társasház - szigetelési problémák


nicky75 # 2015.03.14. 09:34

Sziasztok,
a probléma a következő: 5 szintes társasházunk szigetelésre adta be a pályázatot, miszerint úgyis kötelező (lesz) az Uniós előírások miatt, és most van rá támogatás. Készült energetikai tanúsítvány, audit, folyamatban van az ügy. A ház alsó négy szintjének homlokzata tégla, a legfelső szint ytong, a padlásfödém pedig fából készült. A probléma, hogy az auditban a felső szinten is téglával számolnak, és a meglévő fafödém helyett vasbeton szerepel. A valós anyagokkal akár más számítási végeredmények és alkalmazási technológiák is kijöhetnek. (Kicsit hanyagnak tartom a dolgot, mert nem kevésbe kerültek az audit költségei. Vagy talán nem véletlen a dolog, hogy így megkaphassuk a javaslatot a pályázatra.) Közben szólt a szomszéd (mi a felső szinten lakunk), hogy nála szép nagy repedések vannak a falon, nem ártana egy statikai vizsgálatot kérni a szigetelés megkezdése előtt. Szakembereket megkérdeztem a repedések okáról, és a statikus problémán kívül felhívták a figyelmem arra, hogy az előírt 22 cm-es vastagságú szigeteléssel az ytong falazatnál komoly hőhidak keletkeznek (a terasznál ugye nem megoldható a 22 cm, mert szinte nem maradna teraszunk), ami nagy valószínűséggel a felső szint párásodásához, penészesedéséhez fog vezetni. Ráadásul a mi szintünk mostani energetikai szintje B kategóriás (a téglásoké E-s), nekünk nem éri meg a szigetelés. Az anyagi része még nem lenne probléma, szívesen kifizetjük, ha ettől a többieknek jó, de nem szeretnénk több pénzért még a penésszel is küzdeni a hátralévő életünkben. Mint megoldás, léteznek szellőzők, de senki nem szeretne ilyeneket a lakásába, ha nem muszáj. Az már belső javításokkal is járna, a költségeket pedig nem tudni, hogy a társasház fizetné-e, és nem is olyan olcsók ezek a berendezések. A közös képviselőnek említettem a dolgot, válaszát még nem tudom, de valószínűleg érdekelt a felújításban.
Több kérdésem is lenne:

  1. 2/3-os szavazati arány érvényesül ebben az esetben? A felső szinten ugyan több lakás van, de négyzetmétert számolva csak a negyede vagyunk a háznak.
  2. Figyelmen kívül hagyhatja-e az engedélyt kibocsátó szerv a penészedési problémát, ha ennek az esélyére külön felhívtuk a figyelmet, illetve a későbbi probléma megjelenése során felelősségre vonható-e valaki? Mert a biztosító erre nem fizet.
  3. Kinek tudom jelezni, hogy az energetikai tanúsítványban, ill. az auditban lévő adatok nem teljesen fedik a valóságot? (Félek, hogy itt ez el lesz sumákolva, ha az érdek úgy kívánja.)
  4. Nemfizetés esetén éppúgy ráterhelhetik a költségeket a lakásra, mint pl. a közös költség elmaradását?
  5. Megakadályozhatom-e, hogy a teraszomra 22 cm-es szigetelést tegyenek fel?
  6. Ha mégis előírják a szigetelést, a szellőzők és egyéb szükséges dolgok hozzáírhatók-e a szigetelés költségeihez, hogy azt ne csak az adott lakás fizesse, amelyiket érinti?
  7. Hol tudok utánanézni a rendeletnek, hogy milyen uniós előírások vannak társasházakra? (Érdekelne, hogy mi történik, ha nem szigetelünk.... lebontják a házat? A családi házakra miért nem vonatkozik ilyen rendelet? Hmmm.)

Válaszotokat, segítségeteket előre is köszönöm!

ragyasdezso # 2015.03.14. 15:46

Nincs ilyen előírás! A tetőhöz feltétlenül kell statikus!
Olcsóbb lenne pályázat nélkül!

nanemaaa # 2015.03.16. 08:30

Ha nem valós adatokon alapul egy terv, az gyakorlatilag garantálja a szakszerűtlenséget. Ezt semmiképpen sem lenne szabad elbagatelizálni.

Wildmann # 2015.04.05. 09:16

2/3-os szavazati arány érvényesül ebben az esetben? A felső szinten ugyan több lakás van, de négyzetmétert számolva csak a negyede vagyunk a háznak.

SZMSZ-T KELL MEGNÉZNI, HOGY MIT ÍR, HA SEMMIT AKKOR SZERINTEM CSAK EGYSZERŰ TÖBBSÉG

Figyelmen kívül hagyhatja-e az engedélyt kibocsátó szerv a penészedési problémát, ha ennek az esélyére külön felhívtuk a figyelmet, illetve a későbbi probléma megjelenése során felelősségre vonható-e valaki? Mert a biztosító erre nem fizet.
A PENÉSZ OKA A MAGAS PÁRATARTALOM VAGY AZ ELTÉRŐ FALHŐMÉRSÉKLET. A HŐHÍD KIVITELEZÉSI HIBA. A TERVEZŐ ÉS A KIVITELEZŐ IS SZÁMON KÉRHETŐ. A MAGAS PÁRATARTALOMÉRT A TULAJDONOS FELEL, TEHÁT AZ A TI FELELŐSSÉGETEK, HOGY A SZELLŐZÉST, SZELLŐZTETÉST BIZTOSÍTSÁTOK.

Kinek tudom jelezni, hogy az energetikai tanúsítványban, ill. az auditban lévő adatok nem teljesen fedik a valóságot? (Félek, hogy itt ez el lesz sumákolva, ha az érdek úgy kívánja.)

KÖZÖS KÉPVISELŐNEK. ÍRÁSBAN. NEKI KELL REKLAMÁLNIA. HA NEM SEGÍT AKKOR A KÖZGYŰLÉSNEK. CSAK EGY ADALÉK: VALÓTLAN ADATOK SZOLGÁLTATÁSA MIATT VISSZAFIZETTETHETIK A MAJDAN ELNYERT PÁLYÁZATI PÉNZT, HA EGYÉBKÉNT MÁR NEM LENNE RÁ JOGOSULT A TÁRSASHÁZ.

Nemfizetés esetén éppúgy ráterhelhetik a költségeket a lakásra, mint pl. a közös költség elmaradását?
IGEN

Megakadályozhatom-e, hogy a teraszomra 22 cm-es szigetelést tegyenek fel?
A SZIGETELÉS NEM OKOZ ÖNMAGÁBAN GONDOT, ÍGY NEM LÁTOM ÉRTELMÉT. AZ VISZONT GONDOT OKOZ, HOGY JELENTŐSEN ELTÉR A TERASZ HŐSZIGETELÉSE A TÖBBITŐL.

Ha mégis előírják a szigetelést, a szellőzők és egyéb szükséges dolgok hozzáírhatók-e a szigetelés költségeihez, hogy azt ne csak az adott lakás fizesse, amelyiket érinti?
NEM. A SZIGETELÉS AZ NEM SZELLŐZÉS. DE AHOGY A MAGYAR KREATÍV ÉPÍTŐIPART ÉS KREATÍV KÖNYVELÉST ISMERJÜK MEGOLDJÁK.
EGYÉNKÉNT MINDEN LAKÁSBA SZOKTAK RAKNI SZELLŐZÉST. LEGALÁBB A FÜRDŐSZOBÁBA. HA A SZELLŐZTETÉST FOKOZZÁTOK SOKAT SZOKOTT SEGÍTENI. FOKOZNI MEG NEM NAGY KÖLTSÉG SZÍVÓ MOTORT KELL BELERAKNI VAGY NAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰRE CSERÉLNI.KONYHAI ELSZÍVÓT IS ÉRDEMES BEÉPÍTENI HA EDDIG NEM VOLT. EZZEL MEGOLDVA A KÉT PÁRATERMELŐ HELYSÉG.

Hol tudok utánanézni a rendeletnek, hogy milyen uniós előírások vannak társasházakra? (Érdekelne, hogy mi történik, ha nem szigetelünk.... lebontják a házat? A családi házakra miért nem vonatkozik ilyen rendelet? Hmmm.)
NINCSENEK ILYEN RENDELETEK. ÉPÜLETEK VANNAK, AMELYEKET MÉRETÜK, FUNKCIÓJUK ÉPÍTÉSI MÓDJUK ALAPJÁN, STB. SZABÁLYOZNAK. OLYAT KERESS, MINT OTÉK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT.