zártkerti ingatlan telekmegosztása


szutimi # 2006.07.28. 11:20

Köszönöm válaszodat! Nem akarunk nagy épületeket. Tulajdonképpen már meg is vannak, hiszen adott volt a meglévő amit felújítottunk és amiben most is élünk, illetve beteg magunkhoz fogadott édesapámnak építettünk rá egy faházat. Sajnos muszály volt mert hugaim nem akartak gondoskodni apukámról én viszont nem voltam hajlandó szegényt gyógyintézetbe- otthonba berakni. A faház engedély nélkül épült 25 nm es. Félünk azonban ha lebukunk akkor lebontatják velünk. Szerencse, hogy nem vagyunk szem előtt egy úgynevezett tag tanyán élünk. teljesen nevetséges, hogy egy 4500 nm-es területen ilyen beépíthetőségi határok vannak. Ezért szeretnénk a telekmegosztást elvégeztetni. Ráadásul elég hátrányos anyagihelyzetben vagyunk, hiszen apám miatt otthagytam a munkahelyemet, szociális segélyt kapok. Ha részletesebben leirnád az utóbb közölt tények ( engedélynélküli építés és hátrányos helyzet)tekintetében a eljárás menetét mégegyszer. Köszönettel vennénk.

_Lala_ # 2006.07.22. 15:51

Hát, az a kérdés, hogy mi a cél.
Egy darab, nagyobb épületet két telken sem fogtok tudni építeni, mert két szomszédos telek épületei nem érhetnek össze (kivéve, ha zártsorú beépítésű az övezet, de ilyen zártkerti telken nem fogtok találni).
Ha az a cél, hogy több terület legyen beépítve, az esetleg összehozható, de érdemes inkább az önkormányzat építési osztályán érdeklődni, hogy még milyen helyi előírások vannak arra a területre.
Pl. biztosan van a kialakítható minimális telekméretre korlát, és szinte biztosan van a kialakítható minimális utcafront-szélességre előírás.
És most jön a szomorú hír: telekmegosztásnál mindegyik új teleknek közterülettel határosnak kell lennie. Néha megengedik a 'nyeles' telkeket is, azaz a belső teleknek csak egy néhány méteres bejárata lóg ki az utcára, de ezt a helyi szabályozás akár meg is tilthatja.

Egy telekmegosztás kb. 50-100 ezer forintnál indul; kell egy hivatalos földmérő, aki készít a földhivatali nyilvántartáshoz megfelelő rajzot (földhivatali díjak, földmérő munkadíja), ez alapján be kell adni telekalakítási kérelmet az önkormányzat építési osztályára (illeték), ha ez is összejött, akkor kell keresni egy ügyvédet, aki szerkeszt egy okiratot, amelyben a tulajdonos(ok) leírják, hogy a rajz és az önkormányzati hatóság engedélyező határozata alapján szeretnék a telekhatárokat megváltoztatni (ügyvédi munkadíj). Ezt a földhivatalba be kell adni (illeték), és lehet várni, hogy a változást bejegyezzék.

szutimi # 2006.07.22. 10:53

Sziasztok!

Mi egy 4500 nm-es zártkerti ingatlant vettünk amelyen található egy 30 nm-es épület. A vételt követően szomorúan értesültünk róla, hogy nem számít a telek mérete nem lehet rá nagyobb házat építeni.megoldás e a telekmegosztás? Milyen anyagi vonzatati vannak ennek?