Ajándékozási szerződés felmondása

ObudaFan # 2015.11.05. 09:50

Briell

Perben lehet az ajandekot visszakovetelni.

Rexor # 2015.11.05. 08:44

Nem lesz egyszerű menet, mert ebbe a gyámhatóságot is be kell vonni.

briell # 2015.11.05. 08:42

Jó napot kívánok mindenkinek...
Elajándékozott egy fél házat a párom a kiskorú fia részére, most szeretné visszavonni, mert lakhatási gondok keletkeztek. Mit lehet tenni, ha a törvényes képviselő ezt nem akarja aláírni, ezt a visszavonást?

krgabi # 2012.08.18. 20:45

Tisztelt Szakértők! Egyéb okok miatt a szülői házunkban tíz éve meglévő 50%-os tulajdon részemet egy éve édesanyámnak ajándékoztam. Amennyiben közös megegyezéssel visszaállítjuk az eredeti állapotot (visszavonjuk az ajándékozási szerződést), majd pár év múlva értékesítjük az ingatlant, adózás szempontjából az eredeti -tíz éve kelteződött- szerzési dátumot fogják figyelembe venni, vagy a "visszaajándékozás" időpontját? Válaszukat várva, Tisztelettel: K.Gabi

Kíváncsika # 2012.02.08. 11:04

Tisztelt ObudaFan!

Hálla az égnek ilyen feltételek nem álnak fenn jelen pillanatba.
Ha netalán mégis bekövetkezne én természetesen vissza adom vagy segítek ahogy tudok.
Csak az a kérdésem hogy a keletkezett + költséget "be kell nyelnem" vagy vissza kérhetem hisz ezt nem terveztem be kiadáskéntés, még pémz sem jött be belőlle?(nem lett eladva az ingatlan)
Természetesen orvosi szakvéleményt kértem az esetleges támadás miatt.
Ebben le van írva hogy épelmélyű, térben időben tájékozott , korának megfelelő szellemi frisseség stb.

ObudaFan # 2012.02.08. 10:33

A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

Ha nem volt beszámítható az ajándékozó, akkor természetesen semmis a szerződés, de ezt annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozik.

Kíváncsika # 2012.02.08. 10:19

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék ajándékozással kapcsolatba.

1. Ajándékoztak nekem egy ingatlan hányadot.

Milyen indokkal vonhatja vissza az ajándékozást?

Semi kitétel, feltétel nem volt az ajándékozásba.

Az ajándékozó egy idős úr aki orvosilag

szellemeileg épp (igazolás van rólla)és szabad

akaratából döntött és nyilatkozott ügyvéd

által.

2. Ha vissza kéri és én beleegyezem

milyen "kártérítést" kérhetek? Gondolok itt arra

hogy én fizettem az ügyvédet, földhivatal,

adó stb.?

3. Mit tehetnek azok akik az ajándékozott ingatlan

másik hányadát örökölték és azt maguknak akarják

még oly módon is hogy az ajándékozást megtámadják

azzal az indokkal hogy az ajándékozó nem volt

beszámítható hisz idős.

Köszönöm előre is a segítséget!

topli # 2012.01.30. 22:09

Köszönöm szépen a válaszokat. Sokat segítettetek :-)
Üdv Topli

ObudaFan # 2012.01.30. 11:22

És ha a megajándékozottak költöttek az ingatlanra, nekik is lehet megtérítési igényük az ajándék visszakövetelése esetén.

ObudaFan # 2012.01.30. 11:18

Az ajándékot a következő esetekben lehet visszakövetelni.

1. A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
  2. Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
  3. Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Ez utóbbi eset megvalósulhatott, kérdés, hogy bizonyítható-e, hogy az ajándékozó tartási szolgáltatást várt volna el a megajándékozottaktól.

Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

Természetesen az ajándék visszakövetelése ellenére a jelzálogjogosult a zálogtárgyból kielégítést kereshet, de ebben az esetben az ajándékozó követelheti, hogy a megajándékozottak fizessék azt meg neki.

guba" # 2012.01.30. 08:00

Van lehetőség a visszakövetelésre, de ez még siker esetén sem oldana meg minden problémát. A kölcsön ugyan azt terheli, aki felvette, de mivel a bank jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra, ha a törlesztést nem fizetik, akkor a zálogtárgyból előbb utóbb ki fogja elégíteni magát.

topli # 2012.01.29. 22:39

Kedves fórumozók.
A következő kérdésem lenne felétek, megpróbálom lényegre törően leírni a helyzetet.Van egy néni aki egyedül élt odaköltözött hozzá egy család azzal a megállapodással (ezt nem tudom hogy szóban vagy irásban is megtörtént e)hogy gondját viselik és ingyen lakhatnak a házában.Azt pontosan tudom hogy a néni ajándékozási szerződéssel a nevükre íratta a házat. Egy darabig minden rendben ment, az család vett fel hitelt a házra hogy rendbe tegyék.Ez ment is egy darabig majd ami csak mozdítható volt(konvektorok stb)amiből pénzt lehetett csinálni mindent eladtak,majd elköltöztek.Hátra hagyva a sok közüzemi tartozást amit most a néni fizet.A nénit most a párom édesanyja gondozza.A néni a páromra szeretné hagyni a lakást.A kérdésem az lenne hogy van e esély arra hogy visszakapja a házát és páromnak ajándékozza? Valamint hogy a felvett hitelt kinek kellene fizetnie,mert jelzálog alapú a hitel és amióta elmentek azóta nem fizetik.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv Topli