Társasházban ablakcsere egyénileg

csuli # 2014.01.31. 11:17

Kedves fh03!

Engedd meg hogy laikusként hozzászóljak az ablakcserédhez.Lehet hogy már többször elsétáltam a házatok előtt és most furcsán fog hangzani, de az ablakod nemcsak a társasházadé, vagy a Tiéd. Kicsit az enyém is ill. mindannyiunké aki arra jár.

Ezért én megfontolás tárgyává tenném, hogy esetleg
a meglévő ablakot felújítanám.

Én most ugyanezt csinálom.70 éves az ablak,és most már szinte új.A költsége harmada az újnak. Ha cirkód van pláne gondold meg, ugyan is most már előírás a résszellőző ami az új ablakkeret átvágásával, elcsúfításával jár.

Egyébként a "műanyag trend" végre kezd megfordulni újra a fát létesítik előnyben.Épületfizikai és esztétikai értelemben verhetetlen, nem beszélve a hozzátartozó fa redőnyökről.

Üdvözlettel csuli

Mufurc_nagyon # 2014.01.31. 07:36

Kedves fh03!

A kiinduló pont a th. Alapító Okirata.
Ebből kiderülnek (vagy nem) a tulajdon viszonyok.
A th feltehetően a 90' években került kialakításra.
Nagy valószínűséggel a nyílászáró nem közös tulajdon.

Amennyiben az ablak a körútra nyílik, akkor a polgármesteri hivatal előírásai vonatkoznak a homlokzatra.
Amennyiben a kerület rendelkezik szabályzó rendelettel akkor ő a nyerő.

A nyílászáró szerkezetek általában egyéni tulajdonban vannak. Az ütk. igyekezete a homlokzat egységének megtartására elismerendő, de a közgyűlés nem dönthet ebben. (ha csak nem osztatlan közös tulajdon;-)))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

fh03 # 2014.01.30. 14:52

Tisztelt Fórum,
Budapesten, az Erzsébet körúton fekvő bérházban (nem műemlékvédelmi épület) található, saját tulajdonomban lévő, lakásomban az utcafronti fa ablakot szeretném ugyanolyan osztású és színű műanyag ablakra cserélni. A közös képviselő (miután közölte, hogy ez neki nem tetszene) szerint, ezt csak a társasház többi lakásának a tulajdonosainak a jóváhagyásával tehetem meg. Ezt vagy a következő lakógyűlésen kell vitába és szavazat alá bocsájtani,vagy, ha addig nem szeretnék várni, akkor a lakótársak többségének a jóváhagyó aláírását kell begyűjtenem. Kérdéseim a következők lennének:

• Jogos-e a közös képviselő elvárása/ előírása?
  • A többi lakás tulajdonosainak valóban van beleszólási joguk az ablakom saját költségemen történő cseréjébe?

Válaszukat és tanácsukat köszönöm!