Egy furcsa kérdésem lenne:
A férjem a szülői ház 25%-ának tulajdonosa. Testvére szintén, édesanyjuk 50%-ban. Az ingatlan osztatlan közös tulajdon - ha jól tudom így hívják, hogy nincs nevesítve, melyik rész kié.
Most a szocpolhoz át kell variálni, hogy a férjemé 50% legyen. A többiek belemennének, a férjem lemondana a későbbi öröklésről a testvére javára.
DE: szocpolt csak tetőtérbeépítésre kaphatunk, pl. garázs átalakítására nem.
Megosztható-e úgy a közös tulajdon, hogy az alsó szint, kivéve egy helyiséget a miénk, a felső szinten pedig az a rész, ahol tetőtérbeépítést tudnánk csinálni?
Később pedig egy csere-szerződésben elcseréljük majd a felsőt az alsóra.
A kérdés csak ez: a felső szinten lévő tulajdonunkhoz így csak a másik fél előszobáján és lépcsőjén/folyosóján át tudnánk eljutni. Beleköthetnek ebbe? Nekünk véglegesre nem kell ez a faramuci helyzet, csak a szocpolhoz lenne rá nagyon szükségünk.
Előre is köszönöm a választ!
Móni
Osztatlan közös tulajdon szétszabdalt felosztása - lehet?
T.Jogi T!
Azt szeretném kérdezni,hogy egy osztatlan közös tulajdonú telekre 1/2, 1/2 tulajdonjoggal rendelkezve kiadható-e egyszerre tulajdonjog is,és használati jog is.Ilyenkor a tulajdonjog erősebb-e a használati jognál, és hogyan lehet betarttatni,érvényesittetni a tulajdonjogot? S.O.S.Köszönöm.
Nyeles telek
Ezt pontosan hogy érted? Tulajdonjogot eladni v. elajándékozni lehet, kiadni nem. Ha te eladtad a tulajdonjogot, akkor használati jogot nem engedélyezhetsz, mert már nem a tied! Kicsit pontosabban írd le, hogy mire gondolsz!
ildiko31
Rövidített kérdésem - hátha valaki válaszol :
- Az osztatlan közös tulajdonú lakóház felosztásakor pontosan meg kell-e nevezni azt a területet, amit a tulajdonos birtokol?
- Gondot jelent-e, ha egy tulajdonrészhez csak a másik tulajdonos területén lehet eljutni?
- Elegendő-e a másik tulajdonos(ok) nyilatkozata, hogy az átjárást engedélyezik?
Köszönettel venném bárki hozzáértő válaszát!
Kedves nyuszt!
Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti, hogy közös tulajdonosai valaminek, nem pedig azt, hogy egyik része egyik a másik része a másik tulajdona. Az hogy megegyeznek közösen, hogy egyikük az egyik részét a másikuk a másik részét használja az egy dolog. Ezt ingatlan esetében ingatlan-nyilvántartásban nem lehet bejegyezni.
Nem kell ilyen nyilatkozat, mert közös a tulajdon, tehát nem teheti meg, hogy nem enged át rajta.
ildiko31
Kedves Ildikó31!
Ez azt jelenti, hogy a félszocpolhoz elegendő az osztatlan közös tulajdon 50%-os tulajdoni hányada?
Mert emiatt kellene osztozkodni: hogy mi felvehessük az állami támogatást.
Egyébként a későbbiekre nézve mindenképpen jó lenne a tulajdon megosztása, tekintve, hogy végül az alsó rész, amit mi lakunk, építünk-bővítünk, jóval többet érhet, mint az 50 %, akkor pedig nem szeretnénk seggre ülni, ha mondjuk teszem azt sógorom megházasodik, elválik, és az asszony a teljes házra követeli a részét, vagy akár csak anyósom halálakor, ha sógorom kiköltözne, és kéri, hogy fizessük ki, nem mindegy, hogy azt mire kell kiszámolni...
Kedves nyuszt!
a félszocpolhoz elegendő az osztatlan közös tulajdon 50 %-os tulajdoni hányada?
Ezt nem tudom, de lentebb azt írtad, hogy a férjedé kell hogy legyen 50 %. Az osztatlan közös tulajdonnak, mint alább írtam, az a jellemzője, hogy mindannyian tulajdonosok.
Későbbiekre nézve:
A házat csak úgy lehet megosztani, hogy ha lehetséges a természetben történő megosztása. Nektek a mostani kialakításnál arra kell törekedni, hogy úgy alakítsátok ki a ti lakrészeteket, hogy az teljesen különálló legyen. Azaz ne legyen (legyenek) közös helyiségek. Ezt a földhivatalban is rendezni kell, ehhez mindenképpen ügyvéd kell.(ellenjegyzés miatt).Szerinten célszerű lenne még a felújítás előtt megtenni!
Egy másik okiratba kellene foglalni azt is, hogy a férjed tulajdoni hányada 50 %-ra emelkedik, és lemond a várható örökségről. (ehhez is mindenképpen ügyvéd szükséges).
Sorrendben ezt csinálnám:
- Elintézni, hogy a férjed tulajdoni hányada 50% legyen. Földhivatalba bejegyeztetni.
- Kérni a tulajdonközösség megszüntetését, ha lehet természetben, új helyrajzi számon bejegyeztetni, aminek a férjed lenne akkor 1/1-ben a tulajdonosa. De: arra ügyelj, hogy ez az ingatlan a férjed különvagyonához fog tartozni, mert öröklés révén szerezte, és neked tulajdoni (vagyoni) követeléséd válás esetén erre az ingatlanra nézve nem lehet.
Ha sor kerül a tulajdonközösség megszüntetésére, akkor az anyósod halála esetén a sógorod a ti tulajdonotokra nézve nem követelhet semmit.
Amennyiben nem sikerül a tulajdonközösség megszüntetése:
1. a sógorod az anyósod halála után, mivel szerződést kötnétek most, hogy a férjed lemond az örökségről, megörökölné az anyósod 50%-át. Így a hagyaték átadása után az ingatlan tulajdoni arányai:
a férjedé 50%
a sógorodé 50%.
2. ha a sógorod megházasodik, majd elválik, a sógornőd ebből semmit nem követelhet, mivel a sógorod örökléssel szerezte, és ez a különvagyonához tartozik.
ildiko31
Ildikó31!
Köszönöm a részletes választ!
A végleges megosztás az általad elmondott lenne, azaz egy lépcsőházi bejáró a földszinten az ővéké, külön bejárattal, és az egész földszint a miénk, külön bejárattal.
Az egész kavarás csak arra lenne jó - mármint az, hogy egyelőre a beépítendő tetőtér a miénk legyen - mert a félszocpolt nem vehetjük fel az anyós tetőterének beépítésére - holott ennek eredményeként lesz a miénk a földszinti konyha...
Úgyhogy még mindig tanácstalan vagyok: vajon elegendő lesz-e a félszocpolhoz az, ha az osztatlan közös tulajdonból 50%-ra nő a férjem tulajdoni hányada, de nincs megszüntetve a vagyonközösség?
Móni
mint említettem, nem „az anyós tetőre”, meg a „mi földszintünk ”és egyéb hasonlók, mert a közös tulajdon nem a dolog, hanem a tulajdonjog megosztottságát jelenti. Tehát ez alapján, hogy a férjedé jelenleg 1/4, az nem azt jelenti, hogy a földszinten kijelölt rész testesíti meg ezt a tulajdoni hányadot. Ez csak kettőtök közötti megállapodás, hogy most azt használjátok. Az, hogy elegendő-e a fészocpolhoz egy ingatlanban 1/2 tulajdoni hányad, ezt talán a folyosítónál kellene megkérdezned. Nem vagyonközösség, hanem tulajdonközösség. A vagyonközösség pl. a házastársak között van.
ildiko31
bocs: tetőtere
ildiko31
Beszéltünk a bankkal, és úgy tűnik, hogy egyelőre az osztatlan közös tulajdon is OK.
A későbbiekben, ha vagyonmegosztást akarunk, arra is kell engedélyt kérni az építésügyi hatóságnál?
Mert amikor bent voltunk érdeklődni, azt mondta a pasi, hogy igen, "külön lakrész kialakítására" szóló engedély kell, azután pedig társasházzá kell alakulnunk.
Mi az igaz?
Móni
Kedves Móni!
Az építési terveket kell engedélyeztetni az építésügyi hatóságnál.
Ha két külön lakást hoztok létre, amelynek bejegyzését az ingatlan-nyilvántartásban is külön kéritek, akkor kell a társasházzá alakulás (2003.CXXXIII. tv. 1.§ (1) bekezdés)
ildiko31
Ildoko, te már többször adtál nekem tanácsokat, ezért is Téged kerestelek ujra itt a neten, habár nem ehhez a témához kapcsolodik..Tudod, én vagyok, aki az öccsével örökölt egy lakást..és odáig jutottunk, hogy tesóm nem akarja eladni, hanem kifizet...igen, de ö arra hivatkozva, hogy most alacsonyon vannak a lakásárak, szerintem nagyon keveset ajánlott fel...én ragaszkodhatom ahhoz, hogy annyiért adja a lakást, amennyiért a hagyatéki tárgyalásnál "hivatalból" felértékelték, és fizettünk utána illetéket, stb.?? Mert nekem az megfelelne, és igy nem kellene akkor a procedura a "lakásfelértékeléssel".. Szoval mondhatom neki azt, hogy ennyire értékelték fel a hagyatékinál, akkor ennek kérem a felét.. Köszi elöre is a válaszodat
Kedves mami45!
Ha neked az az érték megfelel, nyugodtan mondhatot neki. De szerintem azért találta ki, hogy kifizet, mert ő úgy gondolja, hogy olcsón hozzájuthat a lakáshoz.
Abban az esetben, ha az általad ajánlott értéken nem akarja kifizetni a te tulajdoni hánydod értékét, akkor bizony újra fenyeget a bíróság réme!
Tehát újra azt javasolnám neked, hogy beszélj vele, hátha sikerül megegyezni. Javasolhatod ezt az értéket!
ildiko31
Kedves Ildikó. Köszönöm a tanácsaidat, megfogadom öket..Lehet még szükségem lesz Rád..... :-)
kedves Ildikó!
Ujra csak itt kötöttem ki, mivel ez a megegyezés nagyon nem akar összejönni. Lakást öcsém eladni nem akarja, kifizetni meg nincs pénze (mondja persze ő)
Azért valahol ez nagyon nem jo dolog, hogy a hagyatéki tárgyalás után senki nem nézi azt, hogy ez a "felezés" valoban meg is történt-e. Nem csak én vagyok ebben a cipöben, hanem nagyon sokan.. És mindig az jár jol, aki eddig is jobban járt, azaz benn lakik egy lakásban..Szoval valahol ez nagyon igazságtalan egy dolog.
Viszont amiért irok az az lenne, hogy kaptam egy "tanácsot", adjam el a lakásomat, azaz a fél lakást. valojában lehet rola szo, hiszen a saját lakásommal megtehetem..De hogy van ez akkor?? Még a szoba OK, hiszen mondjuk a nagyszoba "eladó", de mi van a közös helységekkel? Hallottam már ilyen megoldásról, de nekem kicsit furcsa. Valoban meg lehetne oldani??
Elöre is köszi a válaszodat..
Kedves mami45!
A te tulajdoni hányadod a lakásban 1/2-ed rész! ezzel a résszel azt teszel, amit akarsz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nagyszoba a tied, meg még egy kicsi darab, hanem a lakás eszmei hányada, azaz fele illet meg. A fele tulajdoni hányad nem azt jelenti, hogy a lakást középen elválasztjátok, és az egyik a tied a másik pedig a testvéredé.
A közös tulajdon tehát nem a dolog, hanem a tulajdonjog megosztottságát jelenti.
Tehát eladhatod a téged illető tulajdoni hányadot, de a testvérednek elővásárlási joga van, azaz mielőtt az adásvételi szerződést a vevő aláírja, írásban értesíteni kell a testvéredet, hogy 8 napon belül nyilatkozzon, kíván-e élni az elővásárlási jogával, ha igen, akkor annyi vételárat olyan konstrukcióban, ahogy az az adásvételi szerződésben szerepel 8 nap alatt ki kell fizetnie, ha nem kíván élni vele akkor eladhatod a vevődnek. Csak kérdés, hogy ki vesz fele lakást!
ildiko31
Köszi szépen a választ, akkor elméletileg, söt gyakorlatilag is eladható a lakás..Van rá példa, hogy fél lakást megvesznek. Vagy szerencsém lesz vagy nem.. De már nagyon a végére kéne járnom a dolognak, mivel egyedül , özvegyen, munkanélküliként (pedig jo szakmám van)nevelem 3 gyerekemet..lassan a saját lakásomat terhelik meg, ha nem tudok fizetni, pedig ott egy 4,5 millios lakásrész a kezemben. Papiron..
Kedves mami45!
Mivel a lakáseladáshoz mindenképpen ügyvédi ellenjegyzés kell, azt javaslom, hogy fordulj ügyvédhez. Talán egy ügyvédi felszólító levél, bírósági eljárás kilátásba helyezése meg tudja győzni a testvéredet az eladásról!
ildiko31
Kéremszépen a segítséget az alábbi problémával kapcsolatban.
Osztatlan közös tulajdon.
Az elvi megállapodási szerződés/rajz/ felrúgható e? Ha igen hogyan lehet érvényteleníteni?
Az adott ingatlan két utcára nyílik. Mindkettőre van már kijárat. A tőlem távolabbi utcára jogom van e kimenni a tul.társ kapuján? nyithatok e itt kocsibeállót? A telek közepén van egy kerítés 30 éve amiről semmilyen papír nincs. Lebonthatom e ha úgy tetszik? Megteheti e szomszéd hogy lefelezi a telket, mert ő szerinte ez jogos mivel a használati rajzban így van. Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02