Haszonélvezet (Adás-Vétel)

Lionking # 2004.12.15. 19:48

Sziasztok,
Azt olvastam valahol, hogy egy adott ingatlanon bejegyzett
haszonélvezőnek, vagy haszonélvezőknek, kell az ingatlannal kapcsolatos
költségeket fizetniük, a tulajdonosnak csak a felújítás, karbantartás és
egyéb költségeket kell csak állnia? Ez valóban így van? Rendeletben,
vagy törvényben szabályozva van ez a kérdés?

A másik. Van egy ingatlan, amin két haszonélvező van bejegyezve.
Mindkettő holtig tartó haszonélvezeti joggal bír. El lehet adni ezt az
Ingatlant a haszonélvezők beleegyezése nélkül? Ha igen, akkor a
haszoélvezőknek mennyit kell fizetni? Ha az ingatlan árásból nem akarok
másik ingatlant vásárolni, akkor mi van? A a fenti előző kérdeésemre (a
haszonélvező fizet) a válasz az, hogy ez így van, de a haszonélvező
mégsem fizet, akkor mit lehet tenni? Esetleg lehet arra hivatkozni, hogy
azért szeretném az ingatlant eladni, mert és fenntartani nem tudom, a
haszoélvező meg nem fizeti az ingatlannal járó költségeket (Rezsi stb.)?

Köszönöm

Lefty # 2004.12.15. 20:56

Szia,

jól olvastad, a dolog fenntartásával és használatával kapcsolatos költségek és a közterhek megfizetése a haszonélvezőt terhelik, míg a rendkívüli javítások és felújítások a tulajdonost. Nem tudom, hol olvastad, de a Ptk. szabályozza ezeket [159.§(1)]

Az ingatlan az ő hozzájárulásuk nélkül is elidegeníthető, mivel a haszonélvezeti joguk megmarad [157.§ (3)], de általában az új tulajdonos azért veszi meg a dolgot, hogy használja, ezért a haszonélvezők ilyenkor le szoktak mondani a jogukról, de persze csak pénzért, ilyenkor nem ők fizenek Neked, hanem Te nekik. (Persze nem mindegyik mond le) A haszonélvezetnek szabott ára nincsen, de az illetéktörvényben meghatározott értékek, amelyek az ingatlan értékéhez igazodnak, elég széles körben elterjedtek, ha jól tudom a bírói gyakorlat is ezeket fogadja el arányosnak.

Szóval a hozzájárulásuk nélkül eladhatod, ha valaki megveszi terhelten, de általában így nincs jó ára.

Másik megoldás, ha Te fizettél helyettük, hogy bepereled őket, vagy kéred fizetési meghagyás kibocsátását velük szemben, és ha megnyered (miért ne nyernéd meg), akkor végrehajtást kérsz a haszonélvezeti jogukra.

Ha nem Te fizettél helyettük, hanem ők tartoznak a saját jogviszonyaik alapján a rezsivel, az az ő bajuk, a Te tualjdonjogodra nem tud senki végrehajtást vezetni.

derill # 2004.12.18. 01:31

Némi kiegészités: Végrehajtást tényleg nem tudnak a Te ingatlanodra vezetni, de amennyiben nem fizeti a haszonélvező a rezsit, kikapcsolják az áramot, gázt, vizet és majdan annak a visszaköttetése a haszonélvező halála után a Te károdra esik. Ráadásul ha a haszonélvező nem fizeti a rezsiköltségeket, félő, hogy a fenntartással kapcsolatos költségeket sem fizeti, magyarán szólva hagyja leamortizálódni az ingatlanodat.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Lionking # 2004.12.18. 20:53

Sziasztok,

Koszonom a valaszokat!

Mit lehet akkor tenni, ha a derill kiegeszitese alapjan a haszonelvezo nem fizeti a kozterheket? Lehet erre hivatkozva a haszonelvezeti jogat megszuntettetni? Magyaran hogyan lehet megszabadulni a haszonelvezoktol, ha azok maguktol nem mondanak le, viszont nem fizetnek?

A masik kerdesem, hogy ha en a haszonelvezok tudta nelkul el akarom adni az ingatlant, akkor az uj tulajdonos megkapja a haszonelvezoket az ingatlannal egyutt? A haszonelvezok nem perelhetnek be, amiert a tudtuk nelkul adtam el az ingatlant?

Üldözött... # 2004.12.19. 05:37

Haszonélvezeti jogot megszüntetni nem lehet, ha az szerződés alapján létrejött!

Viszont lehetőség van a haszonélvezeti jog korlátozására, illetve esetleges tovább korlátozására, amennyiben a haszonélvező nem tudja fenntartani a használt ingatlant.

Természetesen eladhatod az ingatlant a bennlakó haszonélvezőkkel együtt, de az új tulajdonos sem teheti ki őket. Azaz a piaci értéke az ingatlannak mélyen van, ilyen haszonélvezőkkel.

Louis # 2004.12.23. 18:16

Sziasztok,
Új vagyok itt és a következöre szeretnék konkrét választ kapni:
A feleségemmel együtt szeretnénk a fiam beleegyezésével Bp.-i 46 m2 -es lakására
örökös haszonélvezetet bejegyeztetni.
A lakás értéke 9 MFT-, mi mindketten 63 évesek
vagyunk.
Mennyi illetéket kellene fizetni ???

Lefty # 2004.12.23. 20:47

Az én számításaim szerint összesen kettőjüknek 114.000Ft illetéket kell megfizetniük.

Illetéktörvény 72.§ (1) alapján a vagyoni értékű jog egy évi értéke a forgalmi érték egyhuszad része, 9.000.000/20=450.000Ft

A 72.§ (4) alapján ha a jog egész éltre szól, és a jogosult életkora 63 év, akkor a szorzó hatszoros, a vagyoni értékű jog értéke 2.700.000Ft

A 21.§ (1) és a 23.§ alapján a lakástulajdonra vonatkozó 4M Ft-ig 2% afelett 6%, vagyoni értékű jognál a 4M Ft-ra vonatkozó kedvezményt arányosítani kell a vagyoni értékű jog és a lakás értékével: 2.7M/9M=30%, a 4M-nak a 30%-a lesz kedvezményes, ami 1.2M, ez után 2% az 24.000, a fennmaradó 1.5M Ft után 6% az kerek 90.000Ft, össesen 90.000+24.000=114.000

Legjobb tudomásom szerint ennyi, átnéztem, de a tévedés nem zárható ki. A jogászok nem tudnak számolni általában.

Louis # 2004.12.24. 04:57

Kedves Lefty,
Köszönöm a szakszerű választ és kivánok
kellemes karácsonyt valamint boldog újévet.

Lefty # 2004.12.24. 09:43

Köszönöm, és Ön is fogadja jókívánságaimat az Ünnepekre!

Vumenke # 2005.01.03. 14:07

Sziasztok, nekem is segítene valaki? Pontosabban egy ismerősöméknek kellene...
Tehát adott egy egy házaspár, X és X-né. Eladták 5,2 mill-ért a családi házukat, melyet 1/2-1/2 arányban tulajdonlottak. 1 éven belül vettek egy öröklakást 10.85 mill-ért, melyet úgy jegyeztettek be, hogy X-é lett a ház 1/3-ának, X-nénak pedig a ház 2/3-ának tulajdonjoga. Emellett X 68 éves édesanyjának nevére haláláig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztettek be. Ez esetben ki mennyi illetéket köteles fizetni?? Előre is köszi a segítséget és BUÉK minden fórumozónak!

Lefty # 2005.01.04. 20:33

A tulajdonszerzéssel egyidejűleg alapították a haszonélvezetet, vagy később?

Vumenke # 2005.01.04. 21:52

Egyszerre alapították

hg3fna # 2005.01.15. 20:39

Sziasztok! Segítséget kérek.
Szüleim szeretnék a családi házat a bátyám és az én nevemre iratni 1/2 -1/2 arányban, természetesen Övék marad a haszonélvezeti jog. Melyik a legmegfelelőbb megoldás az illetékelés szempontjából?

Két Lotti # 2005.02.01. 11:48

Erre a kérdésre csak az értékviszonyok ismeretében lehet válaszolni (mennyit ér az ingatlan), illetve, hogy kell-e az eladóknak adót fizetni, ha nem fektetik be tovább ingatlanba az értékesítéskor nyert bevételt. Ehhez tudni kéne, hogy a szülők mikor szerezték az ingatlant!

Ügyvéd - Társasági szakjogász

h_anita # 2005.02.02. 11:50

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne.
Eladnám a lakásomat, amelyen a szüleimnek haszonélvezeti joga van. Õk ingyen lemondanak erről. Mikor kell ezt megtenniük, az adásvételi szerződésben, vagy előtte? És ez kire nézve milyen anyagi vonzattal jár?

drhg (törölt felhasználó) # 2005.02.02. 22:29

Az ingyenes lemondást semmiképpen sem javaslom, mert illetéket kell fizetni utána (Illeték tv. 11. § (1) c) pont). A legcélszerűbb megoldás az, ha az adásvételi szerződésbe azt írjátok, hogy a vételárból a haszonélvezeti jog értékének megfelelő részt (Illeték tv. 72. §) a szüleid kapják, a maradékot pedig te. Az más kérdés, hogy a pénz végül ténylegesen kinek a kezében landol.

h_anita # 2005.02.03. 15:57

Kedves drhg!

Köszönöm a válaszodat!
Viszont ezzel kapcsolatban felmerült egy újabb kérdésem: a haszonélvezeti jog megvásárlásakor nem nagyobb illetékfizetési kötelezettség (10%) terheli a vevőt, mint ha a teljes vételár csak a lakásra vonatkozna (4-6%)?
A

drhg (törölt felhasználó) # 2005.02.03. 19:09

Lásd az Itv. 23. §-át: Lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog (ilyen a hasznonélvezet) megszerzéséért a 72. § szerint számított forgalmi érték után a 21. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű illetéket kell fizetni. A 4 millió forintnak olyan hányadára alkalmazható a 2%-os illetékmérték, mint amilyen arányt a vagyoni értékű jog értéke képvisel a lakás forgalmi értékében. Vagyoni értékű joggal terhelt lakástulajdon - ideértve a tulajdonszerzéssel egyidejűleg alapított vagyoni értékű jogot - szerzése esetén a 4 millió forintnak olyan hányadára alkalmazható a 2%-os illetékmérték, mint amilyen arányt a tulajdonjog értéke képvisel a lakás forgalmi értékében.

topy # 2005.02.04. 23:13

Ugyanezzel a témával kapcsolatban az lenne a kérésem, ha a tulajdonos az eladott lakás árából egy nagyobb értékü ingatlant vesz amelyre nem kerül rá a haszonélvezet, akkor az említett megoldás esetén a haszonélvező adót is fizet?

bajussz # 2006.05.25. 17:32

Sziasztok!

Tegyük fel, hogy van egy garázssor, cirka 200 garázzsal. Ha szeretnék venni belőle egyet (pl 96/21345-ad része az egésznek, tehát egy helyrajzi szám alatt van az összes), és széljegyen van egy haszonálvezeti jog bejegyzés egy MÁSIK garázsra, akkor ugye nincs semmi teendőm? Úgy értem nincs a haszonélvezőnek a széljegyen semmi előváráslási joga, vagy hasonló? Szóval az az én adásvételemet nem éreinti, hogy ő ott van széljegyen?

Gondolom, a tulajdonjogomat akkor jegyzik be a nyilvántartásba, ha az előttem levő széljegyeket már elintézték. Mennyi időbe telhet az?
Van egy másik széljegy is, társasházzá fogják alakítani a garázssort, gondolom külön hrsz-ot kapnak a garázsok. De az adásvételiben ezt áthidaljuk valahogy.

Bocsánat, ha bonyolult voltam:)

ObudaFan # 2006.05.25. 19:21

Ha egy helyrajzi számon van, akkor viszont az összes többi tulajdonosnak van elővásárlási joga. A másik tulajdoni hányadra bejegyzett haszonélvezőnek nincs.

A társasházzá alakítást azért én megvárnám, mert sokkal egyszerűbb lesz utána az adásvétel, addig előszerződést kötnék, használati megállapodással, de hát csináljátok, ahogy jónak látjátok.

bajussz # 2006.05.25. 19:52

de van vagy 200 tulajdonos. nincs olyan rendelkezés, hogy ha nehézséget okozna, akkor nem muszáj értesíteni a többieket? vagy rosszul tudom?

köszi a választ egyébként

ObudaFan # 2006.05.25. 20:00

De, ilyen van.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.26. 08:49

Ha PK. 9-re utaltok, akkor az „"rendkívüli nehézséggel jár”" feltételt szabja. Szvsz 200 levél feladása még nem tartozik ebbe a kategóriába.