Nincs szervezeti-működési szabályzat???


SzCsB # 2005.09.29. 09:25

mint aki nem jogász, azt veszem ki, hogy semmi értelme sincs a pernek, és törödjünk bele, hogy ez van, ilyen lapot húztunk, és mivel a háznak nincs pénze a várható felújításokra (ami lassan elkerülhetetlen lesz pl.: kazán), azt zsebből kell majd kifizetni nekünk is?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.29. 07:32

egyébként hogy mennyire pocsék az új th tv /bár ebből kifolyólag garantált garantált az ügyfélforgalom/ illusztrálja a következő lényeges idézet “A megismételt közgyűlést a határozatképtelen közgyűlést követő 15 napon belüli időpontban (…) kell összehívni.”
na ez mit jelent a berekesztett közgyűlést követően 30 percel vagy a hangsúly -rakvács józsef érvelése szerint- valóban a követő szón van, tehát azonos napra nem lehet összehívni??? szerintem ez utóbbi hisz a megfogalmazás elüt a korábbi szabályozástól de magyarázd el 180 hőbörgő baromnak aztán go a bíróságra előlegezd a költségeket, magyarázd el a t. bíróságnak aztán a másodfoknak…

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.29. 07:17

én komolyan gondoltam hogy nem igazán van kontroll
az illeték feljegyzés pedig a társasházat élből megilleti azonban a lakókat nem
azaz ha rosszul vezetik le a közgyűlést mehet a lakó leróhatja az illetéket /ha nem jogász fizethet egy ügyvédnek és a peres eljrásra tekintettel nem is keveset/ és akkkor majd talán lesz valami

SzCsB # 2005.09.28. 20:09

Biztosítás sincs a házon, ennyire felelőtlenek. Most pereljük be őket?

SzCsB # 2005.09.28. 19:58

De itt nem tartanak közgyűlést (max. évente egyszer grillpartit szerveztek és rámondták, hogy közgyűlés), és nincs határozat, jegyzőkönyv, semmi! Erdélyből települtek át 10 éve, és a magyar államtól ingyen kapták a telket, amire építették a "társasházat". Most letelt az elidegenítési tilalom, most kezdik eladni, és mi voltunk az első fecskék, akik lakást vettek itt. Ha valami elromlott közösen megjavították. Én úgy gondolom, hogy ez így nem jó, mert ha jogi nem is, anyagi biztonságunk veszélyben van. Arról nem beszélve, hogy az eladók igen fontos adatokat, tényeket elhallgattak előlünk!

ObudaFan # 2005.09.28. 17:09

Ha a felperes anyagi helyzete indokolja, létezik.

Kovács Jozsi # 2005.09.28. 15:20

Mellesleg csak annyit hogy az egyébként borzalmas Th. Törvény arra jó, hogy bármilyen közgyűlési határozatot meg lehet támadni, merem állítani 90% sikerrel.

Egyébként per esetén meg létezik az illetékfeljegyzési jog is, nem?


bausan

ObudaFan # 2005.09.27. 18:29

Egy közgyűlésen vesd fel, hogy szeretnél, ezt vegyék jegyzőkönyvbe, és annak egy hiteles példányát őrizd meg, ezek után bármilyen károd lesz ebből, legalább erre tudsz hivatkozni.

SzCsB # 2005.09.27. 11:47

Ezt én is így olvastam ki a törvényből. Ettől függetlenül a ház lakói nem akarnak szmsz-t, mert ők eddig mindig meg tudták beszélni ha baj volt....

ObudaFan # 2005.09.26. 16:55

Legfeljebb 6 lakásos társasház esetén lehet úgy dönteni, hogy a közös tulajdonra vonatkozó szabályok szerint működjön a társasház, ekkor nem kell szmsz.

SzCsB # 2005.09.26. 07:12

2x7 lakás, (két lépcsőház)
És ha nincs, vagy nem kell szmsz, akkor mi alapján döntik el a vitás és egyéb ügyeiket???

bellicus # 2005.09.22. 13:00

Mekkora a társasház? Hány lakás van benne?
A társasházi törvény 13§ (3) szerint a kisebb társasházakban nem kötelező (de szabad) szmsz-t csinálni.

SzCsB # 2005.09.12. 08:03

rite!

itt nincs közgyűlés, közgyűlési határozat, semmi, de semmi! Közgyűlésnek nevezett valami azért volt, mert mi kértük, és ahol ránk támadtak, hogy miért akarunk mi szabályoskodni a tv szerint eljárni! Van egy alapító okirat, aztán annyi, a számlákra összedobják a pénzt.

Mellesleg az eladó úgy tájékoztatott, hogy egy ez egy működő társasház...

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.12. 06:32

nos SzCsb rátapintottál a lényegre k képviselőt nem ellenőrzi senki /a számvizsgáló bizottság pusztán dekoráció/ és ha valami gondod van mondjuk a közgyűlési határozattal /állítom a th 90%-ánál illegitim a működés/ mehetsz a bíróságra viselheted az illetéket fogadhatsz ügyvédet ez nincs rendjén
egyébként szerintem az szmszre mármint ha lakók nem akarják elfogadni rá lehet húzni a ptk 5. § (3) bekezdését is hisz ez joggal való visszaélés

SzCsB # 2005.09.11. 18:56

OK, értem én:)
Tehát van egy törvény, amit nem kötelező betartani. Ez jó!
Tegyük fel, én nem fizetnék semmit sem ennek a lakóközösségnek közös költség gyanánt (említettem csak a villany van külön, minden más közös), illetve a havi számlákba nem fizetek semmit sem, akkor mit tudnak tenni velem? Nem áll szándékomban ilyet tenni, csak felmerült a kérdés bennem, ha tv ide vagy oda, mégsem úgy működik a th-nak nevezett ház, ahogy az előírja.
Hmmm??

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.11. 18:32

ráadásul ha bírósághoz fordulsz még te állod az illetéket

Mart # 2005.09.10. 13:36

Senki nem ellenőrzi, semmilyen felettes szerve nincs a Társasházaknak.
Ha valaki úgy érzi, nem megfelelően működnek a dolgok, ezt közgyűlésen próbálhatja rendeztni, sikertelenség esetén csak a bíróság marad.

SzCsB # 2005.09.10. 11:48

Köszi megkeresem Õket! Csak még egy kérdés!
Ellenőrzi egyáltalán a th-kat valaki, hogy úgy működnek, ahogy a tv. előírja, vagy nincs ilyen szerv?

Mart # 2005.09.10. 09:06

Keresd Árendás Katit vagy Hegedűs Erzsit, hogy vállalnak-e vidéket is. Az elérésüket a www.tarsashazinfo.hu -n a társasházkezelők között megálod. A másik lehetőség, hogy az Önkormányzatotoknál érdeklődsz, hogy adjanak infót a helybeli közös képviselőkről.

SzCsB # 2005.09.09. 20:27

Kiderült, hogy nincs szmsz és nem is akarnak, mert nekik a hivatalos dolog sokba kerül!!!! Csak az alapító okirat van meg, és azt sem adta oda a ma lemondott kk, mondván kérjem az eladómtól! Mit akarok én, mindig minden számlát kifizettek és ugyan már ki ellenőrizné őket! Annyi előrehaladás van, hogy mivel senki nem vállalta ezért meg kell bízni vkit, árajánlatokat kell begyűjteni.

A pince-ügyre azt mondták, hogy 15 éve így építették a házat, hogy a lent lakóknak kis csigalépcsővel össze van nyitva a lakás a pincével, és mindenki arra hasznája amire akarja, ki lakóterét növelte, ki műhelynek rendezte be. DE: a fűtést csak a kevesebb négyzetméterre fizetnek, mondván a meleg felfele száll!!!!

SzCsB # 2005.09.09. 11:57

Köszi! Írok!

SzCsB

Mart # 2005.09.09. 11:53

SzCsB!
Itt alapvető gondok vannak.
Amíg nincs SZMSZ, addig a 2003. évi társasházi törvény a mérvadó a közös költség megfizetésére és minden egyébre.
Légyszíves kérdezd meg a közgyűlésen, hogy ha szükségessé válik egy időszerű karbantartás, felújítás, vagy egy olyan hibaelhárítás, aminek esetleg többszázezres vagy milliós a bekerülési költsége, akkor ki és miből csináltatja meg.
A Földhivatalnál díjmentesen betekinthetsz a Társasház alapító okiratába és korábbi SZMSZ-ébe. Másolatot elég borsos áron készítenek.
Ilyen nincs, hogy az aktuális számlák alapján havonta változó a közös költség. Éves költségvetés kell, ami előirányozza a fizetési kötelezettséget az előző évi elszámolás és a díjak emelkedése alapján.
Az eladó tartozását nem az eladótól kell kérned, hanem a közös képviselőtől visszakérned. Õ köteles behajtani az előd tartozását. A közös költség tartozás esetén egyetemleges felelősség nincs.
Javaslom, hogy mielőtt totális csődbe kerülne a házatok, ébressz fel néhány tulajdonostársat, és sürgősen keressetek egy képzett társasházkezelőt, aki a törvényi rendelkezéseknek megfelelően mindent rendbetesz, és úgy kezeli, képviseli a házatokat, hogy az maximálisan a Ti érdeketeket szolgálja.
A közös tulajdon is a Ti tulajdonotok éppúgy, ahogy a lakás. Ahogy romlik az állaga, csökken az értéke, úgy értéktelenedik el a lakásotok is. A közös részek állaga (tető, homlokzat, közös vezetékek, kazán) jelentősen meghatározzák az egyes lakások állagát is.
Késő, ha akkor kaptok észbe, amikor a lakásaitok szétáznak, penészesednek, minden igyekezetetek ellenére tönkremennek, esetleg 15 milliós kazáncsere válik szükségessé, hogy meg ne fagyjatok, ….
Ha gondolod, küldj egy e-mait info@tarsashazinfo.hu -ra

SzCsB # 2005.09.08. 21:52

Köszi a választ! Holnap lesz közgyűlés, lehet, hogy utána még lesznek kérdéseim!

szcsb

ObudaFan # 2005.09.08. 21:41

A törvény 60 napos határidőben engedi megtámadni a közgy. határozatokat. Az SZMSZ is közgy. határozat. Így a régebbi SZMSZ megváltoztatására közgyűlésen lehet kísérletet tenni. Ennek sikertelensége esetén szerintem az marad, hogy az eladóval szemben lenne szavatossági igény.

SzCsB # 2005.09.08. 20:13

És ha van SZMSZ, de abban esetleg olyan valami van, ami nekünk nem tecc, mi a teendő?