adásvétel-ajándékozás?


mice # 2004.11.16. 13:49

Szia "DR.AE"!
Köszönöm, hogy válaszoltál, sokat segítettél.

DR.AE # 2004.11.15. 21:48

De egyszerűbb, ha idejönnek és itt írják alá az ügyvéd előtt.

DR.AE # 2004.11.15. 21:47

Szia,

Külföldi személy ingatlanszerzése engedélyköteles... erről a 7/1996 (I.18) Korm. rendelet rendelkezik, részletezve a feltételeket.

Az okirat alakiságáról:
a földhivatal úgy fogadja el az okiratot, ha a két fél aláírja és az okiraton az aláírást a magyra külképviseleti hatóság felülhitelesíti, ill. ha azt apostillal látják el (hitelesítési záradék)

Magyar ügyvéd ez esetben is ellenjegyzi (ő készíti az okiratot), az ügyvédi törvénynek a külföldön történő okirat aláírásra vonatkozó szabályai szerint.

mice # 2004.11.04. 19:26

Sziasztok!
A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Egy Magyarországon található telek 1/2 arányú tulajdonosa, aki nem magyar állampolgár(egyébként magyar az anyanyelve) a szintén nem magyar állampolgárságú gyermekének szeretné adni az őt megillető telekrészt. Erre lehetőségként kínálkozik az adásvétel és az ajándékozás. Az ajándékozás mellett szól, hogy formailag kötetlenebb, hiszen nem kell ügyvédi ellenjegyzés, ellene pedig többek között a magas, 11%-os illeték. Az adásvételi szerződéshez viszont ügyvédi ellenjegyzés kell, és mindkét fél külföldön lakik. A kérdésem az, hogy ebben az esetben szükség van-e valamilyen engedélyre (pl. közig-i hivataltól), illetve hogyan célszerű aláírni a szerződést (főkonzul előtt), vagy egyáltalán mi ennek a menete? Mit tanácsoltok?
Előre is köszönöm az észrevételeket. M.