Költségmegosztó leszerelése


Mufurc_nagyon # 2011.04.06. 06:52

Kedves Fórumozók!
Már 15 éves téma a tulajdonosok "iratbetekintése".
A Ttv első változata még tartalmazta azt a lehetőséget, hogy a tulajdonosok az iratokba betekinthessenek.
Ennek alapja az olyan több tulajdonosi szervezetek, gazdasági társaságok (kft, részvénytársaság) ahol alapvető jog az iratbetekintés.
Természetesen voltak tulajdonosok akik evvel a joggal visszaéltek és a dokumentumokat átvizsgálás céljából elvitték és a papírok "eltűntek".
A 2011 éves Ttv változása előtt a javaslatban szerepelt a "betekintési" jog, de valahogy;-) a törvény már nem tartalmazza.
Nincs más lehetőség az SzMSz- ben kell szabályozni ezt a kérdést (költségtérítéssel) vagy közgyűlési határozatot hozni ebben a kérdésben.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.04.06. 06:56

Jaja, csak előbb járd ki, hogy felmentsenek bennünket az adatvédelmi tv-ek betartása alól. Meg azt is, hogy míg egy 200 lakásos th-ban minden második ember tekintgetni akar, valaki kifizesse nekünk az ezzel töltött időt. És akkor sínen is leszünk! Köszi...

Lionking # 2011.04.06. 09:41

MajorDomus:
Sikerült FŐTÁV számlákat találnom a 81nm-es lakásunkból, ahonnan 2010 áprilisában elköltöztünk.
Ajánlom minden kedves kétkedő figyelmébe! Tudom, hogy ezek a számlák nem biztos, hogy a
legmagasabbak, de ez alapján talán már elhihető, hogy a legmagasabb számla sem volt 35-38 ezer
forintnál magasabb. Egy 81nm-es lakásban, ahol állandóan 25 fok volt, és a radiátorokat el kellett
zárni ahhoz, hogy az ember rendesen tudjon aludni éjjel. A ház még csak nem is egy 10 emeletes
panel volt, ahol sok lakáson oszlik meg a fűtésszámla, hanem egy 4 emeletes panel. Ez a számla
ugye már tartalmazza a vízfelmelegítési díjat is.
Ezzel szemben az előző hónapban a 41nm-es lakásra 47ezer forint vízfelmelegítés+fűtésszámlát
fizettünk, ahol max. 22 fok van. Meleg vizet meg pontosan ugyan annyit használtunk, mint a 81nm-es
lakásban.

http://xfree.hu/album_show.tvn?…

Lionking # 2011.04.06. 09:46

Andi2:
Szerintem az embereknek alapvető jogának kéne lenni, hogy igen is megtudják, hogy a pénzüket mire fizették ki. Azt, hogy ezt hogyan lehet megoldani az más kérdés, de pl. másolási díj ellenében akár azt is el tudnám fogani, ha a kért iratokat a közös képvielő egyszerűen csak bedobná a postaládámba. Nem feltétlen kéne, hogy mindenki egy közös helyiségben olvasgathasson.

osmi # 2011.04.06. 09:52
Lionking # 2011.04.06. 10:09

osmi:
Megelőztél!
Pont most olvasom én is!
Ha ezek után nem törétnik valami, akkor valami nagyhatalom nagyon meg van kenve, hogy ez így maradjon.
Mennyire rendes az ottani közös képviselet:
"Jelenleg béke van, hiszen a ház lecsökkent hőfogyasztását dobják szét 884 részre a lakosok között, fajlagosan egyenlő alapon (a lakás légköbméter-nagysága alapján), tehát mindenki azonos arányú csökkenést érzékel."

Bezzeg nálunk, és még sok társasházban, ahol kevesebb lakás van, és azokból is sokkal kevesebb az aránya a nagy fűtésszámlát fizetőknek, nem csinálnak semmit, pedig vissza kell térni a légköbméter alapú számításra!

osmi # 2011.04.06. 10:21

Lehet, hogy rendes; nem ismerem. A beruházás előtt viszont mi a fenét csinált, hogy ilyenre nem számított.
A Techemnek biztosan ki kell fizetni a néhány millát 10 évig, akkor is ha 99 % -1 % a lm3 és ks.osztós arány.

Lionking # 2011.04.06. 11:48

osmi:

Szerintem az, hogy a felújítást ki kell fizetni, az rendben is van. Hiszen a munkát elvégezték, és ha ennek az örületnek valami normális megoldást találnak, akkor nagyszerű, hogy a szigetelésen már túlvannak, így ezzel nem kell foglalkozni. Pontosabban már most is nagyszerű.

A költségosztókkal kapcsolatban szerintem nincs ember, aki számított volna ilyesmire, mert tévhitek keringenek róla. A gyártók, és forgalmazók pedig azon vannak, hogy minden eszközzel rábeszéljék az társasházakat erre a módszerre, ami több sebből vérzik.
Színtiszta üzlet ez! Szabad rablás, nem más!
Csak kár, hogy ezzel sok embert károsítanak meg, és még nagyobb kár, hogy azok az emberek, akik eddig a távfűtést tudták fizetni, de most kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek, nem fogják tudni fizetni a számlát, és csak tartozást fognak felhalmozni. Vagy megfagynak. Arról lehetne vitatkozni, hogy melyik rosszabb. Minden esetre elindult egy folyamat, és remélem, hogy ha a panelrengeteg lakói meglátják, hogy mennyit is kéne fizetniük, ha megosztók alapján számolna a közös képviselet, akkor még ennél is nagyobb balhét csapnak, amíg végre nem születik megoldás a problémára, ami egyre több ember fog érinteni.

osmi # 2011.04.06. 12:06

Félreértettél; a Techem egy ks.osztós cég és nem az elvégzett munkára, hanem az irdatlan tömegű ks.elosztó leolvasására és elszámolására utaltam; jelen ügyben ez évi két milla, melyre - alaposan feltehető, hogy - 10 éves szerződés van a tház és a cég között. Ráadásul az "állami" pénzért előírt energia megtakarítást kell produkálni, ami nem biztos, hogy a kütyük menesztésébvel meglenne. /ill. csak akkor ha nagyon alacsonyra veszik a víz hőfokát, ezzel maximálva a lehetséges helyiség hőmérsékleteket/.
A panellakó még nehezebb helyzetbe került, mert a tházak eladósodtak az ingyen állami pénz bűvöletében.
Igenis erre számítani kellett volna, legalább azoknak akik hivatászerűen ezzel foglalkoznak!

Lionking # 2011.04.06. 12:28

osmi:

Értem. Sajnos lyukat beszéltek a hasukba. Nálunk más a helyzet, mert nem FŐTÁV-os a ház, nem dirigál senki, mert nem állami pénzből, hanem hitelt felvéve lett kialakítva a rendszer. LEgalábbis ezt hallottam az előző tulajdonostól, és ezt bizonyítja az is, hogy évekig sokkal magasabb közös költséget kell fizetni, mint amennyi valójában lenne, amit el is tudok fogadni, hiszen a hitelt valamiből vissza kell törleszteni.

Hát nem irígylem ezeket a panel társasházakat, amelyek így jártak. Lesz ebből botrány, rendesen!

LF01 # 2011.04.06. 18:13

Kedves Fórumozók!
Ezért is írtam, hogy a nyilvánosság megfelelő eszköz lehet, mert elsősorban törvényhozói szinten lehetne a problémát megfelelően orvosolni, ezért jók az ilyen tömeges fogyasztásból kiinduló tapasztalatok. Megdőlni látszik az is, hogy a költségmegosztás jó módszer, csak szigetelni és "nyílászárócserélni" kell!
Ugyanis a külső fali hőszigetelés csak lassítja a kihűlést, míg a külső,alsó szomszéd PÓTOLJA a hőveszteséget a belső,felső felé! Megfelelő módszer lehetne a lakások egymástól elszigetelése, bár ez eléggé abszurd ötlet. Az eltérő fekvés érvényesüljön a lakások árába, ez azoknál sovány vigasz, akik 30-40 éve élnek ugyanott, és el sem szeretnének költözni. Egyébként akkoriban meglehetősen kevés beleszólása volt az embernek abba, hogy hova költözzön! Még mindig sokan keverik össze, még a tájékozottabbak közül is a mérést és a felosztást. Mérni az elfogyasztott mennyiséget lehet, felosztásnál a mért egésznek fizeted egy részét valamilyen "megállapodás" szerint( a ház veszteségét, elcsalt hő, stb. ezek is benne vannak). Tehát aki pl. többet fizet, az abból a részből is többet vállal, ami valamilyen okból (készülék leszerelés, nullára beállítás) nem került felosztásra, mivel a ház egész fogyasztását ki kell számlázni a meghatározott arányban. És mivel az arányok között lehet nagyságrendi különbség pl. 10 egység 500 egység, ezért a fizetendő összegben is ez jelentkezik.

ragyasdezso # 2011.04.06. 20:01

Az áram díjában is megfizeted a lopott. az elcsalt és a be nem hajtott kw árát.

MajorDomus # 2011.04.06. 21:11

Lf
a lenyegrol nem beszel senki. Arrol hogy a felosztas modjat, s a kompenzaciot ti hatarozzatok meg ,kozgyulesen . Ne a koltsegosztos rendszert kell szidni, hanem a normalis felosztast kiharcolni.

Lionking # 2011.04.07. 07:19

MajorDomus:

Csak amíg nincs ilyen rendszer, addig a fene sem tudja, hogy mi a jó felosztás. Lásd a cikkben. Ott is azt említik, hogy elsőnek meg kell nézni, hogy egyébként felosztás szerint mennyit kéne fizetni az egyes lakásoknak, és utánna lehet egy bizonyos kompenzációt kialakítani azok között, akiknek a lakása nem olyan helyen fekszik, amely kedvező lenne a fűtés szempontjából. Bár az oriáspanel esetében ilyesmiről sem beszélhetünk, hiszen a szigetelés is meg lett csináltatva, tehát elvileg nem lehet olyasmi, hogy az egyik lakás rossz fekvésű, mert ha szigetelve van, akkor nem mehetne el a meleg.

Visszatérve. Ha már született egy döntés, akkor azon már nem fog változtatni senki. Főleg ha az kedvező a tulajdonosok nagy részének. Előre meg senki sem tudja, csak aki már benne van, hogy mivel jár ez az egész cirkusz, és mennyivel fognak eltérni a fűtésszámlák a légköbméteres számításhoz képest.

Vagy azt mondom neked példaként. Vegyél mondjuk 50 dobókockát. Mielőtt elkezded egymás tetejésre állítani őket, becsüld meg, hogy egy oszlopban hány dobókockát tudsz egymásra tenni, mondjuk 30 másodperc alatt? Pontosan meg tudod becsülni? Nem! Miért? Mert nincs ilyen tapasztalatod.

Ezért is borzasztó, hogy a költségmegosztós cégek lyukat beszélve az emberek hasába, próbálnak profihoz jutni, miközben még nekik sincs tapasztalatuk, arról, hogy ezek az eszközök egy-egy adott házban milyen ellentéteket fognak okozni. Ha pedig van fogalmuk róla, akkor nem kell előre megmondani, hogy hogyan osszunk fel, hanem nekik kell javaslatot tenni, mert ők értenek hozzá.

Vagy amikor elromlik az autód, akkor a szerelőnek te mondod meg, hogy szerznited hogyan kéne megjavjtani, vagy ő, mint szakember mondja meg, hogy szerinte ezt kéne csinálni, de végül is rajtad áll.

nandy # 2011.04.07. 07:22

Az áram díjában is megfizeted a lopott. az elcsalt és a be nem hajtott kw árát.

Igen, de ott azért kicsit mások az arányok, mert nem átlag 100 lakásra jut 10-15 csaló...

nandy # 2011.04.07. 07:27

Lionking:

Van tapasztalatuk, de leginkább külföldről, ld. Svájc, Németország. Fontos különbség ezen országok és a mi kis hazánk között, hogy nálunk sokkal több a csaló - akár kényszerből is. Tehát a csalók kiszűrésére nincs tapasztalat, és igazából eszköz sem nagyon, mert mégis mit lehetne velük csinálni?

Ha a hőfogyasztás nagyobb részét átalányban számolják el, akkor nem sok értelme marad a "mérésnek". Ha kevesebb részét, akkor viszont a csalók is jobban érvényesülhetnek. Büntetni meg nem igazán lehet a nullás fogyasztókat, hiszen semmmivel nem kötelezhetőek a fűtésre.
Egyetlen korrekt módszer lenne: ha a nullásokat köteleznék arra, hogy szigeteljék körbe a lakásukat. De itt megint felvetődik a kérdés, hogy mégis milyen jogon?

Lionking # 2011.04.07. 08:30

nandy:
"Büntetni meg nem igazán lehet a nullás fogyasztókat, hiszen semmmivel nem kötelezhetőek a fűtésre."

Bezzeg azokat lehet, akik nem tudtak olyan lakás vásárolni, amelyet a kedves szomszédok körbefűtenek helyette, és neki szinte semmit sem kell fizetnie.

Lionking # 2011.04.07. 08:33

nandy:

„Büntetni meg nem igazán lehet a nullás fogyasztókat, hiszen semmmivel nem kötelezhetőek a fűtésre.“

Egyébként pedig alapdíj is van a világon ugye? Azt is fizeti az is, aki egyébként semmit sem fűt télen.

Ahogyan közös költség is van, és azt is fizetni kell mindenkinek, fűggetlenűl attól, hogy a lakásában lakik-e, vagy az csak ürsen áll.
Nem tudom elfogadni ezt az érvelést!
A fűtés a laással együtt jár. Ahogyan a közös költség, és gázátalány is, ahol éppen gáztűzhely van.

LF01 # 2011.04.07. 16:34

Kedves Dezső!
Igen, megfizeti a társasház (aki-ami Te is vagy)a hőmennyiségmérővel bezárólag, és ez tartalmazza az általad említett költségeket, a Főtávnak, DE az újraosztásnál -költségmegosztó- a helyzet megismétlődik "kicsiben".

LF01 # 2011.04.07. 16:46

Kedves MajorDomus!
Igen, mi is megpróbáltuk a közgyűlésen, de nem sok sikerrel. Úgy látom ebben a témában a kisebbség csak jogi úton érvényesítheti az óhaját, -ha tudja-.

haragabi # 2011.04.07. 17:53

M.D.!

Ezeknek a felosztási módoknak és kompenzációknak hol lehet utánanézni? Nem az adott háznál, hanem általában ez hogy működik?

ragyasdezso # 2011.04.07. 20:32
haragabi # 2011.04.08. 16:47

R.D.!
Köszönöm!

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2011.04.11. 16:00

Kedves Lionking és a többi érintett! Most volt műsorban: www.hirtv.hu/?…. Üdvözlettel

Lionking # 2011.04.15. 20:46

senkiobuda:
Valahol meg lehet nézni ezt a műsort?