-mail 2019.07.08. 21:19

Azért elég érdekes húzásai vannak.

oligaliga # e-mail 2019.07.08. 11:01

NLaci

A földhivatal nyilvántart, nincs joga csak úgy módosítgatni a tulajdoni lapok bejegyzéseit.

LaciN # e-mail 2019.07.08. 10:47

Köszönöm.

Bocsánat, ha nem kellően illedelmesen fogalmaztam. De az érthetőséget tartottam fontosnak.

Éppen ezért a kioktató stílust is elfogadom. Nem ment az érthetőség rovására.

Még egyszer köszönet a felvilágosításért.

(Nem tudom a földhivatal költségvetése milyen, de még az is lehet, ha hivatalból eljárna, kevesebbe kerülne mint a kérelmet iktatni és úgy eljárni. De megértettem. Csak az ügyfél kérelmére módosítanak.)

gerbera317 # e-mail 2019.07.08. 09:56

Miért szívatják az állampolgárokat, hogy nekik kell kérni?
Az állampolgárok szívatják saját magukat a tudatlanságukkal. Meg azzal, hogy maguktól nem, csakis oktatásra látják be, hogy az államnak van 2 millió jelzálogterhelt ügyfele, köztük te is, miközben neked ez az egy. Ha neked nem jutott eddig ez eszedbe, hogyan várhatod el ugyanezt az államtól?
Alapvető elv, hogy a hivatali eljárások kérelemre indulnak, kérnie pedig annak kell, akinek az eljárás megindulásához elemi érdeke fűződik. Csak hogy értsd: a szocpolt sem automatikusan kaptad, hanem kérni kellett. Most, hogy már megszűnt a visszafizetési kötelezettség, szintén neked kell kérned, hogy a terhet töröljék az ingatlanról. Sőt, nem is az állam törölteti a a földhivatalnál a terhet, hanem a te kérelmedre csak kiadnak neked egy törlési engedélyt, amivel neked kell kérni a földhivatalban a törlést.

LaciN # e-mail 2019.07.08. 05:18

Köszi a választ. Értem, hogy nekem kell kérnem. Gondolom ez a szabály.

De mi az oka ennek? Egyszerűen csak buták?

Ha csak a 10 év az oka a jelzálognak, akkor 10 év leteltével az ok megszűnik. Miért szívatják az állampolgárokat, hogy nekik kell kérni?
üdv,
Laci

gerbera317 # e-mail 2019.07.07. 23:15

Neked kell kérned.

LaciN # e-mail 2019.07.07. 22:13

Jó napot!

Nem értem! Most vettem észre, hogy az állam még mindig tartja a szocpol terhet a házamon.

99-ben jegyezték be, már akkor 3 gyerekem volt.
10 év után nem törli a rendszer magától?
Miért nem?
Nálam már 20 év járt le.
üdv.
Laci

chava #   2019.04.04. 13:36

@drbjozsef a hj nyilatkozatot továbbította a hivatal a földhivatali osztályhoz, és mivel az ügyfél nem kérte, hogy neki továbbítsa a járás a hj nyilatkozatot, ezért egyenesen a földhivatalhoz küldték el a kérelemmel együtt, majd a fh kiküldte a törlésről a határozatot az ügyfélnek.

drbjozsef #   2019.04.04. 10:51

Milyen széljegy?

Úgy érted, hogy a jelzálogjogot, és a terhelési és elidegenítési tilalmat is törölte a földhivatal? Simán a kérelmedre (amiben gondolom a rendelet megfelelő passzusára hivatkozál) ?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Simi925 # e-mail 2019.04.04. 09:19

Köszönöm a hozzászólásokat!
A bank elutasított hogy nem ad ki igazolást mert nem telt el szerintünk a 10 év. Az államkincstár elfogadta a kérelmemet széljegy törölve azóta a földhivatalnál is tehát még is eltelt a 10 év. Na ennyit az egységes értelmezésről. És a kérelmet a kormányablaknál kell beadni. Üdv