Földtulajdon probléma HELP!


tibor2006 # 2006.08.09. 18:12

Új problémát vetnék fel. Kérdés :Müszaki vezető váltás eseté kell-e az előzö műszaki vezetőtől nyilatkozat hogy ő az épitkezés mely szakaszáig vállaljaa felelősséget , és honnan kezdődik az új felelősége ? Mi van akkor , ha az előzö harag miatt semilyen nyilatkozatot nem ad ? Választ várva , és előre köszönve Tibor2006

Lhotse # 2006.08.09. 14:35

Bíróság előtt kell kérni, be kell perelni a tulajdonostársat. Az illeték a pertárgyérték (az ingatlan) értékének 6%-a, de minimum 7.000,- Ft. Nem feltétlenül kell kimérni, a közös tulajdon megszüntetésének több módja is lehetséges. (Valaki magáhozváltja az egészet, közösen értékesítik a tulajdonostársak, stb.)

De ez tipikusan olyan ügy, ahol már nem ártana ügyvéd segítségét igénybe venni.

Tibike77 # 2006.08.09. 08:40

Köszönöm a válaszokat! Még egy kérdés! "Kérni kellene a közös tulajdon megszüntetését!" Ezt hol kell kérelmezni? Gondolom, hogy ki kell méretni a földterületeket! Ez kinek a költsége? Stb...

Füli # 2006.08.04. 09:49

Természetesen a tulajdonostársakkal a - tulajdoni hányad arányában - el lehet a költségeket számolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.04. 08:14

Ha az egész egy helyrajzi számon van, akkor osztatlan közös tulajdon. Az osztatlan közös tulajdon fenntartásával kapcsolatos költségek a tulajdonostársakat tulajdoni részük arányában terhelik - viszont a szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonos elvégezheti, elvégeztetheti. [Ptk. 142. §]

(U.i.: Szóval a "semmi közünk a földdarabhoz", sajnos nem igaz. Kérni kellene a közös tulajdon megszüntetését.)

Tibike77 # 2006.08.04. 06:29

Üdvözlet Mindenkinek!

A következő problémában kérném ki a véleményeteket!
A családom tualjdonában van, már évtizedek óta egy földterület(szántóföld). Ennek a földnek az 1/4 részét 23 évvel ezelőtt szabályos adás-vételi szerződéssel eladtuk, 'A'-nak. Időközben 'A' 11 évvel ezelőtt ugyancsak eladta 'B'-nek, aki még arra sem vette a fáradtságot, hogy a földhivatalban bejegyeztesse magát, mint tulajdonos. De időközben 'B' is eladta a földet 'C'-nek, aki a mai napig ugyancsak nem jegyeztette be magát tulajdonosként. A földterület annakidején nem lett kiméretve, így az egész egy helyrajzi szám alatt van nyilvántartva.
A probléma, hogy az eladott 1/4 földrész gazos, gondozatlan, a mi 3/4 részünk folyamatosan művelve van. Tegnap kaptunk egy felszólítást, hogy tegyük rendbe a földterületet, mert egyéb esetben mindenféle, büntetéseket és szankciókat alkalmaznak velünk szemben. Természetesen mi nem szeretnénk, ha nekünk bármilyen anyagi kárunk származna a dologból, hiszen 23 éve semmi közünk a földdarabhoz.
Még néhány adat: Felhívtuk 'A' személyt, aki megadta 'B' személy elérhetőségét, akit nem sikerül elérnünk, mert külföldön tartózkodik és csak két hét múlva jön magyarországra, viszont a legutolsó tulaj adatairól semmilyen információnk nincs! Ezt 'B'-től szerettük volna megtudni! A probléma, hogy mire 'B' előkerül, addigra a rendbetételre adott határidő régen lejár!
Kérdés! Mi a teendő ilyen esetben?? Milyen lépéseket érdemes tenni? Mi a jogi álláspont az ilyen földdel kapcsolatban? Mit csináljunk? Semmi ötletem nincsen! Bármit szívesen veszek!

Bocsánat a hosszadalmas leírásért. Remélem, minden infót megadtam!

Előre is köszönet a válaszért!