Földek átminősítése


Sayrux # 2016.02.29. 17:04

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy egy belterületi 8 hektáros szántó művelési ágban lévő területet, hogy tudok átminősíteni kivett területté? Azt mondták, hogy szabdaljam fel 1 hektár alattikra és akkor automatikusan átminősítik. De a jelenlegi rendezési terv minimum 1 hektáros területet engedélyez így sok kis szántóm lenne egy nagy helyett. Milyen más megoldás lehet?

Köszönettel:
Zsolt

Katicalan # 2016.02.28. 20:38

Sziasztok/Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnénk venni egy külterületi ingatlant amely jelenleg a tulajdoni lap alapján kivett tanya és tartozik hozzá közel 3900nm-es szőlő megnevezésű terület is, azonban a vételhez szükséges lenne az átminősítés kivett lakóház, udvarra. Mi ennek a menete, illetve lehetséges-e továbbá a szőlő megnevezésűt is át kell-e vagy az maradhat?
A válaszokat előre is köszönöm!

Anonymus001 # 2016.02.20. 13:11

Sziasztok! Az a kérdésem lenne,hogy ha van egy nagyobb terület 6-10 hektár gazdasági erdő (fatermelő erdő). Akkor lehetséges-e az átminősítése? Elsősorban majorra, hogy beépíthető legyen. Illetve ennek mi a folyamata?
Köszönöm!

Aki mer, az nyer. # 2016.02.19. 18:30

Kedves Fórumozók. Nem rég tulajdonunkba került egy 3 Ha-os szántó, A kérdésem az, hogy feltétlenül meg kell-e változtatni a művelési ágat, ha legelőnek és kaszálónak szeretnénk használni. Lovaink vannak és karámozni szeretnénk. Ha van rá mód nem szeretnénk lefelé minősíteni a szántót. Ha valaki tud ezzel kapcsolatosan információt kérem ossza meg. Köszönöm előre is. :)

K.RObert # 2016.02.17. 05:30

Egyenes ágon még a használat átengedését sem tiltja a törvény,amennyiben az földműves, a tulajdon átengedéséről nem rendelkezik. Az eladásról ha jól értem csak az eladó adokedvezménye miatt kell nyilatkozni??

lajcsó # 2016.02.15. 20:10

"13. § (1) A tulajdonszerzési jogosultság feltétele - ide nem értve a 10. § (3) bekezdésében, a 11. §-ban, és a 17. §-ban foglalt eseteket -, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja." (Földforgalmi törvény)
Igazad lehet, mert ha a tulajdonos az elidegenítést követően valamilyen jogcímen (pl. haszonbérlő, haszonélvező) továbbra is az ingatlan használója marad akkor eleget tesz a törvény előírásainak.

lajcsó # 2016.02.14. 12:05

"Ha nincs rá gyakorlat akkor nem is lehetséges?"
Nem azt jelenti, hanem azt, hogy számomra nem világos, mi a szankciója annak, ha a föld szerzéskor vállaltakat nem tartja be a szerző fél.

K.RObert # 2016.02.13. 20:03

Köszönöm a választ.
Ha nincs rá gyakorlat akkor nem is lehetséges? Mert használatra biztosan átadható egyenes ágon!?
Igazából arra szeretnénk megoldást talalni,hogy a családi birtok szomszédságában lévő területett szeretnénk megvásárolni, de miután később mi műveljük majd a család régi birtokait is így apósom helyett mi kötöttünk szerződést az uj területre. Sajnos valaki jelentkezett mint családi gazdálkodó, (mint később kiderült érvénytelenül) elővételi joggal, igy apósom is jelentkezett mint szomszéd az ügy megmentésére és most Ő köthet szerződést. Természetesen nem ezt szerettük volna, erre keresünk legális megoldást.

tomi88 # 2016.02.13. 18:01

Köszönöm Lajos a tömör válaszodat.

Sejtettem, hogy valami nem stimmel ezért is írtam.

Esetleg abban még tudnál informálni, hogyha felkeresem a tulajokat és minden ajánlat ellenére passzívak az ügyben, akkor mit tudok tenni hogy ne az én portám értéktelenedjen az ő hanyagságuk miatt, hogy benő mindent a gaz.

Vagy ha igazoltan saját költségemen rendbe tartom esetleg származhat e valami jogi hasznom ebből a későbbiekben?

Vagy esetleg ha valami rosszindulatú ember még használati díjat követelhet tőlem, annak ellenére hogy ő nem hajlandó rendbe tartani én meg csak így tudom az én területemet védeni a (a kökény és a parlagfű terjedésétől)?

Válaszodat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tamás

Immaculata # 2016.02.13. 15:22

az önkormányzat kérheti az adott telek belterületbe vonását?

Ha akarja, elindíthatja.

Szántó művelési ágú ingatlan lehet belterületen és lehet külterületen is. Nem rajtad múlik, hogy az önkormányzat kezdeményezi a belterületbe vonást, vagy sem.
Meg kell terveztetni, egyeztetni szükséges a megyével. A megye további feltételeket írhat elő a belterületbe vonás előtt a helyi önkormányzat számára. Ezek a kötelezettségek soha nem olcsó fejlesztések. Az is lehet, hogyha Neked kell annyira, akkor a költségeket rád hárítják. Neked kell eldöntened, hogy a belterületbe vonás érdekében milyen költségeket tudsz átvállalni az önkormányzat helyett.

roby42 # 2016.02.13. 11:54

Tisztelt Fórumozók!
Nálunk olyan furcsa helyzet alakult ki a város széli,lakott területen belüli lakóövezetben,hogy az egyik ingatlan belterület,a mellette levő költerület stb.
Kérdezem,ha saját költségemen mezőgazdasági termelésből kivonatom szántó minősítésű telkemet,amin gáz,víz,villany,szennyvíz van,akkor az önkormányzat kérheti az adott telek belterületbe vonását?Már csak ez az egyetlen beépítetlen telek van a sorban.
Így neki már nem lesz költsége.

lajcsó # 2016.02.13. 11:15

"A földbizottság határozatának kifüggesztése alatt nincs lehetőség visszalépésre,illetve mi a szankció ha nem veszi át a szerződést?"
Nincs lehetőség visszalépésre! Követelni lehet tőle a szerződés teljesítését.
Még lenne egy kérdésem.
"Öt éven belül ajándékozható egyenes ágon termőföld? Vagy cserélhető?"
Erre megint azt mondom, hogy ennek sincs gyakorlata.

K.RObert # 2016.02.13. 04:50

Köszönöm a választ. A földbizottság határozatának kifüggesztése alatt nincs lehetőség visszalépésre,illetve mi a szankció ha nem veszi át a szerződést?
Még lenne egy kérdésem.
Öt éven belül ajándékozható egyenes ágon termőföld? Vagy cserélhető?
Köszönettel.

lajcsó # 2016.02.12. 22:07

"Az elővásárlási jog jogosultja a közlés kezdő napjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül tehet az adás-vételi szerződésre elfogadó, vagy az elővásárlási jogáról lemondó jognyilatkozatot." (Földforgalmi törvény)
A fenti szabály alapján az elővásárlásra jogosult a kifüggesztést követően nem léphet vissza! A lemondó nyilatkozatot a kifüggesztés ideje (60 nap) alatt tehette volna meg.

K.RObert # 2016.02.12. 21:58

Szeretném megkérdezni, föld adásvétel estében a kifüggesztés alatt elővételi jogot jelentett be a szomszéd, így a törvény szerint ő köthette volna meg a szerződést, majd ez után jelezte mégsem kíván szerződést kötni, hivatkozva megváltozott helyzetére. Az eredeti vevővel megkötheti a szerződést az eladó, illetve mi ilyenkor a szabály ?

lajcsó # 2016.02.12. 19:09

"Az önkormányzatnál mondták, hogy miért nem próbáljuk kisajátítani a területet"
Ezt vajon melyik "okos" mondta neked? Magánszemély részére nem lehetséges a kisajátítás!

"Vagy próbáljam a hsz számok alapján a tulajokat keresni vételi szándékkal"
Ez a megoldás.

tomi88 # 2016.02.12. 18:55

sziasztok,

Lenne egy olyan problémám,hogy van egy kieső részen lévő 2000nm ingatlanuk,amit körbe vesz egy elhanyagolt 1,5 hektáros terület ami 3 db helyrajzi számon van(kettő zártkertnek minősítve egy pedig belterület).

Kaptunk már emiatt a terület miatt felszólítást mire sikerült tisztázni, hogy nem hozzánk tartozik.

Ekkor jött az ötlet hogy valamilyen módon hozzá kellene csatolni a mi területünkhöz mert így legalább kaszálni tudnám ugyanis vannak állataink, így ez a huzavona véget érne.

Az önkormányzatnál mondták, hogy miért nem próbáljuk kisajátítani a területet, mert nekik csak a gondjuk van vele minden éven a parlagfű miatt.Így legalább rendbe lenne.

Ehhez kérnék segítséget, hogy milyen módon induljak ez irányba el vagy mik ennek a folyamatnak a várható költségei.
Vagy próbáljam a hsz számok alapján a tulajokat keresni vételi szándékkal de eddig sem érdekelte őket a terület.

Segítségeteket előre is köszönöm!
tisztelettel:Tamás

roby42 # 2016.02.10. 04:59

Most hallottam,hogy van rá esély,hogy belterületbe vonja az önkormányzat,akkor talán megoldódik a probléma.A rendezési tervben már belterület,de a földhivatalnál még nem.Az a baj,hogyha én rendezem a f.védelmi járulékot,akkor is csak az önk.kérheti a belterületbe vonást.

roby42 # 2016.02.05. 18:46

Tisztelt Fórumozók!

Szántót vetetek ki véglegesen mezőgazdasági termelésből,kifizetem a földvédelmi járulékot,építkezni szeretnék pár év múlva.
Ha 4 éven belül mégsem jönne össze az építkezés és el kell adnom,akkor újra ki kell fizetnem a a fv.járulékot,mert nem valósult meg a máscélú hasznosítás?

Heyyou # 2016.02.05. 17:56

üdvözlök mindenkit!

egg kis segítségre van szükségem.

egyeneságú örököse vagyok egy földterületnek,melye zöld területté volt nyilvánítva és amikor kijelölték tele volt beton törmelékkel. Azóta a terület így áll. Szerettem volna valamit kezdeni vele és egy ismerősöm csinált volna faiskolát, kertészetet rajta. Amikor érdeklődtem az önkrományzatnál kiderült, hogy közben átminősítették turisztikai erdővé. Kérdésem: mi alapján minősítenek át? felmérik vagy készül jegyzőkönyv, tanusítvány róla? természetesen engem nem értesítettek csak jóval utána az átminősítésről.
közben kijött a levél, hogy fizessek adót utána, nevesen 600.000 Ft-ot évente. Megkérdeztem, hogy mi után, hiszen nagyjából semmit nem tudok vele kezdeni az átminősítés után és ráadásul még beton darabokkal is tele van. Erre kaptam egy levelet, hogy a terület szennyező anyagokkal van tele és megbüntetnek, ha nem tiszítom ki.
Ez azért nagyon durva szerintem... mit tudok tenni? nem tudom használni, használatba adni, nem tudom megtisztítani sem mert nem csinálhatok rajta semmit, a terület pedig erdős, belvizes nem megközelíthető. segítsetek!
előre is köszönet
Andrea

Ráns Belgór # 2015.10.07. 06:41

Üdv mindenkinek. Két kérdésben fordulnék hozzátok:

Egyrészt van egy házunk (feleségem nevén), amihez tartozik egy közel 3000nm-es telek. Ennek nagyjából 1/3-a kivett udvar. A 2/3-a szántó, papíron. Már így vettük. Lenne bármi értelme a hátsó részt is átminősíttetni? Nem tervezzük eladni a közel/távoli jövőben, nyugdíjaskorunkra szeretnénk odaköltözni, addigra szépen beparkosítani a hátsó részt is (most néhány öreg gyümölcsfa van rajta). Egyáltalán a legújabb törvények alapján lenne ennek akadálya? Nem vagyunk földművesek/őstermelők. Vagy nem érdemes foglalkozni vele?

A második, hogy gondolkodom, hogy a házunk (ahol most lakunk, és a lányunknak tervezzük majd ajándékozni) mögötti földet megvenném, ha az azt művelő valamilyen mg. cég eladná. Ha jól olvastam, jelenleg nem földművelőnek csak maximum 1ha területe lehet. Nos, a házunk kb 3200nm telken van, 2/5-öd arányban lett az enyém, 3/5 feleségemé, még jóval a házasságunk előtt vettük. Nem tudom pontosan, hogy az említett földterület mekkora, MEPAR-on kimérve kb 1.6ha, egyelőre csak a hrsz-t sikerült kiderítenem, és hogy valójában 4 egymás melletti hrsz-en van a földterület. Nekem tulajdonképp nem is kellene az egész, csak egy része, ami 3hrsz és kb 0.85ha. Vajon ennek lenne valamilyen legális megszerzési módja számomra is? Arra is gondoltam, hogy ha 1ha a plafon, talán édesanyám megvenné (tudom, ez sajnos nem legális, hisz nem konkrétan ő művelné), és majd legfeljebb megörököljük, vagy tőle megvesszük 5-10 év múlva. Az se gond, hogy ahogy olvastam, 5 évig nem lehet megváltoztatnom a művelési ágat, időm mint a tenger, utána viszont parkosítanám ezt a részt és hozzácsapnám az udvarunkhoz.

Azért gondolom, hogy a földhasználó céggel meg lehetne egyezni, mert egyrészt elég kis földterületről van szó, másrészt az is rettentő girbegurba, kis öblökkel, rossz nézni mit összeszenved rajta a traktor, kb a fél termés oda, ha valamiért rá kell mennie. Tehát a termelt haszonnál nyílván jóval nagyobb összeget tudnék érte adni. Ilyen esetre lehet megoldás, ha pl valamilyen előszerződés alapján a cég kivonná művelés alól a területet és úgy szerezném meg tőlük? Vagy teljesen rossz úton járok?

Bármilyen ötletet, tanácsot szívesen vennék.

Köszönöm!

MajorDomus # 2015.09.27. 09:51

Csak szóban!

MajorDomus # 2015.09.27. 09:50

Úgy látszik mégsincs mivel dicsekednie.

Bea1 # 2015.09.26. 05:44

javaslom, a nagy ilyen irányú igényre való tekintettel,mivel nemrég kiderült, hogy a bírók 80 %-a nő, kezdeményezzétek, hogy a tárgyalásokat monokiniben tartsák.

a mostani viseletüket meg adják le a talárt tárgyak osztályán.

ez lehetne a lex major jysk.

groszfater@gmail.com # 2015.09.26. 05:25

Na, Beja elcseszted a halberottát, átminősítettek !