Lehet szőrözni vele, de attól az még nem. Mondhatod, hogy "puha nem", de a különbség legfeljebb elvi, nincs gyakorlati jelentősége. (Gyakorlati jelentőséggel akkor bírna, ha valamely szabály tiltaná, hogy egy elutasított javaslatot meghatározott időn belül újra tárgyaljanak a döntésre jogosultak.)
Egyszerű szavazattöbbség
Szerintem, meg a tartózkodók se az „igenhez”, se a „nemhez” nem „számolódnak”, mert a leírt esetben véleményem szerint se „igen”, se „nem” döntés nem született. Ezért írtam, hogy a szavazás érvényes volt, de nem volt eredményes.
Nem kötözködni akarok, csak szeretnék egy szakmai és jogi állásfoglalást kapni a kérdésben. Köszönöm az eddigi hozzászólásaitokat, és megtiszteltek a további együtt gondolkodással.
50%+1, akkor van többségben, ha attól több nem lehet a "másik fele". De banderaaz sem azt írta, hogy oda kell számolni, hanem hogy gyakorlatilag oda számolódnak, mert nem "igen" szavazatok.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Ha az 50 + 1 % tulajdoni hányaddal történő számítás helytelen, és 50% + 1 tulajdoni hányadot veszünk figyelembe akkor: 4 312 a jelenlévő tulajdoni hányad, tehát ez a számítás alapja, ennek az 50%-a + 1 th: 2 157 th, tehát az igen szavazok aránya legalább ennyi kell, hogy legyen a határozat elfogadásához, ami jelen esetben, véleményem szerint továbbra sincs meg, tehát a szavazás érvényes, de nem eredményes.
További kérdés, hogy melyik a helyes: 50 + 1 % th, vagy 50% + 1 th?
A tartózkodókat, a törvény szerint nem lehet a „nem” szavazatokhoz számolni. (szerintem)
Több mint a fele kell, hogy igennel szavazzon, akkor lehet elfogadottnak tekinteni a javaslatot. A tartózkodást gyakorlatilag a nem szavazathoz kell számítani.
38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.
(2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés, illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg.
Ezt én úgy értelmezem, hogy a törvény szerint az egyszerű szavazattöbbség az összes szavazat 50 + 1 % tulajdoni hányad kell, hogy legyen, így az összes szavazatból nem lehet kihagyni a tartózkodók számát sem, tehát, az egyszerű szavazattöbbség azt jelenti, hogy a jelenlévők több mint a fele kell, hogy azonosan szavazzon.
A közgyűlésen jelen van: 4 312 th
Szavazás:
Igen: 2 140 th
Nem: 1 952 th
Tartózkodott: 220 th
Szerintem a fent leírt esetben (megismételt közgyűlés), 4 312 a jelenlévő tulajdoni hányad, tehát ez a számítás alapja, ennek az 50 + 1 %-a: 2 199 th, tehát az igen szavazok aránya legalább ennyi kell, hogy legyen a határozat elfogadásához, ami jelen esetben, véleményem szerint nincs meg, tehát a szavazás érvényes, de nem eredményes.
Az közös képviselő szerint, az egyszerű szavazattöbbség számítása nem így van, egyszerűen rá kell nézni a három számra, és a legtöbb a nyerő, tehát szerinte a határozatot elfogadottnak kell tekinteni.
Szerintetek mi a helyes a végeredmény?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02