BÉRELT LAKÁS


way22 # 2006.01.24. 15:50

SZIASZTOK!

2005 AUGUSZTUSÁBAN KIBÉRELTÜNK EGY LAKÁST INGATLANIRODÁN KERESZTÜL. A SZERZÕDÉST EGY ÉVRE KÖTÖTTÜK, KAUCIÓT IS TETTÜNK LE. IDÕKÖZBEN ÚGY ALAKULTAK A KÖRÜLMÉNYEK, HOGY SZERETNÉNK ELKÖLTÖZNI, S FELMONDANI A BÉRLETI SZERZÕDÉST. KÖVETELHETI E AZ IRODA, HOGY FIZESSÜK A HÁTRALÉVÕ HÓNAPOKAT, JÁR E VISSZA A KAUCIÓBÓL? A BÉRLETI SZERZÕDÉSBEN EZEKRÕL NINCS SZÓ. ELÕRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGETEKET! W.

Zoltán György # 2006.01.24. 16:00

Miről van szó a szerződésben?
Így látatlanban elég nehéz...
Szerződés megszűnésének mely eseteit részletezi a szerződésetek?

way22 # 2006.01.24. 16:29

HELLÓ!

KÖSZI A GYORS REAGÁLÁST.A MEGSZÛNÉSRÕL EGYÁLTALÁN NEM ESIK SZÓ, CSAK AZ ESETLEGES HOSSZABÍTÁS MÓDJÁRÓL. A SZERZÕDÉS CSAK ADATOKAT TARTALMAZ. SZEMÉLYES ADATOK, BÉRBEADÁS IDÕTARTAMA(1 ÉV), ESETLEGES MEGHOSSZABBÍTÁS. EZEN TÚL ÍRJA, HOGY A NEM TISZTÁZOTT KÉRDÉSEKBEN A PTK ÉS A LXXVIII.TV AZ IRÁNYADÓ. ENNYI. KÖSZÖNÖM. W

Zoltán György # 2006.01.24. 16:42

Akkor elvileg következő hó 30.-ára felmondhatod.
Kauciót úgy számold, hogy nem kapod vissza, ezért a számlákkal tudod 0-ra "felverekedni" magad.

way22 # 2006.01.24. 16:46

SZIA!

A KAUCIOT MÁR NEM BÁNOM, BELETÖRÕDTEM. A FÕ BAJ AZ, HOGY RÁNK AKARJÁK VERNI A HÁTRALEVÕ 6 HÓNAP BÉRLETI DÍJÁT, ANNAK ELLENÉRE, HOGY ILYENRÕL NEM VOLT SZÓ A BÉRLETI SZERZÕDÉSBEN. MIT TUDUNK TENNI? W

Zoltán György # 2006.01.24. 17:02

Bejelentetted, hogy a következő hónap utólsó napján, zaz 28.-án búcsú..

Nézd meg az LTV-t. De holnap megnézem...

Szerintem, Bubó, Bausan, Big Cat fejból mondják neked:-)))

way22 # 2006.01.24. 17:06

KEZDESZ MEGNYUGTATNI. CIKI, HA MEGKÉRDEZEM, HUGY MI AZ AZ LTV?

way22 # 2006.01.24. 17:14

MÁR LEESETT, HOGY MI AZ AZ LTV. MEGTENNÉD, HOGY HOLNAP ÍRSZ, HA MEGTUDTÁL RÓLA VALAMIT? KÖSZI. W

ObudaFan # 2006.01.24. 19:23

A bérlô a határozatlan idôre kötött szerzôdést bármikor írásban felmondhatja. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idô nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

Határozott idejű szerződésnél ilyen szabályt az Ltv. nem tartalmaz, ezért nem lehet felmondani a szerződést, legfeljebb szankciós felmondással, ha a bérbeadó szerződésszegése erre okot ad.

way22 # 2006.01.25. 06:27

HELLÓ!
TEHÁT HA NEKEM HATÁROZOTT SZERZÕDÉSEM VAN, AKKOR KÖTELES VAGYOK EGY ÉVIG FIZETNI?

ObudaFan # 2006.01.25. 18:18

Igen.

way22 # 2006.01.30. 17:43

KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGETEKET! W

ObudaFan # 2006.01.30. 18:18

Nincs mit.

Enga # 2006.05.18. 07:37

Szép Jó Napot Mindenkinek!

Az alábbi problémában kérnék tanácsot:
VIII.kerületben, önkormányzati bérlakásban lakunk, a szerződés szerint nagymamám az egyedüli bérlő. Felmerült az igény, hogy bérlőtársi jogviszonyt létesítsek. Minden igazolás, papír be lett adva a kijelölt ügyintézőnek, akivel telefonon is tartottam a kapcsolatot.
Már kezdtünk reménykedni, amikor is néhány napja felhívott a hölgy és közölte, talált egy jogszabályt, miszerint csak úgy lehetnék bérlőtárs, ha odaszülettem. Tehát édesanyám igazolja, h születésem idején ő is ott lakott. Ez nem így volt, tehát itt meg is halt a dolog.
Valóban van ilyen jogszabály, vagy esetleg az önkorm. próbál találni valami indokot, nehogy bérlő legyek?
Az a fura, hogy sem a kérelem beadásának idején, sem az eddig telefonbeszélgetések során fel sem merült ez az akadály, hiszen ha tudom, nem is indítom el az ügyet.

Kérem, hogy aki képben van, segítsen,
Előre is köszi
Gábor

lovasi # 2006.05.18. 08:40

Szia Enga! Én ugyan nem vagyok jogász, de a tesómék hasonló helyzetben voltak egy éve. Nagymama lakásába jelentkeztek be bérlőtársként, semmi probléma nem volt, és fel se merült. Meg is vették a lakást az önkormányzattól - természetesen a mama haszonélvezetével, aki viszont időközben meghalt.... Biztos segítenek majd a jogászok, de nekem azért kicsit gyanús ez a történet.

ObudaFan # 2006.05.18. 20:30

Mivel a bérlőtársi jogviszony létesítésének feltételeit önk. bérlakásra maga az önkormányzat határozza meg rendeletben, akár lehet is ilyen szabály az önkormányzati rendeletek között.

Enga # 2006.05.19. 09:26

Igen, én is ettől tartok, hogy teljesen az önk. jó, vagy rosszindulatára vagyunk ítélve, mivel a saját tulajdonára olyan rendeletet alkalmaz, amilyen neki jólesik.
Köszi a hozzászólásokat.
Gábor

csellos # 2006.05.19. 09:48

Azért ez több, mint egyszerűen jó-, vagy rosszindulat kérdése.
Érdemes pontosan utánanézni a rendeletben.

Tito # 2006.07.21. 06:12

Jó reggelt.
Még új vagyok , és nem is tudom pontosan, h hova is forduljak. A kérdésem a következő lenne : Egy albérlőnek milyen jogai vannak , ha bérel egy házat ? A tulajdonos tényleg megszabhatja, h ha önálló kertes házat bérelek, akkor a kerthez nincs közöm?
Létezik olyan felmondási indok, h ki kérem maganak a lekezelő, meghazudtoló hangnemet, és ezért el kell hagynom a 2 éve bérelt házat ?
Van erre vmilyen jogszabály, ami jelen esetre alkalmazható ?
Előre is köszönöm.

Vadalma # 2006.07.21. 07:30

Kedves Tito,

kerthaszálat

a bérleti szerződés a felek szabad akaratára épül. ha úgy egyeztetek meg, hogy nem használhatod a kertet, akkor nem is használhatod.

felmondási indokok

1993. évi LXXVIII. tv. szól a lakások bérletéről.

24. § (1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

  1. a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;
  2. a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;
  3. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;
  4. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják;
  5. a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást (a továbbiakban: cserelakás) ajánl fel.

de: 26. § (5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést - ha a felek másképpen nem állapodtak meg - írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál.

itt akár lehet az is az indok, amit lent megadtál.


kérdések:

*amúgy bérlő vagy vagy albérlő vagy?
*határozatlan idejű a bérleti szerződésed? ha igen, akkor a 26. § (5) vonatkozik Rátok.

Vadalma

Vadalma # 2006.07.21. 07:31

utolsó mondatomhoz: feltéve, hogy nem állapodtatok meg máskppen.

Tito # 2006.07.21. 12:31

Szia Vadalma.
Először is köszönöm, h válaszoltál nekem.
Bérleti szerződést nem írtunk, szóbeli megegyezés volt.
Amikor kibéreltem,nem volt kérdés, h az autó a kertben áll, mostanra már úgy "emlékszik", h ENGEDÉLYT KÉRTEM , H AZ AUTÓMMAL BENT PARKOLHASSAK, amit ő nagy kegyesen megengedett. A kertet mi hoztuk rendbe a párommal, fényképeket csináltunk, h milyen volt előtte, szó nem volt olyasmiről, h nem csinálhatok semmit a kertben, hanem együtt szépítettük.
A felmondást úgy intézte el, h kikértem magamnak a hangnemét, erre közölte , h aug. 20-ig adjam át az üres házat és a kulcsokat.
2 havi kaukciót raktunk le, nekem értelem szerűen ebből az következne, h 2 hónap a felmondási idő, mivel nem lett máshogy rögzítve írásban.
Tehát így szerződés nélkül mit tudok ellene tenni ?
Mert a ház ahol lakom osztatlan közös tulajdonú telken van, amit önhatalmulag leválasztottak, a másik részre építettek egy garzon házat, amit sufniként iktattak be, de az szintén ki van adva albérletbe.

Tito # 2006.07.21. 12:33

Ja , és a felmondási indokok egyike sem stimmel, mert mindig pontosan volt minden fizetve, nem hangoskodtunk,nem rongáltunk, stb, tehát az ő indoka én szerintem nem állná meg a helyét, mert mondvacsinált.

Vadalma # 2006.07.21. 13:09

lakásbérlet érvényesen írásban jöhet létre, de szerintem nem sokat nyerhettek, ha elkezdtek a szerződés érvényességén pereskedni. akkor meg jogcím nélküli lakáshasználók vagytok.

sajnos, azt kell, hogy mondjam, hogy írásbeli megállapodás nélkül a jog nem véd Téged.

tudod, még ha lenne is határozatlan időre szóló írott szerződésetek, akkor is felmondhatna a 26. § (5) alapján. jó- három hónapra. de a bérlet akkor sem maradna meg.

az egyetlen, amit tenni tudsz: dobd be neki, hogy nyilván nem fizetett a bérleti díj után 25%-os lineáris adót, ahogy kellett volna, és ez biztos érdekli az APEH-et. de ha nincs átvételi elismervényetek az egyes havi bérleti díjak átadásáról, és nem bankon keresztül ment, ezt nehéz lesz bizonyítani. ez inkább csak tárgyalási alapnak jó, hogy egy kicsit kitoljátok a határidőt és ne kelljen augusztus 20-ig kiköltözni. de ez csak időleges megoldás. előbb-utóbb el kell hagyjátok az ingatlant.

Tito # 2006.07.21. 13:22

Az már annyira nem is érdekel, h el kell hagynom az ingatlant, már amúgy sem szerettem azt a helyet az állandó leskelődés miatt, csak nem szeretném ha annyival megúszná, h én eljövök onnan.
Az APEH szerintem is értékelni fogja a sufnira - bérleti díj szedését.
Tehát, h jól értsem : Jár nekem így a 3 hónap felmodási idő, vagy kenjem a hajamra ?