Birtokvédelm - hogy lehet ez? SOS


ObudaFan # 2006.07.11. 19:05

A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fûzôdô törvényes érdekeinek sérelmére.
A birtoklás, a használat, a hasznosítás, valamint a rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak - ha a törvény másként nem rendelkezik - szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.
Ha a törvény szótöbbséggel hozott határozatot kíván meg, és ilyen határozat nincs, a birtoklás, a használat vagy a hasznosítás kérdésében bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határoz.

Levi # 2006.07.11. 18:48

Jó est!

Nekem is hasonló problémám van, csak a különbség annyi, hogy az 50%-ban tulajdonos (hivatalosan is, tullapon szereplő) örököstársam költözött be, és nekem még kulcsom sincs, mert nem adott. Hogyan tudnám kijebb tessékelni onnan?
(Annál is inkább mert írásos megállapodásunk van, hogy megveszi a részemet, ami még nem teljesült.)

Köszönöm előre is a segítséget!

goodman # 2006.07.06. 18:05

Kérdés az az sztem, hogy milyen jogcímen van ott. Ha kulcsa van a lakáshoz, akkor nem nagyon lehet lakásfoglaló. Bérlő?

Initram5 # 2006.07.06. 13:43

?

Initram5 # 2006.07.06. 00:20

Folyamatban van egy hagyatéki eljárás. Az örökös édesanyám és testvére. Hagyatékátadó végzés még nem született, de tudjuk, hogy ettől az öröklés már beállt korábban.

A tulajdoni lapon természetesen még az elhunyt van feltüntetve mint 1/1 tulajdonos.

A lakáshoz egy harmadik személynek van kulcsa, aminek az átadásáról nem mond semmit, hiába kértük már írásban is.

Mit lehet tenni? Nem tudom, hogy a lakásban van -e ingóság, hogy az kié (az elhunyté v. akiénél a kulcs van) és mivel nem akarok önkényeskedni, nem tudom mi lenne az okos megoldás.

Jelentsem fel önkényes lakásfoglalásért (szabálysértés)? Vagy?

péterapó # 2006.07.04. 22:20

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.

Ptk.188. § (1) Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg...

191. § (1) Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését....

(3) A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja....
Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.

Ja bocs most látom,több mint egy éves a történet,.
Bírósághoz kell fordulnod.
Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

szucs_ati # 2006.07.04. 12:42

Tisztelt Ügyvédek!

Kérlek Titeket segítsetek megoldani a problémám!

Adott egy saját tulajdonban lévő üzlet, amely 2005 tavaszán egy szobeli megállapodás alapján "bérbe lett adva", csak sajnos a bérleti szerződés nem született meg a mai napig sem.
2005 nyaráig még bizakodtunk, hogy a szerződés megköttetik, de sajnos csak folyamatos hitegetés volt az akkor már birtokon belül tevkenykedő "bérlő" részéről.
A következőek a problémák:

  1. A "bérlő" jogalap nélkül tartózkodik az üzletben és nem lehet eltávolítani. Nagy segítség lenne számomra ha megtudhatnám, hogy törvényesen miként távolíttathatom el őt az általa önkényesen birtokolt tulajdonomból, mert önmagától onnan soha nem fog elmenni (még fenyegetőzik is, de sajnos ezt bizonyítani nem tudom)
  2. Az üzlet, mivel ő benne van, nem kiadható, csak veszteséget termel! A bent lévő tulajdonát lefoglaltahatom-e, vagy van-e lehetőség a súlyos anyagi kár mérséklésére!

Mindenki vályaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: Szűcs Attila