Kedves Jogi fórum!
Szeretnék az utcánk végében lévő zárt kertek közül egyet bérbe venni, de legjobban annak örültem volna ha eladja a tulaj, de az örökségét"nem akarja elkótya vetyélni", ugyanis évek óta nem művelik csak a parlagfű miatt kaszálták, nincs benne semmi és 2.3 ak ír a tulajdoni lap. Nemrég egy szomszédos telket hasonló adottságok miatt 200 ft/m2 áron adták el és ő ezt nagyon kevésnek tartja. 10 év bérlésről beszélgetünk (adómentesség miatt, elővásárlási jog kialakulása miatt) és haszon kölcsön szerződésről (a kifüggesztés elkerülése miatt). Nem tudom hogy az évekkel és a szerződés formával el lehetne érni az elővásárlási jogot illetve hogy ne kelljen kifüggeszteni? Illetve olyan kérdés van, hogy most nem akarja eladni mert nagyon alacsonynak találja a m2 árat, viszont 10 év múlva már azt reméli többet fog érni, és akkor eladná. Vagyis én 10 évig művelem, trágyázom, gyümölcsfákkal teli ültetem és majd mikor már "csak" szinten tartani kell eladja nekem vagy másnak 700 ft/ m2 áron, lehetséges ez?
Zártkert bérlése 10 évre
pont te hajszolod bele ebbe, ahelyett hogy egy kicsit többet fizetnél érte most, ha annyira kell. a bérbeadás is kifüggesztést igényel,én úgy tudom.
a következtetésed helyes: a te munkád miatt fogsz jóval többet fizetni később, ergo magad ellen dolgozol, bár lehet,hogy 10 évnyi termésből meg tudod majd venni. mivel, gondolom, földműves, vagy őstermelő vagy, ha 10 év múlva még lesz ilyen, elővásárlási jogod lesz.
Egyébként meg szuronyos puskával böködi a hátad, hogy szerződj?
Csak művelni akarod a területet, vagy azt is meg kívánod szabni, hogy később mit tegyen, s mennyiért a földdel?
Adómentesség csak akkor játszik, ha a bérlő MVH reg. számos földműves ( Szja tv.1.mell.9.5.1.c.)
Haszonkölcsön -ingyenes- meg csak közeli hozzátartozók között megy.
Kifüggesztést a felesbérlettel lehet elkerülni, de az is hatósági jóváhagyásos
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02