ingatlan vétel tartozással


Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.17. 10:51

Az ingatlanon a tulajdonjog valóban a nyilvántartásba bejegyzéssel történik - de a változás bejegyzésére alapot adó aktus időpontjára visszamenő hatállyal.

(Jaj.)

amarton # 2006.07.17. 09:52

És ha közben bejegyeznek, akkor már semmit nem tehetek? A helyükben akkor csak kivárnám azt az időt. Már bármelyik nap megkaphatom a papírokat.
Bocs, hogy akadékoskodom...
Az nem számít, hogy ők voltak a tulajdonosok, mikor eldöntötték a befizetést és aktuális lett.
Köszönöm!

Zorro456 # 2006.07.16. 16:13

a tulajdonjog a földhivatali bejegyzéssel keletkezik, tehát amíg nem vagy bejegyezve addig jogilag nem kérhetnek tőled semmit.

amarton # 2006.07.16. 06:15

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem már csak egy kérdésem van: a társasház a legutóbbi lakógyűlésen megszavazott egy célbefizetést, hogy a padlásra szoktatott galambok után kitakarítsanak. Erre nyitottak egy külön számlát, és tulajdoni hányad aányában felosztották a költségeket. Az én részem ebből közel 30 ezer forint, amit olyasmire kellene befizetnem, amit az előző tulaj szavazott meg, és nekem persze nem szólt róla. Pedig ezt tudták. Kötelezhetnek engem ennek az összegnek a befizetésére? A közös képviselő szerint is az előző tulajnak kellene, de ők azt mondják minden tartozásával adták el nekem a lakást. A Földhivatal egyébként még be sem jegyzett tulajdonosnak, ez még folyamatban van. Mit tehetek ebben az esetben?

ObudaFan # 2006.07.13. 19:34

Ez a szabály a kötelezett és a kezesek együttes perlését nem gátolja, tehát a lakók a házzal együtt perelhetők. Az egyes lakóktól nem feltétlenül köteles a díjbeszedő ugyanolyan arányban végrehajtani, hanem ahogy tud, de a lakók tul. hányaduk arányában egymás felé külön perben megtérítési igényt érvényesíthetnek.
Igen , ebben az esetben nektek külön kell pereskedni ezzel a lakóval, de nem az egyes lakóknak, hanem magának a társasháznak.
Véleményem szerint jelen perben a Díjbeszedőnek nem feltétlenül kell perbe vonni ezt a másik házat, illetve lakóit, de egy esetleges tájékoztatás esetén hátha megteszik. A helyettük történt kifizetéseket azonban mindenképpen követelni lehet rajtuk. A pontosabb válaszhoz azonban látni kellene ennek a leválásnak a dokumentumait.

amarton # 2006.07.13. 09:19

Tehát ha a ház nem tud fizetni, akkor minden egyes lakót beperelnek? És ilyenkor egyenlő arányban próbálják behajtani a tartozást mindenkin?
A társasháznak ugyan ninics pénze, de az egyik lakó megvette és beépítette a közös udvar egy részét, aminek az árából már lehetne törleszteni. Fizetni viszont nem nagyon akarnak. Mit tehetünk mi, többi lakók, hogy behajtsuk a pénzt? Nekünk meg vele kellene peresekedni gondolom?
És még egy kérdés, bocsánat...
A tartozás egy része a szomszédos házé, amit csak 1-2 éve sikerült leválasztani a miénkről, miután kiderült, hogy nagyrészt az ő ki nem fizetett fogyasztásuk halmozódott fel. Persze ez a Vízműveket nem érdekli, mert a mi házunkon látszik a tartozás. A szomszéd ház önkormányzati tulajdon volt, pár hete viszont eladták. Rajtuk be lehet hajtani valamit?

ObudaFan # 2006.07.12. 17:18

A sortartásos kezesség azt jelenti, hogy a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a követelés a kötelezettôl (jelen esetben a társasháztól) behajtható. Ez a szabály a kötelezett és a kezesek együttes perlését nem gátolja.
Ha viszont a társasháztól nem lehet behajtani, akkor végrehjtást lehet vezetni a kezes vagyonára is.
Ha a kezes fizet, elsősorban a társasháztól követelheti a megtérítést, de az eladókkal szemben is élhet szavatossági igénnyel, annak ellenére, hogy azok nem tudtak a tartozásról.

amarton # 2006.07.12. 13:48

A következő problémával kapcsolatban kérnék segítséget: Pár hónapja vettem saját lakást, amivel minden rendben is volt, semmiféle tartozása nem volt az eladóknak a közművek vagy a ház felé. A társasháznak viszont a hanyag kezelés miatt már a 90-es évektől halmozódó tartozása van. Erre kaptam az elmúlt hetekben egy felszólítást a többi lakóval együtt, hogy minket perelnek be sortartó kezesként, ha nem egyenlíti ki tartozását a ház(a Díjbeszedő Rt.). Ez egy mindössze 12 lakásos társasház. Nem tudom mit jelent a sortartó kezesség, illetve engem mennyire kötelezhetnek bárminek a befizetésére. A tartozásról az előző tulaj sem tudott évekig, és persze nekem sem említették egyetlen szóval sem a helyzetet. Most pedig mossák kezeiket :-(
Köszönöm