Önkormányzattól vett lakást elvehetik?


Tedesca # 2005.12.05. 12:00

Mi a jogi helyzet, ha az önkormányzat eladja valakinek a (háború előtt magántulajdonban lévő) többlakásos házban lévő lakást, amelyben a lakást megvásárló család évtizedek óta lakik önkormányzati lakást bérlőként, majd később megjelenik azon személy leszármazottja, aki valaha az egész ház tulajdonosa volt, és visszaigényli az ingatlant? Ilyenkor mi a szabály? Vannak-e időbeni stb. korlátai a visszaigénylésnek? A lakást elvileg törvényesen megvásárló köteles visszaadni a lakást? Ha igen, van-e időbeni korlátja eme kötelezettségnek vagy bármeddig?
A lakást a kilencvenes évek legelején vásárolták meg a vevők önkormányzattól. Sajnos, mint utóbb kiderült, (hogy, hogy nem) nem jegyezték be az érvényes adásvételi és a kifizetett vételár ellenére a tulajdonjogot a vevő nevére. Erre akkor derült fény, amikor jelzáloghitelt akart felvenni, s ennek kapcsán kikérték a tulajdoni lapot. Megrökönyödve látták, hogy a tulajdoni lapon a háború előtti tulajdonos neve szerepel tulajdonosként!

Az önkormányzat csak annyit akar nekik fizetni, amennyiért ők megvették a lakást, ami rendkívül méltánytalan, különösen hogy hosszú évtizedeken keresztül ez a család tartotta karban az épületet, komfortosította az eredetileg komfort nélküli lakást.

Közben a visszaigénylő már el is adta általuk lakottan a lakást, és az új "tulajdonos" felszólította őket a kiköltözésre, illetve horribilis lakbérrel fenyegetőzött, ha bent maradnak, így szegény ember megijedt, és kiköltözött.

Nekem úgy tűnik, ez az ügy nagyon bűzlik sok szempontból, és nem értem, hogy történhet ilyesmi...

Mia véleményetek, mit lehet itt tenni?