lakástulajdon visszaírás, de hogyan?


obsitos # 2005.12.06. 10:35

Kedves vámpír!
Egy elajándékozott ingatlan tulajdonjogának visszaszerzése - ahogy alant Kála a lényeget tömören leírta - nem egyszerű dolog.
Az ügyvéd majd tájékoztat.

Addig is: www.Ingatlanjog.hu alatt sok mindenről olvashatsz.

ptcruiser # 2005.12.05. 20:07

burian viki:
az általam írt verzió csak akkor állta volna meg a helyét, ha anyukádtól vetted volna. így sajna az önkormra száll vissza. ezért csak a rendes eladás vagy ajándék a járható út ha a lakás tuljogától akarsz megszabadulni. ennek költségeiről számos itt olvasható fórumban olvashatsz.
az én személyes véleményem, hogy ha ezt a lakást eladod ténylegesen piaci forgalomban és a vonatkozó rendeletek szerint téged megillető eggyel nagyobb lakást veszel meg/építesz, jogosult lehetsz a szocpolra. ezt érdeklőd meg egy banknál.

Kála # 2005.12.05. 17:39

Azt azért nem kellene elfelejteni, hogy az ajándék visszaköveteléséhez a Ptk. 582. § elég szép feltételket állít:

  • ajándékozó létfenntartása veszélyeztetése
  • súlyos jogsértés a megajándékozott vagy együttélő hozzátartozója részéről az ajándékozó sérelmére
  • az a feltevés, amire alapozottan adta, véglegesen meghiúsult.

ha ezek valamelyike fennáll, akkor van helye visszakövetelésnek.

vámpir # 2005.12.05. 17:20

A haszonélvezeti jog az enyém maradt de a tulajdonjogot elajándékoztam ügyvédi pecséttel ellátott ajándékozási szerződésel.Így már nekem csak az ügyvéddel kell papírt csináltattnom hogy az ajándékozást visszavonjam?


kereszegy

obsitos # 2005.12.05. 16:28

burianv,
a fele lakástulajdonodat "add el" ill. ajándékozzad a feleségednek, attól függően... Az erről szóló és ügyvéd által készített okirattal keressétek fel azt a céget, ahol az önkormányzat és közted az eredeti adásvétel történt. Ahhoz hogy a fele tulajdonjog - így vagy úgy - a feleséged nevére kerülhessen, a lakáskölcsön miatt ezen cég előzetes hozzájárulása szükséges.

A Cola által felvetett fél-szocpol téma dolgában banknál érdeklődjetek!
(Arra is kérdezzetek rá, hogy ha a későbbiekben netán egy második gyermeket is vállaltok, és netán teljesen új lakást is szeretnétek majd, akkor a mostani fél-szocpol miatt esetlegesen el ne essetek a teljes jogú gyermekkedvezményről.)

vámpír,
ha a haszonélvezet csorbítatlan marad, a lakás tulajdonjoga adható - vehető, illetőleg visszavehető. Ti is menjetek el egy ügyvédhez, az okirat miatt ez amúgy is szükséges. (Az ügyvéd a haszonélvező- és az ajándékot visszakérő ill. visszaadó érdekeit egyaránt képviseli.)

vámpir # 2005.12.05. 08:52

az elajándékozott tulajdonjog, ha a haszonélvezeti jog maradt visszavehető-e és hogyan mi a módja?


kereszegy

Cola (törölt felhasználó) # 2005.12.05. 06:33

Ha felbontjátok a szerződést, akkor visszaáll az eredeti állapot, azaz az Önkorm. lesz a tulajdonos. Anyukád korábban feltehetően "csak" bérlő volt, így érthetted azt, hogy az ő nevén volt a lakás... de ha szerződésbontás lesz, az nem jelenti anyukád bérleti jogának feléledését...
A fentiek miatt szerintem csak a "visszaírás" a jó megoldás, azaz adásvételi vagy ajándékozási szerződést kellene kötni, de ez utóbbit is ki lehet zárni, ha csak ún. fél-szocpolt igényeltek...

burianv # 2005.12.04. 19:01

ptcruiser :
Köszi a hozzászólást. Úgy történt, hogy több, mint évvel ezelőtt, mikor az önkormányzat felajánlotta megvételre a lakást, akkor a későbbi átírást megelőzendő, az én nevemre vették meg a lakást a szüleim. Így is felbontható ez a szerződés? Előtte az anyukám nevén volt a lakás. ezt kinél kell intézni? Annál a cégnél, akinek még fizetjük a részletet?
Várom a választ. Köszi

obsitos # 2005.12.01. 14:51

Szurtos,
ezek szerint amikor az unoka (= a leendő férjed) a lakást megvásárolta, akkor azt ő egyes egyedül eszközölte, tehát a csjt. szerint az un. különvagyonából. (Az hogy honnan-miből volt rá pénze, az itt közömbös.)

Később a nagymama - mint a lakás haszonélvezője - elhalálozott.

És akkor most itt jönnél Te a képbe, aki a tulajdonostól (az időközbeni férjedtől) a lakás fele tulajdonjogát szeretnéd megvásárolni - elképzelésetek alapján.

Tennivaló: elmentek egy ügyvédhez, ő megírja a lakás felére vonatkozó adásvételi szerződést és a földhivatalnál is eljár a fele tulajdonjogod bejegyeztetése végett.

Ezt követően 8 napon belül a férjed az
adóhivatnál- Te pedig az illetékhivatalnál ajánlott-tétivevényes levélben hivatalos bejelentést tesztek, csatolva az okiratok fénymásolatait.

Alant megadtam egy lakásvásárlás illetékfizetésének főbb paramétereit, ami pedig a szja dolgát illeti, az több tényezőtől is függ.

Az illetéket majd kivetik és befizeted, a férjed pedig a saját szja bevállásában jövő év márc. 20-ig eszközli majd. Aztán majd fizet ő is...

Az ügyvédi költség v.szinüleg néhány tizezres lesz majd.

Az hogy a lakásvásárlásnál kettőtök közt ténylegesen történt-e pénzmozgás = magánügyetek.

Később, azaz nem sürgős, ha az épületnek van közös képviselője, a fele tulajdonváltozásról tájékoztassátok majd.

Sikeres ügyéntézést és sok örömet a lakáshoz!

GuMipOkE # 2005.12.01. 14:25

Akkor az ingatlan a Férjed különvagyonába tartozik, válás esetén így nem szerzel rajta tulajdonjogot.
Ha mindkettőtök nevét ott szeretnétek látni a tulajdonlapon, akkor szerintem nem nagyon lehet az illetéket elkerülni. Obsitos leírta a lényeget.

szurtos # 2005.12.01. 12:45

Sziasztok.
Amikor a Férjem a lakást megvásárolta, nem voltunk még házasok. A lakást az Önkormányzattól vásárolta az ismert kedvezményes lehetőséggel élve. A szerződés megkötésekor még élt a Nagymamája, aki akkor a főbérlő volt. A szerződés a Nagymama haláláig tartó haszonélvezeti jogának kikötésével készült.
Itt tartunk most.

obsitos # 2005.12.01. 09:21

Ingatlan 15 éven belül történő eladása esetén szja fizetési kötelezettség van, mégpedig a szerzéskori és az elidegenítéskori érték különbözete után kell adózni, melyből levonásba jöhet a korszerűsítésre fordított összeg, és egyéb pl. az eredeti vásárláskori ügyvédi költség stb.

ptcruiser # 2005.11.30. 20:20

burian v:
költségkimélő megoldás lehet az eredeti tulajdonjog átruházó okirat (adásvétel v. ajándékozás feltételezem) felbontása is. ez alapján az eredeti (szülői, ha tölük szerezted) tulajdonjogi helyzet áll viszza. persze ha mástól lett megvéve ez nem áll meg. és természetesen nincs se illeték, se adó. mert ugye eredeti állapot áll helyre.

obsitos # 2005.11.30. 18:24

Egyébként lakásvásárláskor 4 millióig 2 százalék az illekét, az azt meghaladó résznél további 6 százalék.

Mivel házaspárnál általánosságban fele - fele arányban szereznek tulajdonjogot, így most a fele lakástulajdon megszerzésénél csak az illeték 50%-a fizetendő.

Lakás adásvételi szerződésnél ügyvéd közreműködése szükséges: az okiratot ő írja meg ás az abban foglaltak valódiságáért is ő felel.

obsitos # 2005.11.30. 17:28

Szurtos,
ha a házasságkötés után vásároltátok a lakást - tehát feltételezve házastársi közös vagyonból -, akkor a lakásnak Te is a tulajdonosa vagy, függetlenül attól ami a tulajdoni lapon van.

A tulajdonjog megosztása csak egy esetleges válás esetén aktivizálódik mint személyes vagyoni érték.

A házastárs halála esetén az özvegy a haszonélvezetet örökli, és ezen jog erősebb a tulajdonjognál.

szurtos # 2005.11.30. 13:41

Sziasztok!
Az önkormányzattól megvásároltuk a lakásunkat.
Jelenleg a lakás a Férjem nevén van.
Szeretnénk, ha én is tulajdonosként szerepelnék.
Mi a teendő, vajon mennyi lehet az illeték?
Várom válaszotokat.
Köszönettel.

Két Lotti # 2005.11.30. 09:27

Ügyvéd. A vevőnek Illetéket és az eladónak adott esetben adót is kell fizetni, amennyiben adásvétel útján "vissza"ruházzák az ingatlant az édesanyára. Konkrét értékek ismeretében mindkét fizetendő összeg kiszámítható.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

burianv # 2005.11.30. 08:57

Sziasztok!
Szeretnénk az esküvő után szocpolt felvenni, de sajnos a nevemen van már egy lakás, amiben a szüleimmel élünk együtt. Szeretnénk önállósodni, de máshogy nem tudunk lakáshoz jutni, csak a szocpol által. Ha visszaíratjuk az anyukám nevére, aki most a haszonélvező, akkor az kb. mennyibe kerül? És hol kell kezdeni az ügyintézést?
Köszönöm a segítségeteket és várom a hozzászólásokat.
Viki