Ingatlaneladás felhatalmazással?

calpurnia # 2005.07.01. 09:44

Azért jó, ha szakember - azaz közjegyző vagy ügyvéd - írja a meghatalmazást, és nem Te fogalmazod, mert ebbe olyan kellékeket is belefoglal, amelyeket egy szimpla meghatalmazásba általában nem szoktak, de így nem lesz alap a vevő részéről az ügylet megtámadására azért, mert a ügyletvitel átruházása eladói részről akarati oldalon - az írás szerint - esetleg labilisabbnak tűnik... Nekem már volt ilyen ügyem, még a nagypapám tápiószelei ingatlanát kellett pesti vevőnek eladnom. A nagyapámhoz kiment az ügyvéd, elkészítette a meghatalmazást, és küldte az ügyletet bonyolító ügyvédnek express ajánlva. Mire mentem szerződést aláírni, addigra a meghatalmazás is ott volt.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.07.01. 09:35

Tudod az ingatlan adásvételi szerzödés írásban érvényes az ingatlan-nyilvántartásba pedig csak ellenjegyzett vagy közokirtaba foglalt szerzödéssel lehet vétel jogcímén bejegyezni a tulajdonjogot.
Szerintem menjetek el egy közjegyzöhöz ajánlom keresztesi bélánét a szentistván körúton vagy gosztonyi júliát a károly krt-n nagyon rugalmasak.
szerintem pár ezer forintért megcsinálják a meghatalmazást.

Judge Dredd # 2005.07.01. 09:12

Mit értesz formai követelményeken? Ez azt jelenti, hogy nem elég egy ügyvédnek lepecsételnie az _általunk_ megírt, és a tanúkkal aláíratott meghatalmazást, hanem hanem ezt az egészet az ügyvédnek kell elkészítenie és mindenkinek ( meghatalmazó és meghatalmazott, plusz a tanúk ) ott előtte kell aláírnia?

Cola (törölt felhasználó) # 2005.07.01. 06:05

A szomszéd jól értesült...
Valóban ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített meghatalmazásra van szükség, mivel ennek a formai követelményei megegyeznek a szerződés hasonló követelményeivel, és mint tudjuk, azt is ellenjegyeznie kell egy ügyvédnek ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető legyen pl. a tulajdonosváltozás. Ennél fogva egyébként a személyes jelenlét nem kötelező.

Judge Dredd # 2005.06.30. 22:06

Szia! Pont ezért választottuk az apját, mert így a vezetéknév, a lakcím, stb. is megegyezik a tulajdonoséval, látszik, hogy nem valami tök idegen romagyerek kínálgatja az ingatlant. Ráadásul ott a két tanú aláírása is, lakcímmel, személyi igazolványszámmal. Az egyébként biztos, hogy az eladáshoz nem szükséges feltétlenül a személyes jelenlét, mert pl. csak Budapesten több száz lakás van külföldi állampolgár tulajdonában, és ha el akarja adni, nem hiszem, hogy kötelezhető lenne rá, hogy ezért iderepüljön mondjuk Amerikából. Azért nem értjük ezt az egészet, mert az adás-vételi szerződést úgyis ellenjegyzi egy ügyvéd, miért kell egy egyszerű meghatalmazásért is hozzá fordulnunk? :-((

Sasfioka # 2005.06.30. 21:05

Én úgy tudom, hogy ingatlan eladáshoz/vételhez személyes jelenlét szükséges, de ezt úgyis megmondják neked itt pontosan.

Viszont ha én mint vevő lennék a jogügyletben, kicsit bizalmatlan lennék, ha nincs jelen az eladó...

SF

Judge Dredd # 2005.06.30. 13:00

Üdv mindenkinek! Egy kérdéssel fordulnék a jogban jártas Nagyérdeműhöz! A barátnőm jelenleg éppen árulja az örökségként kapott és nevére iratott nyaralóját, amelynek Õ a kizárólagos tulajdonosa. Mivel jó helyen van, és reális árat kér érte, sanszos, hogy a közeljövőben lesz rá vevő. Sajnos azonban kb. másfél hónapig mindketten külföldön leszünk, és ezért Õ meg akarta bízni az apját, hogy ha vevő van az ingatlanra, akkor a lánya távollétében eladhassa. Viszont most azt mondja az egyik szomszédunk, hogy már nem elég az írásos, 2 tanúval megerősített, aláírt meghatalmazás, hanem az csak akkor érvényes, ha ügyvédi pecsét is van rajta! Kérem, aki tudja írja meg, hogy ez valóban így van-e, ha igen, mennyit szoktak kérni egy szimpla pecsétnyomásért az ügyvédek,
( Budapesten ) és van-e még más, egyéb feltétele a meghatalmazással történő ingatlan eladásnak! Előre is köszi a választ!