Ha gyermek egy ingatlan tulajdonosa, mit tehet a szülő?


ObudaFan # 2006.07.10. 19:13

A törvényes képviselô jognyilatkozatainak érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges, ha a jognyilatkozat a kiskorú ingatlantulajdonának átruházására vagy bármely módon történô megterhelésére vonatkozik, ide nem értve azt az esetet, amikor az ingatlan ellenérték nélküli megszerzésével egyidejûleg kerül sor haszonélvezet alapítására irányul.
Éppen ezért a polgármesteri hivatal gyámügyi előadóját meg kell keresni. Ezt egyébként tudnia kell a szerződést elkészítő ügyvédnek is, ezért a legjobb rábízni az egész ügyintézést.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.03. 14:36

Gyámhatóság hozzájárulása is szükséges. Valószínűleg úgy adják meg, ha a vételárat letétbe helyezitek, vagy legalábbis a megvásárlandó lakás megfelelő hányada a gyermek tulajdonába kerül.

Ildy324 # 2006.07.03. 14:20

Tisztelt Cím!

A következő ügyben kérném tanácsukat:

Lányom 9 éves, és az én szüleim az ő nevére vettek egy telket, úgy, hogy a haszonélvezők ők, a nagyszülők voltak.
Közben édesapám meghalt és szeretnénk eladni a telket, hogy lakást vásárolhassunk, és ehhez édesanyám, a haszonélvező is hozzájárulna. A kérdésem az volna, hogy, mivel a telek tulajdonosa egy 9 éves lány, én, mint szülő jogosult vagyok-e eladni a telket vagy mit lehet tenni (esetleg, a lakásban neki is tulajdonosnak kell majd lennie?).

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel.

Ildy