Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Szocpol jelzálog törlés?

chava #   2019.04.04. 13:36

@drbjozsef a hj nyilatkozatot továbbította a hivatal a földhivatali osztályhoz, és mivel az ügyfél nem kérte, hogy neki továbbítsa a járás a hj nyilatkozatot, ezért egyenesen a földhivatalhoz küldték el a kérelemmel együtt, majd a fh kiküldte a törlésről a határozatot az ügyfélnek.

drbjozsef #   2019.04.04. 10:51

Milyen széljegy?

Úgy érted, hogy a jelzálogjogot, és a terhelési és elidegenítési tilalmat is törölte a földhivatal? Simán a kérelmedre (amiben gondolom a rendelet megfelelő passzusára hivatkozál) ?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Simi925 # e-mail 2019.04.04. 09:19

Köszönöm a hozzászólásokat!
A bank elutasított hogy nem ad ki igazolást mert nem telt el szerintünk a 10 év. Az államkincstár elfogadta a kérelmemet széljegy törölve azóta a földhivatalnál is tehát még is eltelt a 10 év. Na ennyit az egységes értelmezésről. És a kérelmet a kormányablaknál kell beadni. Üdv

wers # e-mail 2019.02.11. 11:00

OFF
Cipőt a cipőboltból, volt régen a reklám. Akkor nevettünk rajta. Pedig milyen igazuk volt.

Mikor először hallottuk, már sejtettük, hogy ez nem nagyon fog műkszeni. A központi érkeztetést... na, azt inkább nem is minősítem.

Elszámoltam magam a plussz három emberrel, van az öt is, ha postával küldi, főleg, ha tértivel.
ON

gerbera317 # e-mail 2019.02.11. 10:52

OFF
Ez a "3 in 1" nagyon kényelmes dolog(nak tűnik), de tudjuk, hogy az eredmény nem egészen ugyanaz, mint speckó gépen lefőzve. És az sem biztos, hogy gyorsabb, hiába van ráírva, hogy 'instant".
ON

wers # e-mail 2019.02.11. 10:44

A legjobb, ha mindezt postán, mert akkor még plussz három ember dolgozik az egy kérelemmel.
És még 3 kg papír.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.11. 10:41

Azt hiszem, azt már lehet a kormányablaknál is. Szinte mindent lehet - legalábbis indítani.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.02.11. 10:41

...és igen, a törlést is elintézték, csak a kérelmet adtuk be a kormányablakba, és aztán pár hónap múlva már a földhivataltól jött a törlési határozat oszt kész.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.11. 10:40

gerbera,

2015 óta a szocpol és CSOK ügyintézés átkerült a MÁK-tól a kormányhivatalokhoz.
(http://www.allamkincstar.gov.hu/…ladtamogatas)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.02.11. 10:37

2) miért a kormányablaknál intézi a földhivatali ügyeit.

Csak, hogy ők is örüljenek. Elvileg igen, oda is beadható, és ők majd áthelyezik az ügyet. Csak, hogy még több papír legyen. Főleg, ha a kérelem hiányos, hibás stb. Akkor mehet a földhivatalba is, mert meghívót kap. Ez plusz 2 kg papír. Mert ugye csökkenik a bürokrácia.

gerbera317 # e-mail 2019.02.11. 10:28

Visszaolvastam a nyitókérdésig. És nem látom be, hogy a kérdező 1) miért a hitelező banktól akarja megkapni a törlési engedély a Magyar Állam által nyújtott szocpol. jelzálogához és elidegenítési és terhelési tilalmához, valamint 2) miért a kormányablaknál intézi a földhivatali ügyeit.
Ezeknek a törlését a földhivatalnál kell kérni, bemutatva a Magyar Állam által kiadott törlési engedélyt. Azt meg tudtommal szintén nem a kormányablaknál kell intézni, hanem a MÁK-nál.

drbjozsef #   2019.02.11. 10:14

Sajnos a kormányablakban kérik a bank által kiadott igazolást a törléshez.

Miféle igazolást? Itt valami félreértés van. Ha csak a szocpol jelzálogáról valamint a terhelési- és elidegenítési tilalmáról van szó, akkor ahhoz a banknak továbbra sincs köze. A jogosultja a Magyar Állam, ezek törléséhez csak egy kérelmet kell beadni - normál esetben - a kormányablaknál, ők intézkednek, ha valóban lejárt. A te eseted más, nem kecsegtetlek azzal, hogy sikerrel fogsz járni, szerintem simán le fogsz pattanni a hivatalokról, és a 10 év lejártáig el fognak hajtani mint bendegúz a teheneket.
Talán egy ügyvéd segítségével, de abban se lennék biztos.

Mindenesetre én első körben beadnék írásban egy kérelmet a kormányablakba, ahol leírnám, hogy hibás dátummal került fel a jelzálog, csatolnám az adásvéteteli másolatát és meghivatkoznám a 12/2001 rendeletet, és kérném a törlést.

Aztán ha írásban elutasítanak, akkor az indoklás alapján lehet továbbgondolni a dolgot, hogy van-e értelme jogászkodni velük.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Simi925 # e-mail 2019.02.11. 09:45

Köszönöm az észrevételeket!
A 10 évet én is úgy értelmezem mint ahogy azt a megállapodási szerződésben is írták " megjelölt ingatlanra az ingatlan megvásárlásának időpontjától számított 10 éves időtartamra". Ezért is nem értettem hogy miért utasítottak el. Sajnos a kormányablakban kérik a bank által kiadott igazolást a törléshez. így először is a bankot kell meggyőznöm hogy az általuk írt és általam aláírt szerződés szerint már lejárt a 10 év.

drbjozsef #   2019.02.09. 23:08

Nem értem.
Van valami generális szabály, hogy nem lehet 10 évnél rövidebb a terhelési és elidegenítési tilalom?

Ha felveszek 5 évre egy kölcsönt, akkor is 10 évre jegyzik fel? És ha csak két évre, akkor is?

Ugye, nem?
Akkor mit jelent a "nem lehetséges 10 évnél rövidebbre" ???
Biztosan "lehetséges".

Idéztem alant a pontos rendeletet, 21§(1). Az adásvételitől 10 évre kell bejegyezni a terheket, ha valaki igénybeveszi a támogatást.

Ki és miért bírálná ezt felül önhatalmúlag?

Miért ne kérhetné be a bank az adásvételi dátumát, aztán ha nem megy neki a számolás, igénybeveszi a tudományos akadémia matematikai kutatóintézetét, kiszámoltatja velük a különbséget azon dátum és az adott nap között, és annyi időt kér a kérelmében a földhivataltól a bejegyzés időtartamára. Mi ebben az atomfizika?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.02.09. 22:27

Értem a problémát.
Az elidegenítési és terhelési tilalom visszamenőleges feljegyzése nem lehetséges.
Ugyancsak nem lehetséges 10 évnél rövidebb időtartamra való feljegyzés sem.
Tehát a megoldás az, hogy a támogatásra való jogosultság megszerzésétől kezdődik a 10 év.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.02.09. 10:48

lajcsó,

rendben, nekem is így volt.
Amikor érkezteti, onnantól számít, de a vonatkozó rendelet szerint NEM 10 év. Amikor a bank kéri a jelzálog és a terhek feljegyzését, akkor abban a kérelemben - hivatkozva az eredeti adásvételi megkötésének dátumára és a 12/2001 rendelet által előírt időtartamra - csak arra az időszakra kellett volna kérnie a feljegyzést ami a szerződéstől számított 10 évre jegyzi be. Nem onnan tíz évre. Szerintem ez elég fekete-fehéren van leírva a rendeletben.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.02.08. 22:33

"Ezt a szerződést a földhivatal 2012.03.12. érkezette."
Szerintem ekkortól ketyeg a 10 év.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Simi925 # e-mail 2019.02.08. 13:59

Az adásvételi szerződés 2008.02. hóban köttetett vállalkozótól vettük. Mivel nem szerződtünk előre szocpolra így az eredeti lakáshitel szerződésben nincs erre vonatkozó pont, sem az adásvételi szerződésben. Az utólagos jóváírást 2012-ben igényeltük ekkor kötött szerződésben (mely nem hivatkozik egyszer sem pontosan 12/2001 rendeletre) az egyik pontjában az szerepel idézem "Megbízók mint az 1. pontban megjelölt ingatlan tulajdonosai a jelen szerződés aláírásával visszavonhatatlanul hozzájárulnak ahhoz az 1992 évi XXXVIII törvény 109 /L§- ban valamint a Rendelet 24§ (6) bekezdésében foglaltak alapján a Bank a lakásépítési (vásárlási) kedvezmény összege azaz 900 000 ft erejéig a magyar állam javára jelzálogot valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztessen be az ingatlan-nyilvántartásba az 1 pontban megjelölt ingatlanra az ingatlan megvásárlásának időpontjától számított 10 éves időtartamra." A Rendelet szó utal végig valószínűleg a 12/2001 rendeletre de ez nincs egyértelműen a számszerűsítve sem pontosan megnevezve csak Rendeletként van hivatkozva. Ezt a szerződést a földhivatal 2012.03.12. érkezette.

drbjozsef #   2019.02.08. 13:27

lajcsó,

rendben van, nekem is a szerződés kötés után rakták fel a 3. gyerek után, aki után levonták a szocpolt a hitelemből. Én az után 10 évvel (az építkezés után 13 évvel, értelemszerűen 3 évvel a befejezés után született) töröltettem a jelzálogot.

De a kérdező szeretné eladni az ingatlant, tehát neki nem mindegy, hogy JÓ dátum van bejegyezve, vagy sem. És értem itt a "JÓ" alatt a 12/2001 Korm. rendelet szerinti dátumot :

21.§(1) A kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás igénybevételével

  1. épített vagy bővített lakásra a használatbavételi engedély megadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét, vagy
  2. vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését

követő 10 évig terjedő időszakra - a 24. § (6) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Ez szerintem elég egyértelmű.

És nincs kivétel a később született gyermek "levonós" szocpol esetére. Ha eszerint jár el a bank (ugye a tilalom bejegyzések felrakását neki kell intéznie), akkor a már fentlévő bejegyzésekkel azonos lejáratú időszakra teszi fel a tilalmat.

De nem ez a gyakorlat - de ez nem felel meg a rendeletnek szerintem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2019.02.08. 12:29

Az elidegenítési tilalom időtartama a tulajdoni lapon is szerepel. Meg kellene nézni a bejegyzés konkrét időpontját, mert attól ketyeg a 10 év!
A szocpol törlése miatt szerintem sem a bankkal kell hadakoznod.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef #   2019.02.08. 11:12

Simi,

Mikor kötötted? Nyilván 2009 előtt, arra szerintem az vonatkozik. Az eredeti szerződésben sincs utalás jogszabályra? Érdekes.

De ez az általad idézett passzus nem számít most. Ugyanis, mégegyszer hangsúlyozom, a törlési engedélyt nem a bank adja ki, ahhoz semmi köze, a jelzálog jogosultja a magyar állam, tőle kell kérni a törlést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Simi925 # e-mail 2019.02.08. 10:46

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a választ! Érdeklődöm a kormányablaknál. Én is átolvastam a rendeletet, és van benne egy olyan rész is 17§ (5) bekezdésében "A folyósító hitelintézet felelős az állammal szemben minden olyan kárért, amely a jelen rendelet alapján őt terhelő kötelezettség megsértésével keletkezett. " így remélem sikerül levetetni , mivel szeretném az ingatlant értékesíteni. Az érdekes hogy a bank által írt szocpol miatti szerződés egyik pontja sem hivatkozza meg 12/2001 rendeletet.

Üdv Simi925

drbjozsef #   2019.02.06. 07:21

Simi,

érdekes kérdés. Én annak idején két gyerek után vettem fel, és később született harmadik után levonattam a hitelből. A harmadik utáni jelzálogot a szerződés dátumával rakták fel a tulajdoni lapra, 10 évre, és ezért évekkel később járt le és töröltettem, mint az eredeti, két gyerek után felvett szocpolnál. Engem ez nem zavart.

De most kérdésedre megnéztem a 12/2001 rendeletet, szerintem rád még az vonatkozott akkor, és abban valóban nem ez van.

A 21§ szerint a használatbavételtől vagy vásárlástól számít a 10 év, és sehol nem találtam benne ettől eltérő rendelkezést, az utóbb született gyerekről szóló 5§(6)-(8) szakaszokban sem, és máshol sem ezzel összefüggésben.

Úgyhogy első látásra úgy tűnik, igazad is lehet akár.

Egyébként a törléshez engedély nem a banktól kell. Nem a bank a jogosultja, hanem a Magyar Állam, úgyhogy egyébként is oda kellett volna fordulnod. Én egy kormányablakban kezdenék, kérném a törlési engedély kiadását, igazold, hogy a vásárlástól/használatbavételitől eltelt a 10 év.

Aztán ha elutasítanak, akkor az indoklás után jöhet az, hogy mire hivatkoznak, és esetleg jobban tudják-e.

A rendelet alapján neked van igazad, de lehet, hogy én tévedek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Simi925 # e-mail 2019.02.05. 18:37

Szép napot! Segítséget szeretnék kérni.
2008-ban vettünk egy ingatlant szocpol akkor nem írtunk alá utólag vettük igénybe 1 gyerekre aki 2009-ben született. A szocpolra a szerződést 2012. 03.hóban kötöttük meg, illetve törlesztődött be a hitelbe. A szerződés egyik pontja hivatkozik a 10 éves elidegenítési tilalomra az ingatlan megvásárlásának időpontjától, most a bank még sem kívánja kiadni a törléshez szükséges igazolást. Mit tehetek ilyenkor?
Válaszokat előre is köszönöm.

DMachine # e-mail 2019.01.28. 09:51

Köszönöm!

A vh költséget tuti be kell fizetni, azt egyértelműen megmondták a MÁK-nál (jogos is úgy gondolom)
A többi majd kiderül, remélem sikerül a törlés.

Még egyszer köszönöm a segítséget.