Költségmegosztó leszerelése


Lionking # 2011.03.15. 17:27

Tisztelt Hozzáértők!
Egy budapesti társasházban lakom, amely házközponti fűtéssel rendelkezik, és minden radiátoron költségmegosztók vannak felszerelve. Tehát nem távfűtés, hanem házközponti fűtés, egyedi méréssel. A lakásunk egy fölszinti lakás, amely alatt pince van, melette pedig csak egy lakás. A költségmegosztók felszerelése után az amúgy 41nm-es lakásunk fűtésszámlája hihetetlen mértékben megugrott. A teljes fűtési szezonra számolva 237eze forint. Havonta 40ezer forint körüli összegeket fizetünk a fűtésre. Az lenne a kérdésem, hogy megtehetem-e azt, hogy leszereltetem a költségmegosztókat, és visszatérek a korábbi, átalánydíjas fizetésre?

Az mégiscsak tűlzás, hogy a ház legtetején lakónak a korrekciós szorzója 1.50% , míg nekem 6.50% , pedig a legfelső szinten csak egy pnethouse lakás található, amelynek szintén egyik oldalról sincsen szomszédja, csak alulról.

ragyasdezso # 2011.03.15. 18:11

Nem teheted meg. A leszerelés esetén átalányt számolnak, ami akár 50%-kal is megnövelheti a most sem kevés számla összegét.

MajorDomus # 2011.03.16. 23:31

Nem a koltsegosztok miatt nott meg a számlás, hanem azert mert a földszinten, szélső lakásként kb. 40 %~al tobb a fogyasztásod mint a legfelso szintén, csak az atalany miatt eddig ezt a tobbiek fizettek helyetted.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.17. 14:15

Kedves Lionking! Költségosztó károsultjai csoport alakítását tervezik az érintettek, talán nem zárnak ki: index.hu-n olvastam. Kérdésed olvasása után borítékoltam a válaszokat. Mi távfűtéses lakásban lakunk, leolvasás még nem volt, de akiknél előbb megvalósult a "fűtéskorszerűsítés" panelprogram, 60-80.000 Ft éves leolvasás utáni számlát kaptak. Gondolom, most ismét meg leszek dorgálva a hivatásos válaszadóktól. Szememre hányták, hogy önzetlenül, ingyen segítenek. Ne pazarolják rám drága idejüket. Nálunk még szorzószám sincs a halmozottan hátrányos, és a kedvező helyzetű lakásokra sem. Ez a porhintés: ha máshogy nem megy az "uralkodás" a vezetésnek, akkor egymásnak ugrasztják a különféle adottságú lakásban lakókat, Ld.: a többiek fizettek helyetted! Mindent bele, hátha lesz megoldás!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.17. 16:39

senkióbuda, talán mert a költségmegosztó a panelfelújításnak csak egy része, és önmagában az nem megoldás mindenre. Az épület összfogyasztását lehet vele csökkenteni, az hogy az miként van szétosztva, arról dönthettek ti, javasoljátok a szorzó számok bevezetését a szövetkezetnek, ha magától nem teszi. Írjátok le a panaszotokat, valszeg nem egyedül vagy hanem az összes északi végfalon, pince fölötti is, tessék felemelni a valagadat és felkeresni őket. Attól hogy ilyen fórumokon hülyítitek egymást, meg egyesületbe tömörültök, sírtok a sajtónak, fűnek fának, nem születik megoldás a problémára, mert mindenki tud róla, csak az nem akinek meg kellene oldni.

MajorDomus # 2011.03.17. 23:06

Senki
a koltsegosztoknak pont az a lényege ami a vízóráknak. Hogy mindenki a saját fogyasztást fizesse ki, s ne azt amit a roszz adottságú lakásban elo elfogyaszt,de legteraranyosan neki is fizetnie kell, habár 30 %~al kevesebbet fogyaszt mint a földszinten északi fekvésű lakásban elo fogyasztó.
Ha visszakaptál volna 30 ezret a fűtéssel, akkor ugye nem panaszkodnal itt.

Et olyan mint a banki hitelkarosultak egyletek. Mindenki hibas a magas törlesztő reszletert csak o nem aki aláírta a szerződést.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.18. 13:21

Írtam már, hogy drága időtöket ne pazaroljátok ilyen értetlen, hőzöngő, lázongó egyedre, mint én. Nem kaptam vissza jóváírást, de senki sem! Tudom, jogom van elkérni az elnöktől a FŐTÁV szolgáltatói szerződését, de NEM ADJA ODA! Nem csak nekem, másnak sem! Nem mellesleg, a költségosztó nem hitelesített, minta vízóra. Ha úgy működne, vagy legalábbis közelítene, valószínű kevesebben lennének felháborodva. Amennyiben pozitív hatását érzékelem, vagy bárki a környezetemben, szívesen megosztom azt is. Olyan választ is kaptam itt a fórumon, hogy csak az én változatomat ismerhetik. Szívesen látok bárkit az elnökkel folytatott elektronikus levelezés megtekintésére, de privátban el is tudom küldeni. Fogadóórán feltett kérdésemre - mennyi az elvégzett fűtéskorszerűsítés lakásra eső költsége, a második részlet után van- e még fizetési kötelezettség. (Mindezt hagyatéki eljárásban, hagyatéki teher felvételéhez kértem) 1 hét alatt 5 változat született, és ennek nyoma van. 1.) Jöjjek holnap a kért iratért. 2.) "Holnap" mentem, azt üzente semmi közöm hozzá. 3.)Jogi lépéseket tesz, amiért jogtalanul részt vettem a közgyűlésen és szavaztam. (Válaszoltam: én is jogi lépést teszek hamis vád és hamis tanúzás miatt, ugyanis nem voltam a közgyűlésen, mert kezdés után 5 perccel telefonáltak, hogy Édesanyám elhalálozott) 4.) A kért iratokat 100 Ft/oldal másolási díjért megkaphatom. 5.) A befizetésről nem ad igazolást, mert az a felújítási alap eseti pótlása. Tavaly április óta idén március 8-ig Fűtéskorszerűsítés önerő befizetésről beszélt és írt. Március 9-re ez megváltozott felújítási alap egyszeri befizetésévé.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.18. 13:51

Senki, "a Fűtéskorszerűsítés önerő befizetésről beszélt és írt. Március 9-re ez megváltozott felújítási alap egyszeri befizetésévé." a kettő ugyanaz. Az önerőt, a felújítási alapba fizetted, egyszeri befizetés formájában, az arról szóló kgy határozat szerint.
Egyébiránt tök mindegy hogy nevezzük, egy egyszeri összeggel hozzá kellett járulnod valamihez. Ha nincs további előírás, akkor ennyi. Ha van, akkor értesítenek, kérj róla kgy határozatot írásban, térivénnyel. Ha nem kapsz, ne fizesd be, ha fiz meghagyásra megy, mondj ellent, kérd, hogy legyen peresítve, és per során bekérik a kgy határozatot. Ennyi. de ehhez sem ártana, ha magadon kívül más is lenne, mert ha 300-ból te vagy az egyetlen aki semmivel nem ért egyet, aki semmiről nem tud, akkor lehet nem a szövetkezet készülékében keresendő a hiba.
És én el tudom mondani a költségmegosztó előnyeit, nekünk is van. A velünk szemközti th ban nincs, ugyanekkora lakásban ugyanolyan fekvéssel, 34.000 Ft/hó a fűtésük télen, nyáron alapdíj, a miénk 22.000 volt, és nyáron két hónapig alapdíjat sem kellett fizetni.

Lionking # 2011.03.22. 23:39

Én meg azt gondolom kedves MajorDomus, hogy ha a te lakásodban zajlott volna le egy olyan eset, hogy az edddigi átalánydíj helyett most annak többszörösét kellene kifizetned ugyanakkora hőmérséklet mellett, akkor most te lennél felháborodva, amit nem értenél meg, mert, mint látszik, mások problémáját nem tudod megérteni. Ugyanígy, ha a bankban felvett kölcsönöd a másfélszeresére duzzadt volna, és még a bank is kamatot emelt volna egyoldalúan, szintén ki lennél borulva. Örülj, hogy mindent jól csinálsz, de el kell fogadnod, hogy nem mindneki olyan okos, és dörzsölt, mint te. A nem okos, és nem dörzsölt embereket kéne felkarolni és segíteni, tanítani, de hát az okos és dörzsölt emberek kihasználják őket, mert abban van a haszon, nem pedig a megsegítésükben.

Lionking # 2011.03.22. 23:48

Egy 41nm-es lakásba lakom. Nem hiszem el, hogy ha mondjuk konvektorral kellene fűtenem, akkor havonta 45ezer forint lenne a gázszámlám.
Aránytalanúl sokat fizetek. Nem használok el annyi gázt, amennyit kifizetek.

MajorDomus # 2011.03.23. 19:27

Lion..

Nem hiszed el, de én is ugy jártam. Megvalósult a Panel + program a házunkban, a következő nyáron 87.007 ft-os ráfizetést küldött a szolgáltató. Utánanéztem jogosan. Földszinten lakom, korabban duplájára növeltem a radiatorpkat, mert 17 fok volt a szobában. Most ezt szivtam meg.

De nem reklamalok, nem haborgok, a nyáron lecserélte m a radiatorokát, kíváncsian varom az elszámolást.

Pontosan 42 %~al fogyasztottam tobbet mint ugyanakkora lakas a negyedik emeleten . Ilyen egyszeru a te esetéd is.
Azzal a különbséggel, hogy en ertem is mirol van szo, de amikor elmagyarázni akarom akkor te kioktatásnak veszed. A ,koltsegosztok nem erőművet hanem arányszamot mutat meg,

MajorDomus # 2011.03.23. 19:31

Lion..

Nem hiszed el, de én is ugy jártam. Megvalósult a Panel + program a házunkban, a következő nyáron 87.007 ft-os ráfizetést küldött a szolgáltató. Utánanéztem jogosan. Földszinten lakom, korabban duplájára növeltem a radiatorpkat, mert 17 fok volt a szobában. Most ezt szivtam meg.

De nem reklamalok, nem haborgok, a nyáron lecserélte m a radiatorokát, kíváncsian varom az elszámolást.

Pontosan 42 %~al fogyasztottam tobbet mint ugyanakkora lakas a negyedik emeleten . Ilyen egyszeru a te esetéd is.
Azzal a különbséggel, hogy en ertem is mirol van szo, de amikor elmagyarázni akarom akkor te kioktatásnak veszed. A ,koltsegosztok nem erőművet hanem arányszamot mutat meg,

Lionking # 2011.03.23. 22:27

Kedves MajorDomus,

Nem kioktatásnak, hanem rosszindulatúnak hangzott a hozzászólásod. Olyasvalaki hozzászólásának, akivel ilyesmi nem történt meg. Most, hogy tudom, hogy veled is hasonló történt, végképp nem értelek. Értem én, hogy kicseréltetted a radiátorokat, amiket egyébként mi nem tettünk meg, de most, hogy majd visszacserélteted, mit vársz? Választani fogsz, hogy megfagysz, vagy fizeted az aránytalanul magas fűtésszámlát? Még mindig azt nem értem, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ha cirkófűtésem lenne, vagy akár konvektor, és 22 fokosra fűteném fel a lakásomat éjjel-nappal, akkor sem tudom elhinni, hogy 45 forintos gázszámlát fizetnék. Azzal van ugyanis a bajom, hogy nem tudom elhinni, hogy annyi energiát használok el, amennyit megfizettetnek velem. Főleg, hogy ezek a mérőeszközök nem tekinthetők hitelesnek, és nem is hitelesíttethetők, mivel nem SI mértékegységet mérnek. Valamint nagyon szerencsés vagy, hogy ezt ki tudod fizetni, de én sajnos nem tudom. Sajnos mikor már ideköltöztünk, akkor már a költségmegosztók fel voltak szerelve, így nem tudom, hogy mennyi volt a távfűtés korábban, de egy 81nm-es panellakásból költöztem el a jelenlegibe, és ott max. 35-36ezer forint fűtésszámlát fizettem. Ezért teljességgel elfogadhatatlannak tartom, hogy egy 41nm-es lakásra 45 ezer forint fűtést fizessek, akármilyen rossz helyen is legyen. Vagy ha így van, akkor ezektől a lakásoktól meg kell szabadulni, és értéktelenek, mert ha ezek a dolgok jobban napvilágot látnak, akkor ilyen lakásokat senki sem fog megvenni, még fél áron sem. Vagy egész életében fagyoskodni fog, ha nem akar annyi fűtést fizetni.

ragyasdezso # 2011.03.24. 09:15

Lionking

A fűtésköltségosztó felszerelése az első lépés. Ha nem történik meg a ház külső szigetelése és a nyílászáró csere akkor áll elő az az állapot, hogy mindenki visszasírja „a régi szép időket”. Ha megtörténik akkor meg mindenki elégedett. (Önmagában nem is engedném az állam helyében felszereltetni a költségosztót, csak komplett megvalósulás esetén!)

osmi # 2011.03.24. 10:04

"akkor meg mindenki elégedett." A kifizetett vállalkozók, a ks.osztós cég és a bankok stb. minden bizonnyal. A tulajok?, hát......

ragyasdezso # 2011.03.24. 10:16

osmi

A tulajok nagy része is elégedett!

osmi # 2011.03.24. 10:23

Lionking!
Ajánlom a figyelmedbe;
http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Mufurc_nagyon # 2011.03.24. 10:31

Kedves Oroszlánkirály!

A költségmegosztó leszerelése ügyében a problémát a fizikai megvalósítás és a jogi, pénzügyi következmények tekintetében kell megvizsgálni.

Elméletileg a lakáson belül nem fogja senki sem megakadályozni abban, hogy a "megosztót" hatástalanítsa. Ezt a készülék típusától függően lehet elvégezni. Amennyiben a fűtési hálózat megbontásával jár nem ajánlom, mert veszélyes (60fok fűtésvíz).

Sajnos sokan visszaélnek a készülékekkel. Terjednek itt-ott amott, hogyan kell ezeket "lassulásra" bírni.(ön is hallott már víz, gáz és elektromos órák manipulálásáról.)

Alapvetően a következményeket, miután kiderült a "turpisság", a th SzMSz- e vagy az idevágó közgyűlési határozat szabályozza.
Javaslom olvassa el ezeket. Ismereteim szerint van olyan szabályzás ahol a "működésképtelen" mérőket a a lakóingatlanok m2-re számított HŐFOGYSZTÁS HÁROMSZOROSÁVAL jutalmazzák.
Tehát, megfelelő SzMSz, rendszeres ellenőrzés a kk részéről megelőzheti az aránytalan költségnövekedést.
Amennyiben nincs ilyen és nem fizeti csak a régi átalányt a képviseleten múlik milyen módon szankcionál.
Amennyiben a ÜKK nem hajlandó együttműködni a költségemelkedés kiderítésében, akkor Önnek sok kitartásra és időre, pénzre lesz szüksége.
Mert nem mindig a környezeti körülmények "szabályoznak";-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

LF01 # 2011.03.27. 16:44

Kedves Oroszlánkirály!
Ha még belül vagy a 60 napon, megtámadhatod a közgyűlési határozatot, ha nem, akkor várd meg a következőt, és vetesd fel a napirendre. Ha nem kedvező döntést hoznak számodra, akkor támadd meg! Ha társasház, akkor viszonylag jó az esélyed, a T.H.T.-ből kifolyólag, ha lakásszövetkezet, akkor talán bejön az 1959. évi IV. törvény 4.§ (1) bekezdés. Ez a törvény egyébként a P.T.K. Olvass vissza itt a fórumba a: "Lehet-e? Panelprogram kérdőjelekkel" decemberi bejegyzésekhez (és az Index, ahogy ajánlották).

Sok sikert!

LF01 # 2011.03.27. 17:11

Kedves Oroszlánkirály!
A probléma fizikailag abból adódik, hogy a szélső, alsó, felső lakások előbb kihűlnek mint a belsők. Így, hogy meg ne fagyjál erősen fűtened kell. Viszont a belső lakások felé is áramlik a meleg, tehát nekik minimális pótlásra van szükségük, ezért, ha van egy kis eszük lezárják a fűtést, amit te nem tudsz megtenni, mert megfagysz! Így ugyan a fogyasztás a te költségmegosztódon keletkezik, viszont a valós használó -e résznek- a pince és a belső szomszéd!Így lesz az arány nagyon torz. Egyébként ez az eszköz nem mér, hanem egy arányt állít fel.
Jó példa a juhok, amikor a nyáj közepe felé furakszanak. Sajnos ezt nem tudod a lakással megtenni.

LF01 # 2011.03.27. 17:21

Kedves Major Domus!
Szerintem hiába variálsz LEGÁLISAN a fűtőtestekkel, ha ugyanaz marad a fűtési szokásod, a fogyasztás nem lesz kevesebb, mivel radiátorcserénél -elvileg- át kell paraméterezni a költségmegosztót, így lehet, hogy az általad leolvasott "szám" kevesebb lesz, viszont elszámoláskor többet fog "érni".

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.03.27. 17:32

Kedves LF01! Mint szintén érintett, nagyon köszönöm 19:11 és 19:21 hozzászólásodat. Aki nem tudja merre induljon el, nagyon nagy segítség az ilyen stílusú hozzászólás. Legalább nem veszi el maradék életkedvét az érintetteknek. Köszönettel!

LF01 # 2011.03.27. 17:44

Kedves Senkióbuda!
A költségmegosztás elve szerintem jó, házszinten mindig jelentősen csökken a fogyasztás, a probléma két dologból adódik: komoly hőtechnikai számítások alapján meg kellene határozni a hátrányos helyzetű lakások kompenzációját, a másik: mivel a hátrányos helyzetű tulajok mindig kevesebben vannak, és az emberek önzőek, ezért a közgyűlésen kicsi az esély a kompromisszumos megoldásra!

MajorDomus # 2011.03.27. 19:53

LF
1995-ben szereltem az elso koltsdgmegosztos hazamat, azota tobb mint 2000 lakast, tehat tudom mit csinalok.
Jo dolog ez, plane hogy mar van hoszigetelés is,
mas kerdes hogy mindig van 10 % aki rosszul járt, d az elégedett 90 % nem jar ide véleményt nyilvánítani

Lionking # 2011.03.27. 21:23

Kedves MajorDomus!

Te ilyesmivel foglalkozol? Jól hallom?
Tudod lehet, hogy 10% nem sok 100 embernél, de mi lesz, ha majd ha minden háztartásban ilyen költségmegosztókat szerelnek majd fel? 10%, akkor már akár több százezer embert is értinthet, és amúgy nem értelek. Ha 100 ember túszul ejtenek és a kiszabadításuk árán 10 embernek meg kell halni, akkor az helyes arány, és jó dolog? Ha csak 90%-ban működik az autód, és a maradék 10% csak a benzint fogyasztja, de motor teljesítménye ennyivel csökkent, akkor happy vagy? Hogya lehet így gondolkozni? Ez az önzőség, amiről itt valaki beszélt. Ezért fizetek én annyit, amennyit, és a többiek meg röhögnek a markukba.