Ingatlan végrehajtás


ObudaFan # 2006.05.18. 20:38

Hogyne lenne becsérték, a végrehajtó köteles becsértéket megállapítani.

A végrehajtó az ingatlan értékesítése elôtt a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve vagy - bármelyik fél erre irányuló kérelmére - szakértô becsüs véleménye alapján megállapítja az ingatlan becsértékét mind a beköltözhetô, mind pedig a lakott állapotban történô értékesítés esetére. Az adó- és értékbizonyítványnak, illetve a szakértô becsüs véleményének tartalmaznia kell azt, hogy az ingatlan lakóingatlannak minôsül-e.
A végrehajtó az ingatlan becsértékét közli a felekkel és azokkal, akiknek az ingatlanra vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joguk van.
A becsérték közlésével egyidejûleg a végrehajtó tájékoztatja a végrehajtást kérôt, hogy a közlés kézbesítésétôl számított 15 napon belül a végrehajtótól nyilvános pályázat megrendezését kérheti, amelyre több végrehajtást kérô esetén valamennyi végrehajtást kérô ilyen tartalmú nyilatkozata alapján kerülhet sor.
A végrehajtó a becsérték közlésével egyidejûleg tájékoztatja az adóst arról, hogy az értékesítést követôen fennálló kiköltözési kötelezettsége teljesítésének elhalasztása iránti kérelmét legkésôbb a közlés kézhezvételétôl számított 15 napon belül terjesztheti elô a bíróságnál.
Ha a közléstôl számított 15 napon belül végrehajtási kifogást terjesztettek elô, a becsértéket a bíróság - szükség esetén szakértô közremûködésével - állapítja meg.

Ha a felajánlott vételár nem éri el a kikiáltási árat, azt fokozatosan lejjebb kell szállítani a becsérték feléig.
Lakóingatlan esetén a kikiáltási ár a becsérték 70%-ának megfelelô összegre szállítható le, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelôzô 6 hónapban is ebben volt.

monalisa1 # 2006.05.18. 17:43

A végrehajtó nem tett semmiféle becsértéket - ő levezette a végrehajtást., neki ez volt a munkája amit te fogsz utóbb megfizetni...

A bank tett negatív vételi ajánlatot azzal az 30 M Ft-tal, melyhez egyébként joga volt.

Az adós miért nem próbált felhajtani az árverezésre egy vevőt aki többet fizetett volna a 30 helyett a 167 M F-ot érő házért., így a 80 M Ft-os tartozásból nem 50 M Ft maradt volna vissza, hanem tán kevesebb fizetnivaló.

Zoli2052 # 2006.05.18. 15:36

Melyik becsértékre gondol, amit a végrehajtó tett?
Egyként az árverés május 16-án most kedden volt.

ObudaFan # 2006.05.17. 21:21

Bizony, a becsértéket kellett volna kifogásolni annak idején, de annak a határideje jó eséllyel eltelt.

monalisa1 # 2006.05.17. 10:11

A 167/85 M forint és a 30 M forint két egymástól elkülönő bankügylet volt.

Mivel az átverésre a bankon kívül más nem jelentkezett, jogába állt lefelé licitálni = balóért jutott hozzá a 167 M forintos ingatlanhoz, valamint az eredeti összegű kölcsönből még 50 M forinttal- valamint azok kamatával és az árverezés költségével tartozik neki a kölcsönfelvevő.

Ahogy Rite írta: legfeljebb az árverési jegyzőkönyvben egy esetleges hiba...

Amúgy sajnálom az illetőt, komoly pénzügyi slamasztikába került.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.05.17. 09:07

akkor kellet volna okosnak lenni amikor a végrehajtó meghatározta a becsértéket most már késő az árverést meg lehet támadni ha van valami hiba benne ahhoz látni kell a jegyzőkönyvet stb de nem az érték miatt

Zoli2052 # 2006.05.17. 08:28

Tisztelt szakértők!

Van egy ingatlan, melyre 85 M Ft hitelt vett fel valaki, és a bank 167 M-ra becsülte, de az ingatlan végrehajtás alá került.

A végrehajtás során a bankon kívül más nem licitált az ingatlanra, így a bank vásárolta ki 30 M Ft-ért, de ugyanakkor előtte 167 M Ft-ra becsülte.

A kérdés:

Ha a végrehajtás során maga a végrehajtó / a bank / vásárolja ki az ingatlant, akkor mi a helyzet?
A Végrehajtási törvényben ez hogyan szerepel, mi az érvényes arra az esetre, ha a bank a saját értékbecslése alatt sokkal kisebb összegért akarja kivásárolni az ingatlant?

Előre is köszönök mindenfajta hozzászólást!