Újjáépítés - segítségkérés


Bubó # 2004.07.10. 20:29

Olyan, hogy újjáépítési engedély, nem létezik.
Ha egy épület gazdaságosan már nem újítható fel, újat kell építeni, amire építési engedélyt kell kérni.
A tervező majd pontosan tudja, milyen rajzokat kel készíteni a bontásról, az új épületről.
Új épület építési engedélyezése esetén a kérelemnek (tervrajzoknak) mindenben meg kell felelnie a jelenleg érvényes előírásoknak.
Amennyiben a jelenlegi előírás szerint 3 m oldalkertet kell tartani, ettől az nem mentesít, hogy a régi épület máfél méterre volt a kerítéstől.
Az engedély-kérelemhez nem kell a szomszéd hozzájárulása. Õ csupán azzal a joggal bír, hogy mint érintett szomszéd, az építési hatóság által elbírált tervrajzok alapján kiadott építési engedély határozat ellen fellebbezést nyújthat be, 15 napig a kézhezvétel után, 20 000 Ft illeték ellenében.
A 2. kérdéshez: senki semmit nem követel az építtetőtől, csak azt, hogy tartsa be az építési előírásokat. Természetesen az építkezés megvalósításához megfelelő anyagi fedezet kell, pénzhiányra hivatkozva nem lehet felmentést kapni az előírások alól.
Sokan engedély nélkül, vagy attól eltérően építkeznek, én nem javaslom, mert lebukás esetén sokkal többe kerül.
Üdv.

Körtvélyesi András # 2004.07.09. 07:49

Üdvözlet minden fórum olvasónak! Az alábbi újjáépítési ügyben kérnék sos segítséget:
Van egy telkünk, rajta egy igen rozzant (elemes faház) nyaralóval, amely a szomszéd kerítésétől csak 1,5m-re áll.

  1. Kérdésem, ha újjá akarom építeni a nyaralót, megtagadható-e az építési engedély azzal az indokkal, hogy nincs meg a 3m a kerítéstől? Mi van, ha a szomszéd nem adja hozzájárulását a felújítási engedélyhez a fenti indok miatt? Az önkormányzat ilyenkor hivatalból elutasítja a fellebezését? A felújításnál természetesen a régi alapokra építenénk a házat.
  2. Megkövetelhető-e tőlünk, hogy a telek más részén alapozzunk nulláról és építsük fel új házat, és az újjáépítési engedély helyett építésit adjunk be?
  3. Kell-e bontási engedély, ha a felújításnál az alapokig szétszedjük az elemekből épített nyaralót, majd újra felállítjuk ugyanarra az alapra ugyanabban a méretben?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm, Körtvélyesi András