A jelzálogjogosult jogi képviselője, a megfelelő nyomtatvány kitöltésével, és a jelzálogjog törlési engedéllyel kérte a jelzálogjog törlését az ingatlan nyilvántartásból.
A kérelemben (nyomtatvány) azonban az ingatlan helyrajzi számát helytelenül írta be, nem tartalmazza továbbá a bélyegzőjét, illetve nem csatolt ügyvédi meghatalmazást.
A jelzálog kötelezett a Földhivatalban azt a tájékoztatást kapta, hogy ebben az esetben a kérelem hiánypótlás nélküli elutasítást von maga után, illetve önkéntes hiánypótlás útján a jelzálogjogosult jogi képviselője, hétfőig (2012.04.02.) pótolhatja a hiányosságokat, és ez esetben helyt adnak a kérelemnek.
A jogi képviselő bélyegzőjén látható címen ügyvédi iroda nem található, a telefont nem veszik fel, így értesíteni nem lehetett, illetve a feladott tértivevényes levél lehetséges átvételekor a határidő letelik. (a bélyegző a jelzálogjog törlési engedélyen található)
A jelzálogjogosult telefonon azt közölte a jelzálog kötelezettel, hogy sajnos az ügyvédnő, csak a jövő hét közepén lesz elérhető.
Kérdés: ebben az esetben meg kell-e várnia a jelzálog kötelezettnek a kérelem elutasítását, vagy maga is nyújthat be egy kérelmet, megfizetve újból az eljárási díjat? Elegendő-e ehhez, a jelzálogjog törlési engedély Földhivatal által kiadott okirattári példánnyal megegyező másolata, hivatkozva a jelzálogjogosult, jogi képviselője által beadott kérelemre, és annak iktatószámára? Van-e remény arra, hogy a Földhivatal nem fogja ezt a kérelmet is elutasítani? Mit javasoltok, mit lehet ebben az esetben tenni?
jelzálogjog törlése
Éppen benyújthatná maga a kérelmező is - de hogyan pótolja a jogi képviselő hiányzó bélyegzőjét, illetve az ügyvéd által is aláírt (és lepecsételt) meghatalmazást?
Végül is csak az eljárási díjat bukják.
sztem szentmárton arra utalt, hogy a kérelem nyomtatványról hiányoztak ezek, de ha ő lesz a kérelmező, akkor ugye nem kell.
azt mondjuk nem értem, hogy ilyenkor ha valaki beszél a fődhivatallal, akkor miért nem kérdezi ezt meg. Nyilván válaszoltak volna. Vagy válaszoltak is, csak szentmárton nem hiszi?
Goodwitch
Nem kell? Mintha kötelező lenne az ügyvédi képviselet.
"Nem kell? Mintha kötelező lenne az ügyvédi képviselet.”
A jelzálogjog törlési engedélyt az ügyvéd ellenjegyezte, az rendben van. Ha ezt megküldték volna a jelzálog kötelezettnek Ő nem kérhetné a jelzálogjog törlését ügyvédi képviselet nélkül?
Tényleg? Jé, tényleg. (közben megnéztem) Eddig ez bennem fel sem merült, nyilván mert mindig így jártunk el...
Elnézést kérek...
Goodwitch
Goodwitch
„azt mondjuk nem értem, hogy ilyenkor ha valaki beszél a fődhivatallal, akkor miért nem kérdezi ezt meg. Nyilván válaszoltak volna. Vagy válaszoltak is, csak szentmárton nem hiszi?”
A jelzálog kötelezett a széljegyen szerette volna megnézni, hogy valóban beérkezett-e a törlési kérelem, és mivel nem volt a széljegyen, így további információt kért az üggyel kapcsolatban. Így értesült arról, hogy elutasításra kerül a kérelem, ha nem történik meg az önkéntes hiánypótlás a jogi képviselő részéről. Mivel az utóbbi elérhetetlennek bizonyult, és időközben hétvége lett, nem állt módjában a jelzálog kötelezettnek az itt feltett kérdést a földhivatali ügyintézőtől megkérdezni. Természetesen holnap megteszi, de ugye nem baj, hogy előtte itt is tanácsot kért?
nem baj
Goodwitch
Köszönöm a segítségeteket.
Tisztelt Szakértők!
Kell-e törlési pert indítanom (jelentős mértékű perköltséggel és egyéb kiadással), ha a tulajdoni lapról töröltetni szeretnék egy váltón alapuló jelzálogjogot akkor, ha maga a váltó mér két éve elévült. Sem bemutatva, sem óvadékozva nem lett?
Abból indulok ki, hogy - tudtommal - az elévült követeléssel szemben indított pert a bíróság automatikusan megszünteti (ítélkezik vagy végzést hoz), ha az alperes bizonyíthatóan elévülésre hivatkozik. Meg azt is olvastam, hogy az eredeti főkövetelés elévülése magával vonzza a többi kapcsolódó követelés elévülését.
A jelzálogjogosult még a levelemet sem veszi át, nem hogy lemondó jognyilatkozatot írna alá.
Hogy van ez, ha felperesként kérem az elévült váltón alapuló jelzálogjog törlését?
Köszönöm!
eddig hányszor próbálkoztál?
Többször.
írj még egyet, amiben kap 10napot, ennek eredménytelen elteltét követően kérni fogod a jognyilatkozat pótlását a bíróságtól.
Nem törlési per, mert az érvénytelenség esetén van, a tied meg békében elévült.
Mázli
Megteszem!
Köszönöm.
Majd számolj be.
Tisztelt Szakértők!
Folytatom.
Megtettem, lemondó nyilatkozatra szólítottam fel. A levelet átvette ugyan, de továbbra sem kaptam választ a korábbi jelzálogjogosulttól.
Kérdésem, hogy le kell-e rónom illetéket (ha igen mennyit) ha jognyilatkozat pótlását kérem a bíróságtól? Az ingatlan értéke kb. 20 mFt.
Köszönöm a választ!
Szerintem 21 ezer.
Köszönöm! Rányalom a beadványra.
Tisztelt Fórum!
Több mint 20évefelvett és törlesztet hitelem jelzálogként lett a földhivatalba bejegyezve.A törlesztés után a pénzintézet nem törölte a jelzálogot ami akkor még ingyenes volt tudtommal.Egy hete tulajdoni lapra volt szűkségem és meglepett a jelzálog.A törlésért most fizetni kell jogos-e?hogy én fizessek most más miatt?
Választ előre is köszönöm.
Kell fizetni a törlésért.
Tisztelt Fórum!
Kellemetlen helyzetbe kerültem. 20 éve falusi magánházunkat városi lakásra cseréltük. A házon volt OTP-jelzáloghitel, melyet továbbvittünk az OTP engedélyével a cserelakásra. Ezután kb. 1 évre ki is fizettük az összes tartozást, azóta sincs semmi ügyem az OTP-vel, nem vagyok ügyfelük. A napokban megkeresett a cserepartner, aki azóta is a házban lakik, hogy a faluban utcanév változás volt, és ennek apropóján kaptak a Földhivataltól egy határozatot az új címmel. Meglepődve látta a 93-ban bejegyzett jelzálogot az OTP javára. Az OTP-ben elküldtek, mondván, hogy csak 10 évig őrzik az iratokat. Sajnos nekem sincs már semmi az ügyletről. A Földhivatalban próbálták lekövetni, mi történhetett, most ott tartunk, hogy kikértem az irattárból az iratokat, erre várok. Remélem, ebből kiderül, hogy adminisztrációs hiba lehet, hogy nem törölték a házról a jelzálogot, de ugyanakkor átterhelték a cserelakásra.
Nem érzem jogosnak, ha ki kell fizetni a 6600 Ftos törlést, ha tisztázódik a dolog, de még erre is hajlandó vagyok, csak oldódjon meg.Attól tartok, hogy sok utánajárásba fog kerülni, míg kiderül, mi történt. Valakinek volt hasonló tapasztalata?
Köszönettel: Ildikó
A bankot bejegyzés érdekli nem a törlés.
Tehát ha nincs hitel, akkor ők maguktól nem fogják törölni. Már csak a költségek okán sem. A csere idején neked kellett volna benyújtanod a törlési engedélyt.
Évekkel ezelőtt tucatjával csináltam ilyet. Akkor az OTP Háttérműveleti Igazgatósága intézte a dolgot. Ha sikerült az ingatlant és a hitelt megjelölni, akkor néhány héten belül küldték a jelzálogjog törlési engedélyt, amit utána be kell nyújtani a földhivatalba.
Gyakorlatilag csak kérni kell, de azt elviekben bármelyik OTP-be beviheted és továbbítják a megfelelő helyre.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
De a 6.600 Ft-ot nem úszod meg,
S jogos is, mert nem töröltetted annak idején.
Jó napot kívánok!
2011-ben letelt a lakáshitelünk. A családi házunkra jelzálog hitelt vettünk fel. Sajnos most jutott eszünkbe ,hogy nem vetettük le a jelzálogot a házról.
Érdeklődnék,hogy most akkor megbüntetnek minket vagy ugyanannyit kell-e fizetni a levételért mint általában?
Meg még annyit kérdeznék,hogy milyen iratok kellenek ilyenkor?
Köszönöm szépen!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02