Ajándékozási szerződés megtámadása

gibaeva # 2014.10.08. 19:39

Kedves Fórum!
Még 2012-ben édesanyám nekem ajándékozta a lakását, a szerződés ügyvéd által történt teljesen szabályosan. Addig is, azután is én gondoztam (bár nem laktunk együtt) orvoshoz hordtam, hétvégeken nálunk étkezett, takarítottunk nála stb. a szomszédok tudják igazolni, hiszen látták. Az öcsém nagyon ritkán látogatta.
Idén tavasszal sajnos meghalt az anyukám. Most a közjegyzőnél a hagyatékin az öcsém részt követel ebből a lakásból, hogy neki jár belőle a köteles rész. A köteles rész, amit kap, több, mint a fél alkás értéke lenne!
Az osztályrabocsátás nem volt benne az ajándékozási szerződésben.

Követelhet a lakás után valamit? Jár neki köteles rész, vagy bármi?
Előre is köszönöm a segítséget!! Éva

Sherlock # 2014.10.08. 19:41

Az ajándékozás beleszámít a kötelesrész alapjába, jogos ez az igénye - ennek nincs köze az osztályrabocsátáshoz. De menj el ügyvédhez, mert az összegszerűséggel meg fog vezetni.

lajcsó # 2014.10.08. 20:13

"A köteles rész, amit kap, több, mint a fél lakás értéke lenne!"
Ez meg, hogy lehetséges? 2012-ben történt az ajándékozás, akkor szerepelt a szerződésben egy (forgalmi) érték. Nem hiszem, hogy azóta ennyire felment az ingatlan ára.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.09. 03:18

Az ajándék nem számít a hagyatékhoz
Nem is. De a köteles rész alapjához - az ajándékozást követő 15 éven belül - igen.

gibaeva # 2014.10.10. 20:24

Köszönöm a hozzászólásokat!
Akkor ha jól értem, ha beperel a lakás köteles részének beszámítása miatt, akkor meg is nyeri?

ObudaFan # 2014.10.11. 06:17

Akkor, ha a szülő eladja az egyik gyerekének adásvételivel, még akkor is, ha valós pénzmozgás nincs, akkor nem számít be a köteles részbe, ha elajándékozza, akkor igen?

Ha valós pénzmozgás nincs, akkor az egy színlelt ajándékozás, és akkor van kötelesrész. De azt, hogy nem volt valós pénzmozgás, a kötelesrészre jogosultnak kell igazolnia.

ObudaFan # 2014.10.11. 06:19

Akkor ha jól értem, ha beperel a lakás köteles részének beszámítása miatt, akkor meg is nyeri?

Legalábbis valamennyi kötelesrész jár neki. Azért a gondozásod ellenértéke levonható lesz a kötelesrész alapjából.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.11. 06:36

Ha az örökhagyót több tartásra köteles gyermeke közül csak az egyik tartja, gondozza, akkor az hagyatéki hitelezőként felléphet. De csak azzal a feltétellel, hogy a tartást, gondozást örökségi ígéret ellenében teljesítette. A konkrét helyzetet bonyolítja, hogy a köteles rész jogosultja nem felel a hagyatéki terhekért.
Tehát a köteles részből semmiképpen nem lehet levonni a gondozás értékét, legfeljebb a köteles rész alapjából, de én ebben is kételkedem.)

briell # 2020.04.27. 12:11

Jó napot kívánok! Fél ingatlan elajandekozásának megtámadására van e 5 év múltán is lehetőség, lakhatás veszelyeztetés esetén, szóval ha ki akarnak tenni az ingatlanból? Birtok közös használata viszont rögzítve van a szerződésben... Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.27. 14:02

Van.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.03. 05:54

Én inkább a köteles részre mennék.

drbjozsef # 2020.09.03. 06:08

zsoficka,

Egyátalán létezhet az, hogy a mama 3 hónappal a halála előtt még cselekvőképes volt egy ilyen betegségben és érvényes az a szerződés?

Létezhet. Miért ne létezhetne? Ennek ellenkezőjét nektek kellene bizonyítani, ami utólag általában meglehetősen esélytelen.

(Ha amúgy is ketten örököltek volna, eléggé nyilvánvaló, hogy a világon semmilyen értelme nem volt az ajándékozásnak azon kívül, hogy titeket kitúrjanak belőle.)

MajorDomus # 2020.09.03. 17:49

Esélyes,hogy nem volt olyan a viszonyotok a mamával,főleg a tiéd,ami elvárható lett volna.
Szerintem a másik menye ápolta és gondozta. Talán nem véletlen,hogy nem az unokájának hanem a feleségének ajándékozott.

Szomorú örökös # 2020.09.03. 17:55

MajorDomus

Esélyes,hogy nem volt olyan a viszonyotok a mamával,főleg a tiéd,ami elvárható lett volna.....Talán nem véletlen,hogy nem az unokájának hanem a feleségének ajándékozott.

És ilyenkor ezt illik is tiszteletben tartani.

MajorDomus # 2020.09.04. 19:16

Teljesen egyetértünk!

Mihail26 # 2021.03.07. 14:54

Tisztelt szakértök!

Egy olyan kérdésem lenne hogy Édesapám 2015 ben nekem ajándékozott egy ingatlant. Az ügyvéd által ellenjegyzett szerződésbe bele lett írva hogy idézem:

"Ajándékozó kiköti hogy az esetleges hagyaték értékéhez ennek az ajándéknak az értéke nem számítható hozzá, az osztályra bocsátás kötelezettségét az ajándékozó jelen ajándékozási szerződés aláírásával kizárja."

Édesapám 2020-ban elhunyt. A kérdésem az lenne hogy így köteles vagyok e osztályra bocsátani az ingatlant vagy jár e neki köteles rész??

Válaszukat előre is köszönöm

Mihail26 # 2021.03.07. 14:57

Bocsánat azt elfelejtettem hozzáírni hogy a testvérem részére persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 15:04

A köteles rész alapjába beleszámít.
Hogy aztán kell-e köteles részt fizetned, azt mi nem tudjuk.

Mihail26 # 2021.03.07. 15:23

A köteles rész ugye a jogosult ráeső részének a harmada.

Ezt az ingatlant nem számítva örököltünk egy a hagyatéki jegyzék szerint 20 millió Ft értékre becsült ingatlant plusz még 31 millió forint készpénzt.Amit 1/2-1/2 arányban örököltünk a testvéremmel. Az ajándékozásra került ingatlan mostani forgalmi értéke kb 25 millió forint.
Tehát akkor a teljes hagyaték körülbelül 76 millió forint.
Tehát ebből a hagyatékból a minimum összeg a (köteles részre hivatkozva) ami a testvéremnek jár az kb 13 millió ft. De ő kb 25 és fél millió forintot kapott az örökségből.
Tehát ha jól értelmezem nem jár neki köteles rész mert azt már megkapta az örökségből.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 15:40

Ha stimmelnek a számok, akkor igen.
Köteles részi igénye annak lehet, akinek a jutója nem éri el a köteles része értékét.

Mihail26 # 2021.03.07. 15:44

Köszönöm szépen a szakértői választ! :)

briell # 2021.04.17. 12:28

Kedves Kovács Bela, most látom volt még egy sor válasza, nem tudom nekem-e. Mire értette, hogy inkább a köteles reszre menne?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.18. 10:50

Arra, hogy semmi olyan okot nem mondtál, ami miatt eséllyel tudnád támadni azt a szerződést. De ha örökhagyó ajándékozta el az ingatlant, és te köteles részre jogosult vagy, akkor az az igény megáll.

Ha ajándék visszakövetelésére gondolsz, az más tészta. Mondjuk, ha egyébként szerződéssel biztosítva van a lakhatásod, akkor azt is valószínűleg bukod.

Írhatnál egy konkrét tényállást.

briell # 2021.04.19. 12:43

Akkor nagyjából körvonalazom a dolgot. A férjemet válás után rábeszélte az exanyós, hogy az ő fél részét ajándékozza el a fiuknak, aki azóta nagykorú lett... akkor még nem volt az. (arra hivatkozott az anyós, hogy tartozása van a férjemnek, ő nem volt tudatában, hogy a házhoz semmi köze és így nem árverezhetik el) szóval, azzal vette rá, hogy adósságot fognak ráterhelni. Sajnos erre bizonyíték nincs. Az exfeleségé a fél rész, a fiúé a másik fél így. A szerződést ők csináltatták, férjem csak aláírta. Haszonélvezetet nem, csak birtokjogot tüntettek fel. Be lett jegyezve a föoldhivatalnál, de ténylegesen még mindig a férjem és én is most már kisfiunkkal aki 3 éves itt lakunk. Az exanyós mindenfélét kitalál, hogy a szőlő közé szeget dobálok, és vizet!!! öntök a szőlő közé, stb, és fenyeget, hogy a lánya kitesz minket. De nekünk nincs hova menni, se ingóságunk, se ingatlanunk nincs. A férjem dolgozik egyszerűsíett foglalkoztatásban, egyelőre én még csak heti 5 órában. A kicsi asztmás és nincs kire bízni, oviba sem mehet jelenleg. (közösségbe)
Azt hiszem, hogy nyugodtan csak úgy lehetnénk itt meg, ha a fél részt visszakapná a férjem és az exxel valahogy megegyezne a másik fél részről. A lakhatás veszélyeztetése az talán ok lehet, de már 5 év letlet, 2014 őszén született a szerződés, és azóta a férjem ezt nagyon megbánta. Akkor nem törődött az egésszel, nem tervezett új családot sem.
A fia sajnos nem tartja a férjemmel a kapcsolatot mióta nagykorú (neki ajándékozta a házrész felét), de erről nem ő tehet szerintem. Gondolom ez nem róható fel és nem is erre akarunk játszani.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.19. 17:35

Hááát... Igyekezzetek jóba lenni a tulajdonosokkal. (Akik közt azért nincs ott az anyós.)

Egyébként ehhez már ügyvéd kell, és elég valószínű, hogy azt is ezt fogja mondani. Ha nincs pénzetek megbízásra, a kormányhivataltól lehet támogatást kérni jogis segítő igénybevételéhez. Ha ingyenességet nem is, de egy előlegezést bizonyára kaptok. (Továbbá, a jogi segítői óradíj, azért jellemzően alacsonyabb a piacinál.)