Földek átminősítése


foldertekeles.hu # 2022.02.21. 20:43

csubuka:

Álláspontom szerint jól gondolja, először legyen meg az erdészeti hatóságtól a hatósági bizonyítvány, hogy az nem adattári, azaz telepített és nyilvántartott erdő. Valamint nyilatkozzanak, hogy ennek az erdő kivágásáról mi az álláspontjuk. De mindezektől függetlenül csak akkor lehet kérni a földhivataltól a művelési ág váltást, ha abban ténylegesen sincsenek már fák.

RPV062

Összetett kérdés. A területet akkor lehet kivonni a művelésből, ha ez esetben lehet rá építési engedélyt szerezni (megfelelő beépítésre szánt övezetben legyen). Engedély birtokában a földhivatal kérelemre , ha szükséges talajvédelmi terv mellett kiadja a végleges más célú engedélyt (határozatot). Ha felépült a ház és meg van a használatbavételi engedély, csak akkor vezeti át a tulajdoni lapon a szántót, kivett telekre.

www.talajzona.hu

RPV0624 # 2022.02.15. 06:37

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném megkérdezni, hogy ha van egy szántó telek, amin már vannak házrajzok, tervek, miket kell elvégezni, csinálni, hogy építésitelek legyen, ne szántó? Hol tudok érdeklődni? Magánszemély is el tudja intézni (a saját földje.) Közmű is közel van hozzá. Ez egy új lakópark melletti rész. Mi a teendő? Milyen ára van ezeknek?

Köszönöm szépen!

csubuka # 2021.12.28. 10:31

Kedves Fórumozók!

Egy erdőnyilvántartásban nem szereplő, tévesen a tulajdon lapon erdőnek mutatott terület átminősítése többlépcsős folyamat nem? Először is erdőből valami mezőgazdasági művelési ágra kellene átállítni ("legelő" vagy ilyesmi, nem tudom, hogy tévesen megjelölt művelési ágnál mi alapján határozzák ezt meg...), a területet, aztán meg egy részét ki lehetne vonatni művelés alól? Szóval az első lépcső hatásági bizonyítvány a Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztály Erdőfelügyeleti Osztályától, hogy "nem erdő a terület" felteszem...

Köszönöm a tanácsokat előre is

foldertekeles.hu # 2021.12.27. 15:02

nagyadam

Akkor lehet kérelmezni az átminősítést, amikor a végleges más célú hasznosítási kérelemben megjelölt cél megvalósult. Ha pl. telephelyre lett kivonva, akkor tereprendezett, pl. murvával felszórt (előtte menteni a humuszt), bekerített.

Horvath Maria # 2021.11.22. 11:23

Tisztelt Fórum !
1999 -ben vásároltam Kecskemét külterületén 870 négyszögöles terültet, engedéllyel épült gazdasági épülettel.
Megkértem rá az építési, és lakhatási engedélyt, és most már lakóház.
Szerettem volna még egy szobát hozzáépíteni, de a polgármesteri hivatalban közölték velem, hogy átsorolták mezőgazdasági árutermelő övezetté, és semmit nem építhetek már hivatalosan rá.
Írásban kértem a terület visszaminősítését, tanyás övezetté, mert így vettem, 3 százalékos beépíthetőséggel, de az önkormányzat több mint egy éve, csak türelemre int, még nem is került napirendre.
Nyugdíjas lettem, nagyon kis nyugdíjjal, 46 év szolgálati idő után, szomszédom nincs, szeretném a kicsi kis házikómat eladni, és a gyermekeim közelében venni egy kicsi kis ingatlant. Sajnos a forgalmi értéke nagyon sokat csökkent azzal, hogy átminősítették a földterületet. Kérdésem: Tehetek- e valamit, vagy teljesen ki vagyok szolgáltatva a Polgármesteri Hivatal időhúzásának?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mária

nagyaadam # 2021.10.27. 18:24

Üdv!
Engedélyt kaptam szántóföld átminősítésére (művelés alól kivonására), melyre 4év áll rendelkezésre. Tudnátok segíteni, hogy mikor lehet kérvényezni a tulajdoni lap változást vagy hogyan történik ez? Mikor kell befizetni a földvédelmi járulékot?
A terület fel lett töltve és már körbe is van kerítve.
Köszönöm szépen!

ToniB # 2021.09.03. 19:32

Kedves Fórumozók!
3 éve vettem egy szántót, amit most belterületbe von az Önkormányzat.
Sajnos, mint megtudtam, az értéknövekedés után 90%-os (!!!) vagyonszerzési illetéket kell fizetnem az Államnak akkor, ha eladom a kialakított telkeket.
Kérdésem: hogy lehet elkerülni ezt az óriási illetéket?
Ha például házakat építtetnék a telkekre, és úgy értékesíteném azokat, akkor már azokra nem vonatkozna az illetékfizetés?
Nagyon köszönöm.

Hintalo # 2021.09.01. 13:29

Sziasztok,
Segítséget kérek: művelési ág alóli kivonásnál milyen indoklást fogad el a hivatal? Mégsem írhatom, hogy az adás-vétel meggyorsítása miatt kérem.
Köszi

vicaa88 # 2021.07.15. 12:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban a konkrét ügyben szeretném a segítségüket kérni, hogy Nagykőrös külterületén lefoglalóztunk 3300nm-es területet 74nm-es teljesen felújított házzal.
A térképen fel van tüntetve az épület ezt láttuk a térkép másolaton viszont az ingyenes ügyfélkapuról lekérhető tulajdonilapon csak annyi szerepel hogy
946nm kivett tanya és 2354nm szántó. Az épület nem szerepel a tulajdoni lapon.
Lehetséges hogy nem is lehetne ott az épület vagy egyáltalán mennyi így a beépíthetőség külterületen ebben a formában és hogy lehet hogy a térlépen pedig szerepel ?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Holló Lajos

foldertekeles.hu # 2021.06.12. 20:00

A végleges más célú hasznosítás határozat kiadás ügyintézési ideje (a talajvédelmi terv elbíráslása, földvédelmi járulék megállapítása) 30 nap.

Ezt követően ismételt kérelemre történik a kivetté történő átvezetés, ez 60 napos üi idejű eljárás - ha minden rendben megy...

drbjozsef # 2021.05.04. 05:41

Még nincs meg? Akkor létezik, látod.

nagyaadam # 2021.05.03. 20:28

drbjozsef

Bár “passz” választ adtál létezik, hogy 50nap alatt még mindig nincs meg az engedély?

drbjozsef # 2021.04.23. 06:19

nagyaadam,

  1. Passz.
  2. Lásd az utolsó 10-20 hozzászólást.
drbjozsef # 2021.04.23. 05:55

Barbaranya,

Az Fftv.5.§ (25) szerint elvileg igen, megfelel neki a telek - kérdés a fel nem tüntetett épületekkel mi legyen. Szerintem azokat kellene felmérni földmérővel, bejegyeztetni a térképre, és utána lehetne átminősíttetni.

De kérj egy állásfoglalást a földhivataltól, esetleg egy ilyenben járatos földmérőt kérdezz meg, ők néha az ügyintézést is vállalják.

nagyaadam # 2021.04.22. 20:51

Tisztelt Tagok!

2db kérdésel fordulnék hozzátok:

  1. Egy szántó átminősítése folyamat során már készült talajvédelmi terv. Innentől kezdve hozzávetőlegesen hány nap mire engedélyezik az átminősítést?
  2. Zártkert szántó megjelölésű, 8000négyzetméteres ingatlant vásárolnék, ami 7.69AK értékű. Hogyan és mennyiért tudnám átminősíteni? Lehet e gyorsítani az eljárást? Telephelyet szeretnék rajta létesíteni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Barbaranya # 2021.04.20. 11:46

Egy zártkerti, tulajdoni lap szerint “zártkerti művelés alól kivett területet” vásároltam ami 920 m2. Ez a terület átminősíthető-e tanyává és ha igen, akkor milyen feltételekkel, hogyan? Jelenleg van rajta egy két helységes épület, amihez pince is tartozik. Az előző tulaj 16 éve építette, de a tulajdoni lapon nincs feltüntetve. Gyümölcsfák vannak rajta, méhészettel akarunk ott foglalkozni. Szeretnénk CSOK-al lakóhatóvá tenni.

drbjozsef # 2021.04.09. 04:44

Kincső 13,

Fel tudod tölteni valahova azt a tulajdoni lapot?
Én olyat még nem láttam tulajdoni lapon, hogy "különleges pálinkafőző".

(Szerintem az egy tárgy, nem egy ingatlan)

Mroland # 2021.04.08. 19:55

Tiszteletem!

Átlapozva az előzményeket nem találtam választ. Erdő vásárlását tervezem, amit szeretnék termelésből kivonni és lovardát/lakóházat létesíteni.
Kérdéseim a következők:
Vásárlást követően ez a procedura rögtön megkezdhető e vagy várnom kell öt évet? Vagy az 5 évig más célra hasznosítás nem erre vonatkozik?
Csak csere erdősítés a lehetséges menet a kivonásra?
Van e valaki aki az egész ügymenet végigvitelét tudja nekem csinálni.
Köszönöm segítő válaszuk.

Kincső 13 # 2021.04.07. 07:29

Tisztelt Jogi fórum!
A segítségüket szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatban.
Szeretnénk megvenni egy külterületi telket, ami '' Különleges pálinkafőzőként'' szerepel a tulajdoni lapon. Ahhoz, hogy tudjuk rá igényelni a Csok támogatást, tanyává kellene minősíttetni. Ehhez kell-e módosítani a település rendezési tervét?

foldertekeles.hu # 2021.04.06. 16:57

Nagyon szívesen!

A földvédelmi járulék nagyobb terület esetében természetesen nagyobb is lehet, akár milliós nagyságrendű, különösen egy szőlő, gyümölcs, vagy akár kert művelési ág esetében.

Ha szűkösek is a lehetőségek, néha lehet trükközni ezzel is...

drbjozsef # 2021.04.06. 16:12

Köszönöm.

Egyszóval alapesetben 150.000.- Ft körüli összköltségről indul, de jelentősen nagyobb csak nagyobb AK érték, magasabb minőségi osztály esetén lehet.
Mondjuk az Tfvt táblázatában a szorzószámok nagyokat ugranak, adott esetben sokkal nagyobb is lehet az.

foldertekeles.hu # 2021.04.06. 15:31

A végleges más célú hasznosítás eljárási díja 30.000 Ft/ingatlan, a szakértői díj szakértő függő, de jellemzően 70-80.000 Ft. Ebben az eljárásban a földhivatal kiadja a terület végleges más célú hasznosítására lehetőséget adó engedélyt, aminek legfőbb tartalma:

  • gyakorlatilag egy elvi engedély, ami lehetőséget ad arra, hogy a kérelmezett beruházás/tevékenység 4 éven belül megvalósuljon.
  • megállapítja benne a fizetendő földvédelmi járulékot.

Ha megvalósult a beruházás, akkor ennek igazolásával, a megállapított földvédelmi járulék megfizetésével és a 6600 Ft/ingatlan eljárási díj befizetésével lehet kérelmezni a korábbi mg terület földhivatali átvezetését kivett ingatlanná.

A földvédelmi járulék összege a terület minőségétől függő, kisebb területek esetében megegyezik a minimum összeggel, azaz 20.000 Ft

drbjozsef # 2021.04.05. 14:49

foldertekeles.hu,

Mi a nagyságrendi költsége egy ilyen eljárásnak, mondjuk 1000nm terület esetén? Földvédelmi díjjal, eljárások költségével, terv elkészítése, ügyvéd, földhivatal, szóval minden.

Csak nagyságrendileg.

foldertekeles.hu # 2021.04.05. 08:42

Mivel nem azonos az egyes földhivatalok hozzáállása a zártkerti területek művelésből történő kivonásával kapcsolatban, így javasolnám az illetékes megyei földhivatali osztály felkeresését, hogy milyen feltételek mellett vezetik át az ingatlant mezőgazdaságiról kivetté.

Az biztos, hogy ha a teljes kivonandó terület meghaladja a 400 m2-t, akkor talajvédelmi tervet kell készíttetni, mely terv felméri a humuszviszonyait a területnek. A kérelemhez csatolni kell a tervet, ebben az eljárásban adja ki a végleges más célú határozatot a földhivatal.

A talajvédelmi terv készítésben tudok segíteni.

www.talajzona.hu

LIGABI # 2021.03.30. 10:59

Tisztlet Jogi Fórum!

A következő folyamattal kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket:

Zártkerti ingatlan(termőföld), kivett ingatlanná átminősítésének pontos eljárására, annak lépéseire lenne szükségem.
Illetve ezzel kapcsolatosan lehet találni pontos tájékoztatót az interneten valahol?

Köszönöm előre is a segítségüket!
Üdvözlettel: LIGABI