társasházzá nyilvánítás


drbjozsef # 2021.04.10. 16:49

Hivatalosan csak 3lakasal lehet társasházzá nyilvánítani. Mi tőrének a többi lakással.

Ebből én úgy értem, hogy a kérdező szerint LEGFELJEBB 3 lakásból állhat egy társasház, és hogy akkor mi történik (tőrének?) a másik három lakással.

No, mondjuk értelme az így sincs.

Fuss neki még egyszer Kriszta. Mi az igazi problémád?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.10. 19:34

A hatályos építési szabályok szerint azon a telken legfeljebb háromlakásos épületet lett volna szabad építeni. Az engedélyen (vagy bejelentésben) annyi is volt. Csak éppen a gyakorlatban egy-két ajtót befalaztak, másholt nyitottak egyet-kettőt...

Zöldövezeti11 # 2021.04.11. 07:56

Hogy látom c. krisztina feltett kérdése és állítása sokakat megzavart.

.Hivatalosan csak 3lakasal lehet társasházzá nyilvánítani. Mi tőrének a többi lakással.
Maga az állítás is fals és így a kérdés értelmetlen.
Amúgy társasház lehet 2 lakástól sok százig, mint MD is említette. Az más hogy 6- ig van e értelme. Szerintem van.
Aztán az építési szabályok. Vannak szabályok a beépítettségre , azt általában % - ban adják meg.
Magára a lakásra csak annyi van ... külön bejárata , egy db szoba ami legalább 14 nm és azon egy ablak. Ebből logikusan következik, hogy lakás az ami meghaladja a 14 nm, mert a többi helyiség lehet akár nulla alapterületű is.
Ettől függetlenül 14 nm alatt is lehet lakni, csak jogilag nem nevezhető lakásnak.
Ja még van valami utalás a fűtési lehetőségre is.
Ennyi !!

ja c. krisztina felvetésére

1700 nm -en vígan elfér akár 12 lakás is és talán nyomortanya sem lesz.
Csak hogy értse aki akarja. Egy szinten 4 lakás 60 nm nettó alapterülettel, br 80, az 320 nm és fölé még kettő szint, azaz 3 szint, gy.- nek kettő emelet és még 1000 nm feletti lelek is marad. Sőt a lift is megúszható.

Hogy mikor lesz társasház ?
Hát akkor amikor ezt a 12 lakásos épületet azzá nyilvánítják.

Zöldövezeti11 # 2021.04.11. 08:23

Vannak építési szabályok és vannak aki ezeket mindig (ha tudják ) kíjátszák.
Valamikor a későmonarchia korában... úgy 1910 környékén Bp.-e valahogy szabályozva volt az épület magasság is. De a marha rendeletalkotók ezt emelet számban határozták meg.
Valahogy úgy hogy 4 vagy 5 emeletnél több nem lehet. Na mit csinált az építési vállalkozó ?
Kitalálta az un. magas földszint fogalmát..
Egy mester u. házban jártam sokat, mentem mindig az első emeletre, rákérdeztem a lakástulajnál, mi a fenének első emelet amikor az valójában mát a második. Józsi adta ezt a magyarázatot. Földszint, magasföldszint , első em... stb.
ja sokáig a belmagasságot annak mértékét is szabályozták... az csodálatos szociálizmusban az 2.65 m kevesebb nem lehetett. Sőt amikor már lehetett példáloztak azzal a szörnyűséggel, hogy a leendő kommunizmus nagy hazájában 2,4 belmagasságú lakásokat is építettek.... hruscsovkának nevezték... mint borzalmat. Szóval a 2.6 kisebb belmagassága borzalmak borzalma.
Aztán jó sok évvel később jön haza lányom Svájcból és mondja ,hogy ott ők bizony egy 2,4 m-es belmagasságú lakásban laknak és kitűnő. Először nem hittem, aztán amikor kimentem valóra vált a csoda, bizony 2,4 m belmagasságú lakás is lehet kitűnő...fasza.
Akkor sorolom : minden lakáshoz tartozik mélygarázs. A garázsba is lifttel lehet lemenni. és a mélygarázs mellett tároló.

A lakások olyan 110 - 120 nm -es alapterületűek és nem érintkeznek egy mással, a 4 oldalból 3 a szabad természettel, a 4. a lépcsőház és a lift.
Rend és tisztaság mindenütt.

Az egyszerűbb munkákat a fehér kelet és déleurópaiak végzik, velük csak magaslóról beszélnek a kiváltságos benszülöttek, mindent fillérre elkérnek tőlük.
Aztán az egzotikum... az a pár színes , nos ahogy a lányom fogalmazott : kinyalják a seggüket, ingyen nyelvtanfolyan naponta ... 15 % ha jár, segély , azt az élelmesebb két -háromhelyen is felveszi, henyélés évekig.
De hát a gazdag ember arra költi a pénzét amire akarja... nem. !!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.11. 09:02

A napokban volt róla szó, mennyire utálom, ha kijavítanak. Különösen, ha a helyeset javítják ki tévesre.

drbjozsef # 2021.04.11. 13:49

köszi kbs, valóban.

A telekméret-lakásszám viszony pedig leginkább az övezettől függ, kertvárosias telken nem nagyon épülhet tényleg 3 lakásnál több (sőt, a környékünkön tavaly szigorítási tervezet jött a polghivtől, és ezt is kettőre akarják szorítani. Szerintem jogosan, mert a kocka kádárok között minden külvárosban szaporodnak a kevéssé odaillő batár két épületes, három lakásos óriások, kicentizve a zöldfelület szabályt, aztán meg azt is letérkövezik persze a végén)

drbjozsef # 2021.04.11. 13:49

(van pár nick amit már régóta átugrom, pár "Z" kezdetű van benne...)