Földek átminősítése


bb1016 # 2023.09.24. 08:01

Kedves Fórumtagok!

Van egy rét besorolású földterületünk, amelyet szeretnénk átminősíttetni. Külterületen van, a helyi építési szabályzatban Gksz-1 a besorolása a területnek (szomszédban telephely van), amely a következő: Főbb közlekedési utak menti Kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület.

Ügyintézésben járatos tagokhoz lenne a kérdésem: mi a folyamat az ügyintézésnek? Az önkormányzatnál kell kérni az átminősítést, majd földvédelmi járulék és földhivatali benyújtás?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

BB

Majordomus # 2023.05.04. 19:50

A gond ott van hogy a mai jigszabályoknak kellene megfelelni.
Ha tíz évnél régebbi az épület ami szinte biztos,akkor nár nembköteleznek a lebontására,de fennmaradásit szinte biztosan nem kapsz rá.
Majd nanema.... segít a részletekben.

Hajnus # 2023.05.04. 09:59

Sziasztok!

Van egy zártkertünk, cca 3000nm. Van rajta egy faház, ami nem szerepel a tulajdoni lapon, de majd előbb-utóbb ott szeretnénk lakni, ezért szeretnénk hivatalossá tenni. Egyelőre odáig jutottam, hogy fennmaradási engedélyt kellene kérni rá (mivel nagyon rég ott van, mi 5 éve vettünk meg), de nem tudom ez mennyire járható, illetve ha meg is kapnánk, be lehetne-e jelentkezni oda lakni?
A másik ötletem most a "tanyatörvény" miatt jött, hogy átminősítenénk tanyává, mert ha jól értem tanyára lehet lakóingatlant építeni?
Át lehet-e egyáltalán művelés alól kivont zártkertet tanyává minősíteni? Vagy mi lenne a legjobb módja, hogy legalizáljuk a kisházat?
Még annyi, hogy körülöttünk épült már 1-2 ház, szintén zártkertek-külterületen vagyunk- és ők rendes engedéllyel épültek.

Köszönöm

Majordomus # 2023.05.01. 19:36

Megint okosabb lettem. Igaz nem akarom eladni a kertemet,de jó tudni.

osztap # 2023.05.01. 16:52

balazs65,

A kivett zártkert csak annyit jelent, hogy adásvételkor nem kell kifüggeszteni, mint amikor földet vennél.

A szabályozási terv mondja meg, hogy hova, mit lehet építeni. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi vonatkozik a telekre, kérdezd meg az önkormányzat főépítészi irodájában. Példa:
https://www.zuglo.hu/…ajekoztatas/

balazs65 # 2023.05.01. 07:54

Sziasztok,

értetlenül állok egy 3000m2-es földterület besorolása felett.
A tulajdoni lapon Zártkert- Kivett zártkerti mûvelés alól kivett terület szerepel. A HÉSZ szerint az MK-, tehát kertes övezetre a beépíthetőségi feltétel 2700m2.
A szabályozási terven viszont a telek felett az Má- övezeti besorolás szerepel, tehát 2hektárt-tól építhető.
Azt hozzá kell tenni, hogy a szabályozási terven nincsenek jelölve se színnel, se vonallal, hogy melyik övezeti besorolás hova tartozik, csak hevenyészve oda van szórva a besorolás pár tucat telek felé, egyiket lefedve, másikat nem.
Ilyenkor mi a mérvadó, a tulajdoni lap vagy a szabályozási terv?

Köszönettel

Majordomus # 2022.07.08. 19:57

tudatlanok számára: mit jelent az mk3 minősités?

nanemaaa # 2022.07.08. 07:09

Az mk3 minősítésnek nem kellene szerepelnie?
Nem. Az a helyi építési szabályzat szerinti rendeltetés és nem művelési ág.
Megjegyzem, az „mk3” önmagában nem sok információt hordoz a jelmagyarázat és az építési szabályzat ide vonatkozó részének ismerete nélkül.

Majordomus # 2022.07.06. 20:01

Vagy gyümölcsöskertként!

Tadegi # 2022.07.06. 05:20

Lehet, hogy régen nem volt illegális oda építkezni. De így most már csak zártkertként tudod eladni, valóban.

Majordomus # 2022.07.05. 21:16

Zártkertként!

Monika88 # 2022.07.05. 19:03

Tisztelt Fórumozók!
Szigetszentmiklóson művelési ág alól kivett zártkerti telkemen 719nm volt egy ház 45nm ami leégett. Az alap és a pince megmaradt. Átminősítés előtt gyümölcsös besorolású volt. El akartam adni a telket,de ledöbbentem mert az Önkormányzat közölte hogy Mk3 besorolás van a telken. A régi házat sem építetjük vissza. A tulajdoni lapon csak művelés alól kivont zártkert szerepelt,ezért azt hittük 10%-a beépíthető az átminősítés után. Az mk3 minősítésnek nem kellene szerepelnie?A kérdésem az lenne,hogy akkor ott kb 100 család illegálisan építkezett valóban? Hogy tudnám ezek után a telket eladni?

drbjozsef # 2022.05.21. 17:11

kosztik.zsofia,

Természetesen megteheti. Belterületbe vonni, vagy övezetet átminősíteni nem kötelező a helyi önkormányzatnak. Ha akarja, ha igény van rá, ha adottak a feltételei, akkor, esetleg.

Ha felajánlanál úgy három és fél milliárd forintot közműfejlesztésre, az lehet, hogy segíteni az eljárást.

kosztik.zsofia # 2022.05.20. 18:30

Tisztelt Fórumozók!
Van egy belterületi, művelési ág alól kivett megnevezésű telkem, ami a helyi szabályozás szerint mezőgazdasági terület (tervezett lakóövezet több éve). A jelenlegi HÉSZ szerint semmit nem tudok rajta tenni, tudomásom szerint művelni se lehetne.
Pár éve elindultam egy át minősítésikérvénnyel, ahol előbb a Főépítész úrral beszéltem, majd a tájékoztatása szerint a Polgármesternek kellet hivatalos levelet írnom. Természetesen nem ígértek gyors választ (min 1 év) naiv voltam és vártam, majd mikor az idő letelte után rákérdeztem, hogy áll az ügy, számomra szinte értelmezhetetlen indokot kaptam miszerint a kivitelező meggondolta magát és más lett helyette, és lényegében le is rázott ezzel a kedves főépítész. Hivatalos választ azóta se kaptam.
A kérdésem az lenne, hogy hova fordulhatok az át minősítési igényemmel, hogy lehessen a területre építkezni? Valahol rossz irányba mentem, vagy a rendszer megteheti, hogy teljesen figyelmen kívül hagy.
Segítséget megköszönve!

nanemaaa # 2022.04.27. 06:28

A településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat módosítása a céljaidnak megfelelően. Művelésből történő kivonás, belterületbevonás. És utána már csak magát a beruházást kell engedélyeztetned, és megvalósítanod. Nem lehetetlen a dolog, bár elég tőkeerősnek kell legyél hozzá.

Nanduc # 2022.04.26. 15:21

Tisztelt Fórumozók!
Tulajdonunkban van külterületen egy szántó besorolású ingatlan(. A szomszédban egy halastó üzemel.) Tervezném, hogy ezen a területen sportpályákat létesítenék. Lehetséges a földterület átminősítése? Én mint privát személy, földtulajdonos el tudom ezt intézni? Ha igen, milyen pénzügyi vonzata lehet ennek. ( Nagyjából 1 Ha a terület)

satriani # 2022.04.25. 14:09

Nagyon koszonom a valaszt.
Annyi korulmeny merul fel, h a garazs mar tobb mint 20 -30 eve epult. es a szerkezete nem valtozitt, de a burkolat es kapu teljesen szetrohadt rajta, igy felujitasra kerult. Ebben az esetben az eredeti , regi legifotokon lathato, ugyanazon helyet foglalo, ugyanolyan meretu epulet kerul e figyelembe vetelre a 10 eves idoszak elbiralasanal, vagy ez mar uj epuletbek minosulne?
koszonom szepen.

foldertekeles.hu # 2022.04.24. 20:25

Satriani:
Álláspontom szerint ha ki akarja vonni a művelés alól, akkor lehet érdemes lenne először a gyümölcs művelési ágat megváltoztatni szántóra, mert így jelentősen kevesebb a fizetendő földvédelmi járulék összege. Különösen azért fontos ez, mert ha esetleg az engedély nélküli más célú hasznosítással kapcsolatban indít eljárást a földhivatal (az észlelt beépítés miatt), akkor a bírság értéke a földvédelmi járulék kétszerese. De ha igazolhatóan 10 évnél régebbi az épület, akkor ez jellemzően nem probléma, mert hozzájárulnak a fennmaradáshoz.

satriani # 2022.04.20. 14:59

Tisztelt szakertok.
elnezest h tobb helyre is beirom a kerdesemet, de mostanra talaltam meg a megfelelo kategoriat.
Szoval gyumolcsos besorolasu, 0 as hrsz mu 1515nm telek mas celu felhasznalasa eseterol lenne szo...10+eve epult egy kis hetvegi haz, illetve van mobilgarazs mellekepulet is , terkovezett felulet is....
a szomszedban vannak lakohazak, de most mar epitesi engedelyt nem adnak itt furott kutra, amig ki nem epul a vezetekes viz es csatorna rendszer itt is...
van e mod arra, h utolagosan , akar birsag, jarulek kifizetesevel olyan allapotba keruljon ez a telek, hogy ne keruljon elbontasra itt ami beepitesre kerult az un eredeti allapot visszaallitasa cimen.
koszonom szepen a valaszt.

csubuka # 2022.02.22. 14:44

Kedves foldertekeles.hu!

Nagyon szépen köszönöm válaszát! Alapvetően szerencsére ezen a telken már a nagyszüleim az elmúlt 30 évben javarészt csak pár gyümölcsfát meg gyümölcsbokrot tartottak, azok meg definíció szerűen kiesnek az erdőtörvény alól, tehát jelenlétük nem számít az átminősítés tekintetében.

Ilyen helyzetben amúgy lehet akár közvetlenül "művelés alól kivett terület" is a művelési ág, hogyha akár egy az eljárás alatti szemle alapján ezt állapítja meg a földhivatal nem? Mert mi más lehetne... Vagy elsőre csak szántó lehet vagy legelő és utána lehetne művelés alól kivett?

foldertekeles.hu # 2022.02.21. 20:43

csubuka:

Álláspontom szerint jól gondolja, először legyen meg az erdészeti hatóságtól a hatósági bizonyítvány, hogy az nem adattári, azaz telepített és nyilvántartott erdő. Valamint nyilatkozzanak, hogy ennek az erdő kivágásáról mi az álláspontjuk. De mindezektől függetlenül csak akkor lehet kérni a földhivataltól a művelési ág váltást, ha abban ténylegesen sincsenek már fák.

RPV062

Összetett kérdés. A területet akkor lehet kivonni a művelésből, ha ez esetben lehet rá építési engedélyt szerezni (megfelelő beépítésre szánt övezetben legyen). Engedély birtokában a földhivatal kérelemre , ha szükséges talajvédelmi terv mellett kiadja a végleges más célú engedélyt (határozatot). Ha felépült a ház és meg van a használatbavételi engedély, csak akkor vezeti át a tulajdoni lapon a szántót, kivett telekre.

www.talajzona.hu

RPV0624 # 2022.02.15. 06:37

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném megkérdezni, hogy ha van egy szántó telek, amin már vannak házrajzok, tervek, miket kell elvégezni, csinálni, hogy építésitelek legyen, ne szántó? Hol tudok érdeklődni? Magánszemély is el tudja intézni (a saját földje.) Közmű is közel van hozzá. Ez egy új lakópark melletti rész. Mi a teendő? Milyen ára van ezeknek?

Köszönöm szépen!

csubuka # 2021.12.28. 10:31

Kedves Fórumozók!

Egy erdőnyilvántartásban nem szereplő, tévesen a tulajdon lapon erdőnek mutatott terület átminősítése többlépcsős folyamat nem? Először is erdőből valami mezőgazdasági művelési ágra kellene átállítni ("legelő" vagy ilyesmi, nem tudom, hogy tévesen megjelölt művelési ágnál mi alapján határozzák ezt meg...), a területet, aztán meg egy részét ki lehetne vonatni művelés alól? Szóval az első lépcső hatásági bizonyítvány a Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztály Erdőfelügyeleti Osztályától, hogy "nem erdő a terület" felteszem...

Köszönöm a tanácsokat előre is

foldertekeles.hu # 2021.12.27. 15:02

nagyadam

Akkor lehet kérelmezni az átminősítést, amikor a végleges más célú hasznosítási kérelemben megjelölt cél megvalósult. Ha pl. telephelyre lett kivonva, akkor tereprendezett, pl. murvával felszórt (előtte menteni a humuszt), bekerített.

Horvath Maria # 2021.11.22. 11:23

Tisztelt Fórum !
1999 -ben vásároltam Kecskemét külterületén 870 négyszögöles terültet, engedéllyel épült gazdasági épülettel.
Megkértem rá az építési, és lakhatási engedélyt, és most már lakóház.
Szerettem volna még egy szobát hozzáépíteni, de a polgármesteri hivatalban közölték velem, hogy átsorolták mezőgazdasági árutermelő övezetté, és semmit nem építhetek már hivatalosan rá.
Írásban kértem a terület visszaminősítését, tanyás övezetté, mert így vettem, 3 százalékos beépíthetőséggel, de az önkormányzat több mint egy éve, csak türelemre int, még nem is került napirendre.
Nyugdíjas lettem, nagyon kis nyugdíjjal, 46 év szolgálati idő után, szomszédom nincs, szeretném a kicsi kis házikómat eladni, és a gyermekeim közelében venni egy kicsi kis ingatlant. Sajnos a forgalmi értéke nagyon sokat csökkent azzal, hogy átminősítették a földterületet. Kérdésem: Tehetek- e valamit, vagy teljesen ki vagyok szolgáltatva a Polgármesteri Hivatal időhúzásának?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mária