klíma leszereltetés


Lionela # 2017.05.03. 12:32

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, úgymond utólagos tűzoltáshoz.

A lakás nyári hőmérsékletei miatt, úgy döntöttem, hogy ideje felszereltetni egy klímát. Mivel társasházban lakom, gondoltam, nem csak úgy meg hogy fölrakom és kész. Elkezdtem körbejárni azon lakásokat, ahol láttam, hogy van klíma, becsöngettem, rákérdeztem a házban milyen szabályok szerint történik a felszereltetés.
3 lakót találtam otthon, mindhárom közölte, hogy hát ők csak vettek egy klímát, és felszerelték, nincs semmiféle megkötés.

A közös képviselőt nem kérdeztem meg a dologról, utólag rájöttem, hogy hiba volt, de mentségemre legyen szólva eddig két kis törpe problémával fordultam hozzá és azt se sikerült már több mint egy éve megoldani, szóval abszolút nem bíztam benne, és gondoltam elsőkézből biztosabb tájékozódni.

Hát mint utólag kiderült befürödtem a dologgal.

Kb. egy hónapja beszerelettettem a klímát. Már a szerelés napján megjelent a ház fő kavarógépe, aki nekiállt velem üvöltözni, hogy azonnal vegyem le a klímát. Rámutattam, hogy két órája, sincs hogy fent van, és hogy én rákérdeztem a többi lakótól, és azt mondták nincs akadálya a klímaszerelésnek a házban.
A nő tovább puffogott, hogy majd ideküld alpinistákat és jól leszerelteti, stb, majd távozott.

A hölgy egyébként ott keseríti meg mindenki életét, ahol teheti, és folyton mindenféle légből kapott hülyeségekkel fenyegetőzik, így annyira nem érdekelt a kirohanása. Emellett személyesen is utál, mert mint kiderült, meg akarta venni azt a lakást, amibe végül én költöztem, de a volt tulaj inkább nekem adta el. Emiatt már alapból szálka vagyok a hölgy szemében.

1 hónappal a felszerelés után jött egy levél a közös képviselőtől (aki retteg attól a bizonyos kavarógép hölgytől), miszerint a klíma külső homlokzaton való felszereléséhez a közgyűlés X százalékának beleegyezésére lett volna szükség, emiatt szereltessem le.

A házban 12 darab klímaberendezés van, mindegyik a külső homlokzaton felszerelve. Ráadásul 10 darab utcafronti, míg az enyém udvari nézetű. Sejtésem szerint döntő százaléka szintén nem rendelkezik semmiféle közgyűléses engedéllyel, tekintve, hogy mikor rákérdeztem, ők maguk se tudtak arról, hogy engedélyeztetni kellene.

A lakásom kialakítása miatt csak külső homlokzatra tudom felszereltetni a kültéri egységet (csak egy pici franciaerkélyem van, ami nem elég széles, hogy elférjen rajta).

Milyen utólagos lehetőség van az ügy esetleges megoldására?

Nem lehet precedensre hivatkozni, miszerint ott a többi klíma is, miért pont az enyémbe szálltak bele?
Vagy ugye ha nekem le kell szerelni a többieket miért nem szólították fel ugyanerre?

Tényleg csak úgy leszereltethetik? Ha igen, milyen és mennyi ideig tartó procedúra előzi meg a dolgot?

Érdemes egyáltalán beleállni az ügybe, vagy esélytelen a pozitív kimenetel?

Egyelőre az hogy a közös képviselő írt nekem egy szimpla tértivevényes levelet, gondolom még nem minősül jogi lépésnek.

Előre is köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2017.05.03. 22:14

De igen!

Az a kérdés,hány lakésos a ház és mennyi lakásban van klima?

Ha a többség klimás,akkor irj egy tértivevényes levelet a kozös képviselőnek,hogy a legközelebbi közgyűlés napirendjére vegye fel:
,,közgyűlési engedély nélkül felszerelt klimák leszerelése,vagy engedélyezése,, napirendi pontot!

Mdgirod,ha a közgyűlés kötelez rá,akkor leszereled,de akkor ha mindenki más leszereli!

Jelölj meg 3 lakást,ahol klima van,és kérd a közös képviselőt hogy a másolési költség vállalásával,küldje meg részedre azon közgyűlés jegzőkönyveket,ahol azt számukra határozatban engedélyezték !

Ennyi elég lesz!

Lionela # 2017.05.04. 06:21

Kb. 60 lakás van, ebből 12-13 darab klímás. Plusz vagy 4-5 darab parabolás (az is ugye a külső homlokzatra van felszerelve).

A közgyűléses, másolásos tanácsot köszönöm, ha "észérvekkel" nem jutok előre, akkor az lesz a következő lépésem.

Amúgy érdekességként. A 60 lakó közül senki nem panaszkodott a klíma miatt azóta se. Még a szomszédok se rosszalták. Egyedül az a bizonyos kavarógép.

További érdekes tény, hogy azóta volt már egy közgyűlés, amiről azóta se kaptam semmit (immáron 3 hete), hogy ott mikről döntöttek, pedig korábban mindig bedobtak a postaládádámba egy összegző papírt róla.

Lehet hogy a közgyűlésen úgymond téma voltam, és emiatt lett hirtelen hírzárlat az irányomba?

Megpróbáltam hozzájutni a jegyzőkönyvhöz, de véletlen egybeesésként 2. napja nem veszi fel nekem a telefont a közös képviselő.

MajorDomus # 2017.05.04. 21:22

Tértis ajánlott levél!
Kérd ki a jegyzőkönyvet!

habfarago # 2017.05.24. 14:17

Sziasztok

Tavaly szereltettem klímát. Előtte éppen volt egy közgyűlés és jeleztem a dolgot a képviselőnek hogy a közgyűlésen vitassuk meg hová kerüljön a kültéri. (Pince, vagy udvari homlokzat volt a választás, illetve ellenállás esetén parapet készülék lett volna - a képviselő előzetesen az udvart javasolta, SZMSZ-ben nem volt korlátozás, így split készülék lett)

Végül úgy alakult, hogy pont én nem tudtam ott lenni azon a gyűlésen, de még aznap írtam a képviselőnek és kérdeztem történt-e valami érdemleges? Válaszában nem szólt semmit a klímával kapcsolatban és köv. héten felszereltettem az udvar felé. Már a szerelés vége felé hívott, hogy mégis csak jobb volna a pincébe tenni a kültérit... de akkor már erre nem volt mód, illetve több tízezer forint plusz költséggel járt volna. Szóval maradt.

A mostani közgyűlésen aztán két lakó nekem támadt, hogy ők majd biztosan nem fognak tudni ablakot nyitni a zajtól, meg a felszálló meleg levegőtől és ezért szereljem le. Én földszinten vagyok, szomszéd nélkül, ők a másodikon... Nonszensz és ráadásul ugyanarra az udvarra nyílik egy szomszédos étteremi konyha zajos ventillátora, ami még büdöset is fúj a zaj mellé, amikor működik... Szóval én nem igazán tartom reálisnak az aggodalmat.

Megkaptam (most, külön kérésre) a tavalyi közgyűlés jegyzőkönyvét, amiben különben rögzítették, hogy udvar felé ne szereljem fel, a pincei elhelyezés esetleg szóba jöhet. De ugye én erről nem tudtam. Megvan a képviselővel akkor folytatott email levelezés is.
Ha teszem fel a békesség kedvéért hajlandó volnék átszereltetni a kültérit máshová, akkor is eléggé bosszantó a 40-50 ezer forintos plusz költség, de már a szezon végéig egyáltalán nincs is módom szerelgetni, mert a lakás folyamatosan hasznosítva van.

Mit tennétek, mit mond a jogszabály ebben az esetben?

Köszönöm előre is.

MajorDomus # 2017.05.24. 22:10

Azt hogy a klima felszerelése engedélyköteles!

Az hogy nem voltál ott a közgyűlésen,az nem mentség! Nincs engedélyed!

nanemaaa # 2017.05.25. 06:29

Mivel kértél előzetesen tájékoztatást a kk-tól, hogy mit döntött a lakógyűlés a kérdésben, és ő bátorított, hogy szabad, szerintem az áthelyezés költségét állja a kk.

habfarago # 2017.05.25. 08:52

Üdv,

És melyik törvény alapján engedélyköteles?
Mert amennyire tudom építési engedély nem kell hozzá évek óta és az önkormányzat is azt mondta tavaly, hogy csak utcai homlokzat esetén kell tőlük kérni. SZMSZ mint írtam szintén nem tiltja...

Tudom, hogy itt mifelénk mindig mindenre lehet találni szabályt és az ellenkezőjére is ugyanúgy...

MajorDomus # 2017.05.25. 21:32

CXXXIII/2003 TV.

nanestb

,,verba volant scripta manent,,

habfarago # 2017.05.26. 05:11

Köszi, de én nem látom ebben azt a részt, ami szerint engedélyre volna szükségem.
http://www.tht.hu/…12_01_01.pdf

HA a kiépítés járna olyan módosítással, ami a közös tulajdon állékonyságát veszélyeztetné, akkor kellhetne a közvetlen szomszédság hozzájárulása.
Illetve, HA másokat zavaró mértékű rezgéssel, zajjal járna a klíma működése, akkor hozhatna a közgyűlés olyan határozatot, hogy szüntessem meg.

Egyik sem áll fenn, de ha például némi zaj, vagy rezgés fennállna, annak a zavaró mértékét előbb nyilván bizonyítani is kellene.

MajorDomus # 2017.05.26. 17:17

Nem egészen!

  1. Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

a közgyűlés - harmincnapos határidőn belül meghozott - határozattal

  1. a 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltételek fennállása esetén - a szervezeti-működési szabályzat rendelkezéseivel és az erre vonatkozó külön jogszabályokkal összhangban - megtilthatja a külön tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítása módjának megváltoztatását, vagy meghatározhatja használatának és hasznosításának feltételeit,
  2. a lakhatás nyugalma - így a zaj- és rezgésvédelem, valamint a lakókörnyezetet veszélyeztető más tevékenység megelőzése - érdekében a használat, hasznosítás módjának megváltoztatását megtilthatja vagy ahhoz az erre vonatkozó külön jogszabályok előírásainak figyelembevételével kikötött feltétellel is hozzájárulhat. A határozatnak tartalmaznia kell a lakhatás nyugalmát zavaró magatartások részletezését és ennek alapján a közgyűlési döntés indokolását.

A közgyűlés
28. §37 (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:

  1. az alapító okirat módosításáról, a társasháztulajdon megszüntetéséről;
  2. a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról(közös falfelület!!), hasznosításáról, fenntartásáról és a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásáról;
Smuciliba # 2018.05.29. 12:18

Kedves Fórumozók

Érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha a társasház olyan döntést fogadott el a közgyűlésen,
hogy lehet felszerelni klímát, ha

  • csendes
  • ha meg van oldva a kondenzvíz elvezetése
  • ha a két szomszédos lakó (jobb, bal oldali) beleegyezik!!

Én ezt az utolsót problémásnak tartom.

A helyzet az, hogy naív voltam, megkérdeztem a számvizsgáló bizottság elnökét, hogy van-e erre szabályozás, azt mondta nincs, nyugodtan, a bal oldali szomszédomat, aki ott lakik, neki ok.
Nem kérdeztem meg a jobb oldali szomszédomat aki nem is lakik ott! (és nem fűti a lakást, ezért az az oldal hideg és penészedik és pont ezért lett klíma, páraelszívós fűtős, fűtős, halk, csillivilli...)
Na, felszereltem jó naívan, és aztán a jó fej szomszéd is felszerelte.

Persze a nemjófej szomszéd szólt a közös képviselőnek, aki közgyűlésre vitte a témát, ahol a fenti döntés született: csak akkor, ha mindkét oldali szomszéd hozzájárul.

A klímához való jogom, amit a társasház engedélyez attól függ, hogy mennyire jó fej a szomszédom? ilyen lehetséges?
Tehát a bal oldali szomszédomnak lehet mert én beleegyezem, de nekem nem, mert a jobb oldali szomszédom nem egyezik bele? (nem is az ő oldalán lenne a klíma)

És leszedettetheti? Neki milyen lehetőségei vannak velem szemben? És én mit tehetek most?

Köszönettel várom szíves meglátásaitokat, üdvözlettel,
Judit

MajorDomus # 2018.05.29. 21:35

Akkor ez van.

MajorDomus # 2018.05.29. 21:36

Javaslom a passziv ellenállást!

gjanosz # 2020.03.09. 17:09

Üdv Mindenkinek !

A kérdésem a következő lenne:
Társasházban a klíma felszereléshez kell -e a közvetlen
szomszédok írásbeli hozzájárulása.A Társasházi törvény szerint kell.Ha,már valaki csak úgy felszereltette minden tájékoztatás nélkül, kihez lehet(kell) fordulni jogorvoslatért.Pláne,ha másnak közvetlen az erkélye közelébe rakták a kültéri egységet (40 cm alá és oldalt kb.5 cm -re belóg az erkély alá).
Erkély takarítás esetén por,falevél a klímára esik.Nem beszélve az erkély lévő erkélyládában lévő virág öntözésekor is ráfolyhat a vizes föld.
Továbbá az erkély festése vagy a vakolatának javítását
sem lehet teljesen elvégezni.Vagy ha véletlenül leesik valami a klíma kültéri egységre.Esetleg ezek miatt elromlik a klíma? A lakás tulajdonosával(befektető) nem lehet tárgyalni.

Minden választ és javaslatot megköszönök.

gjanosz # 2020.03.09. 17:31

Ja még annyit,hogy 6 lakásos társasház és nincs közös képviselő.

gerbera317 # 2020.03.09. 17:52

Úgy tűnik, téged nem is zavar az a klímaberendezés; sokkal inkább az épségben maradásért aggódsz. De akkor mire fel ez a buzgóság?

gjanosz # 2020.03.09. 18:51

Természetesen a klíma zavar. Engem az érdekel,hogy a jelenlegi helyéről,hogy lehet eltávolítani úgy ,hogy minél távolabb legyen az erkélytől.Ez akár leszereléssel is történjen.

MajorDomus # 2020.03.09. 20:27

Beszélj a tulajjal!

nanemaaa # 2020.03.10. 06:44

A homlokzat osztatlan közös tulajdont képez. Ergo a társasház többsége kötelezheti rá, hogy leszedje, vagy átrakja máshová.
Ha mégsem, akkor meg nem kell parázni, ha elromlik, hát elromlik. Miután már 2-szer elromlik, a szomszéd önként le fogja szedni és át fogja helyeztetni.

MajorDomus # 2020.03.10. 18:14

A szomszédzavaró klimák gyakran "meghibásodnak"!

gjanosz # 2020.03.10. 19:51

Mint írtam a lakástulajdonossal vagy inkább befektetővel nem lehet tárgyalni.Igen nagyképű,pökhendi és akkor finom voltam.
Ez a klíma dolog inkább csak engem érint.Egyébként nem vagyok kötekedő,kukacos ember.

MajorDomus # 2020.03.11. 17:50

Ha minimális műszaki érzéked van,akkor rövidre tudod zárni a problémát.

nanemaaa # 2020.03.12. 07:24

MD! :D

gjanosz # 2020.03.12. 10:17

Még egy dolog.Ez a befektető nem lakik a lakásban és nem is akar később se.