Szocpol jelzálog törlés?


Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.26. 12:06

Te valamit eléggé félreértettél. Szerintem kérd meg az eladót, hogy magyarázza el neked, hogy mit is csinált eddig és miért.

Amúgy miért olyan sürgős?

Pimpucka # 2020.06.26. 09:42

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni, mert engem hivatalnokok fognak kinyírni... :) Vettünk egy ingatlant, amin régi szocpol van/volt. A tartozasok a teljes mértékig ki lettek egyenlítve, erről a törlő dokumentumok 06.05-én lettek az eladó részéről leadva az illetékes Kormányablakban. (A kormányhivatalba nem volt időpontjuk és úgy gondolták, hogy gyorsabb, ha aznap a kormányablakban leadják...) Elvileg azt mondták ott, hogy 30 nap a határidő, a 1818-as telefonszámon is erről tájékoztattak. A határidőből még 8 nap van, a törlés pedig széljegyen sincs. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy mennyi az átfutási idő, mikor fogom legalább széljegyen látni, és mikor kerül teljesen törlésre? Hiánypótlásról meg ilyesmiről eddig nem kaptunk semmit. Köszönöm!

drbjozsef # 2020.04.03. 11:23

Anita,

Erre nincs jó jogi válasz. Főleg, ami gyors eredményt hoz.
Én felhívnám a bank jogi osztályát, elmondanám hogy ők mulasztanak, hogy neked adásvétel miatt ez fontos, bukod a határidőt, ha nem csipkedik magukat, megpróbálkozhatsz egy békéltető testületen túl a károd perben történő érvényesítésének befenyegetésével. Vagy táborozz le a bakfiókba, hogy nem mész el amíg nem adják oda, ez persze nem fog megtörténni, de ne hagyd magad lerázni, hívják ki a fiókvezetőt, ő hívja fel a megfelelő osztályt vagy ha kell az atyaúristent. Bármit ígérnek, írásba kérd.

Szóval csak a pattogás marad valójában, de gyakran hatásos szokott lenni.

Jobb ötletem nemigen van.

Oláhné Szekeres Anita # 2020.04.02. 19:28

Kedves fórumozók!

Mi most olyan problémàval állunk szemben hogy, van egy ingatlanunk ami szocpollal épült 2005 ben, 900000+1500000ft megelőlegző kölcsön + hitel, na mármost tavaly végtörlesztettük a hitelt és a megelőlegző kölcsönt mert nem lett meg a vállalt gyerek, kiküldték a törlési engedélyt a két hitelre bevittük le is törölte a földhivatal ez eddig ok is, de a 900 ezer Ft miatt még mindig rajta van az állam elidegenítési tilalma+ a meg nem született gyerek miatt még vissza fizetendő kamattámogatás 498000 Ft, bevittük a támogatási szerződést meg a használatbavételi engedélyt a lakástámogatási osztályra hogy szeretnénk töröltetni az elidegenítési tilalmat, de nekik még kellene a banktól(Raiffeisen) egy igazolás hogy a 1,5 millió meg a 498 ezer vissza van fizetve, csakhogy a banktól hónapok óta kérjük ezt a papírt és nem kapjuk meg pedig már panaszt is tettünk és annak a határideje is lejárt, a MNB meg azt mondta hogy várjunk még, ha azt mondják a banknál hogy folyamatban van. A pénzügyi békéltető testületnél indíthatunk panaszt de az hónapokig tart. Igen ám de közben a házra meg vevő van. Már a foglalót is ideadta. Honnan tudnánk ezt a papírt megszerezni? Valaki tudna tanácsot adni ebben az ügyben?

drbjozsef # 2020.02.29. 20:40

Zeta3,

A támogatási szerződés az az okirat amit megkötsz a bankkal, amikor folyósítja a támogatást. Szerintem volt ilyen '97-ben is, nekem mindenesetre 2002-ben volt.

De én se találtam meg otthon anno a töröltetésnél.

Ezért bementem a földhivatalba, és kikértem a jelzálog bejegyzéséül szolgáló okiratot. Ez nekik megvan, másolatban jó pénzért kiadják. Nem úgy, hogy ott rögtön, egy kérelmet kell benyújtani, de asszem egy hét alatt megvolt. Csak igazolnod kell magad, meg megjelölnöd, mi okból kéred. Nekem simán kiadták a jelzálog törléséhez.

Aztán azzal mehetsz a kormányablakba.

Battyogj be az illetékes földhivatalba.

(mondjuk ha 1997-ben vetted igénybe, akkor az nem 2005-ben járt le, mindig is 10 év volt)

Zeta3 # 2020.02.29. 18:17

Kedve s Fórumozók!

Elég nagy gondban vagyok, szeretném a jelzálogjogomat töröltetni (ami 2005-ben lejárt). Addig jutottam, hogy felszólítottak hiánypótlásra: TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS-t kell pótolnom. 1997. januárban vettük igénybe a régi szocpolt. Sosem láttam ilyet, hogy támogatási szerződés. Vajon mi az ami régen volt ehelyett? Semmit nem találok erre vonatkozóan. Mi lehet, amit kérnek tőlem? És hol szerezhetem be, ha ilyet akkor nem kaptam.
Köszönöm a segítsegeteket.

Munkas11 # 2019.10.31. 18:27

De, hogy mások is okuljanak, leírom a sztori folytatását:
Tudván, hogy a földhivatal, nagyon lassú, inkább elmentünk az önkormányzathoz a használatba vételi engedélyért. Ott épp egy rendes (vagy csak az emberségét még megtartott) ügyintéző volt, aki helyben előkereste és lemásolta a használatba vételi engedélyt. Ingyért! (Lehet, hogy ezt jelenti a közszolgálat?)
Boldogan elvittük a kormányablakba, a szerződés másolattal, ahol közölék, hogy így nem fogadják el, mert a tulajdoni lap is kell a törlési nyilatkozat kiadásához. Mondom, hogy legutóbb azt beadtuk. - Ó, mit gondolok én, az már egy lezárt ügy. - Miért kidobták? - Nem, csak nem hozzáférhető. Kérjünk másikat. - De az elég körülményes, sokáig tart és pénzbe is kerül. - Ó, ők rugalmasak, nem kell eredeti, jó egy régi, vagy másolat is, végül is csak formaság az egész.
Na most ez mi, ha nem szívatás? Azt „nyilán” nem tételeztem fel, hogy átsétál az irattárba, és lemásolja a tulajdoni lapot, ami biztosan kevesebb ideig tart, mint amit rám szán, amikor legközelebb újra jövök, de a T. Köztisztviselő előtt ott volt az iktató szám, csak meg kellett volna hivatkoznia az előző ügyet az új eljárásban.

Munkas11 # 2019.10.31. 18:26

Vajon miért nekem kell bizonyító erejű magánokiratot bemutatnom, mikor ott van a földhivatali bejegyzésben, hogy 10 évre jegyezték be, és az is, hogy miért. A bankot simán megbüntetné Matolcsy bandája, ha nem küldenék azonnal a törlési nyilatkozatot, amint jogosulatlanná válnak a jelzálog fenntartására. Persze az államot képviselő hivatalra nyilván nem vonatkoznak az alapvető jogi elvek. Erre írta az előttem szóló, hogy szívatják az ügyfelet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.26. 06:50

oldalanként 50 Ft körüli összeget az iratok másolásáért.
100.

De ez nem az állam jelzálogjoga töröltetésének a folyamatához tartozik, ez azoknak a "büntetése", akik nem őrzik meg még a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt ügyleteik iratait sem.
(Arisztokrata családoknak az irattára évszázadokra ment vissza.)

Munkas11 # 2019.10.25. 22:13

Most esett le. Te nem egy ligában játszol az átlagos felkészültségű állampolgárral. Ez a szakmád, rutinod van az ilyen eljárásokban, és nyilván sok időt töltesz a hivatalokban, megvannak a személyes kapcsolataid, megbíznak benned az ügyintézők stb. Így nem éri lehúzni, hogy biztos én is hibáztam, és neked pikk-pakk ment, amivel engem hónapok óta tornásztatnak :)

Munkas11 # 2019.10.25. 21:54

Valószínűleg mázlid volt, és nálad épp olyanok ültek a hivatalban, akik véletlenül képben voltak a saját munkájukkal, vagy nagyon felkészülten mentél oda: kitanultad az eljárásrendet, végig olvastad a bikkfanyelven megfogalmazott értelmetlen sablonleveleket, és otthon le vannak iktatva 10 éve elavult dokumentumok, ezért nem kellett pótlást kérned.
Nem tudom az ingyenes földhivatali eljárás szerinted mit jelent, de tőlem legomboltak oldalanként 50 Ft körüli összeget az iratok másolásáért. De nem az a pár száz Ft volt a zavaró, hanem hogy letettem az ügyintéző elé a hiánypótló határozatot avval, hogy ezt szeretném. Ki is töltöttük a kérvényt és 5-6 hét múlva meg is lett a szerződésmásolat. Vittem, a kormányablakba, ahol közölték, hogy kell még használatba vételi engedély is. Innét megint lehetett újra kezdeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.18. 16:29

Hogy fogalmazzak finoman...? Talán így: nem bontottad ki a valóság minden részletét...

(Épp most töröltettük az állam jelzálogjogát. Egyáltalán nem úgy megy, ahogyan előadod. Konkrétan: október másodikán merült fel a törlés szükségessége; 9-én a földhivatalban volt a törlési engedély; 16-án törölték - a 9-ei dátummal. A földhivatali eljárás ingyenes. Etc.)

Munkas11 # 2019.10.18. 16:16

Miért szívatják az állampolgárokat, hogy nekik kell kérni?
Az állampolgárok szívatják saját magukat a tudatlanságukkal.

Persze. Az állampolgár legyen képen 100000 oldalnyi joganyaggal.

Ha neked nem jutott eddig ez eszedbe, hogyan várhatod el ugyanezt az államtól?
Azért, mert én a szerződés szerint rám eső részt teljesítettem, így a 10. év után az állam jogellenesen tartja fenn a jelzálogjogot. Ahogy a bank is azonnal megküldte a törlő nyilatkozatot, miután letudtam a tartozásom, az államnak is ez lenne a kötelessége.
Egyébként lehet, hogy egyszerűbb lenne a bíróságra beadni erről egy keresetet és végig csinálni az eljárást, mint a hivatalokban várakozni fél napokat a szerintük jogszerű eljárás szerint.

Alapvető elv, hogy a hivatali eljárások kérelemre indulnak, kérnie pedig annak kell, akinek az eljárás megindulásához elemi érdeke fűződik.
Ha az államnak fűződik érdeke hozzá, akkor maguktól is elindulnak eljárások az állampolgár ennen. Ha az állampolgár érdeke, akkor persze neki kell kérnie: fizesse az illetékeket, eljárási díjakat járkáljon be néhányszor a kormányablakba, földhivatalba, hallgassa a gőgös köztisztviselők kioktatását…
Ha az alapvető elveket figyelembe vennék a jogalkotók és akik ügyrendeket készítik, akkor mindenkinek könnyebb lenne.
Nézzük a valóságot: Ha minden klappol, akkor is kétszer kell menni a kormányablakba és földhivatalba (nekem ez megduplázódott, mert mire a földhivatal előkerítette a hiányzó doksikat, a kormányablakban lezárták az lejárást, így újra kellett kezdeni). Meg legalább egy postai látogatás is kell, és néhány telefon sem árt, mert könnyen rá lehet fázni, ha csak úgy előkészítés bemegy az ember ügyet intézni. Ha mindegyikre csak fél órát veszünk, meg még annyit az utazásra, akkor is minimum 5-6 órát igényel ügyintézés.
A valóságban azért több lesz. Ha meg realitást nézzük, akkor annyi lenne, hogy a fh. bejegyzésnél ott van, hogy szocpol miatt 10 évre. Ezt feldobná a hivatalban az eseménykövető rendszer, a csinovnyik megnézi, hogy tényleg az van e mögötte most is, és törli a jelzálogot. Az ügyfél, meg kapna egy értesítést, hogy ez történt. Az eljárás ugyanúgy lefutna, csak egy óra alatt, és nem az állampolgárokat szívatva.

MajorDomus # 2019.07.19. 20:00

Majd ird meg mi lett?!

LaciN # 2019.07.14. 04:02

Még egyszer köszönet mindenkinek.
Laci

MajorDomus # 2019.07.09. 20:04

Meggyorsitható!
Egyszeri 10 ezer ft ellenében azonnal megoldják.

helyettes_017 # 2019.07.09. 19:51

LaciN,

Idézet a Tájékoztató (3) 3. oldaláról a "Törlés a határozott idő lejártakor" cím alatti szöveg utolsó két mondata:

"A töröltetés iránt a járási hivatal a törlési engedély,
valamint ingatlan-nyilvántartási kérelem nyomtatványok ingatlanügyi hatósághoz való megküldésével intézkedik. Az eljárás kérelemre indul, az ügyintézési határidő 15 nap."

Automatikus.

LaciN # 2019.07.09. 19:25

Köszi Lajos,
Nem sürgős.

Köszi Helyettes,
OK, a lakástámogatási csoportól kapok törlési engedélyt. És utána kell valamit tennem?
Vagy onnantól már automatikus?
Laci

lajcsó # 2019.07.09. 19:22

"(Valójában a földhivatal felé nincs semmi teendőd, mert a törlési engedélyt és az ingatlan-nyilvántartási kérelmet a járási hivatal automatikusan megküldi a földhivatalnak a terhek törlése érdekében.)"
Ha valamilyen okból sürgős a törlés akkor jobb, ha saját kezébe veszi az ügyintézést!

helyettes_017 # 2019.07.09. 17:26

LaciN,

a tájékoztatók és az iratminták:

http://www.kormanyhivatal.hu/…kastamogatas

http://www.kormanyhivatal.hu/…20190701.pdf

http://www.kormanyhivatal.hu/…20190701.pdf

Nem tudom, milyen nyomtatványokat töltöttél ki, de úgy tűnik a címlistából, hogy a földhivatalt vetted célba, én erről lebeszélnélek. gerbera317 már leírta Neked: "..........a te kérelmedre csak kiadnak neked egy törlési engedélyt...."

Nem a földhivatalnál kell ügyintézned, hanem a járási hivataltól - lakástámogatási részleg/csoport/ügyintézők - kaphatsz törlési engedélyt.

(Valójában a földhivatal felé nincs semmi teendőd, mert a törlési engedélyt és az ingatlan-nyilvántartási kérelmet a járási hivatal automatikusan megküldi a földhivatalnak a terhek törlése érdekében.)

LaciN # 2019.07.09. 16:31

Lehet nem tudok jól keresni, de nem mindent találok meg az ügyintézésről.

Megtaláltam az On-line kitölthető nyomtatványokat. Kitöltöttem, kinyomtattam.

Csak személyesen lehet leadni?
Vagy be tudom postán is küldeni?
A postacímek listáját tudom:
http://www.takarnet.hu/…hivatallista
Köszönettel,
Laci

MajorDomus # 2019.07.08. 19:19

Azért elég érdekes húzásai vannak.

oligaliga # 2019.07.08. 09:01

NLaci

A földhivatal nyilvántart, nincs joga csak úgy módosítgatni a tulajdoni lapok bejegyzéseit.

LaciN # 2019.07.08. 08:47

Köszönöm.

Bocsánat, ha nem kellően illedelmesen fogalmaztam. De az érthetőséget tartottam fontosnak.

Éppen ezért a kioktató stílust is elfogadom. Nem ment az érthetőség rovására.

Még egyszer köszönet a felvilágosításért.

(Nem tudom a földhivatal költségvetése milyen, de még az is lehet, ha hivatalból eljárna, kevesebbe kerülne mint a kérelmet iktatni és úgy eljárni. De megértettem. Csak az ügyfél kérelmére módosítanak.)

gerbera317 # 2019.07.08. 07:56

Miért szívatják az állampolgárokat, hogy nekik kell kérni?
Az állampolgárok szívatják saját magukat a tudatlanságukkal. Meg azzal, hogy maguktól nem, csakis oktatásra látják be, hogy az államnak van 2 millió jelzálogterhelt ügyfele, köztük te is, miközben neked ez az egy. Ha neked nem jutott eddig ez eszedbe, hogyan várhatod el ugyanezt az államtól?
Alapvető elv, hogy a hivatali eljárások kérelemre indulnak, kérnie pedig annak kell, akinek az eljárás megindulásához elemi érdeke fűződik. Csak hogy értsd: a szocpolt sem automatikusan kaptad, hanem kérni kellett. Most, hogy már megszűnt a visszafizetési kötelezettség, szintén neked kell kérned, hogy a terhet töröljék az ingatlanról. Sőt, nem is az állam törölteti a a földhivatalnál a terhet, hanem a te kérelmedre csak kiadnak neked egy törlési engedélyt, amivel neked kell kérni a földhivatalban a törlést.