Helyesen;azért kell kp.-ben fizetni, mert nincs számla, nincs egyszerű foglalkoztatás csak zsebbe fizetés! Egyszerűbben:költségvetési csalás!
Közös költség meghatározása
"Azért,mert nem a közös költséget fizeti ki"
Helyesen; a közös ks.-et fizeti be, amiből feltehetően munkák ellenértéket is kifizetik.
2. Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó
2.1. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körét az Art. 38. § (2) bekezdése
határozza meg. E szerint legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie a
belföldi
- jogi személynek,
- jogi személyiséggel nem rendelkezı gazdasági társaságnak,
- általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, ideértve az
egyéni vállalkozót is.
2.2. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a készpénzben teljesíthetı fizetések
céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán
tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani.
Azért,mert nem a közös költséget fizeti ki,hanem munkabért!
Én nem tudok arról, hogy bármi előírná vagy tiltaná a
közös ks. fizetés valamely módját. Miért ne lehetne kp-ben teljesíteni ha a tulajok így döntenek.
ragyasdezso,
jogos, akkor most az az eldöntendő, hogy a kérdező az állításában írt hülyeséget, vagy a kérdésében. Azt állítja, hogy a közös költség két részből tevődik össze, tehát a vitatott kp is közös költség. Majd megkérdezi, hogy lehet összevonni ezt a közös költséggel.
Jó lenne, ha a kérdező bogozná ezt ki, bár szerintem mindegy : akár közös költségként említi a megszavazott határozat, akár attól külön, teljesen mindegy, mert szavaztak a fizetéséről, és elfogadták. Fizetnie kell mindenkinek. Nincs értelme "összevonni", nem is tudom, hogy akarja ezt, ha egyszer azt se fizetné az illető. Egyszerűen jár, és követelni kell, ennyi.
Mellesleg minden a társasház működtetése érdekében szedett összeg közös költség, bárhogy is nevezze azt el a közgyűlés, vagy bárki. Tudod, a tartalom számít, nem a címke.
Kedves MD!
Egyszeri olvasatra is megértettem, amit eddig is tudtam; hogy egy tházi kgy.-i határozat addig érvényes amig a tul.közösség meg nem változtatja, ill.érvénytelenség megállapítása iránti perben a bíróság jogerősen ki mondja annak érvénytelenségét.
Bármilyen eszetlenség is annak tartalma. R. is ezt idézi vhonnan, azzal megfejelve, hogyha jogszabályba ütköző a hat., akkor is érvényes a fentiek hiányában.
Élnek is vele a k.k.-k gyakorta... Ez új Neked?!
MajorDomus
Én éppen már 16. éve vállalkozom, július óta vagyok KATA kisadózó, előtte tételes költségelszámolással adóztam. Mindössze 2 évig volt vállalkozói bankszámlám, amikor átcsúsztam ÁFA körbe. Utána jártam, hogy kötelező-e vállalkozói számlát nyitnom vállalkozóként, hidd el. 8 millió éves árbevételig bármikor lehetek alanyi ÁFA mentes, az pedig azzal jár, hogy akár a magánszámlám is tökéletesen alkalmas a kiállított átutalásos számlák ellenértékének fogadására. Mindig minden közterhet csekken fizetek, amit a NAV bocsát a rendelkezésemre, ha megrendelem tőlük - még ugyebár ezt is meg lehet postán rendelni, nem kell érte bemenni. Mindössze azalatt a két év alatt kellett utalnom, de akkor is csakis az ÁFÁ-t, mert arra nem adnak egyedül csekket. Szóval ekkora marhaságot, hogy kötelező számlát nyitni, egyelőre talán nem kéne terjeszteni. ;-)
"tehát mentességtől és összeghatártól függetlenül a közterheket számláról kell utalni!"
Mert, ha nem?!
Akkor sem történik semmi...
Majd a könyvelésben helyre kerül minden
néhány plusz könyvelési tételsor árán.
- -
De itt ugye a takarító díjáról volt szó, ami meg nem is közteher.
"bankszámlájukat kötelesek használni a vállalkozással kapcsolatos pénzügyi tranzakciókhoz,"
Marhaság.
Vajon, hogy sikerült ezt így kitalálnod?!
Hiszen!
A pénztárból is simán fizethet!!!
Egész kevés kivételtől eltekintve...
- -
A külön vállalkozási bankszámla egyedüli oka,
hogy
a NAV könnyen és gond nélkül tudjon incasso-zni róla.
- -
Mert a közteher fizetésnél is tökmindegy, hogy milyen
számláról fizetek a lényeg a pénz beérkezése :-)
A szállítónak is mindegy, csak érkezzen a pénze.
Ha idegen számláról fizetek, az csak a saját könyvelésemben okoz némi könyvelési plusz melót.
Kell pár "vegyes bizonylat" a helyre rakáshoz.
"Egyébként a takaritás,(és az ingatlankezelés is) Áfa körös tevékenység,"
Viszont...
Évi 8 millióig lehet alanyi mentességet kérni, erre is.
Mint mindenre !
A pénzforgalmi bankszámla jelentősége, hogy a vállalkozók – egészen szűk körű kivételtől eltekintve – a pénzforgalmi bankszámlájukat kötelesek használni a vállalkozással kapcsolatos pénzügyi tranzakciókhoz, tehát mind az őket terhelő fizetési kötelezettségek teljesítéséhez,
A takaritás nem tartozik az egészen szűk körű kivételbe!
Olvasd el még kétszer! Akkor megérted!
Egyébként a takaritás,(és az ingatlankezelés is) Áfa körös tevékenység,tehát mentességtől és összeghatártól függetlenül a közterheket
számláról kell utalni!
ragyasdezso!
Ez hogy jön ide?
nonolet
Egyébként én úgy olvasom, hogy csakis a KATA vállalkozóknak lesz kötelező (sajna én is az vagyok). :-(
nonolet
„De úgy hallom módosítás lesz és jövőre
már valóban kell a KÜLÖN vállalkozói számla)”
Ez azért gáz, mert a magánszámlára egy vállalkozónak sohasem érkezik zsé így, arra mindig utalnia kell, ha bármit onnan szeretne fizetni. Nem beszélve arról, hogy a fenntartása is már jóval drágább, mint egy magánszámláé. A legnagyobb baj pedig az, hogy azt nullára kopaszthatja a végrehajtó, ha véletlen valamiért adósságba kerül a vállalkozó. Szóval ha ez bejön, akkor szívás lesz... :-O
"A közterheket csak bankszámláról lehet teljesiteni!"
Ami lehet a magán bankszámla is... adott esetben.
(jelenleg és még 2018. 01.-01-ig biztosan...
De úgy hallom módosítás lesz és jövőre
már valóban kell a KÜLÖN vállalkozói számla)
osmi
„Ha a közgyűlés meg érvénytelenségi keresettel nem támadott határozata jogszabály kógens rendelkezésével ellentétes, a jogszabálysértő közgyűlési határozat nem szolgálhat bírói ítélet alapjául. ”
Ennyit erről!
„Te se figyelsz, mi? Write only, nehogy olvassál is.”
Szerintem ezt magadról írtad!
„az egyik lakó ezt mégsem fizeti, és ez nem fair a többi lakóval szemben.
Kérdésem az volna, hogy dönthet-e úgy a KK és az Intéző Bizottság, hogy a takarítás összegét ennek az embernek beépíti, összevonja a közös költségével, ezzel rákényszerítve a takarítás költségének fizetésére, vagy ehhez is közgyűlés döntése szükséges?”
Egyébként én a lakásszövetkezetnek egy csomó mindent fizetek kp-ben. Éves bérleti díj az önkormányzatnak, házbiztosítás, kutyafasza. Persze, erről természetesen kapok sima nyugtát.
A kérdező egy szóval nem mondta, hogy ne kapna, hanem gurigába gyűjtenék és a takarító melltartójába tömködnék.
A "jogalap" a tulajdonközösség ésszerű többségi akarata a közös tulajdonuk működtetése kapcsán.
Te se figyelsz, mi? Write only, nehogy olvassál is.
„Nálunk a közös költség két részből tevődik össze, amire az éves közgyűlésen mindenki rábólintott.” = nyilván közgyűlési határozatot hoztak róla. Legalábbis az összegről (ha nem, akkor a kérdező eleve hülyeséget írt).
Ráadásul ha ezt az összeget valaki nem fizeti, az Isten se hajtja be tőle, hiszen nincs jogalapja!
„Talán meg kellene vele értetni, hogy ez neki is jobb.”
Amíg munkabaleset nem történik, vagy a NAV rájön az adóelkerülésre és a Társasház a sokszorosát megfizeti a „rezsicsökkentésnek”! Ilyet normális közös képviselő nem vállal be!
Nem kérheti a k.k., mert a tul.közösség úgy határozott, hogy a takarítót összedobott kp.-zel fizetik, ami ugyanúgy a közös ks. része.
Talán meg kellene vele értetni, hogy ez neki is jobb.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02