Ajéndék visszakövetelése

pixel # 2005.01.17. 00:17

8 éve nagyapám egykori lakását anyám nevemre iratta, mint ajándékot, kapcsolatunk megromlott, így azzal fenyeget, hogy az ajándékot visszaköveteli, mondván nem érte el a célját.

egy háromlakásos ikerházban lakunk, ebből az egyém 2/6 a többi a nevelőapám és anyám nevén van, el szeretném adni ls most tanácstalan vagyok.
"Jóviszonyunk révén" meg tudja akadályozni, hogy eladjam az ingatlanom???

Kála # 2005.01.17. 09:17

Kedves Pixel!
Valóban van lehetőség az ajándék visszakövetelésére, de csak a jogszabályban meghatározott esetekben, tehát ha:

1. létfenntartása érdekében szüksége van rá (és a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti)
  2. az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el a megajándékozott (vagy vele együttélő hozzátartozója)
  3. ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta az ajándékozó utóbb véglegesen meghiúsult (és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor).

Tehát önmagában az, hogy a kapcsolatotok megromlott, még nem elegendő. Ha az ajándékozási szerződésben rögzítettetek valamilyen célt, feltevést, aminek érdekében az ajándékozás történt és az valóban meghiúsult, akkor helye van a visszakövetelésnek (megjegyzem ekkor nemcsak az eredeti ajándék követelhető vissza, hanem a helyébe lépett érték is - tehát, ha eladod a lakást, akkor annak az ára).
Mindenesetre amíg a lakás a te neveden van, addig te rendelkezel vele, el is adhatod.

pixel # 2005.01.17. 22:34

Azthiszem rosszul vezettem fel a dolgot, mivel nem vagyok jogász.
A hagyatéki tárgyaláson nagynéném+, és anyám LEMONDOT a nagyapám lakásának örökösödési jogáról, de azóta már az anyai háznál lakom a 3 lakásos társasházban(szoval házrészem van) na erről van most szó.
a házösszesen kb 35-40 millio, de darabonkáénti ára 5-11 között van, pl 2 utcafront, utcafront nélkül, külön bejárat nélkül.
szoval az én lakrészem ér önállóan a legtöbbet.
Attól fél, hogy ha én eladom Õ nem kap annyit érte.
Megjegyzem 56 éves a nevelőapám 70 és eszük ágában nincs elköltözni, arra hivatkozásulm, hogy betegek.
Talán igy kerek a mondóka.

Kála # 2005.01.18. 09:21

Ha jól értem, akkor a te javadra lemondtak az öröklési jogukról a nagynénéd és az anyukád - vagyis te megörökölted a nagyapád házrészét (és nem ajándékba kaptad). Ha örököltél, akkor viszont nincs mi alapján visszakövetelni. Gondolom kifizetted az illetéket, és a nevedre került a lakrész. Ha ez így van, akkor te rendelkezhetsz vele.

pixel # 2005.01.20. 12:22

Igen, a jogi formája biztos, hogy ez : LEMONDTAK, igy a nevemre került és az illeték is le lett róva, ha jól emlékszem néhány ezer forint volt. Akkor az értéke 1.6 m Ft, de rá 10 hónappal 2.2 M ért eladtam, ez 1997 januárjában volt 2.2-ért ettem a jelenlegi házrészem.

Köszönöm a válaszokat.