Öröklés után tulajdonostárs kifizetne, de hogyan??


Bubó # 2006.04.22. 08:56

Szerintem az öröklési szerződés - ha korrektül van megfogalmazva - mind-kettőtöknek jobb.
Ebben az esetben nem most, hanem a haláleset után kell az illetéket megfi-zetni, és szerintem kevesebbet.

venedzser # 2006.04.21. 08:06

Köszönöm Bubó!

Lenne még egy kérdésem amiben a segítségemre lehetnél:
Mi az előnyösebb ha eltartási szerződést kötök a nagymamám által felajánlott 50 %-ra, vagy öröklési szerződést?
Melyik biztosabb, melyik jobb választás?
Melyikkel adózok kevesebbet?....stb.

Üdv,

Bubó # 2006.04.15. 12:37

Leendő örökösökről írsz, tehát akkor jelenleg még az egész ingatlan a nagymamáé.
Ebben az esetben viszont elsősorban a nagymamával kell megegyezned ennek az 50 %-nak a sorsáról is, az adásvételi szerződést is vele kötöd meg, majd ő odaadja a pénzt a leendő örökösöknek.
Az örökös-jelölteknek semmiről nem kell lemondaniuk, életében a nagy-mama szabadon rendelkezik a tulajdonával.
Üdv.

venedzser # 2006.04.13. 11:41

Sziasztok!

A nagymamám eltaratási szerződés keretében rám iratja a ház tulajdonjogának 50%-át, a másik 50 %-át viszont ki kellene fizetnem a jelnlegi örökösöknek jövőre.
Van-e arra lehetőség hogy egy sima adásvételi szerződéssel megvegyem a ház tulajdonjogának ezt az 50%-át, és kifizessem előre az örökösöket, a nagymamám halála előtt. Az leendő örökösök egyébként ebbe belegyeztek. Kell-e pl. az örökösöknek az örökségről való lemondó nyilatkozatot tenniük.

Üdv,

pkatus # 2006.04.13. 06:33

Köszönöm a hozzászólásokat!
Sikerült megnéznünk a házat. Kiderült, hogy a 25 év alatt, amióta felépült csak 1x volt kifestve, a haszonélvező semmit nem csinált vele. Tehát örököltünk egy 5 éves ház felét, de kaptunk egy 25 éves lelakott házrészt. A haszonélvező (a fél ház tulajdonosa) örököse 16 évig gondozta a nénit, ezért cserébe örökölte az ő részét (a fél házat). A házon volt épitési kölcsön, ami valószinűleg letelt, mire ő elkezdte ápolni a nénit. Most mégis követeli a kölcsön megfizetését tőlünk. Van joga hozzá? A néni a nagyapánk után özvegyi nyugdijat kapott.
Ezen kivül kértünk kulcsot a házhoz a tulajdon rendezéséig, amit elutasitott a legnagyobb rész tulajdonosa. Megteheti ezt? A ház lakatlan, és a miénk is.

ildikó31 # 2006.04.07. 08:04

Kedves pkatus!

amennyiben Ön el kívánja adni a részét, és erre talál vevőt reális áron, akkor a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van, de csak azon az áron, amin Ön el tudná adni a harmadik személynek.
Ha nincs szándékában megtartani, akkor már csak vevőt kell találni a tulajdoni hányadára.


ildiko31

pkatus # 2006.04.07. 07:39

Ja és megtartani sincs szándékomban.

pkatus # 2006.04.07. 07:38

Köszönöm. Még az lenne a kérdésem, hogy mi van akkor, ha én el akarom adni a részemet, de reális áron, és nem olyan potom összegért, amit ő kínál érte. Õ többet fizetni nem akar, én meg nem szeretném elkótyavetyélni.

_Lala_ # 2006.04.05. 01:59

Nem mondtunk le az elővásárlási jogunkról!
Nem is kellett, mivel csak a tulajdonközösségen kívüli vásárlóval szemben lett volna elővásárlási jogotok, másik tulajdonostárssal szemben nem.

ObudaFan # 2006.04.04. 21:38

Ezt nem teheti meg, mert a haszonélvező köteles viselni - a rendkívüli kiadások kivételével - a költségeket.

pkatus # 2006.04.04. 09:15

Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy 20 éve örököltem egy családi ház kis hányadát, de a házon még haszonélvezet volt tavalyig. Csak most tudtuk meg, hogy az örökségünkhöz hozzájuthatunk, mert nem értesítettek minket eddig. A legnagyobb rész tulajdonosa most kivásárolna minket a részünkből. Már el is kezdte a részek felvásárlását úgy, hogy a többi tulajdonostól meg sem kérdezte, hogy mi nem akarjuk-e megvenni. Nem mondtunk le az elővásárlási jogunkról! Most viszont azt mondta, hogy ha nem adjuk el neki azon az áron amit ő kínál, akkor nem veszi meg, de kifizetteti velünk a 20 év alatt a házra fordított összegek ránk eső részét! A nagyapánk 20 éve meghalt, Õ utána örököltünk mi, a felesége viszont (ez az ő nagyanyja) csak tavaly halt meg, és addig haszonélvezete volt a mi részünkön is.
Megteheti azt, hogy kifizetteti velünk a házra fordított költségeket, miközben az ő nagyanyja lakott benne?
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!