Földek átminősítése


medve21 # 2013.10.22. 13:24

Van egy 6 Ha-os terület, ami a Földhivatalban legelőként van nyilvántartva. Teljesen benőtte az akác, már teljesen erdősült. Hogy tudom átminősíttetni erdő művelési ágra, ha nem 1/1-es tulajdonú, de én vagyok a többségi tulajdonos?

Vevada # 2013.07.22. 15:25

TC!
Adott egy zártkerti ingatlan (MG terület). Kb 3000nm, ebből 2100 szántóként, a maradék kert művelési ágként van nyilvántartva. A terület mezőgazdasági rendeltetésű, távlatban fejlesztésre kijelölt kiskertes rekreációs terület. Építeni szeretnénk rá egy kb 60nm-es házat, amit nem lehet. Csak présház, pince vagy szerszám- és kisgéptárolót lehet. Egy építész azt javasolta, hogy nyugodtan építsünk csak présháznak kell bejegyeztetni. Ez valóban működne? A területen elhelyezhető építmények létesítésének viszont vannak szabályai pl., hogy 3% építhető be, de az építménymagasság legfeljebb 3,5 m lehet, valamint az övezet területén elhelyezhető épületek, építmények csak ideiglenes jellegűek lehetnek. Ez mit jelent?Ha felszólítanak el kell bontanunk?és miért tennék ezt?
az utcában legalább 3 házat építenek most(lakóházat), kérdem én, mindenki présházat épít?
Van mód arra, hogy átminősítsék a területet?

lajcsó # 2013.01.17. 07:29

Ha jól tudom 6600 Ft. A 100 ezer forint a mulasztási bírság ha elmulasztod bejelenteni a földhivatal felé a művelési ág megváltozását. Javaslom keresd meg az ügyben az illetékes földhivatalt!

hattyúdal # 2013.01.17. 00:46

Tisztelt Segítők!
Örököltünk az édesanyánk után kb 1 ha földterületet.
Ezt a területet a testvérem szántóként használta már sok éve.
Most a hagyatéki leltár felvételekor derült ki számunkra, hogy fele-fele részben szántó és gyep művelési ágban szerepel ez a terület. Még annak idején kárpótlásként kapta az édesanyánk. Valamikor régen a tsz törette fel azokat a részben szikes területeket, csak éppen "elfelejtette" átminősíttetni.
Most ezt nekünk haladéktalanul meg kell tennünk? (mert horribilis, akár 100 e ft/ha összegről is olvasok)
Még attól is kell esetleg tartanom,hogy megbüntetnek, hogy ez eddig nem történt meg, holott valójában erről az elmaradásról csak most szereztünk tudomást.
Valójában mennyibe kerül az átmínősítés gyep művelési ágból szántó művelési ágba?
Köszönöm azok válaszát, aki segítenek...

lajcsó # 2012.02.26. 15:59

Mi értelme van az átminősítésnek? Mivel kivett terület, erre nem vonatkoznak a Földtörvény elővásárlási/előhaszonbérleti jogokra vonatkozó szabályai. Ez akár még értéknövelő tényező is lehet.

balfi # 2012.02.26. 10:09

Adott egy eladó ingatlan: külterületi kivett gazdasági épület és udvar 7.506 m2, tulajdoni hányad: 1/1

A gyakorlatban az ingatlanon egy kibetonozott kocsibeálló és egy feltételezhetően baromfi tartó épület maradványai találhatóak, úgymint alap és 50-90cm magasságban lábazat és falmaradványok.

Arról fogalmam sincs, hogy engedéllyel bontották-e el az állattartó épületet. A googleearth-on 2006-os fotón még áll az épület.

Az ingatlant potom áron lehetne megvásárolni, gépparkkal rendelkezem, nem okozna gondot a romok, beleértve az alap földből történő 100%os eltávolítása sem.

Az ingatlan körül művelt, jó minőségű magas AK értékű szántóföldek.

Amennyiben megvásárolom milyen buktatókra ügyeljek, mi a pontos eljárás, amennyiben szántófölddé nyilvánítás a célom ?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.25. 13:30

Ez jogkérdés.

lajcsó # 2011.10.25. 09:18

Problémáddal érdeklődj az illetékes bányakapitányágnál és a helyi önkormányzatnál.

Kincses # 2011.10.25. 08:32

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő:
2000-ben meghalt édesanyám. Örököltem tőle mezőgazdasági szántó művelési ágú földterületet, melynek kizárólagos tulajdonosa lettem öröklés útján. Valószínűleg édesanyám egy kavicsbányának kitermelési bányászati tevékenységet engedélyezett.Közben édesanyám meghalt. A kavicskotró kft. a bányászati tevékenységet szüneteltette. 2o12-ben újra akarja nyitni a bányát, a tudtomon kívül a földhivatalnál föld átminősitését kérte. Nekem pedig küldött egy tulajdonosi nyilatkozatot, hogy a korábbi megállapodás értelmében járuljak hozzá a bányászati tevékenység újraindításához. A hagyatéki tárgyaláson erre vonatkozóan semmi ráutalás nem történt, a tulajdoni lapon széljegyzetben nincs feltüntetve utalás.
Ezek alapján a bányatársaság eljárása törvényes-e?
Köszönettel: Kincses

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.21. 08:18

Az ingatlan értéke bőven többel fog emelkedni, mint 25 ezer forint.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.21. 08:01

??????????

Ezt amiért vagyok kötelesre, mert a miért pont ennyire választ kaptál, le is írtad.
Valamint a miért kell belterületté nyilvánítanira?

Azé, mert így építkezhetsz, közművesítik a területet, és a dupláját fogja érni a telked. csakazé

kea4 # 2011.10.21. 07:49

Kedves Fórumtársak!

Adott egy telek, amely valamikor zártkert volt, jelenlegi besorolását nem tudom, de mindenesetre külterület. Kaptam egy levelet az önkormányzattól, amiben azt írják, hogy az illetékes Földhivatal engedélyezte földvédelmi járulék megfizetése mellett a a szóban forgó külterület belterületbe csatolását, és fizessek 25 ezer forintot. Részletezi, hogy ez az összeg a geodéziai felmérési díjtól a földvédelmi járulékig mi mindent tartalmaz, AK érték alapján elosztva a tulajdonosok között, de egy szót sem említ arról, hogy miért is kell belterületté nyilvánítani a kérdéses részt, továbbá arról sem, hogy milyen jogszabály alapján vagyok köteles fizetni és miért pont ennyit.

Van ilyen, és tényleg így működik?

Üdv:
KEA.

Berni81 # 2011.10.04. 14:44

Szép Jónapot Kívánok!
Tanácsra lenne szükségem.

Egy külterületi ingatlanon géptárolót szeretnék építeni. A terület saját tulajdonban van, szántó művelési ágú.

A tervező tanácsára beadtam a földhivatalnál az érintett terület kivonásához szükséges papírokat. Itt következik a probléma. Egy ismerősöm figyelmeztetett, hogy a település rendezési tervét is nézzem meg. Ekkor jött a probléma: a terület M (mezőgazdasági besorolásban van) nem lehet rá építeni, Má (mezőgazdasági általános)-ba kéne minősíteni ahhoz, hogy építeni lehessen rá.

Az önkormányzat hozzájárul a módosításhoz, ha saját költségemen megcsináltatom az átminősítést. De Ki és mennyi idő alatt tudná ezt nekem megcsinálni? Hol kell ezt intézni? A beadott kivonási kérelmemet el fogják utasítani?

Minden segítségért hálás lennék!
Tisztelettel: Herédiné

Gabicsek # 2011.10.01. 18:51

Ibalu!
A kurvaanyja nem hosszú ú betűvel iratik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.01. 16:32

:) Na, kibújt a kapanyél.

lbalu # 2011.10.01. 16:32

úgyhogy vessél répát meg tököt a jókúrvaanyádba

lbalu # 2011.10.01. 16:30

szerintem te egy kis buzi lehetsz

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.01. 16:26

Meggyőztél: a paraszt föltétlenül ért az ingatlanjoghoz, Pláne, ha 120 hektáron gazdálkodik.

lbalu # 2011.10.01. 10:36

Noname77 jól gondoltad.

Legelőből-szántó
  • növekedni fog az AK érték.
lbalu # 2011.10.01. 10:14

Nézz utána, mielőtt butaságokat beszélsz. Egy telefonhívás a földhivatalhoz és tájékoztatnak, ha már magadtól nem vagy képes utánajárni.

művelési ág= hasznosítás módja

ugyanaz a terület, ha másként, azaz más művelési ágban van hasznosítva más AK értéket kap

120 ha-on gazdálkodom, immár 20 éve, több alakalommal volt szerencsém földminősítési eljáráson részt venni, nem egyszer változtattam meg a művelési ágat, gyakran még a minőségi osztály is megváltozik ilyenkor az AK érték pedig mindig

az AK érték ugyanis, egy viszonyszám ami megmutatja, hogy a területen mekkora jövedelmet lehet elérni, nem csak a talaj minőségét jellemzi, hanem közgazdasági tényezőket is figyelembe vesz

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 19:15

Vagy már attól is változik az aranykoronaérték, hogy répát vetek vagy seggen ülő tököt?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.30. 19:14

Kötve hiszem.

lbalu # 2011.09.30. 18:51

Természetesen megváltozik az AK érték. A földhivatal művelési áganként eltérő AK értéket tart nyilván. Ugyanannak a területnek az AK értéke más más kultúrával hasznosítva más és más lesz. Pl. szőlővel beültetve a szántót az AK érték nőni fog.

Noname77 # 2011.09.30. 08:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor. Köszönöm az ön tájékoztatását is,és a hozzászólásait.
Azért fordultam első körben erre a fórumra,hogy képet kapjak arról mik a lehetőségeim ebben az ügyben. Nem értek a földekhez,és az ezekhez tartozó ügyek intézéséhez. Ezt fel is vállalom,nem értek hozzá. Viszont laikusként gondolkozva legalább 15 éve /bizonyíthatóan/ legelőként funkcionáló terület talajminősége változhat,ugyan is gondolom én az állatok által trágyázott föld jobb termést eredményez ha már az aranykorona meghatározását említette. Ismétlem nem értek hozzá,csak ha már van az ember tulajdonában egy ilyen terület próbálja minél hatékonyabban kihasználni az adottságait. Ezt arra értem,hogy egy legelőt éves szinten kevesebb pénzért tudja az ember bérbe adni,mint a szántóföldet . Ezért gondolkoztam el azon,ha át lehetne minősíttetni és az aranykorona is változna akkor többet kérhetnék bérleti díjként. A szomszéd területek nagy része szántóföld,és nem 1 ha területről beszélek. A segítséget viszont köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.29. 21:11

A művelési ág tényleg szántó lesz a felszántástól, de miért változna meg ettől az aranykoronaérték, ami lényegében a termőtalaj minőségének egyfajta mértékegysége? (Eredetileg tulajdonképpen az a pénzösszeg, amely megfelelt az adott minőségű föld egységnyi területén átlagosan megtermő kenyérgabona értékének.)