haszonélvezeti jog


obsitos # 2005.12.13. 13:13

Csupán egy ötlet még:
levél a Nyugdíjfolyosító Igazgatóságnak, miszerint egy bizonyos ingatlan haszonélvezetének esetleges megszünte miatt keresel egy XY nevő idős embert.
Esetlegesen az ők adatbázisukban...

ObudaFan # 2005.12.12. 20:48

És ezt a személyiadat- és lakcímny. nem tudta megmondani, hogy él-e még?

obsitos # 2005.12.11. 18:12

Ha utóbb mindezt le tudtad írni, mindjárt az elején ezzel kellett volna kezdeni - így már egyértelmű.

Tehát az idős úr iránt érdeklődnél, aki egy info szerint időközben esetlegesen elhunyt.

Innentől kezdve amit ObudaFan írt neked.

lavelle # 2005.12.11. 17:43

Semmi gond, elmagyarázom..;)

a.) anno vettem egy lakást, XY Úr haszonélvezetével terhelten (XY Úr exnejétől, de ez nem lényeges most, mivel ő meg külföldön él, így szintén elérhetetlen számomra)

b.) XY Úrnak mindeközben volt egy háza, melyben lakott (ezért nem tartott igényt a lakásom tényleges használatára, de a
holtigtartó haszonélvezet természetesen jegyezve vagyon az ingatlan-nyilvántartásban)

c.) XY Úr kb másfél éve összeköltözött az akkori barátnőjével, és eladta a saját házát (ahol most egy fodrászatot találtam, és
ott sem tudták megmondani az úr jelenlegi lakhelyét) persze mindennek semmi köze az én lakásomhoz, melyen a szóbanforgó úrnak
csupán haszonélvezeti joga áll fenn (már ha még életben van, -bocsánat a profán megfogalmazásért-)

d.) nemrégiben azt az infót kaptam egy régi közös ismerősünktől, hogy XY Urat elvitte a szíve (Isten nyugosztalja) de erről nekem
semmiféle hivatalos információm nincs jelenleg, és fogalmam nincs honnan is szerezhetném meg, ezért a kérdezősködés részemről.

Hát nagyjából így..:)

obsitos # 2005.12.11. 15:39

Tehát az idősb úr, a haszonélvező eladta a lakásodat/házadat?

Bocs de zavaros...

obsitos # 2005.12.11. 15:34

Kedves lavelle!
Előttem valami nem tiszta: a 12.09.14.47-kor írt kérdésedben az volt olvasható, hogy lakásodat haszonélvezettel terhelten vásároltad anno... Aktuálisan meg azt írod: az illető úr másfél éve eladta a házát.
Előszőr még lakásról van szó, most meg már házról...

Aztán - és főleg - milyen ingatlan lett eladva: a te tulajdonodban lévő?

Tehát az úr meg sem halt?!...

lavelle # 2005.12.11. 14:41

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, de azt hiszem nem ennyire súlyos a helyzet, talán csak én írtam le félreérthetően...
Szóval el nem tűnt azért az illető úr, csupán másfél éve eladta a házát, és összeköltözött a barátnőjével, de az új címét nem jelentette be a lakcímnyilvántartónál, ott még mindíg az előző címe szerepel, ahol most már egy fodrászüzlet üzemel (sajna ők sem tudják a lakcímét).

Tehát mégiscsak a jegyző jelenthet megoldást...tudnál esetleg némi támpontot adni arra vonatkozóan, hogy miként kellene ott eljárnom?
Nagyon megköszönném, üdv:
Lavelle

ObudaFan # 2005.12.11. 13:29

Ebben az esetben -véleményem szerint - holtnak nyilvánítást érdemes kezdeményezni.

Az eltûnt személyt bírósági határozattal holtnak lehet nyilvánítani, ha eltûnésétôl számítva öt év eltelt anélkül, hogy életbenlétére utaló bármilyen adat ismeretes volna.
A holtnak nyilvánítást az eltûnt házastársa, örököse, az ügyész, a gyámhatóság, valamint az kérheti, akinek az eltûnt holtnak nyilvánításához jogi érdeke fûzôdik.
Az eljárásra kizárólag az a helyi bíróság illetékes, amelynek területén az eltûnt belföldi lakóhelye, illetôleg ennek hiányában utolsó állandó tartózkodási helye volt. A holtnak nyilvánítás iránti kérelemben fel kell tüntetni:

  1. az eljáró bíróságot és azokat az adatokat, amelyekbôl a bíróság illetékessége megállapítható;
  2. az eltûnt nevét, születési évét, illetôleg életkorát, utolsó lakóhelyét és foglalkozását;
  3. az eltûnt szüleinek, házastársának, gyermekeinek, valamint törvényes képviselôjének nevét és lakását;
  4. az eltûnés idejének és körülményeinek tüzetes elôadását;
  5. a kérelem elôterjesztésére való jogosultság jogcímét.
lavelle # 2005.12.11. 12:17

Obudafen,
nagyon szépen köszönöm az infót, már csak
azt szeretném megkérdezni, hogy mi a módja
a jegyzőnél való tudakozódásnak, -pl. írásban
kell-e, vagy személyesen, stb, stb-, mert a
lakcímnyilvántartónál már próbálkoztam, és az
sajnos nem vezetett eredményre, ugyanis az
utolsó bejelentett lakcímén jelenleg egy fodrász-
üzlet található, ahol senki nem tud róla semmit...

ObudaFan # 2005.12.09. 18:01

A BM központi lakcímnyilvántartójánál érdeklődj a legutolsó lakcíméről. Jó esetben már itt megtudhatod, hogy él-e. Ha nem, akkor a lakóhelye szerinti jegyzőtől.

lavelle # 2005.12.09. 17:31

Esetleg nem létezik erre egy egységes, országos nyilvántartás..?

lavelle # 2005.12.09. 17:30

Kedves Obsitos,

a gondom éppen az, hogy

a.) honnan tudhatom meg, melyik közjegyzői iroda intézi a hagyatéki eljárást,

b.) melyik anyakönyvi hivatalnál érdeklődjem, -merthogy abban a kerületben/városban anyakönyvezik az elhunytat, ahol az elhalálozás történt-, szóval történhetett mindez az otthonában, egy kórházban, esetleg bárhol, mondjuk egy baleset következtében...
de én honnan találjam ki hogy hová menjek..?

obsitos # 2005.12.09. 14:49

Azt hogy valaki elhunyt-e, (és ha igen, hol, mikor), arról megfelelő indoklás alapján az illetékes Anyakönyvi Hivatal adhat tájékoztatást.

obsitos # 2005.12.09. 14:46

Én úgy gondolom, hogy az elhunyt személy javait az örökösöknek átadó közjegyzői iroda adhat részedre másolatot a hagyatáki leltárról.

Ezt követően keressed fel a Földhivatalt, ahol a tulajdoni lapról törölniük kell az elhunyt haszonélvezetét.

Onnantól tiéd a lakás, ha megfelelő okirattal bizonyítani tudod, hogy a tulajdonos egyes egyedül te vagy - és ezt remélve egyik örökös sem támadta meg a hagyaték átadásakor.

lavelle # 2005.12.09. 13:47

Tisztelt Fórumozók!

Haszonélvezeti jog megszűnésével kapcsolatosanszeretnék egy kérdést feltenni:

Lakásomat holtigtartó haszonélvezeti joggal terhelten vásároltam sok-sok évvel ezelőtt. Részemről ez csupán befektetés volt, a haszonélvezővel semmilyen kapcsolatom nincs, még a jelenlegi lakóhelye sem ismeretes előttem. Viszont a napokban találkoztam egy régi közös ismerősünkkel, aki azt hallotta hogy a haszonélvezőm nemrégiben elhúnyt.
Persze ez korántsem nevezhető hiteles hírforrásnak, mégis, elgondolkodtatott a tény:

Vajon honnan szerezhetek én, -mint tulajdonos- tudomást a haszonélvezet megszűntének tényéről?
Állítólag az esetleges törlést is nekem kell majd a Földhivataltól kérelmeznem...oké rendben, de honnan tudhatom én meg, hogy valóban elhúnyt-e (nem kívánom, félreértés ne essék) a haszonélvezőm??

A válaszokat előre is megköszönöm:

LaVelle

ObudaFan # 2005.11.21. 21:15

Viszont azt hozzá kell tenni, hogy vételi jog esetén már most ki kell kötni a vételárat is, így nem tudom, ez a megoldás az-e , amire gondoltatok.

ObudaFan # 2005.11.21. 21:12

Vételi jogot is ki lehet kötni, max. 5 évre. Ennek analógiájára, - argumentum a maiori ad minus - véleményem szerint érvényes és kötelező kikötés lehetséges a haszonélvezet megváltására is. Azonban azért egy probléma lehet: az ingatlan-nyilvántartásba kérdés, hogy ez bejegyezhető lesz-e. Mindenesetre ez azért nem veszélyes, mert haszonélvezeti jogot elidegeníteni nem lehet, a gyakorlását át lehet ugyan engedni, azonban ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt. Így tehát nem alakulhat ki az a helyzet, hogy a haszonélvező a jogát jóhiszemű, ellenérték fejében szerző 3. személy részére engedné át, tehát bejegyzés nélkül is quasi dologi hatályú lesz a vételi jog.

nagrol # 2005.11.20. 09:50

Kedves ObudaFan,
Köszönöm szépen a választ.
Úgy érted, hogy az adásvételi szerződésbe bekerülhetne a tulajdonos vételi opciója a haszonélvezet kiváltására vonatkozóan?
Ebben az esetben a szerződésbe bekerülhet e a kiváltási ár, méghozzá relativ módon? (a mindenkori forgalmi érték 25%-a)
Mennyire erős ez a kötelezettség a haszonélvezőre nézve? (pl néhány év múlva, amikor a tulaj meg akarja venni, azt mondjuk, hogy "sorry, de mégsem"; vagy nem tudunk megegyezni a "forgalmi értékben"; persze ennek azért kicsi az esélye, mégiscsak testvérekről van szó).
üdvözlet
Nagrol

ObudaFan # 2005.11.17. 18:03

Ez elvileg nem lehetetlen, csak elegánsabb megoldás fordítva: holtig tartó haszonélvezet, meghatározott időpontban egy meghatározott időtartamig vételi joghoz hasonló jogosultsággal.

nagrol # 2005.11.17. 08:53

Tisztelt Szakértők,
Lakásunkat eladni tervezzük testvér részére. Szeretnénk haszonélvezeti jogot fenntartani magunknak. Kérdésem, hogyha határozott időre alapítjuk a haszonélvezetet, akkor az adásvételibe belekerülhet e az a kitétel, hogy a haszonélvezet lejártakor, a tulajdonos az ingatlan értékének meghatározott részét kifizetni köteles, ellenkező esetben a haszonélvezet határozott (vagy határozatlan) időre újra bejegyzésre kerül? Lényeg, hogy a haszonélvezet vonatkozásában legyen egy időpont, amikor felülvizsgálatra kerülhet (most az ingatlan értékének 75%-ért vennék meg a lakást, de nekünk a szocpol miatt teljesen ki kell kerülnie a tulajdonunkból)
üdv
nagrol

ObudaFan # 2005.10.31. 12:30

Amennyiben a vevő haszonélvezet nélkül szeretné megszerezni az ingatlant, akkor a hszonélvezőnek erről a jogáról külön le kell mondania, az okiratot a Földhivatalhoz be kell nyújtani, stb., az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd egyébként ezt tudni fogja. Általában a forgalmi érték 1/3-1/4 értékét szokta a haszonélvező megkapni.

seiko # 2005.10.31. 10:35

A következő kérdésre szeretnék választ kapni.
Van egy zártkert, melynek tulajdonjoga 50-50%-ban az öcsém és az én nevem van.
Édesapánknak haszonélvezeti joga van az ingatlanon.
El szeretnénk adni a zártkertet. Édesapánk az eladás elé akadályt nem gördít.
Mi a tennivalója ilyenkor a haszonélvezőnek?
Milyen fizetési kötelezettség terhel bennünket az eladás során?