Költségmegosztó leszerelése


LF01 # 2011.03.30. 18:47

Kedves "póruljártak"!
Nekem a következő tanulságok jöttek le:

  • elsősorban jogalkotói megoldás tudja hatásosan kezelni a problémát, melynek elősegítésére jó eszköz lehet a nyilvánosság
  • mivel a probléma bonyolult, ezért a perek kimenetele bármi lehet
  • talán a megfelelő mértékű kompenzáció kikényszerítése lehet esélyes egy adandó perben
  • aki be meri vállalni a nemfizetést, leszerelést, és van ideje, ereje felkészülni mint alperes az esetlegesen ellene indított perre,talán több eséllyel indul, mivel "csak" védekeznie kell és nem az övé a bizonyítási kényszer
LF01 # 2011.03.30. 18:58

Kedves Oroszlánkirály!
Szerintem ebben a kérdésben lényegtelen dolog, hogy Főtáv vagy nem Főtáv. Itt a tulajdonosok a társasházzal, lakásszövetkezettel vannak jogviszonyba, a költségmegosztóhoz kapcsolódó szolgáltatást bárki végezhet a th. lakszöv. megbízásából!

LF01 # 2011.03.30. 19:17

Kedves Majordomus!
Igen, megoldás lehet a költözés! Tízből talán egy embernek sikerül is! Én ezek közé a szerencsések közé tartozom. De akinek gond a számla kifizetése, nem hinném, hogy az elköltözés egyszerűen menne!

LF01 # 2011.03.30. 19:48

Kedves Mindenki!
És tudjátok mi ... fel legjobban az agyam a témában?!
Hogy a 30-40 éve helyben lakó, most már (kis)nyugdíjasok azt számolják gondterhelt arccal, honnan tudnának még elvenni, hogy az esetleg több százezres pótlólag befizetendő díjat kifizessék, meg sem fordul a fejükben a nemfizetés, miközben mások már gondolatban el is költötték a visszajárót! Hát igen, szigorú világ ez!

osmi # 2011.03.30. 20:48

Kedves Obuda /senki nélkül/!
Mi az, hogy "megfutamodásra bírni"?! Kérdeztél, megkaptad a "szakértő" tanácsot; emeld fel a v....-at.Mi meg egymást hülyítjük itt....
A ks.osztós közös képviselők nyilván védik a rendszert, melyet meg is tudnak tényszerűen alapozni a tházak egésze fűtési energia csökkenésével. Az is tény, hogy - remélem -, a legtöbb helyen valóban demokratikus tulajdonosi döntés alapozta meg a ks.osztók használatát.Miután az "állam" preferálja a bevezetést a perekhez nagy reményeket nem lehet fűzni.Valami jogszabály állítólag készül az ügyben. A közös képviselőknek pedig annak kéne tudatában lenniük, /idézet egy k.k.-től/hogy nemcsak a többség, hanem a kisebbség érdekeit is érvényesíteniük kell.Valószínűleg a legtöbb k.k., társasházkezelő sem ismerte a rendszert / benyalták az ingyé álami pénzt mézesspagócát/, utána pedig már "kényszerpályán vannak.
Engem a plédbe csavart idős, aki rettegve kerülgeti a kütyüt talán még jobban bánt, illetve a "hőlopás"mint új fogalom bekerülése az eleddig békés szomszédi viszonyokba.

osmi # 2011.03.30. 21:33

Bocsánat jav.; állami

MajorDomus # 2011.03.30. 21:45

elbeszélünk egymas mellett ha nem akarjuk elfogadni a masik érveit. En 1995-ben csináltam át elso fűtés ,korszerűsítést, de 16 ev alatt meg senki sem akart visszatérni a régi rendszerre tobb ezer lakásból.
Meg kell tanulni fűteni.egyebkent részletfizetést is kapni lehet már ablakcsere esetén, 2 ev alatt a legszegényebb ember is meg tudja oldani, ne mondd azt hogy nincs 10 ezer ft-ja havonta egy lakas takarékra ? Ha 50 ezret ki tud fizetni fűtésre? Egyébként el kell kérni a fűtési koltsegelsyamolast, s abbol kiderül ki mennyit fogyaszt. 84 m2-re 34 ezer ft futeskoltseg távfűtéses lakásban egyszeruen nem ígaz.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.03.31. 05:12

Osmi egyszer már mondtam, fenntartom: a paranoia ma már egész jól kezelhető megfelelő szakemberrel:)
Ez a vita egyszerűen a vicc kategóriát képviseli. Mi érvelünk, ti sztereotípiák mögé bújtok, sírtok, sopánkodtok, és mindenki más hülye...

Igen osmi azt is fenntartom, hogy a szobában a számítógép előtt ülve maximum informatikai problémák oldódnak meg, és fel kell emelni a valagát annak akinek problémája van, és azt felkeresni aki meg tudja azt oldani, összefogva azokkal akiknek szintén hasonló van. A lion közös képviselője szerinted innen tudni fogja, hogy gondot okoz kifizetni a fűtést lionnak? Tud tanácsot adni mit lehetne tenni, ami az ő feladata megtudja innen oldani?
Ez az igazi emberi butaság! Motyogni valakinek háta mögött, mindennek elmondani, szidni, ócsárolni, bíróságra szaladgálni, ez mind felnőtt, korrekt probléma megoldás!

Lionking # 2011.03.31. 09:37

Andi2:
Komolyan gondolod, hogy egy akármelyik ablakost meg tudsz fűzni, hogy csak az egyiket cserélje ki, a másikat meg ne, mert nincs rá pénzed? Nem kell cseréltetned az ablakodat, egy párat hívjál már fel a kedvemért, és kérdezd meg, légyszíves. Ha talászt olyat, akkor várom a telefonszámát.
Egyébként egy 40 éves olyan házról van szó, ahol a mi lakásunkban 4 méter egybefüggő ablak van. Pontosabban 3 külön darab, de alattuk nem fal van, nem tégla, hanem két fa lambériaszerűség között hungarocel szigetelés. Az modern ablakokat nem is bírná el, csak akkor, ha alá falazatot építtetnénk.
Márészt mivel folyamatosan annyi fűtést fizetek, amennyi nem reális, nem, hogy spórolni nem tudok, de még kölcsönt is kell kérnem, ha ki akarom fizetni. Addig meg nem beszélhetek semmilyen takarékosságról. Amúgy sem, mert ilyen anyagi helyzet mellett egy forintot sem tudok félretenni. NAgyon szerencsés vagy, ha te tudsz.

Lionking # 2011.03.31. 09:51

osmi:
Mennyire igazad van! Köszönöm. Remélem változik a helyzet. Éppen itt az ideje.

Lionking # 2011.03.31. 09:51

MajorDomus:
Nem tudom kifizetni az 50 ezer forintos számlát. Már most 30ezer forint elmaradásban vagyok. Egy ideig ment, de már nem tudom. Igen is 38 ezer forintot fizettem 81nm-re. Ha megtalálom a számlákat, akkor elküldöm neked, de sajnos nem igen tudom merre vannak, mert 81nm-ből 41nm-be költözés nem csak annyit jelent,hogy áthozzuk a bútorokat, hanem erősen el kellett gondolkozni, hogy a többlett cuccot hová tegyük, mert azt hiszem nyilvánvaló, hogy 81nm-t nem lehet 41-be betenni. Ezért egy pincében vannak a holmiaink nagy része, és még egy franciaágyat bónuszként ott is hagytunk az új tulajnak. Abban a reményben költözutünk el, hogy kevesebb lesz a rezsi, és erre bebuktuk a dolgot a költségmegosztás miatt. El fog jönni az idő, amikor szinte senki sem fog fűteni a lakók kb. 10% kivételével, és azok fogják azok szálmáját is fizetni,akik nem fűtenek, mert elveszik tőlük a hőt, és nekik is megugrik majd a fűtésszámlájuk. Remélem, hogy hamarosan minden sporólós megtapasztalja, hogy drágább lesz az olcsóbb!

Lionking # 2011.03.31. 09:52

Andi2:
"A lion közös képviselője szerinted innen tudni fogja, hogy gondot okoz kifizetni a fűtést lionnak? Tud tanácsot adni mit lehetne tenni, ami az ő feladata megtudja innen oldani?" Szerinted mit mond a közös képviselő erre? Azt, hogy ő semmit sem tud tenni. Az előző fűtési időszak szerint számol. Majd jövőre jobb lesz. Gondolod, hogy nem kérdeztem? Nem lesz jobb, mert már most többet mutatnak az megozstók, mint amennyi korábban volt, pedig csak 22 fok van a lakásban, nem több. Főleg nem lesz jobb, ha senki sem fog fűteni, mert mindenki spórolni akar. Akkor majd a felettem lévő számlájának egy részét is én fogom megifzetni, mert elszívje előlem azt a meleget is, ami megmaradna, ha ő is rendesen fűtene. Nem érted a lényeget? Ezzel nem csak az jár rosszul, aki eleve rosszul járt, hanem a többiek egy idő után, amikor már senki sem fűt néhány családon kívül, akik kényszerből fűtenek, hogy a gyerekeik ne fagyjanak meg, és ő tőlük fogják elszívni a meleget a szomszédok, akik egyeeül vannak, vagy egész életükben megfelel nekik pokrócban élni, hogy ne fázzanak. Ilyenkor azok, akik korábban még keveset fizettek is sokkal többet fognak fizetni és előbb-utóbb láncreakció lesz. Évről-évre lesznek olyanok, akik mások miatt fognak eladósodni. Ha ezt nem lehet megérteni, akkor neked kéne szakemberhez fordulni.

osmi # 2011.03.31. 10:12

Kedves Andi2!
"összefogva azokkal akiknek szintén hasonló van."
Éppen erre is történik e topikban is kísérlet, melyet a jelek szerint igencsak sérelmezel.

"Ez az igazi emberi butaság! Motyogni valakinek háta mögött, mindennek elmondani, szidni, ócsárolni, bíróságra szaladgálni, ez mind felnőtt, korrekt probléma megoldás!"
Ezt nem tudom, hogy honnan veszed. A jelenlévők pontosan az általad intelligensen v.....-at felemelőknek titulált -remélem egyre népesebb - táborába tartoznak.
Talán ha , mint - feltehető - szakmailag remek gyakorló k.k. használható, praktikus tanáccsal szolgálnál e tárgykörben a " kisebbségnek ", az a jöbőbeli munkádat is nagymértékben segíthetné. Gondolom a "hülyézést" Te sem sorolod a szakmai tanács kategóriába.
Előre is köszönöm.

nandy # 2011.03.31. 10:47

Igen, meg kell tanulni okosan fűteni... radiátor helyett gázsütővel.
Nálunk már a lakók fele ezt csinálta egész télen.

Lionking # 2011.03.31. 13:09

nandy:

Hát ez nagyon szomorú. :( Sajnos annak a teljesjtménye nem elég nagy ahhoz, hogy egy egészt lakást be lehessen vele fűteni, de ha olyan lenne, én is azt csinálnám. Aztán leshetne a gázművek, hogy átalányban (1666 forintért, pont tegnap fizettem be) elhasználok egy egész havi fűtésnek megfelelő gázt.

Nem értem, hogy miért jó nekik, ha az embereket csalásra kényszerítik.

Lionking # 2011.03.31. 13:12

nandy:

Haho. Jut eszembe, hogy ezért is fizetek én annyi számlát, mert ha nálunk is ezt csinálják, a gáz ugyan úgy elmegy, és akik fűtenek, azokon leverik a költségmegosztók által mutatott aránynak megfelelően a gázdíjat.

Tessék kedves költségmegosztó hívei! Újabb csalás, ami újabb károsítása azoknak, akik radiátorral fűtenek. Minden esetre ötletnek nem rossz. Ennyit az igazságos elosztásról.

Mondom én, hogy az lenne a legjobb, ha mindneki kifizetné légköbméter szerint a 22 fokot,és a maradékot rendeznék a megosztók szerint.

LF01 # 2011.03.31. 19:16

Kedves Nándy!
Nem szívesen írom le, de mint decemberben itt a "panelos" fórumon már említettem sokan a radiátor leszerelésével és egy "tiszta" fűtőtest felrakásával spórolnak, mert a szerkezet csak akkor számol, ha a felületi és a környező levegő hőmérséklet különbsége eléri a 4 C fokot, és mivel az adatokat távleolvassák, be sem jöhetnek a lakásba!

LF01 # 2011.03.31. 19:25

Kedves Nándy!
Ja, és leereszteni sem kell a rendszert, mert alul torlót, felül szabályzószelepet szereltek fel, ezzel állítólag a csere idejére ki lehet zárni a készüléket a rendszerből. De én inkább az "Európai" megoldásokat támogatom.

nandy # 2011.04.03. 20:51

Kedves LF01:

Tudom, hogy fűtési szezonban is simán ki lehet cserélni a radiátort kütyü nélkülire, senki nem fogja észrevenni...

A kütyünek egyébként leginkább lélektani hatáas van, hiszen rászoktatja az embereket a spórolásra (és a csalásra...). A házba bejövő hőmennyiséget mindenképpen ki kell fizetni, és ha egyes lakók -a szomszéd kárára- inkább nem fűtenek vagy csalnak, akkor a többi tulaj fizet helyettük is.

Nem is lehet korrekt elszámolásról, felosztásról beszélni, hiszen a panellakások nincsenek önállóan leszigetelve, nem mindegy, hogy a szomszéddal közös fal hideg vagy meleg. Mint ahogy a lakáson átmenő fűtéscsövek hőmérséklete sem elhanyagolható. Érdekes, hogy ha valaki teljesen leválik a távfűtésről, rögtön kötelezik, hogy szigetelje le a falakat, csöveket, nehogy onnan potya meleget kapjon. Míg a kütyünél nincs ilyen követelmény...

Lionking # 2011.04.04. 07:14

nandy:
"
Érdekes, hogy ha valaki teljesen leválik a távfűtésről, rögtön kötelezik, hogy szigetelje le a falakat, csöveket, nehogy onnan potya meleget kapjon. Míg a kütyünél nincs ilyen követelmény…
"
A mi házunk telejsen levált a FŐTÁV-ról, de senki sem kötelezte, hogy szigeteljenek, vagy nyílászárókat cseréltessenek. Egyszerűen vettek egy saját kazánt, felszerelték a költségosztókat, és nézhetem a szép magas számlát. Pardon. Számláról ugye nem is beszélhetek, mert csak fizetek/fizethetek, de számlát semmiről nem kapok.
Borzasztó érdekes ez a társasház stílus. Régebben fel sem tűnt, hogy a közös költségről sem kapok számlát. Ha azt mondom, hogy én minden hónapban a közös képviselőnek fizettek kézbe a közös költséget, akkor senki sem tudja bebizonyítani, hogy valójában egy fillért sem fizettem be, mert nincsen nyoma.

Nálunk vannak lakók, akik a fűtést így fizeti. Minden hónapban a kiírás szerint odaadják kp.-ben a közös képviselőnek. Ezután mondja meg valaki, hogy fizetett, ha esetleg majd egyszer azt mondják, hogy nem fizetett ez , vagy az.

MajorDomus # 2011.04.04. 19:49

A közös koltseg nem árucikk amirol számlát kapsz, arrol évente tételes elszámolást kell kapnod.
Más. Ha valaki a közös kepviselonek nyugta vagy bevételi penztarbizonylat nelkul ad at penzt az meg is érdemli hogy palira vegyėk.

Lionking # 2011.04.05. 07:30

MajorDomus:
Olvastam utánna, de még mindig nem értem.
Ha ügyvédhez megyek jogi tanácsért, akkor is kapok számlát, pedig az sem árucikk.
Ha orvoshoz megyek, aki csak egy diagnózist állít fel, akkor is kapok számlát, pedig az sem árucikk.

Az a bajom ezzel, hogy ha elviszik a szemetemet, akkor is kapok számlát. Ha felkapcsolom a világítást, akkor is kapok számlát.

Ezzel az erővel az van elszámolva, amit csak akar. Tegyük fel, hogy elszámol X összeget egy évben a közös költségből, amiről ő nyilván kap számlát, hiszen mondjuk ha beázik a tető és megcsináltatja, akkor fizet valakinek. Ezeket a számlákat nekem jogom van megnézni?
(Bocsánat, hogy elkanyarodtunk a témától, de hát ez is egy fontos téma, mert ezért van, hogy mindenki csak rabol meg lop a közös költségből, aki teheti, és ha fény derül rá, akkor még csak felelősségre sem vonják, hanem leváltják, és ugrott a pénz.)

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.04.05. 09:12

Nem Lion, nem ugrott, lehet felelősségre vonni, ha van miért, és kártérítési felelőssége is van a kk nak, ha van miért.

Lionking # 2011.04.05. 09:25

Andi2:
Ezt jó hallani.

MajorDomus # 2011.04.05. 19:08

lion
a pelda nem jo. Az orvos neked szolgaltat, ezert kapsz szamlat. A kozos koltsegben meg annak a tulajdoni hanyadodra juto koltseget fizeted meg, hogy y tarsashaznak szolgaltatnak liftet meg villanyt, s errol szamlaznak a társasháznak