Ingatlan eladás


_Lala_ # 2006.07.12. 22:00

Hm. Közben rájöttem, hogy azért 10%-ot írt, mert az már az adó, a 40%-os adóalap 25%-a... :)

_Lala_ # 2006.07.12. 21:58

Egyébként nem ugy van,hogy 10 évvel a vásárlás után már nincs semmiféle SZJA kötelezettség?

15 évnél szűnik meg, és a szerződések földhivatali iktatásának naptári éve számít.

Tehát ha 1991-ben volt a vásárlás, akkor 2006-os eladásnál már nincs SZJA.

Egyébként ObudaFan szerintem elírta: 15 év esetén 0%, 14 év esetén 10%, 13 év esetén 20%, 12 év esetén 30%, 11 év esetén pedig a 40%-a képezi az adó alapját az elért nyereségnek (bevétel mínusz igazolt kiadások).

Viszont a 19:29:06-kor írt hozzászólásában szerepel a lakáscélú felhasználás SZJA kedvezménye, amit nagy eséllyel igénybe tudtok venni, így ha jól időzititek a vételt, akkor nem lesz SZJA fizetés belőle.

vanda24 # 2006.07.12. 20:42

Szia Obuda!

Hát azért az sem tűnik kevésnek...
Egyébként nem ugy van,hogy 10 évvel a vásárlás után már nincs semmiféle SZJA kötelezettség? (egyébként majdnem tízszeresére nőtt az ingatlan ára-kicsi garzon 11 éve kb. 750.000,most pedig 6.5 millió körül van)

_Lala_ # 2006.07.12. 19:09

a fiatalok eladják(vagyis ugye a szülök),majd a befolyt pénzből+ hitelből új lakást vesznek a szülőknek kelletkezik-e valamilyen illeték fizetési kötelezetsége?

Illetéket az fizet, aki vásárol. Mivel a szülők nem vásárolnak, ők biztos nem fizetnek illetéket.

ObudaFan # 2006.07.12. 18:54

vanda24!
A szülőknek 11 év után még előfordulhat némi SZJA-kötelezettsége, de nem lesz sok: az eladási ár és a régi szerzéskori ár különbözetének 10%-a max.

ObudaFan # 2006.07.12. 18:49

semleges!
Külön kell kérni építési engedélyt.

semleges # 2006.07.12. 18:02

Nagyon kösznöm a segítséget. Kezdek tisztán látni. Azt összeget ami az eladott lakásból származik, be akarom fektetni az ideiglenes lakhatásival rendelkező családi házam építésébe. Erre külön kell kérni az építési engedélyt? Új tervek stb?

vanda24 # 2006.07.12. 17:49

Szia Obuda:)

Örülnék,ha a szocpolos írásomat is megnéznéd.
Továbbá abban az eseben, ha valakinek a szülei nevén van egy 11 éve vásárolt lakás (amiben egyébként már nem a szülők laknak,de az ő nevükön van), a fiatalok eladják(vagyis ugye a szülök),majd a befolyt pénzből+ hitelből új lakást vesznek a szülőknek kelletkezik-e valamilyen illeték fizetési kötelezetsége?
Vagy mivel már 11 éve vették,eladás után a szülök azt csinálnak a pénzzel "amit akarnak"?!

Köszi

ObudaFan # 2006.07.12. 17:29

Itt most mind a ketten mindent összekevertetek.

Illetéket ingatlan vásárlása esetén kell fizetni. Építése esetén nem. Ha lakástulajdont vesz az ember, akkor van jelentősége annak, hogy elad lakást. Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevô a másik lakástulajdonát a vásárlást megelôzô vagy azt követô egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. Ha a magánszemély vevô egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, akkor az illeték alapját képezô értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelôzô vagy követô - a fizetésre kötelezett számára kedvezôbb illetékalapot eredményezô - egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni. Amennyiben a magánszemély vevô a további lakásvásárlásaival szemben az elôbbi feltételeknek megfelelô, további lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakulnak.

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékû jognak a megszerzése, ha a vagyonszerzô az ingatlanon a szerzôdés illetékkiszabásra történô bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít. A vagyonszerzô lakóházépítési szándékáról legkésôbb az illetékfizetési meghagyás jogerôre emelkedéséig nyilatkozhat az illetékhivatalnál.

Eladás esetén SZJA-t kell fizetni. A befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének idôpontját megelôzô 12 hónapon vagy az azt követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

  • a belföldön fekvô lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése;
  • a belföldön fekvô lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett idôtartamon belül lakást épít, építtet;
  • a belföldön fekvô lakás építése, építtetése;
  • a belföldön fekvô lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történô bôvítést eredményez;
  • a belföldön fekvô lakás legalább az (5) bekezdésben meghatározott idôtartamra szóló haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  • az idôsek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férôhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj elôre történô megfizetését is).

    A magánszemély a lakásszerzési kedvezményt az igazolt lakáscélú felhasználás adóhatóságnak történô bejelentésével egyidejûleg adóvisszaigényléssel, vagy ha a lakáscélú felhasználás az adó megfizetése elôtt történt, akkor az adóbevallásában érvényesíti.

    A lakáscélú felhasználás igazolására a következô okiratok szolgálnak:

  • lakótelek, lakás tulajdonjogának, haszonélvezetének, használatának és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén az érvényes szerzôdés és a földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint az összeg felhasználását igazoló okirat;
  • lakás bérleti jogának megszerzése esetén az érvényes szerzôdés és az összeg felhasználását igazoló okirat;
  • lakás építése, építtetése és lakás alapterületének növelése esetén a jogerôs használatbavételi engedély, valamint az összeg felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számla;
  • idôsek otthonában, illetve fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férôhely megszerzése esetén az elhelyezés alapjául szolgáló okirat, valamint az összeg felhasználását igazoló okirat;
  • rokonsági fokot vagy a korábbi házasságot igazoló közokirat, ha a lakáscélú felhasználás (részben vagy egészben) közeli hozzátartozó, illetve volt házastárs részére történt.
monalisa1 # 2006.07.12. 07:07

Az eladásra kerülő lakás ára egy éven belül - vagyis ha jól tudom a következő évi szja bavallási határidőig bezárólag - minden levonási kötelezettség nélkül átvihető 1:1-ben másik ingatlan vásárlásába. Ha a vásárlás esetleg elhúzódik akkor az ingatlan eladásából keletkezett haszon utáni 25% szja 4 évig visszaigényelhető.

Egy új családi házra miért csak ideiglenes lakhatási engedély van? (Külterületi?)

Mint bármely hozzáépítéshez/toldáshoz úgyszintén szükséges az építési hatóság engedélyezése, ha alapból a házra ideiglenes engedély van akkor az újabb engedély is ekként fog szólni.

Valaminek engedély nélküli építése utóbb esetleg elbontási kötelezettséget vonhat maga után, de legalább is a bírságolás biztos.

semleges # 2006.07.12. 02:23

Sziasztok!
Segítséget kérnék: egy panellakást eladva annak az árát az új csládi házba beépítve kell-e illetéket fizetni. A családi házon csak ideiglenes lakhatási van. Lehet hozzá építeni? Engedély kell hozzá?

ObudaFan # 2006.07.10. 19:07

Ha még következő adóbevallásig sikerül vásárolni, akkor nem kell befizetni sem az adót. Ha nem sikerül, de 60 hónapon belül sikerül venni, akkor az adót meg kell fizetni, de vissza lehet igényelni.
Nyilván a másik lakásra terhelhető jelzálog, ha nem veszik meg, ha pedig megveszik, a vevő teljesítéséből lehet törleszteni.

Julianna # 2006.07.06. 07:04

Két db ingatlant szeretnénk eladni. Ha ebben az évben az egyiket eladjuk, - mondjuk októberben - , meddig kell helyette másikat vásárolni belőle?
Az egyik lakás az enyém , a másik édesanyámé. Vidéken kétgenerációs házat szeretnénk venni ebből a kettőből , de csak a kettő árából tudjuk ezt megoldani.
Mi van akkor, ha az egyiket októberben, a másikat viszont csak egy - két év múlva tudjuk eladni? Sajnos meg kell várni amíg a másik lakást is megveszik. Gondolom addig kölcsönt sem tudunk felvenni, mert nem tudjuk a jelzálogot mire ráterheltetni. Jövedelmünkre nem adnak tízmillió kölcsönt, mert édesanyám nyugdíjas, az én keresetem pedig alacsony. Kérem segítségüket mi a teendő ilyenkor? Kinek mit és meddig kell bejelenteni, fizetni? Dec. 31-ig úgy hallottam az egyik eladás után be kell jelenteni az adó vagy illetékhivatalnak. Fizetni is kell? Másik kérdés, hogy milyen áthidaló megoldás lehetséges, hogy meg tudjuk venni az új házunkat? (van ilyen kölcsön?)