Teremgarázs lehajtó rámpa


monalisa1 # 2006.07.21. 14:25

Bocs: bejárattal/kijárattal...

monalisa1 # 2006.07.21. 14:24

Az egyik vidéki nagyvárosban nemrég épült egy parkolóház - egytelen közös bejáratal/kijáratal. (Az hogy nagyon meredek és szűkek a fordulók most hagyjuk.)

Ha történetesen tűz ütne ki valamelyik alsóbb szinten, az afölötti kocsikat senki meg nem tudná menteni...

Az utca is elég szűk, maximum 2-3 tűzoltókocsi ha elférne ott, azaz egy HÍRTELEN gyors tűz/fűst esetén akár emberek is rekedhetnek az épületben.

A parkolóház a város 100%-os tulajdonában, ez is a kapzsiság egy példája.

Ment is évekig a különböző jogvita.

monalisa1 # 2006.07.21. 14:14

A közös képviselőtöknél vélem kell hogy legyen elfekve egy komplett tervdokumentáció a házról, és azon fehéren - feketén a mélygarázs pontos adatai.

De legalább is a tervező nevét/cégét valamelyik "ó" papirosból elő kell hogy sikerüljőn bányászni.

És ha sehol másutt, de neki otthon ill. az irodájában egész biztosan van lefűzütt példánya.

Aztán előfordulhat az is, hogy a kivitelezés során utóbb "bezsufoltak" még egy-két autóra való helyet - a többiek rovására...

Tehát lehet hogy a terv az épitészeti szabályok szerinti, csak a beruházó a mohó...

Azt nem tudom, hogy egy mélygarázsban a műszaki átadáskor minden egyes garázst és/vagy beállálót végigszámolnak-e?!

Teremgarázs, az épület használatbevételi engedélye előtt kong az ürességtől - mindenki a lakásokra koncentrál...

Legrosszabb esetben kisebbre cserélni az autót .

ronaldinhogaucho # 2006.07.21. 07:26

Garázsbeállót vettem, ami a társaházi szerződés szerint hozzátartozik a lakáshoz. Szétnéztem a város honlapján, de nem találtam rendeletet, most írtam egy levelet, az építési osztálynak.

monalisa1 # 2006.07.20. 15:24

Igen, mert más a mérete egy garázsnak és más a csak kocsibeállónak - az árak akár kétszeres eltérésűek is lehetnek, sőt. (Az én lakóhelyemen van olyan újonnan épülő társasházi alagsor ahol a garázshelyért 1.800.000 Ft-ot kérnek, míg a kocsibeállóért csak 600.000 Ft a taksa.)

És a mélygarázsban az egyik - másik nem okvetlenül egymást követően van számsorozva.

Az önkormányzat honlapján történő kutakodás jó útirány lehet, bár vélem nem kevés időt fog lekötni...

A tervrajzot feltétlen meg kell nézni!

Vadalma # 2006.07.20. 14:58

csak kibicként: minden egyes önkormányzatnak vannak hely építésrendészeti előírásai. esélyes, hogy azokban van leszabályozva, amit Te keresel, kedves Ronaldinhogaucho.

többnyire a honlapjukon ezek fenn is szoktak lenni.

ott érdemes böngészni.

azt is érdemes megnézni, hogy Te mit is vettél: ha lakást és garázst, amibe szerződés alapján egy busz is belefér, akkor szavatossági igényed van.

Vadalma

monalisa1 # 2006.07.20. 14:51

Csak mint laikus hozzászóló: a mélygarázsban vélem minél több beállóhelyet akartak létrehozni az egyes eladott helyek bevétele okán...

ronaldinhogaucho # 2006.07.20. 14:34

Ezt a bizonyos építésrendészeti előírást szeretném megtalálni, ha létezik egyáltalán. Tegyük fel, hogy van ilyen előírás, akkor akár a tervben akár a kivitelezésben hiába tért el ettől a kivitelező, ő moshatja kezeit, hogy megkapta az építési és a használatbavételi egedélyt is? Innentől kezdve nincs jogorvoslat , nincs felelős? Vagy pereljük inkább a hivatalt?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.20. 14:04

Bizonyára van rá építésrendészeti előírás. De azt már az építési engedély kiadásakor figyelembe vették. (Ha meg a hivatal mulasztott, arra a kivitelező joggal hivatkozhat.) Megjegyzem: ha a használatba vételi engedélyben nem szerepel elvégzendő munkaként a javítás, akkor valószínűleg megfelelt a terveknek.

ronaldinhogaucho # 2006.07.20. 11:37

Kedves Kovács Béla Sándor! Ezek szerint szabvány előírás nem létezik ilyen rámpákra. Az egyetlen esélyünk abba belekötni, ha eltérés van a részletes kivitelezési tervtől? Ha a beruházó ezt nem adja át önként nekünk, az építési engedélyt kiadó önkormányzati építésügyi osztálytól tudjuk mi megszerezni a kivitelezési tervet? Ronaldinhogaucho

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.20. 10:47

Két eset lehetséges. Egy: a rámpa az építési engedélynek megefelelően épült meg - akkor természetesen szabályos, nemm kifogásolható. Kettő: a kivitelező eltért a részletes kivitelezési tervtől - ebben az esetben feléled a szavatosság, no meg az építésrendészeti szabálysértés is. De ettől a kombi még nem fog beférni.

ronaldinhogaucho # 2006.07.20. 09:12

Kedves jogász szakértők! A segítségüket szeretném kérni. Újépítésű társasháznál az építtető olyan szűkre csináltatta a mélygarázs lehajtó rámpáját (kb. 3 m széles átlagosan, ívekkel!), hogy a kombi autónkkal meg sem merem próbálni a lehajtást. Erre vonatkozóan jogszabályt, előírást, szabványt merre találhatok? Mivel érveljen a társasház, ha ki akarjuk javíttatni ezt a hibát? Volna esélyünk egy jogi perben? Köszönöm előre is, Ronaldinhogaucho