Rablógazdálkodás az építőiparban - Egyre szaporodó társasház-építkezés, "tudatlan" vásárlók


tradejoker # 2002.04.02. 17:19

Tisztelt Domjan Ur,
NSZK-ban olvastam problemait.
Ott kezdödik a problema amikor a birosaghoz kell rohangalnia.
NSZK-ban is (DDR) vannak hasonlo esetek, de az epitök nagy tömegben az Oszi vallalkozok.
Amennyiben megegyszer szandekaban allna epitettni, (itt adott ez a törveny) az epitöipari ceg rendelkezesre bocsajt önnek egy ' kivitelezesi Bankgarantiat'. Amennyiben nem all szandekaban a cegnek ezt kiallitania, ugy mar a kezdettöl fogva ad Akta teheti a kivitelezesi szerzödeseket.
Vannak trükkök, de ezt mindig elöre kell alkalmazni.
Üdv
Joker


Joker

Domján György # 2002.03.27. 09:33

Az elmúlt néhány esztendőben folyamatosan szaporodnak a társasház építkezések. Ez remek, a gond azonban ott jelentkezik, hogy az építőipari vállalkozások között egyre több olyan van, aki az építőiparhoz nem ért, kizárólag a magas haszonnal kecsegtető befektetés végett lép be a piacra.
Nagyon sok olyan esettel találkoztam, amikor az építő az értékesítés során különféle extra ígéretekkel halmozza el a vásárlókat, melyet írásban nem fektet le, majd a lakások átadásakor lepődik meg a vevő, a végleges szerződés birtokában, hogy a lakás kialakítása nem a megbeszélteknek megfelelően történt.
Más esetekben a leírt kulcsrakész állapot tartalmi követelményeit sem tartják be, főként a mennyiségi és minőségi paramétereket, esetleg a fajta szerint meghatározott kellékeket nem építik be.
A legnagyobb problémát ott látom, hogy a kamarai tagság megszűnésével az ilyen kontár vállalkozók az építész kamarákból kiléptek, az esetleges kamarai tagságot a vásárlók pedig nem is vizsgálják. Pedig a kamarák a szakmai érdekképviselet, valamint a fogyasztói érdekek érvényesítése tekintetében is komoly szerepkörrel rendelkeznek. Sajnos a Magyar jogrendszerben nincsenek általános, kötelező érvényű szabályok arra, hogy például egy társasházi lakás esetén a lakás kulcsrakész állapotába milyen belső kivitelezési szint tartozik bele (pl. tartalmazza-e a beépített konyhabútort, esetleg sűtő, főző berendezést, mosogatót, csapteleppel, vagy sem). Ebből kifolyólag, ha azzal találkozunk egy hirdetésben, hogy kulcsrakész lakásokat árul egy építőipari társaság, mindenki másra gondol, hogy abban mit kell benne érteni. Itt visszacsatolok oda, hogy sok helyen írásban nem, kizárólag szóban rögzítik, hogy a lakás milyen kialakítású lesz.
Nagyon fontos, hogy ne csak elolvassuk az építőipari cég referencia listáját, hanem elmenjünk a helyszínre, és az ott lakókat is kifagassuk a vállalkozó teljesítéséről, az esetlegesen felmerült problémákról, illetve a problémák intézésének módjáról.
És főként! NE KAPKODJUNK!

Persze a fentieket én is saját bőrömön tapasztaltam meg, melynek eredményeként egy várhatóan több évig elhúzódó polgári peres eljárás kezdetén áll a Társaházunk, amelyben lakom. Esetünkben az építő, amint a banktól a lakások vételárához szükséges hitelt megkapta, azonnal levonult a területről, és azóta a lakókkal nem áll szóba, elmulasztotta a lakások műszaki átadás-átvételét megtartani, így jegyzőkönyvek sem készültek ezen aktusról, nem készítette el a kerítést, a környezetben több dolgot nem biztonságos kivitelben készített el, és még hosszan tudnám sorolni a problémákat. Az építő társaság által a 18 lakásos Társasház esetében el nem végzett munkák, illetve a hibás teljesítések előzetes felméréseink szerint 5-6, de végül akár 10 millió forintos kárt is jelenthetnek.
Ez szomorú!
Várom azon érdeklődők válaszát, akik hasonló cipőben járnak, illetve akik már túl vannak ilyen pereken, továbbá akik valamilyen hasznos tanáccsal tudnak nekünk is segíteni.


Domján György