Tisztel Jogi Fórum!
A segítségeteket szeretném kérni egy kicsit furcsa ügy kapcsán, amelybe belecseppentem!
A történet röviden az, hogy 2016. áprilisában adásvételi szerződés keretében befizettem egy kis lakásra az akkor még csak vásárlóit toborzó és üres telekkel rendelkező építtetőnél. (Nem szeretnék személyiségi jogot sérteni, ezért egyelőre kihagynám a nevét, de nagyobb kivitelezőről van szó, aki Zuglóban már több helyen épített társasházat.)
A szerződésben foglalt ütemezés szerint az előirányzott 6 részletből már 5-öt megfizettem a szerződésben is rögzített, az építkezés előre haladásának ütemében. Ez a teljes vételár kb. 95%-a. Azt a megfizetett összegből is láthatjátok, sejthetitek, hogy áll már a társasház, és jelenleg belsőépítészeti munkák folynak benne (festés, burkolás, stb.) utolsó stádiumban.
És most jön a furcsaság! Tavaly december elején megkeresett telefonon az eladót/építtetőt képviselő ügyvéd, hogy beszélnünk kellene. Ez már önmagában sem sok jót sejtetett, de amikor elmentem hozzá, fogadott az igazi "meglepetés". Hímezve-hámozva ugyanis azzal ált elő az ügyvéd "úr", hogy a megváltozott építőanyagárakra, és a dolgozói bérek emelkedésére tekintettel az eladó VISSZA SZERETNÉ VÁSÁROLNI a lakást!!! Hát mondanom sem kell, hogy én ezt elutasítottam. Majd két éve már használják a pénzem, az ingatlan piac azóta annyira átalakult, hogy én az akkori pénzemért ma már semmit nem tudnék venni. Az építtető 200 feletti lakást épít itt, és a később értékesített lakások lényegesen drágábban lettek értékesítve, de gondolom, nem én tehetek a külső tényezők megváltozásáról.
Viszont most ott tartunk, hogy nem engednek megnézni a lakást. Egymásra mutogatnak, és mindenfélét hazudnak, már amikor felveszik a telefont, mert azt mondanom sem kell, hogy 10 hívásból tán, ha kétszer megteszik ezt. Feltételezem náluk feketelistára kerültem, így a telefonszámom sem a kívánatos kedves ügyfél kategória.
De mit tehetek én? December 31-ével át kellett volna adni a lakást, de ezt nem tették meg. Arra sem vették a fáradságot, hogy pár sorban tájékoztassanak a csúszásról, és annak várható mértékéről. A szerződésben szó van a 60 napos csúszás lehetőségéről, amelyet követően, de csak 45 napig 1000,-Ft/nm kötbért von magával, és annyi.
A kérdésem az lenne, hogy megtehetik (persze, mert megteszik) jogilag, hogy elzárkóznak a velem való kapcsolattól? Ebből adódóan megtehetik, hogy nem engednek be a 95%-ban kész lakásba jelen helyzetben?
Milyen lépéseket eszközölhetek ilyen esetben? Van felügyeleti szerve az építtetőnek, ahol panaszt tehetek? Van egyáltalán értelme panaszkodnom?
Ja persze, és a legfontosabb: Megtehetik, hogy elállnak az üzlettől? Azaz visszafizetik a pénzt nekem, másnak meg 8-9 Millióval magasabb áron eladják azt a kecót, amit az én pénzemből építettek? (Ugyanis hason méretű lakást már ennyivel emeltebb áron árusítanak az Ingatlan.com-on.)
Legyszi' segítsetek, mert kétségbeejtő ez a helyzet!
Előre is köszi a segítséget!