közös tuladon megszüntetése


ObudaFan # 2006.07.19. 20:25

Hát azért a keresetlevélben nem árt valamilyen indítványt tenni vagy az értékre, vagy arra, hogy fogalmad sincs, és rendeljenek ki szakértőt. A legjobb a kettőt kombinálni: az értékre javaslatot tenni, de jogfenntartással, és szakértőt kérni.

Kenderice # 2006.07.19. 19:49

DrAttika:
Nekem is van egy közös tulajdonú ingatlanom. Tavasszal egy ügyvéddel készíttettem egy keresetlevelet a közös tulajdon megszüntetése céljából mert az egyik tulajdonos ismeretlen helyen tartózkodik. A bíróság folyton visszadobta a keresetlevelet olyan indokkal először, hogy én határozzam meg, hogy milyen módon kérem a megszüntetést. Mikor másodszor is beadtam (árverésre), akkor meg az volt a kifogás, hogy nem jelöltem meg, hogy mennyiért árverezzék el azt.
Most ennyire a szájába kell rágni a bíróságnak a dolgokat? Az ügyvédem is értetlenül állt a dolog előtt. Én úgy tudtam, hogy a tárgyalás során kell sorban kizárni a megszüntetési módokat és végül az árverés marad.
Vagy nem így van?

ObudaFan # 2006.07.17. 19:24

Közös tulajdon megosztási perben szinte mindig sor kerül ingatlanszakértő kirendelésére, ha hasonló értékvita van. Nyilván a szakértő által megállapított érték alapján tudjátok megmondani, hogy az az alapján számított árat meg tudjátok-e fizetni, vagy sem. Ha igen, akkor a bíróság ezt engedélyezni fogja, mert az árvereztetésnek semmi értelme nem lenne.

Dr.Attika # 2006.07.17. 16:38

A 2/3 tulajdoni hányad megvásárlása után- amennyiben önként nem adja el az 1/3 tulajdoni hányaddal rendelkező- kérni lehet a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. A perben a bíróság 3 féle ítéletet hozhat.
1.) Ha fizikailag lehetséges természetben osztja meg az ingatlant,
2.) Valamelyik tulajdonos társ magához váltja a másik tulajdoni hányadát,
3.) Árverés útján eladás és a kapott vételárat kell megosztani a tulajdoni hányad arányában.
A bíróság a 3 megoldás közül nem választhatja azt, amelyik ellen mindegyik fél tiltakozik.
A közös tulajdon mindenképpen megszűnik, de hogy milyen módon az a perben dől el.

szildi # 2006.07.17. 16:22

Szeretnénk megvenni egy házat, de közös tulajdonban van. Akié a nagyobb rész (2/3) azzal megegyeztünk az árban,de a kissebb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos kevesli az árat. Milyen lehetőségeik vannak arra nézve,hogyha megvesszük a 2/3-részt a további 1/3-részt is megvegyük.