Haszonélvezet megtámadása

Gerike78 # 2011.05.29. 19:39

Jó estét Fórumtársak!

Édesanyámnak (80) egy 3 házból álló panzióban 50% tulajdonrésze van, nekem 25%. Ebben az ingatlanban laktunk közösen 15 évig.

Egy különálló ház tulajdonjoga az enyém, szintén üzemeltetjük.

Neki mindkét ingatlanra haszonélvezeti joga van bejegyezve.

Jelenleg összevesztünk, kiköltöztem a közös házból, és ki szeretném adni a tulajdonomban lévő házat, részesedni a 25%-ból is, azzal, hogy továbbra is üzemeltetem az ingatlanokat.

Mivel az ingatlanok és tulajdonrészek, valamint a bejövő jövedelem értéke egy egész vagyon, ezért úgy gondolom megtámadható a szerződés.
Jelenleg anyám a jogát arra használná, hogy engem ellehetetlenítsen.
Kérdésem, hogy ő a bírósági peren kívül milyen módon avatkozhat bele a kiadásba, illetve hogyan tudom leggyorsabban töröltetni a haszonélvezetét.

Köszönöm!

ObudaFan # 2011.05.29. 20:08

Amíg ő a haszonélvező, semmi jogod az ő hozzájárulása nélkül hasznosítani az ingatlanokat, vagy a hasznosításból származó jövedelemből bármit kérni. A haszonélvezetének meg csak a korlátozására van lehetőség, arra is csak akkor, ha ez özvegyi jogon alapuló haszonélvezet.

Gerike78 # 2011.05.29. 20:40

Köszönöm.
Rokkantnyugdíjas vagyok, havi 40 ezer forinttal.
Így most ebből nem tudok megélni, nincs megélhetésem, anyámnak pedig 80 évesen 3 háza plusz az enyémen haszonélvezet, és évi 4 millió Ft bevétel.

Ez jóval meghaladja az ő igényeit, ez alapján mit tehetek?
Mivel évtizedekig ápoltam, méltánytalannak tartom, ha a haláláig az általam megkeresett pénzből épített ingatlanokban "dőzsöl", én meg "föndönfutok" :-)

Ami fontosabb, hogy amíg a helyzet nem rendeződik, továbbra is hasznosítani fogom a házat, ő HOGYAN AKADÁLYOZHATJA EZT MEG? (bíróságon kívül)

(az egész mellékesen távolabb élő családtagok mesterkedésének műve, ellenem fordították anyámat)

ObudaFan # 2011.05.29. 20:47

Amint írtam, azt teheted, hogy amennyiben a haszonélvezet özvegyi jog, a korlátozását kérheted. Természetesen ő is bírósághoz fordulhat, ami azért elsősorban megint neked lesz plusz költség. Emellett megpróbálhat jegyzőtől birtokvédelmet kérni.

Gerike78 # 2011.05.29. 20:54

Köszönöm ismét!

Lehet hogy akkor jobb lenne nekem kérni először birtokvédelmet, mint tulajdonos. (közben olvasom a jogszabályokat)
Sem a pertől, sem mástól nem tartok, más esélyem nincsen mint ez a ház.
A birtokvédelem az van olyan erős mint egy bírósági ítélet? Értem azt, hogy kulcsom van a házhoz, ha beköltözöm kitehet az utcára annak ellenére, hogy tulajdonos vagyok, és rokkantnyugdíjas???

A megváltással kapcsolatban még annyi, hogy azt hatóság állapítja meg és kényszeríti ki, vagy a haszonélvező döntheti el akarja-e?

köszönöm nagyon

ObudaFan # 2011.05.29. 20:59

A haszonélvezővel szemben hiába kérsz birtokvédelmet. Megváltás még özvegyi jog esetén is csak a hagyatéki eljárásban megy a haszonélvező akarata ellenére.

Gerike78 # 2011.05.29. 21:02

Tehát akkor amíg anyám él, addig az utcán kell éljek?
Albérletre sem telik...

ObudaFan # 2011.05.29. 21:05

Amíg a haszonélvező él, ő jogosult az ingatlant használni és hasznosítani.

Gerike78 # 2011.05.29. 21:08

Ja még egy dolog, a saját házammal kapcsolatos vállakozás jogosultja én vagyok, én adózom utána. Ezzel lehet kezdeni valamit?

ObudaFan # 2011.05.29. 21:13

Attól függ, milyen jogcíme van ennek a vállalkozásnak az ingatlan használatára. Nem akarsz egy pontos tényállást leírni?

Gerike78 # 2011.05.29. 21:17

Igazad van!
Összeszedem a papírokat, és leírok mindent holnap pontosan. Köszönöm szépen az esti csevegést. Jó éjt!

Ingó # 2011.06.06. 09:35

Milyen lehetőség van arra, hogy ha valaki a fél házát meggondolatlanul ráíratja az aktuális barátnőjére, de haszonélvezetet tetet rá, hogy visszavonja az ajándékozást, mert alaposan átverték, ráadásul az ajándékozott már az egész családját is beköltöztette oda?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.06. 12:12

Ha haszonélvezetet tartott fenn, akkor egyedül ő jogosult az ingatlant használni, birtokolni, hasznosítani.
Az ajándék visszakövetelésének egyik oka lehet, ha az a feltevés, amely az ajándékozást motiválta, megdőlt.

Ingó # 2011.06.06. 20:06

Köszönöm gyors válaszát. Akkor felszólíthatja az ajándékozottat a ház elhagyására a hozzátartozóival együtt? És ha nem hajlandók erre, akkor milyen módszerrel lehet ezt elérni?

ObudaFan # 2011.06.06. 20:32

Jegyzői birtokvédelemmel.

Ingó # 2011.06.07. 16:39

Az ajándék visszakövetelésének mi a módja, bíróságon kell beadvánnyal kezdeni, és pereskedés lesz belőle, vagy csak megindokolja, hogy miért vonja vissza?

Lhotse # 2011.06.07. 16:55

Ha rá lehet venni az exet, akkor egyszerűbb felbontani az ajándékozási szerződést. Ha nem, akkor igen, perelni kell. Ennek költségeit jó eséllyel rá lehet verni a megajándékozottra.