elbirtoklás


_Lala_ # 2006.08.06. 22:31

Vajon fenn áll e az elbirtoklás, és ha igen, mi a menete a per elindításának?

Először tisztázni kéne, hogy kitől és mikor lehet(ett) elbirtokolni a kérdéses ingatlant.
Be kéne menni a földhivatalba, megnézni a nyilvántartási térképen, hogy hol is vannak a határok és mi a helyrajzi száma az ingatlannak, aztán ez alapján egy teljes tulajdoni lap másolatot kérni, azon rajta van, hogy ki most a tulajdonos, és mikor és milyen jogcímen került a birtokába. Ez alapján lehet továbblépni (a per indításához szükség lesz a helyrajziszámra, ill. alperesként a most bejegyzett tulajdonost kell szerepeltetni).

péterapó # 2006.08.06. 21:12

lepke !
Az elbirtoklás
Ptk.121. § (1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.

Bírósághoz kell fordulnod keresettel a tuajdonjog megállapítása iránt -elbirtoklás -jogcímen.
Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

lepke # 2006.08.06. 15:58

Szeretnék tanácsot kéri.
1986 ban az akkori tanács üdülőtelkeket parcellázott ki, 5 éves beépítési kötelezettséggel, amit - ha jól tudom - többször meghosszabbított. Nekünk felépült a nyaralónk, ami 1990 ben szüleim válása után, anyukám nevére került és állandó lakosként használja. A ház zsákutca végén van, és az első pillanattól kezdve használjuk a szemközti telket is, először még a tulajdonos tudtával, majd - mivel azóta senki nem látta (20 éve ) önhatalmúlag. Azért is írtam a beépítési kötelezettséget, mert itt nem épült meg semmi, és lehet, hogy így visszaszált, a ma már önkormányzatra. A használat a telek renszeres takarításában, parkosításában és pl. téli tüzelő tárolásában stb. valósul meg. A környéken lakók mind úgy tudják a telek is anyukámé.
Vajon fenn áll e az elbirtoklás, és ha igen, mi a menete a per elindításának?