ingatlan értékének csökkentése illetékfizetés miatt


Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.24. 09:01

És az is kizárt, hogy a haszonélvező elbirtokoljon.

Vadalma # 2006.08.24. 08:20

Fővárosi Bíróság 44. Pf. 23 856/1998/4. döntése alapján a haszonélvezet elbirtoklással való megszerzése kizárt. ok, nem BH, mégis érdemes megnézni az indokolását:

" A Ptk. az egyes jogintézmények kapcsán tételesen felsorolja azokat az eseteket, amikor valamilyen jog elbirtoklással megszerezhető. A haszonélvezet kapcsán a Ptk. ilyen rendelkezést nem tartalmaz s az ... megjelölt jogszabályhelyekből sem vezethető le."

farkassz # 2006.08.24. 08:02

A helyzet az hogy jelenleg édesanyám nevén van a lakás és én vagyok a haszonélvező, de tulajdonképpen az enyém a lakás is csak épitkeztunk és el kellett adni, hogy igénybe vehessük a szocpolt kedv. kamattámogatást. Viszont szeretném a lehető legkisebb illetékvonzattal megúszni. Az elbirtoklás sima ügyek tűnik csak még 13 évet várni kell rá.
A bírósági illeték mértéke kb. mekkora lenne?

_Lala_ # 2006.08.13. 19:12

Szerintem a haszonélvezet nem töröltethető azon az alapon, hogy a haszonélvező nem élt eddig a jogával; ezért írtam, hogy még az elbirtoklással sem lehet megszabadulni - szerintem - a haszonélvezettől.

swift # 2006.08.13. 18:35

A haszonélvezet és a használati jog továbbra is fennmarad az ingatlanon, ha elbirtoklással szerez tulajdonjogot. De az a tény, hogy az illető elbirtoklással szerzi meg a tulajdonjogot az magával vonja, hogy a haszonélvező, vagy a használati jog jogosultja nem él a jogával. ezért vagy halotti anyakönyvi kivonattal lehet töröltetni, vagy egy törlési perrel, ami az elbirtoklás esetén biztos nyerő.

_Lala_ # 2006.08.13. 12:58

Az elbirtoklást bíróságon lehet perben érvényesíteni, a pernek van illetékvonzata.
Viszont elbirtoklással - szerintem - csak a tulajdonjogot lehet megszerezni, sem a haszonélvezetet, sem a használati jogot nem, azaz a haszonélvezet vagy a használati jog továbbra is fenn fog maradni.

farkassz # 2006.08.11. 10:25

Még egy dolog jutott eszembe. Mi a helyzet abban az esetben ha elbirtoklom a lakást? Milyen költségei vannak, kell-e ilyenkor illetéket fizetni?
És, hogy az elbirtokláshoz elég-e ha bizonyitani tudom, hogy 15 éve én fizetem a közös költséget pl.

_Lala_ # 2006.08.03. 08:43

A törlés nem a halál dátumárta visszamenőleg fog megtörténni?

A földhivatali bejegyzést/törlést a kérelem benyújtásának napjára visszamenőleges hatállyal végzik el. Tehát az ingatlan-nyilvántartásból nem fog kiderülni, hogy mikor is halt meg az illető, csak az, hogy mikor kérték a törlést.

farkassz # 2006.08.03. 07:12

Na igen ez itt a kérdés.
Kérdés, hogy mikor szerez tudomást róla? Nincs ennek valami elévülési ideje?
Gondolom nincs, de aki időt nyer esetleg pénzt is nyerhet.
Egyenlőre akkor semmikép ne menjek a földhivatalba, hogy meghalt a használati jog tulajdonosa.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.30. 04:10

Deviszont. Gondolom, a haszonélvezet törléséhez a halotti anyakönyvi kivonatot be kell mutatni. A törlés nem a halál dátumárta visszamenőleg fog megtörténni? Mert ha igen, akkor elő fog állni az a helyzet, hogy a vevő az ingatlant mégis csak az értéket csökkentő teher nélkül szerezte meg. (Más kérdés, hogy erről az illetékhivatal tudomást szerez-e.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.30. 04:07

Elnézést.

_Lala_ # 2006.07.29. 13:35

Az értéket csökkentő jog megszűnése bármely időpontban is következzen be - vagyonszerzést eredményez. Ergo illetékköteles.

Kivéve:

18. § (3) Nem tárgya a visszterhes vagyonátruházási illetéknek az ingatlan tulajdonosának az a vagyonszerzése, mely az ingatlanát terhelő haszonélvezeti jognak a jogosult halála, illetőleg - özvegyi jog esetén - új házasság kötése folytán történő megszűnésével következik be, ideértve a feltétel bekövetkezésétől függő vagy a meghatározott időre kikötött haszonélvezeti jognak a megszűnését a feltétel bekövetkeztével, illetve a meghatározott idő elteltével.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.28. 10:32

:) Én inkább arra gondoltam, hogy nem kellene trükközni. De az általad levont következtetés sem egészen hibás. :)

farkassz # 2006.07.28. 09:18

akkor ez azt jelenti, hogy eszembe ne jusson a meghalt személy használati jogát töröltetni földhivatalban?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.27. 09:12

Az értéket csökkentő jog megszűnése bármely időpontban is következzen be - vagyonszerzést eredményez. Ergo illetékköteles.

farkassz # 2006.07.26. 09:19

Igen most olvasom az illetéktörvény 20. par. (2) bekezdését, amely a

(2) Ha az ingatlant az átruházását megelőzően már fennállott és az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezettel, használattal terhelten idegenítik el, vagy az elidegenítés az átruházó haszonélvezetének vagy a használat jogának fenntartásával történik, ez esetben a haszonélvezet fennmaradása, illetve a használati jog megszerzése illetékmentes.

Mi van akkor, ha egy lakáson használati joga van valakinek aki már meghalt, de még nem lett törtölve a használati jog a nyilvántartásból és így veszem meg a lakást fenntartva a használati jogot és csak az illeték kiróvása után kérem a használati jog törlését a FöldHivatalban?
nézi-e ezt valaki?

farkassz # 2006.07.26. 09:08

A használati jog mi alapján illetékköteles?

ObudaFan # 2006.07.26. 08:13

Csak a haszonélvezet és használat csökkenti az értékét, azok viszont egyben illetékkötelesek is. Főszabályként a terhekkel nem csökkentett érték az illeték alapja.

farkassz # 2006.07.26. 07:56

IGen ezzel tisztaban vagyok eppen ezert szeretnek, valami olyat bevenni, ami csökkenti az értékét, de nem illetékköteles.

Használati joggal kapcsolatban van-e ötletetek, hogy illetékköteles-e

Kála # 2006.07.26. 06:22

Az még kimaradt, hogy az, hogy te 3MFT-ért szeretnéd megvenni a lakást "papíron" az illetéket nem feltétlenül érinti. Az illetékhivatal nem a szerződéses ár alapján ró ki illetéket, hanem (ha álláspontja szerint nem a valódi értéket tüntették fel a felek) a forgalmi érték alapján.

farkassz # 2006.07.26. 06:17

És mi a helyzet a használati joggal, az ha jól tudom más elbírálás alá esik mint a haszonélvezet?

Vadalma # 2006.07.25. 16:00

igen, ezek után illeték fizetendő, az ingatlan forgalmi értékétől és attól függő mértékben, hogy visszterhesen alapítjátok-e ezeket a jogokat, vagy pl. hogy a vagyonszerzéssel egyidejűleg alapítjátok-e. alapból a visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke 10%.

lehet, hogy félreértelek, de senki nem vesz Tőled nem tehermentes ingatlant, csak mert "kisebb az illetéke".

amit így nyernél a réven, elbukod a gáton illetékben + ügyvédi költségben.

Lakástulajdon megszerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakás forgalmi értéke, az illeték mértéke pedig:
4 millió forint forgalmi értékig 2%,
a 4 millió forint forgalmi értéket meghaladó rész után pedig 6%

egyébként az illetékhivatal figyelembe veszi az illeték kirovásakor, ha terhelt az ingatlan.

azért itt q.e.d. nem vagyonokról van szó, még ha az ember utálja is az illetékfizetés gondolatát.

Vadalma

_Lala_ # 2006.07.25. 15:42

A haszonélvezet értékkel bír, a tulajdonjog pedig - haszonélvezettel terhelten - annyival ér kevesebbet, amennyit a rajta levő haszonélvezet "elvisz" az értékéből.
Tehát ha 10 Ft lenne az ingatlan értéke tisztán, 4 Ft a haszonélvezet értéke, akkor 6 Ft a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog értéke.

Ha valaki tulajdonos (és nem terheli a tulajdonjogát haszonélvezet), és eladja a tulajdonjogot, de a haszonélvezetet megtartja magának, akkor a vevő a tulajdonjognak csak a haszonélvezet értékével csökkentett értéke után fizet illetéket.
Ha valaki haszonélvezetet kap (ajándékba), vagy ellenérték fejében vásárol, akkor a haszonélvezet értéke után kell illetéket fizetnie.
Ha valaki akár ingyen (ajándékozás), akár ellenérték fejében (vásárlás) lemond a haszonélvezetéről, akkor a tulajdonos a tulajdonjoga értékének emelkedése miatt illetéket fizet (a megszűnő haszonélvezet értéke szerint, amennyivel értékesebb lett a tulajdonjoga).

Két eset van, ami illetékmentes: ha a haszonélvező halála miatt szűnik meg a haszonélvezet, ill. ha a tulajdonos halálakor a túlélő házastársa haszonélvezetet örököl.

farkassz # 2006.07.25. 13:43

Sziasztok

Érdeklődni szeretnék, hogy egy lakás eladásakor annak piaci értékének csökkentése érdekében érdemes-e használati jogot v haszonélvezeti jogot adni valamelyik szülőnek? Csökkenti-e ez a lakás értékét az illeték hivatal előtt, illetve, hogy e jogok után kell-e a jogszerzőnek illetéket fizetni?

Ha 3 milláért szeretném papiron megvenni a lakást mennyi illetéket kell fizetnem?

Köszi

farkassz