HEO: meg feltéve, hogy ebbe a jogelőd belemegy, ugyanis ennek az a következménye elviekben, hogy nem ő fog elbirtokolni, tehát nem kerül a tulajdonába az ingatlan, tehát pl. eladni sem tudja. Az elbirtoklási idő pedig nem tudom mennyire forgalomképes, de szerintem semennyire, mivel kétlem azt, hogy valaki hajlandó nem tulajdonostól vásárolni, továbbá költeni olyanra, ami még egyáltalán nem biztos (hacsak ugy nem, hogy a per kedvező lezárta után fizet, ahogy Rite irta, viszont Mendy azt irja, hogy az elbirtokló most szeretné megkapni a pénzét - tehát előre a medve bőrére).
Rite: ez igy igaz, mindig rosszhiszemü, hiszen nyilvánvalóan azt tudja, hogy nem az övé amit birtokol, tehát másé.
Ildikónak maximálisan igaza van. A lényeg jelenleg az, hogy amennyiben az eddigi birtokos elbirtoklási ideje lejárt, tehát ő már legalább 15 éve birtokolja, akkor ő indithat pert, másrészt meg kizárt, hogy ingyen átengedi a birtokviszonyt, és Te meg tudod kezdeni az elbirtoklást.
Amennyiben viszont nem birtokolta még el (nem biztos, hogy ugy van, ahogy állítja) akkor a tulajdonos végül is bármikor jelentkezhet az elbirtoklási idő alatt, és ez esetbe nem lesz elbirtoklás. Tehát ha Te közben kötsz egy szerződést, és netán még fizetsz is (azt irod most jól jönne neki ez a pénz, tehát nyilván most akarná megkapni, ha viszont nem most fizetsz, akkor pár év mulva nem a mostani árát akarja majd az ingatlannak, hanem a pár év mulva esedékeset) ezt a pénzt elbukod, ha az akinek most kifizeted, közben lelép a pénzeddel.
Amit ÓbudaFan irt, azt nem érdemes végigcsinálni, mert az eredménye az lesz, hogy meg lesz a tulajdonos (vagy annak örököse), és kizárt, hogy csak ugy ingyenesen lemond a jogáról (amiről mellesleg lehet, hogy pont a hagyatéki eljárás miatt szerez majd tudomást).
Tehát én inkább várnék amig az eddigi birtokos az elbirtoklási pert befejezi, majd megvenném tőle, ha ennyire akarom a telket.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu