Jogi szakvizsga - felkészülés


Impossible # 2021.10.06. 12:03

Pénzügyi? Olyan nincs is.

Silbourne # 2021.10.05. 10:09

Sziasztok!

Segítséget kérnék jogi szakvizsga felkészüléshez. Van esetleg valahol kidolgozott tétel elérhető? Minden érdekel, de kiemelten a polgári - pénzügyi - családjogi modul. Szíves segítséget nagyon köszönöm.

szakvizsga # 2021.09.18. 18:48

FÉLÁRON ELADÓ szakvizsga könyvek:

Polgári Jog II. A kötelmi jog, a Ptk-ban foglalt egyes szerződések: 2018 Patrocinium 3. átdolgozott kiadás 4400 Ft helyett 2200 Ft
Polgári eljárásjog: 2018 Patricinium 3. átdolgozott kiadás 5400 Ft helyett 2700 Ft
Mindkettőben van 20-30 oldal, ami szövegkiemelővel díszített. Átvétel személyesen Budapesten. E-mail: gabims100@gmail.com

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.18. 10:28

Fog az menni. De az egy év teljesen felesleges. A végére elfelejted, amit az elején tanultál. Max. három hónap. (Nekem annyi időm volt két szakvizsga forduló között, amennyi a kötelező várakozás volt. És az alatt készültem fel. Két gyerek, munka.)

Portauprince # 2021.09.18. 05:42

Sziasztok!

Én jövő ősszel tervezek szakvizsgázni, és a napokban előszedtem már az anyagokat. Ijesztő volt megint látni az anyagok mennyiségét, kicsit beugrott az államvizsga, és görcsbe rándult a gyomrom... Szóval munka és gyerekek mellett, és nem utolsó sorban ismerve a saját képességeimet :D, én egy év felkészüléssel vágok bele a szakvizsgába.. Mondjuk a célom így is csak a C és a B rész, az A rész csak ezek után, következne, nekem az inkább a mumus...

Impossible # 2021.02.28. 20:22

Szia Mandulamag!

Jó ötlet, hogy megnyitottad ezt a topicot, és igazad van abban, hogy már minden FB-n megy, ott vannak kimondottan szakvizsgás élménymegosztó csoportok, amiket itt joggal hiányolsz. Sajnos a fórumnak ez a része (joghallgatós topic) már nagyon kihalt, a régi emberek is teljesen eltűntek (tisztelet az egyetlen kivételnek, akiről tudok, de már ő sem a joghallgatókhoz írogat, hanem a szakmai témákhoz). 2009 körül még jól ment a joghallgatós topic is, de ugye azóta eltelt egy kis idő. :)

A tanulással kapcsolatban: ne akarj mindent megtanulni, képtelenség. Főbb dolgokra kell rámenni, és lehetőleg persze megérteni a dolgokat, nemcsak bebiflázni. Az a fajta napi 8-10 órás beseggelősdi, mint ami az egyetemen volt, tőlem már nagyon idegen, de lehet, hogy csak öregszem. :)

Mandulamag # 2021.02.11. 23:28

Kezdem a sort: én a C résszel kezdtem a vizsgát, szeptemberben jelentkeztem fel, szerettem volna novemberben levizsgázni (én kis naiv), hogy karácsony előtt kipipáljak egyet, de már csak februárra volt hely. Munkajogból írtam, a vizsgatapasztalataimat már leírtam a C részes topikban, nem ismétlem el. Sikeresen zártam a vizsgát, de sokkal rosszabbnak éreztem a szereplésemet, mint amilyen jegyeket kaptam, borzasztóan túlizgultam az egészet, talán azért is, mert ez volt az első alkalom, és fogalmam sem volt, mire számítsak. Elképesztően paráztam, le sem tudom írni, mennyire, idegileg és lelkileg nagyon sokat kivett belőlem ez az időszak. Persze, tudom, alapvetően mindenkiből, de én néha már betegesnek éreztem a szorongásomat. Intenzíven három hetet tanultam, előtte november környékén az alkotmányjogot olvasgattam, az Alaptörvényt kétszer elolvastam, az alkotmányjogi tankönyvnek pedig kb. a felét, illetve munkajogi jogesetekkel, iratmintákkal ismerkedtem, mert azt választottam írásbeli tárgyként. TB írásbelire külön nem készültem, pedig hát azt is húzhattam volna.

Négy nap tanulmányi szabadságot kaptam, a többit saját szabadságból tudtam megoldani. Kb. reggel 8-tól, 9-től este 7-ig tanultam, ill. este 9-11 között, attól függően, mennyi erőm volt. Délben ebédszünet (max. 1 óra, ilyenkor néha megnéztem egy sorozatrészt), délután egy rövid kávé- vagy teaszünet, aztán vissza tanulni. Volt olyan nap, hogy annyira ki voltam készülve, hogy csak délben kezdtem el tanulni, mert tömény volt az anyag, egyszerűen nem bírtam nekiülni… Friss levegőre keveset mentem, pedig kellett volna. Beosztottam a tételeket mindennapra, de egy kicsit elszámítottam magam, az alkotmányjog és a Kp. nagyon tömény volt, arra + 3-4 nap kellett volna még. Minden hétre egy-egy részt osztottam be, az első héten az alkotmányjogot és a közig.-et tanultam, a második héten az EU jogot, a harmadik héten a munkajogot és a TB-t. A Kp. és a TB nagyon nehezen ment, azokat utáltam tanulni, a Kp. részből elég rosszul is szerepeltem. Patrocinium, illetve Dialóg Campus jogi szakvizsga felkészítő tankönyvekből és a jogszabályokból tanultam, ezek elegendőek voltak. A Dialóg Campus kiadványa nagyon jó, gyakorlatias, EBH-k, BH-k, MK-k vannak benne, hasznos anyag, csak ajánlani tudom. A Patrocinium könyveivel kevésbé voltam kibékülve, kevésbé éreztem jól összerakottnak, sok volt a nyomdahiba is, de azért a jogszabályszövegek mellett jól jöttek. A következő vizsgám az A rész lesz, még nem tudom, mikor, szerintem csak valamikor ősszel, nem akarom az első félévben elhasználni az összes szabadságomat, nem is engednék szerintem, és hát ki tudja, mit hoz még az év, mikor lenne rá szükség.

A szóbeli vizsga előtt beszélgettem másokkal, nagyon vegyes, ki mennyit tanul, volt, aki négy hétig készült, volt, aki két hétig, az egyik kollégám egy hetet szán minden vizsgájára. Olyannal is beszélgettem, aki négy-öt hónappal korábban kisebb részletekben kezdett el tanulni, és vizsga előtt két hétig intenzíven tanult. Nekem nagyon nehéz volt belenyugodnom abba, hogy a hatalmas anyagmennyiség miatt képtelen vagyok mindent megtanulni, az emiatti idegeskedés sokszor rányomta a bélyegét a hatékonyságomra is, legközelebb megpróbálom ezt máshogy csinálni.

Remélem, nem egyedül fogok itt szövegelni, várok mindenkit a beszámolójával. :)

Mandulamag # 2021.02.11. 23:18

Sziasztok! Azért hoztam létre ezt a témát, hogy megosszuk egymással a jogi szakvizsgával kapcsolatos tapasztalatainkat, főként a felkészülésre koncentrálva, és talán egy kis támogatást is tudunk nyújtani egymásnak. Tudom, hogy minden részvizsgának van saját témája, de úgy látom, hogy ott leginkább a jelszókérés és a tankönyveladás megy, érdemi és friss tapasztalatokat nem nagyon oszt meg senki, amit én nagyon sajnálok, hiszen szerintem pont az lenne a fórumozás lényege. Igen, igen, tudom, manapság már minden a FB-on pörög, de én nem vagyok fent. OFF: Nem értem például, hogy a jelszót miért nem lehet kiírni, aki akar, az akkor is visszaél vele, ha privátban kapja meg, és nem lenne tele spammel a téma… De lehet, hogy ez túl magas nekem. De azért egyszer valaki leírhatná, hogy miért nem lehet kiírni a jelszót, tényleg érdekelne a mágikus varázsa ennek az egész jelenségnek. :)

Szóval: ki miből készül, mennyi időt szán a tanulásra, milyen beosztás szerint halad? Tanulási tippek is jöhetnek, és persze a vizsgákról is a tapasztalatok, de tényleg nagyon jó lenne, ha megosztanánk egymással a felkészüléssel kapcsolatos praktikáinkat. Kinek mi a jól bevált tanulási stratégiája? Ez nagyon érdekelne! „Tanuljátok” az anyagot (igen, tudom, van, amit be kell vágni), vagy inkább sokszor elolvassátok? Hónapokkal előre tanultok kisebb részletekben, vagy csak a vizsga előtt pár héttel kezdtek el tanulni? Hogy oldjátok meg a felkészülést? Ki mennyi szabadságot tud kivenni, jár tanulmányi szabadság, stb.?